Pagini

joi, august 22, 2013

Obiceiul lunii august - sa tinem rufele sub control!

Toate ca toate, dar cand vine vorba de spalatul si aranjatul rufelor, ca sa nu mai spun de calcat, eu una sunt un dezastru, e o treaba de care incerc sa ma achit cat mai repede si cu cat mai putina bataie de cap, daca s-ar putea :)).


 Mi-o amintesc pe mamaia mea, Dumnezeu s-o odihneasca!cat de meticuloasa era in aceasta privinta, desi nu avea mai mult timp ca mine, din contra- mergea la serviciu opt ore pe zi, inclusiv sambata. Se ocupa cu mare placere de rufe, desi, pana sa aiba masina de spalat (chiar si dupa aceea), acest proces era extrem de elaborat - inmuia rufele in cada sau in ligheane incepand cu o seara inainte,  le freca bine la magla- rufele mai fine erau tratate separat,iar  albiturile erau fierte  intr-un cazan pe aragaz, cu sapun de casa. Dupa asta le clatea bine, in mai multe ape, si le storcea pe toate manual. Apoi apreta asternuturile si camasile bunicului. Le intindea la uscat in balcon sau in  spatele blocului, si cand se uscau le calca pe toate, inclusiv lenjeria intima, si le punea frumos in dulapuri, pe rafturile tapetate cu hartie alba si danteluta.

Cred ca as cauta haine de unica folosinta  daca ar trebui sa desfasor atatea operatiuni :)). In aceasta arie a gospodarelii am cea mai mare deficienta, de aceea incerc sa limitez garderoba familiei la maxim :).


Pentru a tine rufele sub control Fly Lady ne sfatuieste sa spalam zilnic  cate o masina, astfel incat sa nu se adune niciodata foarte multe. Teoretic asa e, practic eu nu am pus niciodata zilnic masina in functiune, fiindca nu adun atatea rufe cat sa umplu o cuva, si n-are sens sa consum atata apa si energie electrica degeaba. In masina obisnuita spalam cam o data la doua-trei zile, acum avem o masina cu cuva mare si spal odata pe saptamana, sau chiar la 10 zile.
Daca pana nu demult trebuia sa separ rufele pe culori, recent am inceput sa folosesc o inventie absolut geniala : ,,color absorber", un fel de servetele care se pun intre rufe si absorb culorile care ies, astfel incat hainele nu se pateaza una de la alta, asa ca acum separ doar in albe si colorate.
 

Imediat ce programul de spalat se termina, rufele se scot din masina si se intind la uscat. Odata uscate se strang, se calca (daca e cazul), se impaturesc si se pun in dulap. Daca nu avem energia sa facem toate aceste operatiuni mai bine nu ne apucam de treaba, fiindca riscam sa ne alegem cu rufe lasate in masina, sau puse morman prin diverse colturi ale casei :).
Acesta e obiceiul lunii august - sa tinem rufele sub control, urmand de fiecare data un  ciclu intreg de spalare cap-coada :
sortare- spalare-uscare-calcat- impaturit- pus la loc.
Voi cum reusiti sa tineti sub control rufaria familiei?Daca aveti ceva ponturi, sper ca le veti impartasi la comentarii :).


19 comentarii:

  1. Si eu sunt dezastru la impachetat si calcat haine. Sunt in cautare de modalitati de impachetare simple si sa ocupe putin spatiu. Si hainele sa fie cat mai putin sifonate. Si eu folosesc servetelele acelea pt. absorbtia culorii, eu le iau de la Carrefour, marca proprie, 25 buc parca in jur de 8 lei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cam asa fac, le spal, le pun la uscat (rar spre deloc le las ude in masina, nu-mi place ca trebuiesc iar spalate daca prind miros de apa statuta), iar cand le strang le impaturesc si le si bag in dulap pe categorii. Daca n-am timp bag, teancul intreg si-l separ cand am timp. Mi-ar place sa le calc, dar calc la nevoie doar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu calc doar cand e musai. Ma impac tare bine cu uscatul pe umerase - de cele mai multe ori nu mai trebuie sa calc hainele respective dupa :)) Plus ca imi incap mult mai multe haine in balcon asa - iarna e tare utila treaba asta

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta-i un capitol la care si eu sunt deficitara. Tocmai ma uit la un munte de rufe stranse de pe sarma care troneaza pe fotoliul de langa mine...si eu bantui pe bloguri, doar-doar s-or impaturi si s-or duce singure la locul lor :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu spăl de două ori pe săptămână, și tot așa: le sortez și care sunt de călcat le pun într-un coș special, iar restul împachetate la dungă în dulap. Cele pentru călcat le calc tot o dată pe săptămână dar într-o altă zi, când nu gătesc deloc, ca să fiu mai liberă. Așa nu se adună prea multe! Cât despre șervețel, am folosit și eu acum ceva ani, dar nu are chiar efectul dorit! Mi s-a întâmplat să colorez toate hainele de câteva ori cu tot cu șervețel :))) SĂ vezi ce bine-i mai stătea soțului cu tricou roz :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Si la noi e mare problema aceasta! in sensul ca suntem tot atatia membri ca si voi, si se spala cam de 6 ori pe saptamana vara...Eu implic mult fetele, de 10 si 8 ani. Ele scot rufele, le sorteaza, le intind (cele mici pe uscator, cele mari pe sfoara), le impatura si le pun la loc. Nu calc decat strictul necesar, o data pe saptamana, sau la nevoie, asa pot eu sa ma organizez!
    Cu drag, Laura P.

    RăspundețiȘtergere
  7. Problema mare cu rufele astea.
    Eu le sortez, le spal, le intind, pentru ca am pretentii la cum arata rufele pe sirma, le string, le impachetez in momentul in care le string, in balcon,le asez in cosul de rufe (cel cu care le duc la intins)le pun in dulap pe cele care nu trebuiesc calcate si... ramin in cos cele care trebuiesc calcate. Bine, nu ramin chiar in cos, au locul lor in dulap. Si staaaau acolo, pina nu mai avem ce imbraca si e musai sa calc. :))) Nu pot da vina pe caldura de afara, ca mie nu imi place sa calc nici iarna.
    Ca sa am cit mai putine rufe la calcat, pun tricourile indoite pe sarma, fix de la nivelul minecilor, sub brat, si intinse bine. Clestii ii prind exact pe cusatura, ca sa nu ramina urme. M-a scapat de mult chin metoda asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu spal, de obicei, de trei- patru ori pe saptamana, separat: albe si colorate din care nu ies culorile, negre, camasile si maieurile sotului meu si rosii (acestea cam la 2 saptamani).
    Dupa ce se usuca in balcon, le strang pe categorii (ale mele, ale sotului si ale fetei, lenjerie de pat, prosoape, etc.) si le duc direct la locul lor, necalcate: unele pe umerase, altele impaturite frumos pe rafturi sau in sertare. Calc in fiecare dimineata, odata cu camasa sotului meu, ce ne trebuie si noua, fetelor, pentru ziua respectiva. Sau calc repede atunci cand este nevoie de ceva de-a lungul zilei.
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am un programn scurt la masina de spalat la care incap numai 2.5 kg de rufe, ceea ce e minunat pentru tricoul, camasa, rochita si ce mai este din ziua respectiva. Nu calc decat dimineata inainte de a pleca la serviciu sau seara daca urmeaza o sarbatoare, atat. In rest strang rufele si le pun in dulapuri cat pot eu de ordonat (seamana cu un camp de lupta in care a explodat o grenada, uneori...(

    RăspundețiȘtergere
  10. Ponturi nu am, doar eventual sa ma plang si eu - ha, ha!
    Eu am incercat cu detergent pentru rufe colorate, despre servetelele alea nu stiam, unde se gasesc?
    Un pont ar fi (dar cred ca si tu faci la fel) ca nu calc decat rufele care necesita calcare - in principal cele "de strada", nu asternuturi, nu prosoape, despre lenjeria intima nici nu poate fi vorba.
    Si am mai scapat de rufele de la tara, odata cu mutarea, pt ca acum avem masina de spalat si acolo. Dar inainte era un calvar! Aveam doi saci, special facuti pr rufele murdare, plus ca-mi mai dadea mama si paturi din cand in cand. Caram pana la et.4 de ne durea spinarea :d Brrr...bine ca am scapat :))
    Aaa, si un mare avantaj al nostru - la Buc. - este ca avem uscatoria unde putem intinde, care e mare cat un dormitor, pliiina de franghii, cu calorifere maaaari, iar rufele se usuca de pe-o zi pe alta chiar si iarna plus ca e pe acelasi palier, nu le mai car si pe scari. Daca nu era uscatoria...nici nu vreau sa ma gandesc.
    Am grija cum intind dar si cum strang rufele pe care le voi calca. Nu le pun de-a valma pt ca pana le vine randul la calcat se mai sifoneaza si fac dungi.
    Cam asta...

    RăspundețiȘtergere
  11. De spalat spal intr-o singura zi (vienri sau sambata) tot din cauza masinii imense pe care nu are sens sa o pornesc daca nu se umple.
    La uscat le intind de indata ce s-a terminat masina. Nu folosesc clestii de rufe decat la sosete/chiloti/chestii mici. Ma streseaza urmele lasate care cateodata nu es nici la calcat. E drept ca usuc in balcon caci locuiesc la bloc si nu are unde sa le ia vantul daca nu-s prinse cu clesti.
    Cand le strang le impaturesc si le distribui in dulapurile aferente. Raman intr-o cutie mare de plastic doar cele ce trebuie calcate.
    Tricourile inca le calc caci ai mei nu au incredere ca un tricou imbracat se calca de la sine prin caldura pe care o emana corpul (desi le-am aratat un tricou netezit cu mana pentru a fi impaturit), asa ca trec odata cu fierul peste ele.
    Lenjeriile si prosoapele le impaturesc cat mai strans ca sa se intinda cat stau in dulap.
    Camasi purtam doar ocazional si intotdeauna neapretate (chiar, n-am mai apretat o haina de cel putin 15 ani, oare de ce le apretam?).
    Traiesc cu convingerea ca orice haina calcata impecabil se va sifona ingrozitor la prima purtare (sau chiar in clipa in care o voi pune in dulap) asa ca de ce sa irosesc timp/efort/bani? (ba chiar am avut o discutie destul de aprinsa cu mama saptamana trecuta care se chinuia sa calce la dunga o pereche de pantaloni de in).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu si sotul am concluzionat ca nu merita atata efort pentru haine...e adevarat ca o buna organizare, asa cum facea mamaia ta Irina e semn de rabdare si pentru alte lucruri; noi am ajuns cu bebelus in casa sa procedam asa: nu calc lenjerii de pat, lenjerie intima, prosoape, etc; camasi, pantaloni si fuste, rochii - da, adica cele de strada; si uneori inainte de a le imbraca pentru ca , zice sotul "de ce sa irosesti atata timp calcand un morman de rufe cand putem calca tricoul in ziua in care il port?" si uneori e eficient asa, desi mormanul de rufe zace pe undeva, nu mult - ca ne apuca depresia sa il tot vedem...si traiasca mama ca ea mai vine uneori, mai rar (ca n-o chem eu)sa calce, cand sa zic ca se aduna f multe; si am de gand neaparat sa scap de multe haine , avem excesiv de multe, suntem 4 persoane, daca o sa mai avem copil/copiii :) as innebuni de tot; simplitatea e dorinta mea...inca nu ma pot organiza sa fie simplu peste tot dar tind spre asta...
      Am ajuns sa fac simplu cu mancarea de ex, inainte de masa, cate 10-20 min alocate prepararii mancarii; deci cred ca o sa reusesc si cu rufele;

      Multumim tare mult pentru toate articolele, ma incanta la maxim si le preiau cu bucurie in propria-mi gospodarie.

      Cu drag,
      Carmen

      Ștergere
  12. Eu am observat ca daca spal rufele la temperatura scazuta si le intind imediat ce programul s-a terminat, scuturandu-le bine, atunci scap de calcat.
    De asemenea, incerc sa pun zilnic sau la doua zile masina, dar niciodata inainte de a strange si pune in dulap rufele de pe uscator. Regula asta ma ajuta mult.
    Cu drag,
    Tatiana

    RăspundețiȘtergere
  13. Noi suntem 8, de aceea eu spal zilnic cate o masina de 5 kg (uneori doua masini). Din cele doua cosuri de rufe murdare sortez rufele pe masura ce le pun la spalat. As fi vrut sa le triez oarecum chiar de cand le punem in cosuri, dar nu am reusit sa-i determin pe copii sa tina minte asta.

    Odata spalate hainele, le intind si nu le strang de pe uscator decat cand am timp sa le si pun la loc. Astfel nu am niciodata mormane de rufe prin casa.

    De calcat calc inainte de a purta tinuta respectiva (fetele mari isi calca singure ceea ce vor). Nu apretez nimic.
    Am gasit undeva (pe blogul unei femei cu 15 copii) o idee interesanta: aceea de a usca rufele direct pe umerase de plastic pentru a scuti din timpul necesar impaturirii lor si a elimina necesitatea calcatului la anumite haine. Bineinteles, asta presupune sa ai si dulapurile organizate altfel decat in stilul clasic cu rafturi.
    Spor la teraba tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu sunt un dezastru la impaturit. Spal, usuc fara probleme, dar cand vine vorba de impaturit si pus la loc....imi e si rusine daca ar vedea cineva cum arata la mine turnul de haine. Deci e un obicei absolut necesar de implementat :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu spal, de obicei, doar sambata (daca nu e sarbatoare) si spal cam trei masini o data (colorate, inchise la culoare, si albe/altele - uneori am o masina doar de roz sau de galbene). Dupa ce se usuca, le strang si le calc aproape imediat (de obicei lunea seara) si le pun la loc. Rareori sunt asa ocupata incat cosul de rufe ramane neatins mai multe zile. Insa cum avem nevoie de hainele respective, incerc sa ma mobilizez. Foarte rar, mai pun cate o masina dimineata inainte sa plec la serviciu (daca s-au adunat multe, gen lenjerii sau abia ne-am intors din concediu) si o las pe matusa care sta cu fetita sa le scoata si sa le intinda.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum au mai spus si alte fete, eu nu calc....sotul spune de ce sa calci lenjeria daca tot o botesti...calcam doar cand avem nevoi de ceva...risc sa mai intre fetee in dulapul de haine si sa le traga js sa le faca ferfenita si muncesc degeaba.
    Mi-am facut un obicei cum se aduna de o masina o si pun....nu le permit sa se adune multe.

    De strans le strang ca in magazin, la impachetat ma refer, imi place sa fie la linie. Si nu le las nestranse oricat ar fi de tarziu.... Lenjeriile le adun foarte bine si le pun una peste alta si nu sunt botite cand le pun pe pat.

    Nu am apretat nicioadata, nu stiu cum se face si nu am ce sa apretez.
    Iar faza cu umerasul este foarte indicata la multe haine....o folosesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu stiu cum se face, dar la noi hainele au picioare... Te impiedici de ele peste tot - prin baie, dormitor, gasesti si pe hol prin cuier! Doamne fereste! Si stii de ce? Pentru ca avem prea multe!

    Cred ca nu e nevoie sa mai spun ca nu calc! Mai nimic! Doar cite o camasa pentru sotul meu ca sa aiba cu ce sa mearga la biserica! Si, sincer, nu ma simt bine, ba chiar ma simt vinovata pentru asta!

    Obiceiul lunii august cu rufele sub control o sa devina pentru mine obiceiul lunii septembrie! Ce nu purtam si e bun - o sa le dam; care s-au rupt/patat - le facem cirpe de praf; care trebuie calcate, o sa le calc pe toate o data, nu pe rind cind e nevoie de cite una! Si tot asa! Abia astept sa-ti scriu din nou la sfirsitul lunii septembrie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amedeya, succes.Asa zic si eu, ca avem prea multe, si tot incerc sa scap de ele :))

      Ștergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.