Pagini

luni, noiembrie 19, 2012

Postul Craciunului 2012 - saptamana 2 (19 - 25 nov.)

 Când harul lui Dumnezeu îl adumbreşte din belşug pe nevoitor, în aces­ta se descoperă îmbelşugată nevoinţă duhovnicească, ce duce la desăvârşirea creştinească.
Atunci i se descoperă sufletului păcătoşenia lui, ce până atunci se ascundea de el! Atunci e luată de pe ochii lui vălul şi i se înfăţişează necu­prinsa, măreaţa veşnicie, ce până atunci se ascundea de el!
Atunci îi devine apropiat ceasul morţii, care mai înainte vreme era undeva departe, şi stă chiar înaintea sufletului, înaintea ochilor lui! Atunci viaţa pământească, care mai înainte vreme părea nesfârşită, se scurtează cum omul nici nu şi-ar fi închipu­it: viaţa care s-a scurs ajunge ca visul nopţii ce a trecut! Restul alergării aces­tei vieţi se adună într-un singur ceas dinaintea morţii! Atunci apar din adân­cul sufletului tânguiri de care înainte nu ştia! Apare plâns pe care înainte nu-l simţea!
Apare prinos de rugăciune cum înainte n-aducea! Apar rugăciunea şi plânsul chiar în adâncul sufletului, sunt rostite de minte şi de inimă întru muţenia gurii, sunt înălţate către cer, îl aruncă pe rugător la picioarele Mân­tuitorului, îl ţin la picioarele Mântuitorului: întru mărturisirea păcătoşeniei sale si a nesfârşitei măriri a lui Dumnezeu, sufletul intră în desăvârşire, este dus în desăvârşire de către dreapta Atotbunului Dumnezeu, Care l-a zidit pe om şi Care îl şi zideşte a doua oară.
Binecuvântează, suflete al meu, pre Dom­nul… Cel ce curăţă toate fărădelegile tale, Cel ce vindecă toate bolile tale, Cel ce izbăveşte din stricăciune viaţa ta, Cel ce te încununează cu milă şi cu îndurări. Innoi-se-vor ca ale vulturului tinereţile tale (Ps. 102, 2-5)
veşnice prin atot­puternicia Mântuitorului, Care a înnoit în Sine firea noastră şi ne înnoieşte pe noi prin Sine. Amin.

(in: Sfantul Ignatie Briancianinov – Predici, Editura Sophia, Bucuresti, 2008)


Sarbatori : 

Meniul saptamanii

Luni
supa crema de linte, salata orientala de post, salata de cruditati

Marti 
mazare cu friganele, salata de cruditati


Miercuri -dezlegare la peste
macrou la cuptor cu sos de rosii
Joi
supa-crema de legume
vinete la cuptor, chiftelute de legume, salata   de cruditati

Vineri 
cartofi copti, sote de ciuperci, mujdei de usturoi, mamaliguta
Sambata-dezlegare la peste
pastrav prajit, mujdei de usturoi, mamaliguta

Duminica
salata de ton cu ananas
macrou la abur, cu garnitura de legume

 Dimineata si seara- ceai de plante, zacusca, unt de arahide, miere sau dulceata, lapte vegetal cu musli, pasta de peste

Desert - fructe de sezon, nuci, alune,budinca de orez cu mere

intre mese- suc de legume proaspat stors
 
gasiti retete de post AICI


Irina

7 comentarii:

  1. Irina, te rog, poti sa scrii reteta pentru chiftelutele de legume? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. daca apesi pe cuvant te duce la reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate, nu observasem. :">
    Cartoful care se da prin razatoare trebuie sa fie crud?

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, ce reteta de budinca cu orez faci tu? pe net parca nu imi place nici una...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. una inventata de mine :)). Fac un caramel ca la crema de zahar ars, si in cratita aia pun un strat de orez, un strat de orez fiert, un strat de mere rase, calite un pic in tigaie, si iar orez. O dau la cuptor pana se patrund aromele si gata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Irina, pentru postarile minunate pe care le gasim aici la tine pe blog, si pentru ca eu personal ma inspir din retele de post pe care le postezi aixi, pe zile, te rog sa-mi ingadui sa scriu aici o salata cu peste afumat, eu am facut-o si este foarte gustoasa, poate prea gustoasa:)

    Doamne ajuta si sa ai un post cu folos duhovnicesc.

    Salata cu peste afumat
    Ingrediente folosite:
    5 cartofi medii, doi morcovi, o telina, un ardei gras rosu, un ardei gras galben, 3 castraveciori acri, o ceapa rosie medie, cca 200g macroi afumat(sau orice peste afumat), maioneza de post(eu am facut din cartofi , si este buna).
    Pentru decor: un castravecior acru, doua rondele de morcov fiert, o jumatate ardei gras rosu si o jumatate galben.

    Mod de preparare
    Am fiert cartofii, morcovii si telina, apoi am lasat legumele sa se raceasca.
    Dupa ce s-au racit le-am taiat cubulete, nu foarte mici, mai mari ca la salata de boeuf. Am taiat ardeii cubulete, apoi am taiat si castraveciorii. Am taiat apoi pestele afumat si ceapa rosie pestisori.
    Am amestecat toate legumele impreuna cu pestele afumat, am adaugat maioneza de post, am omogenizat bine si am asezat salata pe un platou de servit.(sursa: dana2dor.blogspot.ro)


    RăspundețiȘtergere
  7. Buna !

    Vreau sa iti multumesc foarte mult pt osteneala de a pune meniurile tale de post pe blog..e prima data cand incerc sa tin tot postul, si ma ajuta foarte mult!

    Elena

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.