Pagini

marți, octombrie 30, 2012

Reorganizarea camerei copiilor


Inainte de a avea copii in casa noastra era mereu ordine si curatenie, si nu aveam nici o dificultate in mentinerea lor. Odata cu venirea pe lume a copiilor lucrurile s-au schimbat - ordinea si curatenia au devenit  un fel de lupta zilnica cu bolovanul lui Sisif :)). Ma intreb cum de niste copilasi incredibil de dulci pot intoarce casa pe dos in cinci minute?Sigur mamicile inteleg despre ce vorbesc :).
M-am straduit mereu sa tin camera fetelor in ordine, si sa le invat sa o mentina, ceea ce a reprezentat o sarcina dificila si consumatoare de energie, atat pentru ele, cat si pentru mine. Ca sa nu mai spun cheltuieli, fiindca atatea obiecte au nevoie de cutii si rafturi pentru depozitare.
Mi-am dat seama ca dificultatile provin din excesul de lucruri- prea multe jucarii si prea multe haine.Desi nu cumparam multe, daca inmultim cu trei, in timp se aduna.
Asa ca m-am hotarat sa tai in carne vie :)), si sa reduc la maxim jucariile si hainele, ca sa ne fie tuturor mai usor. M-am decis sa pastrez doar ce lucrurile pe care le folosesc in mod curent, eliminand restul indiferent de pretul lor, sau de valoarea emotionala. A trebuit sa-mi calc pe inima, nu e deloc usor sa fii radical :)). Am inceput sa sortez lucrurile, punandu-mi urmatoarele intrebari :
  • Cat de des folosesc aceasta jucarie?
  • Se potriveste pentru varsta lor?
  • Este  in stare buna?
  • Altcineva s-ar folosi mai mult de acest lucru?
  •  Hainele sunt bune (gradul de uzura)?le mai vin?
 Am atacat intai biblioteca, si am selectat cartile de colorat si de lipit abtibilduri folosite , tot ce era rupt si nu se mai putea lipi. 


Apoi am trecut la jucarii. Am lasat  cuburile de lemn, bucataria de jucarie cu vasele aferente, cate doua plusuri (sau papusi) la alegere pentru fiecare si caruciorul pentru papusi. Restul le-am pus deoparte ca sa le sortez. 


In ceea ce priveste culorile- fiecare a primit cate un penar in care au un set de culori, unul de carioci, creion, pix, radiera si ascutitoare.Tot ce e consumabil (  plastilina, blocuri de desen, caiete si acuarele) primesc cand vor sa lucreze (mi le cer mie), si cand termina de lucru mi le dau inapoi.


Zilele astea o sa ma ocup si de haine, folosind aceleasi criterii.
Este incredibil ce schimbare a produs lipsa aproape totala de jucarii ! In primul rand e ordine :)). Apoi e mai liniste- n-au de la ce sa se certe.Eu nu ma mai enervez, fiindca nu mai sunt tone de jucarii, foi si creioane colorate imprastiate si amestecate. Am observat ca fetele au devenit mai adunate, se concentreaza mai usor, si sunt mai creative, fiindca trebuie sa -si foloseasca mai mult imaginatia ca sa se poata juca.Se uita mai mult in carti, coloreaza, deseneaza, picteaza, si in general nu se mai plictisesc asa de repede. Daca initial ma mustra constiinta ca o sa le distrug copilaria :)), constat ca decizia a fost foarte buna.Ce mi s-a parut interesant e ca nu cer jucarii din cele stranse, ci se descurca foarte bine cu ce au. Le place cum arata camera lor acum, fara atatea lucruri, si faptul ca nu mai au  multa ordine de facut . 
Meditez serios la ideea de a  renunta nu doar la jucariile puse deoparte, ci si la alte lucruri care ma incurca prin casa - si  sa organizez un mic bazar virtual, dupa modelul altor  mamici internaute :). Va tin la curent  :).

Irina

8 comentarii:

  1. Nu e deloc usor sa selectezi, dar daca nu o faci, in timp, vorba ta, se aduna atat de multe incat usor se trece de la o camera frumoasa la haos.

    RăspundețiȘtergere
  2. O idee interesanta cu bazarul! Poate o sa o incerc si eu astept sa vad despre ce este vorba.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina, eu am doar o fetita si tot s-au adunat foarte multe lucruri...
    Cu hainele m-am descurcat (le-am sortat si in dulap au ramas doar cele pe care le foloseste), dar cu jucariile este jale... Incet, incet le mai sortey, dar L. nu vrea sa se desparta de nici una (desi nu mai sunt potrivite varstei ei). Oare cum sa procedez?

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta cu valoarea emotionala e cel mai greu. Chiar daca nu avem copii, in vara a trebuit sa ne mutam. Sa vezi atunci ce sortare am facut in haine, carti si alte lucuri din casa. Hainele si ceva carti le-am dus la un centru de refugiati iar ce nu ne-a trebuit le-am pus in fata casei, in strada. S-au dus f repede.
    Acum am inceput sa fiu selectiva la orice lucru cumparat.

    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  5. Loredana, intradevar, e greu sa selectezi, ca te uiti la ele si parca n-ai renunta la nimic :)

    Corina,selectezi ce nu mai ai nevoie din casa si vinzi pe internet- cum au americanii garage sale


    Adriana, eu le-am strans si gata, desi au facut ceva scandal la inceput, cand au vazut ca le iau jucariile. Le avem in casa (inca), dar nu pot umbla la ele, ca sunt sub cheie, dar am observat ca nici nu cer. Ma gandesc sa le fac disparute asa, pe incet :))


    Mihaela, eu ce sa zic, abia ieri am aruncat si eu cursurile din facultate, le-am pastrat 12 ani, hihi. In timp se aduna o gramada de chestii, fara sa-ti dai seama

    RăspundețiȘtergere
  6. Actiunea aceasta trebuie intreprinsa la fiecare 1-2 ani, permanent se strang lucruri inutile. Totodata, ce nu se mai potriveste varstei trebuie impartit si celor nevoiasi. Copiii se bucura daruind la randul lor ... Sinziana

    RăspundețiȘtergere
  7. Parca nicio priveliste nu mi-e asa draga ca cea a cotoarelor multicolore de carti :-) Arata atat de frumos aranjate in biblioteca. Iar setul de ceai din metal este absolut splendid!
    Multumesc pentru mentiunea in articol, sper sa ai succes cu bazarul, eu sunt chiar multumita si, mai ales, pot cumpara lucruri de care avem nevoie si, ocazional, chiar mici mofturi, o carte mai scumpa, un film sau o iesire la ciocolata calda, lucruri care au devenit asa de greu de realizat in aceste vremuri...

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu am 3 copii si pe cand erau mici aveam mare dificultate cu curatenia in camere. O prietena cand mi-a vazut toate jucariile la indemana copiilor a spus ca ea lucreaza la o gradinita si ca a adoptat ptr copii ei sistemul o cutie de jucarii.

    Astfel a luat jucariile si le-a pus in 3 cutii si le-a dat copiilor ei doar o cutie de jucarii. Dupa 3-4 luni de zile scotea alta cutie de jucarii si o punea pe cea folosita in debara. Am facut si eu la fel.

    Am observat ca atunci cand scoteam o cutie de jucarii, copiii erau atat de uimiti de parca le descopereau atunci. In timp am observat ca nu mai este nevoie peste an sa le cumparam jucarii noi ptr ca se bucurau atat de mult cand le scoteam o cutie veche de jucarii, incat o jucarie noua nu ar fi prezentat interes.

    Avand insa baiat si fete, noi a trebuit sa fim mai atenti la jucariile pe care le punem deoparte.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.