Pagini

vineri, iunie 11, 2010

Educația Montessori



Cineva mi-a recomandat să citesc „Descoperirea copilului” de Maria Montessori, și sunt absolut fermecată de această carte. E prima carte de pedagogie pe care o citesc cu plăcere :)). Mi-a răsturnat toate ideile pe care le aveam în prvința educației, și mi-a confirmat intuițiile referitoare la abordarea greșită a copilului în învățământul tradițional „de masă”. 
Cunosc în mare câteva din metodele pedagogiei Montessori, fiindcă urmăresc  bloguri de mămici care folosesc această abordare în homeschooling, dar nu știam care e filozofia din spatele acestui sistem.Din păcate educația montessori  este aproape necunoscută în România, deși rezultatele acestor metode sunt deosebite.O să revin cu impresii, deocamdată am ajuns la pagina 122 :).


Irina


 


21 de comentarii:

  1. Alina - Caminul meu11/6/10 1:11 p.m.

    M-ai facut curioasa si chiar daca nu am copii, am sa citesc si eu cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu in ce masura educatia Montessori poate inlocui invatamantul traditional, dar ma mir ca marii nostri pedagogi nu au remarcat-o!
    Cartea cuprinde observatiile si concluziile M.Montessori legate de perioada 0-6 ani.
    Cand am inceput s-o citesc, mi-am zis ca am gasit o comoara, si nu m-am inselat! Si eu am fost foarte bucuroasa s-o cercetez. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca ti-a placut si de vrei sa citesti mai multe iti recomand si lucrarile doamnei Francoise Dolto dar si ale pedagogului polonez Janusz Korczak (din pacate acesta nu e deloc studiat la noi desi este minunat ce a putut face el pentru copii)

    Nu stiu daca am apucat vreodata sa iti scriu, desi am fost inclinata de nenumarate ori sa las cate un comentariu, despre cat de mult imi alina sufletul in momentele de neliniste faptul ca citesc blogul tau.

    Iti multumesc ca existi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Liliana, o fi remarcat-o si marii nostri pedagogi, dar o educatie care te invata sa gandesti si sa fii autonom nu e tocmai una potrivita pentru statul socialist :). Iar acum...cui ii pasa?exista o singura scoala montessori in Ro, la Timisoara.

    Oana, am citit Dolto, dar nu am rezonat prea mult cu ideile ei.De Korczac n-am auzit, exista vreo carte de-a lui in lb. romana?

    multumesc pentru aprecieri, te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.korczak.org.uk/

    http://korczak.fr/

    www.ibe.unesco.org/publications/ThinkersPdf/korczake.PDF

    Din pacate, nu am gasit nici o lucrare tradusa la noi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina, am mai scris un mesaj dar nu a aparut. Spuneam ca si eu mi-am luat acum cateva zile de la biblioteca vreo 5 carti scrise de Montessori sau despre metoda ei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Irina,de mult urmaresc blogul tau,ti-am scris si un e-mail dar nu mi-ai raspuns.Eu de Montessori am auzit de la tine (spre rusinea mea ca locuiesc in italia) mi-am procurat si filmul.Iar de F Dolto am citit 2 carti inca de cand s-a nascut Miriam si mi-au placut.

    RăspundețiȘtergere
  8. buna Violeta
    eu imi deschid f rar mailul, o sa ma uit azi daca e mesajul tau
    in Italia educata montessori e f raspandita, ar fi pacat sa nu profiti :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna! Am inceput si eu sa citesc cartea si intr-adevar aduce o viziune noua asupra descoperirii si educatiei copilului. Am o fetita de aproape 2 ani, asa ca imi prinde bine. Am gasit-o in format electronic pe
    http://www.scribd.com/doc/25313851/Maria-Montessori-Descoperirea-Copilului

    RăspundețiȘtergere
  10. A studiat cineva metoda Waldorf bazata pe ideile lui Rudolf Steiner si prezentata de catre societatea antroposofica ?

    S-ar putea face o paralela intre aceste metode ca si alternative la educatia traditionala ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Flavian, ambele pedagogii - montessori si waldorf- sunt pedagogii alternative. Nu stiu exact care e baza pedagogiei waldorf, dar la montessori nu exista o baza filozofica, ca sa spun asa. Adica autoarea nu a plecat de la o idee preconceputa despre om, pedagogia ei a pornit de la observatiile pe care le-a facut asupra copiilor in timp ce aplica niste metode folosite initial pentru copiii cu handicap mintal

    RăspundețiȘtergere
  12. Din cate stiu la waldorf se merge tot pe descoperirea talentelor si preferintelor copilului, dar nici acolo nu am studiat prea tare.

    Am descarcat cartea recomandata si o sa incerc sa o citesc in masura timpului disponibil.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua,
    citesc de cateva luni acest blog, dar este primul comentariu pe care il las.
    Felicitari pentru blog si pentru familia minunata!

    Exista si o gradinita Montessori, http://www.gradinitamontessori.ro/
    http://www.gradinitamontessori.ro/links_ro/

    Raze de fericire sa va cuprinda!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred ca ar fi interesant pentru foarte multa lume sa spui macar asa in mare care sunt principiile acestui sistem educativ.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am citit cartea dar incerc sa inving realitatea si sa cred ca nimic nu se va duce pe apa sambetei si ca intr-o zi vom fi multumiti de sistemul nostru de invatamant.Totul mi se pare influentat de pregatirea psihologica a fiecarui profesor facand comparatie in momentul de fata la profesorii pe care ai are copilul meu.Omul care are dar divin pentru ceea ce face ii poate scoate pe copii din starea lor de necunoastere.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna Irina,
    Este foarte interesanta metoda Montessori. Am cartea in format electronic, dar nu am apucat decat sa trag cate un ochi pe ea din cand in cand.
    Vreau sa te intreb ceva, cred ca putin personal - urmaresc de ceva vreme blog-ul tau, e foarte dragut, linistitor si educativ. Q: cand ai timp sa le faci pe toate? timp? cum le dramuiesti pe toate? avand si 3 copii si casa si curatenie si joaca si cumparaturi si rugaciune si citit blog-uri/carti si blog si hobby decupaj...my oh my! eu abia am un copilas si nu am timp nici de jumatate din cat ai tu. Te intreb toate astea ca sa invat, am mare nevoie sa invat cum sa le fac pe toate. Cred ca niciodata nu am stiut cum sa imi dramuiesc timpul. Banuiesc...Iti dau si mail-ul meu: madalina.rosca@yahoo.com iar blogul este http://madebysimeon.blogspot.com/
    Sper ca nu te-am suparat cu intrebarile mele:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Stiu ca e fara legatura cu subiectul dar as dori sa lansez un apel de ajutor catre doamnele si domnisoarele care stau in Bucuresti. Caut o mercerie care sa aiba fir de crosetat Coats Anchor Crochet, alta decat cea de pe Selari ("Andreaua" pe numele ei, ca momentan e inchisa). E f. important pentru mine, si cine vine cu o adresa valida, ca un gest al aprecierii mele ii voi face cadou o pereche de cercelusi. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  18. Magdala, o sa-ti raspund intr-o postare viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  19. E pacat ca nu exista multe traduceri in Romana de carti scrise de Maria Montessori, dar in engleza as mai recomanda: Absorbent Mind, The Child in the Family, The Secret of Childhood. Exista si literatura exceptionala care abordeazã aspecte importante ale secolul XXI in educatia copilului, scrise de catre studiosi si membri ai Asociatie Montessori Internationale. As recomanda: Toxic Childhood (Sue Palmer), The Child in the Family(Silvana Montanaro), Montessori from the Start (Paula Polk Lillard). E adevarat ca in Romania si, din pacate, in foarte multe tari nu este cunoscuta metoda Montessori, dar este apreciata si aplicat ain foarte multe tari in toata lumea. Eu personal am fost educata in Rep. Moldova, apoi in Portugalia, si abia in Anglia am descoperit numele Montessori. Cred ca este inacceptabil ca, cel putin, cei care studiaza psihologia sa nu fie familiarizati cu pedagogia Montessori (Jean Piaget a fost elevul Mariei Montessori, si de el stie toata lumea!) Felicitari pentru acest blog extrem de util si de lectura delicioasa! =)

    RăspundețiȘtergere
  20. E pacat ca nu exista multe traduceri in Romana de carti scrise de Maria Montessori, dar in engleza as mai recomanda: Absorbent Mind, The Child in the Family, The Secret of Childhood. Exista si literatura exceptionala care abordeazã aspecte importante ale secolul XXI in educatia copilului, scrise de catre studiosi si membri ai Asociatie Montessori Internationale. As recomanda: Toxic Childhood (Sue Palmer), The Child in the Family(Silvana Montanaro), Montessori from the Start (Paula Polk Lillard). E adevarat ca in Romania si, din pacate, in foarte multe tari nu este cunoscuta metoda Montessori, dar este apreciata si aplicat ain foarte multe tari in toata lumea. Eu personal am fost educata in Rep. Moldova, apoi in Portugalia, si abia in Anglia am descoperit numele Montessori. Cred ca este inacceptabil ca, cel putin, cei care studiaza psihologia sa nu fie familiarizati cu pedagogia Montessori (Jean Piaget a fost elevul Mariei Montessori, si de el stie toata lumea!) Felicitari pentru acest blog extrem de util si de lectura delicioasa! =)

    RăspundețiȘtergere
  21. Maia, intradevar, exista mari pedagogi de care nici nu auzisem, desi am facut pedagogie in facultate, plus ca mananc pedagogie pe paine ca sa lucrez in invatamant :).Din fericire autoeducatia este la indemana tuturor, in special azi, si nu trebuie sa ne lasam limitati de ceea ce se face in scoala.
    Iti multumesc pentru vizita si te mai astept cu drag!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.