Pagini

miercuri, ianuarie 07, 2009

Fericire intr-o viata simpla


Am citit azi un articol despre un multimilionar din Rusia, German Sterligov , care, satul de viata stresanta si aflata mereu sub amenintare pe care o ducea, s-a hotarat sa-si schimbe in mod total felul de trai.
Dupa ce a vandut tot ce avea (proprietatea din cartierul Rublyovka, apartamentul cu vedere spre Statuia Libertatii din New York, birourile de pe Wall Street si din Londra, casa din Elvetia, castelul din Franta si apartamentul din Piata Rosie din Moscova :)) ) si si-a achitat datoriile pe care le facuse candidand contra lui Putin la presedentia Rusiei, cu banii ramasi ( 100, 000 $ ) si-a cumparat o bucata de padure la 100 km de Moscova. Acolo, intr-o cabana simpla, locuieste impreuna cu sotia si cu cei 5 copii (ultimul copil a venit pe lume in casa lor, sotul ajutand la nastere).
Se intretin din cresterea animalelor si traiesc foarte simplu. Nu au televiziune sau internet. Copiii invata acasa, ajutati de un profesor particular. Familia este foarte credincioasa, traind conform traditiei ortodoxe.

Mai multe puteti citi aici si aici .


Ce mi s-a parut interesant este ca desi traiesc simplu, nu sunt saraci. Au o proprietate frumoasa, vand animale si produse animale ecologice (citeam undeva ca pe ultimele animale vandute luase in jur de 3000 de lire :) ), vand produse din lemn, deci stilul acesta de viata e o alegere - o alegere care implica multa credinta si tarie de caracter.


Irina

36 de comentarii:

  1. Foarte interesant. Multumesc ca mi-ai dat prilejul sa citesc despre. De-as avea si eu taria de a renunta la tot, asa ca ei...De fapt, deseori ma gandesc ca nu mie imi lipseste taria, ci sotului convingerea ca ar fi o idee bune. Ca daca ar fi dupa mine...! (tot voiam eu sa plec dupa terminarea facultatii intr-un sat izolat din Maramures, sa fiu profesoara/invatatoare acolo, sa-mi iubesc copiii si sa-i invat din ceea ce stiu si eu, sa traiesc simplu si frumos. Uite ca se poate)

    RăspundețiȘtergere
  2. Extraordinar! Imi vine sa ma inclin in fata lor! Dati-mi voie, Irina, sa copii si eu informatia asta si s-o dau si altora. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce coincidenta! despre ei citeam si eu, dar in alta sursa: http://www.bzi.ro/Mai-bine-taran-decat-oligarh--A40304.html

    se pare ca e un articol care a impresionat, l-au preluat multe bloguri...

    RăspundețiȘtergere
  4. F frumos. Demn de lauda. Domnul sa ii binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aaa... foarte frumos.. dar, hmmm, nu-mi suna a bine, s-a izolat de comunitate, locuiesc singuri, sigur nu sunt sectanti?:D

    Super pozele, Doamne ce am mai ras, ati vazut ca matza citea si ea de pe fereastra?:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Aa.. nici nu-si da copiii la scoala??? Sacrilegiu, sacrilegiu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Noros, cred ca totusi nu e o decizie pe care s-o ia oricine, trebuie gandita nitel.Pana la urma ei n-au pornit-o de la zero, au avut ceva bani, in plus si sotul a fost amator sa se apuce de crescut animale, etc..Adica au avut un plan totusi.

    Cristina, sigur, poti s-o preiei fara probleme.

    Anca, sigur ca a impresionat, cati am avea curaj sa facem asa ceva?sa ne rupem total de modul anterior de viata, sa o luam pe un drum nou, sa ne propunem sa traim din agricultura?nu mai zic de nascut acasa si restul (educatia copiilor, etc.) :)). Desi vad ca e o idee care are tot mai multi adepti, din cate se vede. Stiu ca in SUA sunt destui care fac chestia asta.


    haha, Adriana, sunt suspecti rau, nu-i asa? :))

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu ii admir pentru curajul de a incepe o viata noua.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca aceasta familie nu e nici de admirat, nici de blamat! Pur si simplu au luat o hotarare manati in primul rand de instinctul de conservare, intrucat au avut o viata poate prea stresanta, cu prea multe presiuni si ar fi clacat in aceste conditii. Nu se stie cat vor trai in cabana, cat vor accepta copiii izolarea, dreptul la educatie si libertatea de a alege.
    Noi, parinti fiind, avem datoria de a-i pregati pentru lumea in care traim. Nu stiu daca e sanatos sa ii crestem in incubator, sa nu cumva sa se trezeasca intr-o lume in care nu se pot adapta.... dar e un subiect atat de delicat... Sa le dea Dumnezeu intelepciunea de a merge pe calea mantuirii sufletului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ca sa traiesti acolo trebuie sa ai si resurse...Eu cred ca nu ne-au spus ei exact citi bani are el in buzunar. Omul este destept foc...si...si eu m-as muta intr-un asa loc.

    Poate as mai convinge citeva familii bune...
    Multumesc de articol...si pozele...

    RăspundețiȘtergere
  11. Rodica, sarac nu este, in orice caz. Ca citeam in niste ziare "a ales saracia lucie". Saracie lucie inseamna sa n-ai nici de unele, desi ai vrea sa le ai. Simplitate inseamna sa poti avea, dar sa te multumesti cu putin.

    Alina, copiii nu sunt needucati, ci nu urmeaza scoli publice, ceea ce este cu totul altceva.As zice ca din contra, poate sunt mai educati decat alti copii. Ei stiu de mici ce inseamna unitatea familiei, munca , traiul simplu, si pe langa asta au si preocupari intelectuale - studiaza cu ajutorul unui profesor particular,si al parintilor.
    Cred ca sunt mai pregatiti pentru lume decat alti copiii, fiindca ei traiesc in realitate- au contact cu viata, nu sunt intepeniti in fata tv-ului sau a jocurilor pe calculator nu stiu cate ceasuri pe zi.In caz de ceva ei stiu sa supravietuiasca, fiindca au deprinderile necesare- deci vor face fata cu succes lumii reale, fiindca in lumea reala e vorba de supravietuire.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt de acord cu homescooling-ul pana la un anumit nivelde scolarizare, dar din cate am inteles din articol ii va opri sa urmeze studii superioare pentru a nu intra in contact cu tinerii decadenti- ceea ce mi se pare cam deplasat.
    Poate ca sunt pregatiti sa supravietuiasca in natura, sa se confrunte cu greutatile pe care le intampini cand locuiesti la tara, dar cum ramane cu socializarea... in fine cred ca este un subiect de senzatie pentru presa( avand in vedere trecutul lui) si e foarte posibil ca articolul sa urmareasca ceva, el a acceptat sa dea interviul, deci nu ii place sa fie chiar in umbra.

    RăspundețiȘtergere
  13. din ce am inteles fata cea mare urmeaza universitatea din Moscova, dar probabil invatamant la distanta, sau ceva de genul asta.Presupun ca e contra mediului studentesc, nu a invataturii.

    cat despre umbra, ce sa zic. Poate a vrut sa dea un exemplu si sa incurajeze oamenii ca se mai poate trai si altfel.De ce sa iasa in fata numai depravatii si mincinosii?e bine sa mai apara in presa si oameni verticali, cu principii,cu credinta- cel putin asa ma gandesc eu.

    RăspundețiȘtergere
  14. De acord cu ce a spus alinadel. Mai ales ca ideea este sa traiesti in lume daca esti mirean, si nu izolat, ca pustnicii. Daca toti am alege sa ne izolam s-ar ajunge la un cerc vicios, nu...? :) Provocarea mare e sa-ti sustii principiile in lume, sa stii sa supravietuiesti si sa traiesti conform lor in mediul asta decadent sau cum o fi, nu in padure, acolo e usor...
    In plus s-ar putea ca lucrurile sa nu stea chiar asa cum se vor prezentate. Frumos mod de viata, nimic de zis, dar s-ar putea ca omul asta sa fi fost nevoit sa ia o asemenea decizie, si asta nu doar din cauza stresului. S-ar putea sa fi fost silit si din exterior. Cand intri in combinatii la nivel asa inalt cum a intrat el [ce datorii avea! si lupta impotriva lui Putin...] si pierzi, te poti trezi in situatia de a fi obligat sa renunti la tot pentru a-ti salva pielea. Mda, cam cinic ce zic eu, dar iau in consideratie si aceasta situatie.

    RăspundețiȘtergere
  15. P.S. Ce bine arata nevasta-sa! :D Eu am zis prima data ca sunt doua surori, nu mama si fiica!

    RăspundețiȘtergere
  16. Omul nu traieste chiar ca pustnicul, fara legatura cu lumea din jur. Are 3 lucratori, care il ajuta in gospodarie, si carora le plateste salariu (600 dolari lunar). Banii pentru salariu si pentru alte cheltuieli ii obtine din vinzarea de carne de oaie. Chiar si oarecum departe de civilizatie, Sterligov tot este plin de idei de afaceri. De exemplu, acum aproape 2 ani incepuse un proiect de organizare a unei agentii de recrutare de personal nebautor. O idee excelenta, dat fiind faptul ca alcoolismul in Rusia este o problema nationala. Toate aceste detalii si multe altele le-am aflat de aici: http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=741645

    RăspundețiȘtergere
  17. Nati, mersic. Da uite ca zice si el ca nu e monah :), ca are bani,iar copiii invata cu profesori de la Moscova pe care ii plateste.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mai, el n-o fi monarh, dar nu stiu cat de bine le face copiilor alora semi-izolarea in care traiesc. Daca cel mic s-a nascut acolo, inseamna ca nici n-a avut contact cu alti copii de varsta lui in afara de fratii lui. Chiar daca o mai vedea copii la biserica sau cand merg in oras, cred ca nu e destul pentru socializare. In fine, cate capete atatea pareri.

    RăspundețiȘtergere
  19. Dinny, de fapt ce inseamna socializare?

    RăspundețiȘtergere
  20. Pai conform Dex-ului socializarea este procesul de integrare sociala al unui individ intr-o colectivitate.

    RăspundețiȘtergere
  21. Oare ce s-ar fi intamplat cu ei daca nu pierdea alegerile?

    RăspundețiȘtergere
  22. Intrucat sunt atat de multi copii in casa, ei nu au o problema cu socializarea. Aceasta reprezinta o abilitate invatata de a te descurca in relatiile interumane. Mai degraba gasim aceasta problema la tinerii urbani care isi traiesc viata pe la calculator

    RăspundețiȘtergere
  23. Nicoleta, mi-ai luat vorba din gura- intradevar, fiind o familie mare, deci o colectivitate :),n-au probleme de genul asta.

    Referitor la alegeri- am inteles ca dorinta lui a fost sa faca ceva pentru ceilalti, sa schimbe lucrurile in Rusia, dar fiindca nu a reusit s-a gandit ca cel putin pentru familia lui poate schimba ceva. Cred ca asta inseamna sa ajungi la intelepciune- sa realizezi ca te poti schimba doar pe tine, si sa te pui pe treaba :).

    RăspundețiȘtergere
  24. Mai, nu pot fi de acord cu voi. Una e integrarea in propria familie, alta e integrarea in societatea in care traiesti. Caci raporturile din familie redau doar in mica masura raporturile din societate, care sunt mult mai diversificate.

    RăspundețiȘtergere
  25. de obicei daca ai avut o familie echilibrata n-ai probleme de integrare in viata adulta. Apoi exista diferite stiluri de viata, nu e obligatoriu sa traiaca toti la fel. Si la noi in tara exista sate de munte unde oamenii traiesc izolati, si se vad doar in anumite ocazii.

    RăspundețiȘtergere
  26. Totusi eu cred ca pentru dobandirea echilibrului interior un copil trebuie sa se confrunte in perioada de formare si cu raporturi de alta natura decat cele din cadrul familiei. O familie echilibrata nu traieste izolat ;) Eu cred ca oamenii astia au nevoie de asa ceva dupa viata pe care au dus-o, dar am impresia ca au dat [de buna voie sau silit] dintr-o extrema in alta. Pentru ei e mai usor, dar pentru copii va fi greu daca vor dori pe viitor sa traiasca in societate.

    RăspundețiȘtergere
  27. ei, tu n-ai citit Heidi, fetita muntilor? :))

    intradevar, trebuie sa existe si alte raporturi decat cele din cadrul familiei, dar pt. asta nu e neaparat sa locuim inghesuiti unii in altii.

    RăspundețiȘtergere
  28. Irina, vor exista intotdeauna si exceptii, care nu fac, dupa cum stii si tu probabil, decat sa confirme regula.
    Cine a zis de locuit inghesuit? Eu m-am referit, dupa cum probabil ti-ai dat seama, caci am fost destul de clara in exprimare, la faptul ca acesti copii cresc avand contact aproape exclusiv cu familia lor si mai deloc cu copii de varsta lor sau alti adulti afara de cei care vin ocazional la cabana unde locuiesc. That's all about.

    RăspundețiȘtergere
  29. Dinny, socializarea asta pe care se bate atat moneda in ultima vreme e un concept nou, sper ca ti-ai dat seama.. E un cuvant de care toata lumea se agata acuma, copilul musai trebuie socializat de la cele mai fragede varste, ca altfel ce??? Crezi ca niste copii PROTEJATI, asa cum fac acesti parinti cu copiii lor, n-o sa stie sa vorbeasca? sau n-o sa poata sa intretina o conversatie? sau poate n-o sa aiba abilitatea sa se furiseze intr-o societate bolnava? sau ce nu ar putea sa stie copiii astia si sa fie de importanta vitala??
    E acelasi lucru cu imunizarea, copiii sunt dati de mici la cresa/gradi sa se imunizeze, cica, dar bolile pe care le fac, frecventa lor, nu fac decat sa le slabeasca corpul, sa dea in cronicitate, nicidecum intr-o rezistenta mai mare a organismului.
    Mie mi-au mers la suflet, pentru curajul lor si mai ales pentru ca au observat foarte bine cursele la care suntem supusi in ziua de azi(noi, cei care vrem sa ne protejam familia) si au putut sa intoarca spatele tuturor acestor concepte proaspat fabricate: socializare, imunizare, scoala publica indiferent de cum este facuta, rezistenta intr-un mediu decadent cum ai spus, de orice fel, etc..
    Nu mi se pare nimic deplasat, noi suntem liberi sa alegem unde ne place sa traim, sa ne alegem prietenii, sa ne alegem educatia, tot ceea ce este impus este fortat.. Iar scoala publica, socializarea si imunizarea sunt mult mai rau impuse decat ce a facut nenea asta..

    RăspundețiȘtergere
  30. Dinny, am inteles ce ai vrut sa spui, dar eu nu cred ca asta e ceva rau (faptul ca au contact mai mult cu familia), si sunt sigura ca acesti copii au o dezvoltare armonioasa, fiindca au contact cu viata reala- natura, familie, munca.Din punctul meu de vedere ei cresc cu mult mai sanatos decat niste copii de la oras, care stau 2 ore pe zi la nisip, sau la gradinita.
    Imi amintesc de un film pe care l-am vazut acum multi ani, despre o familie- parintii si doi copii- care au parasit new york-ul sau ceva de genul asta si s-au mutat in creierii muntilor, intr-o cabana, singura lor legatura cu civilizatia fiind o statire de emisie-receptie.Si erau fericiti, si mai sanatosi psihic decat atunci cand stateau in oras.Imi pare rau ca nu mai stiu cum se chema filmul, chiar mi-ar place sa-l revad.

    Cum zice si Adriana, chestia asta ca musai trebuie sa stea copilul toata ziua intre copii de varsta lui si sa se joace e un concept nou, care nu exista mai de mult.
    De obicei copiii stateau mai mult cu familia, munceau impreuna,se jucau impreuna, iar cand se jucau cu altii grupul era alcatuit din copii de diferite varste. Pana si la scoala nu existau clase pe grupe de varsta.
    Asa se petrec lucrurile in mod firesc, ce se intampla acum e ceva cat se poate de artificial.

    RăspundețiȘtergere
  31. Cred ca avem pareri usor diferite [mai bine zis nuantate] pe subiectul asta [societatea actuala, integrarea in ea] si daca am continua discutia probabil ca ar degenera intr-una lunga si cam pe langa subiect, avand ca tema mai mult principiile noastre de viata. :)
    Ca si concluzie, mie nu-mi pare o idee stralucita pentru dezvoltarea copiilor cultivarea acestei semi-izolari, dar fiecare e liber sa faca si sa creada ce vrea ;) Numai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Eu ma mir ca tot aud de decizii liber luate si personale...Eu cred altceva. Omul asta a preferat saracu' sa creasca curci, si pentru ca nu prea mai avea alternativa. Ii sufla KGB-ul si acum in plopul din spatele casei...Plus ca decizia de a se izola cu totul a fost generata de multele amenintari in care el si familia lui traiau. Sa ajungi sa stai cu puscociul pe masa la cafea, de aici pana la ultima solutie - aceea de a iesi definitiv si radical din viata publica...pot numai sa-mi inchipui ce au trait oamenii astia si cum au ajuns sa-si doreasca din suflet viata omului simplu...Ca sa nu mai vorbesc de proprietati: din alea chiar nu avea cum sa le ramana numai 100.000 dolari, decat daca ar fi fost deposedati de ele pur si simplu. Nu vorbim despre Statele unite unde oamenii au libertatea de a trai cum vor, ci despre Rusia fratilor! Un politician bogatas, cu multe afaceri, care s-a luat de gat cu Putin...hmmm, ma mir ca a mai apucat sa traiasca chiar si in padure...va amintiti de cel care a murit iradiat acum ceva vreme, socotit spion? Sau sa va amintesc cum "lucreaza" Putin cand vreunul devine o amenintare? In tot cazul, Dumnezeu s-a indurat de familia lor si viata lor de acum este pentru prima oara (in viata acestui om), una curata. Eu sunt om simplu, traiesc fara amenintari, fara mizeria politica, fara KGB, fara pericolul de a fi rapita sau asasinata pentru cine stie de motive, si tot m-as retrage departe de mass media si de interesele meschine ale lumii in care traim. Oamenii astia, ma mir ca au fost lasati sa mai traiasca...Poate o sa se intrebe cineva de ce nu au plecat din Rusia ca sa traiasca in alta parte daca tot ar fi dorit cineva sa-i scoata de tot din circuit. De ce? Pentru ca acolo sunt sub ochii lor, sunt supravegheati, ca sa nu faca nici o miscare nedorita. Asta este si scopul...Rusia este o tara in care libertatea este doar un concept, mai ales pentru oamenii politici sau pentru cei plini de bani.

    RăspundețiȘtergere
  33. Marilena, ai transat perfect discutia. Cauzele izolarii acestei familii cred ca au fost externe si interne. Si-o fi dat seama omul care-i rostul vietii si ca n-are sens sa-si piarda vremea pazindu-si averea. Cred ca a ramas in Rusia pentru ca acolo, mai mult decat in alte state democratice, viata duhovniceasca e la ea acasa.

    RăspundețiȘtergere
  34. In cateva mesaje am citit ca Sterligov, a fost obligat de imprejurari sa se mute la tara. Posibil sa fie asa, insa pasul facut de el impreuna cu familia arata ca este un cap de familie puternic si este foarte bine organizat.

    Observ ca nimeni nu a pomenit inca ca ei duc o viata crestin ortodoxa, ca sotia si-a pus batic si fusta, si ca poate el s-a mutat la tara la sfatul duhovnicului sau a vreunui parinte. Referitor la asta aduc in discutie scrisoarea deschisa a parintelui Iustin Parvu care ne invata si pe noi sa luam decizii asemanatoare.

    Eu vad in deciziile luate de aceasta familie, un mod de viata pentru noi crestinii. Un exemplu daca vreti.

    Cu mult timp in urma si eu as fi comentat ca DINNY, insa conceptia mea actuala de viata e schimbata total. Stiu sigur ca un copil poate fi mult mai bine educat acasa decat la scoala. Imi permit sa adaug ca in tot invatamantul, indiferent de materia predata sunt adaugate elemente distrugatoare pentru caracterul copiilor nostri.

    Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  35. Cris, intradevar, ai adus in discutie un punct important, in mod sigur Sterligov e sub ascultare unui parinte duhovnicesc, deci n-a luat decizia asta de capul lui.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.