Pagini

sâmbătă, ianuarie 26, 2013

Meniul saptamanii 28 ian. -3 febr. si link party!

Bine v-am regasit la acest sfarsit de saptamana!Am avut cateva zile foarte ocupate- ca si saptamana trecuta, asa ca am intarzaiat putin cu meniul, dar de saptamana viitoareil veti gasi din nou aici in ziua de vineri.








Dupa cum (poate) ati observat,  incercam sa ne schimbam in mai bine felul de a manca, de aceea meniul nostru va fi oarecum destul de simplu si poate monoton(pentru unii). Vrem sa consumam cat mai multe vegetale (crude si gatite) , mai putina carne de pui/porc/vita( inlocuim cu peste) , si mai putine lactate. Pe cat posibil voi folosi orez, paste si paine integrale, iar la salate o sa adaug un mix de seminte (susan, floarea soarelui, dovleac, in) si nuci. La gatit folosesc untura de palmier (daca trebuie sa coc, sa prajesc, etc.), si ulei de masline presat la rece. Lintea si nautul se vor regasi destul de des in meniuri, la fel si supele-crema, fiindca ne plac foarte mult.

 
Meniul saptamanii 28  ianuarie- 3 febr.

Luni 
 mix de legume la abur, orez cu taitei (reteta arabeasca)
salata de ton (ton bucati cu ulei si lamaie)
salata de cruditati

Marti
supa- crema de cartofi, cu parmezan si crutoane
salata greceasca


Miercuri-post
orez sarbesc (cu legume si sos de rosii)
salata de varza cu marar
 
 
Joi
macrou la cuptor, cu unt 
mix de legume la abur
salata de cruditati
 

Vineri -post
cartofi copti in coaja, mix de legume la abur
salata de cruditati

Sambata
bors de perisoare, cu leustean si smantana
Duminica
bors de perisoare -de sambata

Mic dejun, cina 
 de dulce: 
sana cu fulgi de porumb sau crutoane
musli cu iaurt
ceai, paine cu pateu de peste/ficat
 
de post
musli cu  lapte vegetal
suc de legume (radacinoase, varza, cartofi) si fructe(mere)
smoothie de fructe si legume
 
Desert
fructe (mere, portocale, grefe, banane, kiwi),
 nuci, alune de padure, migdale


Irina

9 comentarii:

  1. Orez cu taitei? Vrei sa ne spui reteta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihaela, ai nevoie de orez, taitei (din aia mici si subtiri pentru supa) si un pic de ulei. Se fierbe orezul (folosesc integral), se clateste sub jet de apa rece si se pune intr-un vas. Taiteii (nefierti) se calesc intr-o tigaie pana devin aurii, si se adauga peste orez(cu tot cu ulei). In reteta originala taiteii prajiti se fierb impreuna cu orezul, dar noua ne place mai mult asa.In engleza se numesc rice with vermicelli.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca renunti la carnea de porc , inteleg, dar de ce si la lactate ?
    Chiar si fetelor le limitezi cantitatea de lactate?

    O saptamana frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Helen,am redus in sensul ca nu mai folosim lapte decat sub forma de iaurt, sana sau chefir.Plus unt si branza. Si consumam doar cand nu e post. Nu e sanatos sa bei zilnic lactate, exista studii pe aceasta tema.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost sa vad garnitura de morcov si iaurt. Mi se pare o idee foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Irina,

    Foarte buna ideea cu meniul. Uneori reusesc sa ma tin si eu de el. De cele mai multe ori creionez unul de vineri. Fac cmparaturile necesare iar in timpul saptamanii gatesc dupa cum se nimereste sau am timp, si improvizez destul de mult din ce am prin frigider.
    Si eu folosesc multe seminte in salate. Sunt excelente. Si nu mancam prea multa carne (probabil din motive de timp si de post mi se pare complicat sa gatesc cu carne in alte zile decat sambata). Dar cu lactatele nici eu nu inteleg ce ai. As vrea sa-mi dai si mie cateva din studiile despre care vorbesti, ca sunt chiar curioasa.
    Personal sunt adepta masurii in toate (sau cel putin la ea aspir). Cred ca studiile astea stiintifice au si ele "lipsurile" lor. Spre exemplu ma intreb daca au fost facute pe laptele din comert sau pe cel muls de la vacuta hranita cu iarba de munte din curtea taranului autentic (ma refer adica la o vaca autentica, care traieste dupa "standardele" vietii clasice la tara, pe care am prins-o si eu cand eram copil). La laptele din comert nu m-ar mira deloc ca rezultatele sa fie negative. Eu una am crescut buna parte din copilarie cu lapte de capra proaspat muls de bunicul meu. Intentionam ca la un moment dat, cand vom avea casuta noastra, sa ne luam si noi o caprita. Si nu vad nimic rau in a consuma un astfel de lapte (despre care stii de unde provine) zilnic (cu exceptia zilelor de post desigur).
    Dincolo de asta multumesc mult de inspiratia pe care o reprezinta blogul tau.

    Teodora

    RăspundețiȘtergere
  7. La sfatul unei bune prietene, va scriu, poate ca va va fi de folos informatia mea.

    Am cunoscut persoane care au renuntat la uleiurile clasice(fl.soarelui, masline)in favoarea celui de palmier, crezandu-l mai sanatos.

    Vazand ca in meniul saptamanii este mentionata untura de palmier, m-am gandit sa va spun ca in Franta, unde locuiesc in prezent, acest produs este considerat f nociv pt sanatate. S-a discutat chiar de impunerea unei supra-taxe pt producatorii de alimente pe baza de ulei de palmier, care sa-i determine sa se orienteze spre un alt tip de ulei.

    Recunosc ca nu stiu prea multe detalii, dar e ceva de verificat. In plus, poate ca untura de palmier nu are aceleasi efecte. (?)

    Va doresc timp suficient cat sa va informati mai mult decat mine :) , numai bine si spor la gatit cu ingrediente sanatoase

    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  8. Documentata mereu. Felicitari, Claudia. Adrian K

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.