Musacaua de cartofi cu soia este un din felurile noastre preferate de post. Simplu de făcut, delicioasă și aspectuoasă - combinația perfectă pentru a-i face pe toți cei din familie fericiți :)).
Pentru realizarea ei avem nevoie de :
- 5-6 cartofi
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 punguță de soia granule
- 4-5 linguri de bulion
- 1 legătură mărar
- pesmet
- ulei
- sare, piper, foi de dafin
Cartofii se curăță și se pun la fiert, cu un pic de sare, la fel și soia granule. Între timp se curăță ceapa morcovul. Ceapa se toacă mărunt, morcovul se rade fin. Se pune ceapa la călit, apoi se adaugă morcovul. Când s-au înmuiat se adaugă granulele de soia stoarse bine, sare, piper, foi de dafin, și la urmă bulionul. Se mai lasă un pic pe foc, apoi se dau deoparte.
Cartofii fierți se scurg de apă și se face un piure, adăugând un pic de ulei (sau margarină, pentru cine utilizează). Se adaugă mărarul tocat mărunt.
Ungem un vas de sticlă termorezistentă cu ulei, tapetăm cu pesmet, și punem jumătate din cantitatea de piure și o întindem uniform. Deasupra punem compoziția de soia, apoi restul de piure. Ungem cu un pic de ulei, pentru a căpăta o crustă aurie, și dăm la cuptor până se rumenește.
Dacă vrem să o tăiem felii trebuie să așteptăm să se răcească. Se servește cu murături de sezon :).
Poftă bună!
Irina
yum, ce bineeeee arata!
RăspundețiȘtergereIna, sa stii ca e foarte buna,sigur o sa-ti placa. Eu vreau s-o incerc si cu ciuperci, in loc de soia.
RăspundețiȘtergereCand am vazut-o in prima poza credeam ca e cu cascaval, asa luciu frumos a capatat. SUnt sigura ca e delicioasa, am sa o incerc si eu si ma gandesc ca merge chiar f bine cu ciuperci. Te pup!
RăspundețiȘtergeresuna tare bine si arata extraordinar! Multumim pentru ca ai impartit cu noi asa o bunatate:)
RăspundețiȘtergere:) ce bine-i sa te avem inapoi:)
RăspundețiȘtergereArata foarte bine si te cred ca este gustoasa.
RăspundețiȘtergereDupa ce o faci pe cea cu ciuperci, sa incerci si cu alte legume: morcov , telina, praz, dovlecel, varza, verdeata (toate acestea maruntite si amestecate cu oua vor inlocui soia), numia ca avand ou nu va fi de post.
Irina o sa o incerc si eu cu prima ocazie. O sa imi fac timp.Te imbratisez cu mult drag!
RăspundețiȘtergereIrina, o idee foarte faina, dar cum zic fetele mai sus poate mai recomandat cu ciuperci. Se pare ca soia a ajuns pe masele oamenilor din cauza marketingului foarte bun pentru ca nu e chiar asa de sanatoasa cum se crede.
RăspundețiȘtergereSanatate multa!!!
Alina, la noi e o problema - Ilincai nu-i plac ciupercile, dar cu soia se impaca. Oricum, noi consumam soia in cantitati foarte mici, de obicei in post, si in principiu sub forma de mai sus :))
RăspundețiȘtergeream incercat in aceasta seara reteta cu ciuperci din cutie...iti spun doar ca n-a mai ramas nimic in tava,fff bun...poti sa incerci sa tai marunt-marunt ciupercile ,poate daca Ilinca nu le vede in toata splendoarea lor nici nu-si da seama ca sunt pe-acolo, gustul lor se estompeaza in combinatie cu celelalte legume.multumim pentru toate cele!!
RăspundețiȘtergereMmmmmm....delicios. Acum ma pun sa fac si eu si sper sa-mi iasa la fel de frumoasa, aratoasa si gustoasa ca a ta.
RăspundețiȘtergere