Pagini

marți, iulie 17, 2007

Rutina in gospodarie

pinterest

Am gasit pe Practicalhomemaking.com acest articol interesant despre stabilirea unei rutini in gospodarie si m-am gandit sa-l impartasesc si cu voi, cele care sunteti preocupate de modul in care sa va organizati cat mai eficient . Articolul prezinta pe scurt cateva metode prin care putem castiga timp, avand totodata casa ordonata si curata.
Deasemenea, pe avirtuouswoman.org gasiti   o lista cu printabile gratuite, care va pot ajuta in efortul de a va organiza cat mai bine(in engleza) :
"Indiferent daca esti tanara sau batrana, casatorita sau necasatorita, daca ai un copil, sau daca ai mai multi, viata ta va avea de castigat prin stabilirea rutinei zilnice. Gospodinele, cu norma intreaga sau cu jumatate de norma, isi vor indeplini mai eficient sarcinile prin stabilirea ei. Copiilor le va merge bine intr-un mediu organizat. Sotii se vor bucura mai mult de viata de familie stiind ca ii asteapta o casa curata si cina pe masa inainte de 20.30.

Cea mai grea parte a rutinei este s-o transformi in obicei. Dureaza cam 21 de zile sa transformi o activitate in obisnuinta. Asa ca, daca ati esuat in planurile de stabilire a unei rutini nu disperati! Exista intotdeauna si ziua de maine. Odata stabilita o rutina in gospodarie veti descoperi ca aveti mai mult timp sa va duceti la capat treburile si veti descoperi ca aveti mai mult timp liber decat inainte.


O buna rutina va permite unei gospodine cu "norma intreaga" sa-si termine treburile zilnice cu mai putine frustrari. Casa poate fi curata pana in ora 10:00 dimineata, lasand restul zilei liber pentru plimbarui in parc, comisioane, gatit sau copt, hobby, ingrijirea copiilor si activitati in folosul comunitatii. Pentru o femeie cu servici o buna rutina va fi o cale eficienta pentru a-si termina treburile pe care nu le poate face in timpul zilei.


Pentru inceput faceti o lista cu treburile voastre obisnuite, comisioane, obligatii si alte activitati. Dupa fiecare notati cat timp va ia in mod obisnuit sa duceti la capat sarcina. La inceput poate parea coplesitor sa faceti asta, dar este un pas important .
Apoi alcatuiti un program .Treburile gospodaresti pot fi duse la capat cu usurinta daca sunt facute regulat. Sa cureti bucataria imediat dupa ce s-a mancat iti va lua 15-20 de minute.Sa cureti bucataria dupa 2 sau 3 mese iti va lua 2 sau mai multe ore.


In casa noastra am cateva treburi pe care le fac in fiecare dimineata.

Acestea sunt :

rugaciunea, strans patul - 5 minute, curatat bucataria -15 minute, spalat chiuvetele din bai -5 min., pus la spalat rufe de doua ori- total 2 ore, incluzand si intinsul rufelor , apoi imi mai selectez inca doua treburi pentru fiecare zi a saptamanii.

Luni curat aragazul -15 min., si dau cu aspiratorul -30 min. Marti-curat baile si dau cu mopul, vineri sterg toata mobila de praf si coc paine. Exemplul meu poate sa va dea cateva idei despre cum puteti sa va organizati treburile gospodaresti de-a lungul saptamanii. Cel mai important este ca rutina voastra sa se potriveasca stilului personal de viata. Rutina mea functioneaza de minune pentru mine. Imi pot termina treburile devreme si am dupa-amiezele libere pentru diverse proiecte sau pentru a ma distra impreuna cu copiii.


In rutina vostra trebuie sa includeti planificarea si prepararea meselor. Creati-va un meniu saptamanal si nu va mai trebui sa va intrebati "oare ce sa gatesc azi?". Deasemenea includeti si obiceiurile copiilor din timpul zilei si de la culcare.Copiii vostri se vor comporta mai bine si vor fi mai calmi cand vor sti la ce sa se astepte.


Cea mai importanta parte a rutinei este Seara Dinainte.Asigurati-va seara ca in casa totul e la locul sau si bucataria e curata. Pregati pentru a doua zi hainele voastre si ale copiilor. Invatati-va copiii sa-si puna rufele murdare in cos si sa stranga jucariile si alte lucruri care nu sunt la locul lor. Dimineata isi pot face paturile, strange pijamalele si pleca la scoala, lasand in urma o camera curata.


Dar daca sunteti asa de in urma cu treburile gospodaresti, incat nu puteti lasa seara casa curata si ordonata?Daca treburile v-au scapat de sub control, trebuie sa puneti zilnic timp deoparte pentru a organiza cel putin o arie a casei. Poate vreti sa va concentrati atentia pe cate o camera. A incepe cu bucataria va face minuni pentru diminetile voastre, cand veti intra intr-o bucatarie curata si frumos mirositoare. Intreaga voastra zi va fi mai buna!


Puteti apoi continua cu camera de zi , apoi vedeti ce vine la rand. Daca aveti prea putin timp, concentrati-va pe cate o camara sau cate un dulap. Sau aranjati lucrurile luandu-le pe categorii, cum ar fi toate hainele, toate revistele, ziare, etc.. Hotarati ce faceti cu lucrurile care va aglomereaza. Aruncati sau daruiti tot ce nu mai aveti nevoie. Asigurati-va ca ceea ce ati pastrat are un loc anume.Cunoasteti vechea zicala:" un loc pentru orice si orice e la locul sau". Apoi pastrati curate zonele organizate astfel incat dezordinea sa nu mai apara.


Dimineata, prima data consultati-va programul sau lista cu ceea ce aveti de facut in ziua respectiva. Rugati-va. Faceti patul imediat ce sotul se trezeste.Nu asteptati! Imbracati-va . Mancati un mic dejun sanatos. Faceti ordine in bucatarie. Curatati chiuveta de la baie. Si incepeti-va ziua stiind ca aveti o casa curata. Indepliniti treburile zilei cu un duh vesel si creati o atmosfera de pace si caldura pentru voi si familia voastra."


de Melissa Ringstaff



Irina



6 comentarii:

  1. Excelent- voiam sa imi spuna cineva pas cu pas cum se face.. Din pacate, sunt un mare 0 la organizare si planificare. Totusi mi se pare enorm sa stiu meniul pe o saptamana.. de abia stiu ce-o sa gatesc maine..
    Tu ce zici Irina, ai pus in aplicare sfaturile? Crezi ca se poate asa?... ma intreb daca Mrs Melissa a reusit de una singura in toate astea..:((
    Pe mine cine sa ma ajute? Olga de 3 ani jumate????

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta cu meniul inca n-am reusit-o, mi se pare destul de dificil sa planific pe o saptamana inainte ce sa gatesc.Desi e mult mai bine, ca asa iti faci si cumparaturile o data pe saptamana, in functie de ce gatesti, si se economiseste mult timp,si bani.
    Referitor la rutina, mi-am stabilit cat de cat una, iar dintre reguli- curatenia de seara o fac cam in 99% din zile, fiindca nu suport sa dorm cand e casa in dezordine.Dar nu mi-am stabilit inca sa fac niste treburi anume pe zile,insa am de gand.Pe Ilinca incerc s-o invat sa stranga jucariile si cartile imediat ce incepe sa faca altceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. MA bucur foarte tare ca am descoperit blogul asta! Aveam mare nevoie de el! Trec printr-o perioada in care musai trebuie ss ma organizez ca altfel nu vad luminitza de la capatul tunelului! am un copilash de 2 ani, unul de o luna si un super sotz care munceste mult! Multumesc mult pentru ca scrii, pe mine ma ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Erika, ma bucur ca iti este de folos. Si mie mi-a fost!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bucurie ca ti-am gasit blogul Irina!!! Eu m-am mutat la casa mea de putin timp, am o fetita de 2 anisori si un sot pur si simplu adorabil...a ridicat casuta noatra in 5 luni! Acum sunt foarte ametita in sensul ca nu mai stiu cum sa ma organizez ca sa termin treburile, ma tot gandesc de vreo saptamana sa imi fac reguli generale pentru casa... ce am gasit aici este foarte util, am sa incerc sa aplic si eu metodele tale, sunt hotarata...ma ''inarmez'' cu o buna organizare ca nu se mai poate... Iti multumesc pentru ideile si sfaturile tale, pentru o femeie imprastiata ca mine ele sunt mai mult decat utile :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Irina,

    Imi doresc sa fi gasit blogul tau cand am nascut, adica acum un an jumate. Dar niciodata nu e prea tarziu. Probabil atunci mi s-ar fi parut SF ce spui tu. Noi am ajuns la concluziile tale de organizare dand cu capul de pragul de sus (adica cand nu mai gaseam nimic in casa si nu mai stiam unde punem hainele curate si cele murdare...exagerez putin...dar cam asta e ideea). Noi am incercat sa facem un meniu saptamanal. Dar este enorm de greu daca nu chiar imposibil (deocamdata). Am inventat chiar un tabel excel (pe care ti-l pot trimite daca crezi ca te ajuta, e ingenios). Notam ce fac de mancare in fiecare zi, dimineata la pranz si seara, si ce am nevoie pentru fiecare fel (reuseam sa fac cumparaturile 1 data pe saptamana). Si notam si ce trebuie sa fac in vederea meniului respectiv cu o zi inainte (sa pun soia la inmuiat lunea spre exemplu, ca sa o fierb marti si sa am pate de soia pentru miercuri dimineata). Pe mine una ma epuizau psihic aceste planificari. Trebuia sa organizez prea in detaliu fiecare clipa si poate duminica seara (cand ajungeam sa fac asta) nu era chiar momentul cel mai potrivit. Daca ai reusit sa gasesti o metoda mai "automata" de organizare a meniului, ti-as fi recunoscatoare. De genul un calculator random de feluri de mancare in excel (noi folosim mult excelul pentru organizare) care sa-ti repete felurile la cateva saptamani (oricum fac cam aceleasi mancaruri pe parcursul unei luni in functie de sezon sau daca e post). Ca sa nu mai stai sa te gandesti la fiecare zi in parte...
    Doamne ajuta si spor in toate !
    Teodora

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.