Pagini

luni, ianuarie 27, 2014

Simplitate in 2014 {Saptamana 5} : camera copiilor

Camera copiilor a fost prima pe lista mea de simplificare si debarasare, fiindca nu stiu cum se face dar acolo se aduna mereu foarte multe haine, jucarii, carti si hartii.

© Dulce Casa

Am inceput cu hainele- am golit toate dulapurile si sertarele in mijlocul camerei, si am luat la mana fiecare hainuta. Am pus deoparte toate hainele uzate, prea mici sau care nu sunt practice, si am pastrat strictul necesar pentru fiecare, astfel incat fiecare sa nu aiba mai mult de un sertar cu haine (rochitele, ciorapii si lenjeria le-am pus separat).
Jucariile- toate plusurile si papusile au intrat intr-un sac cu destinatia camara.Daca in perioada urmatoare nu intreaba nimeni de o anume jucarie, le fac disparute de tot :)
Am pastrat jocurile de lego si puzzle pe care le folosesc mai des (si care nu sunt prea multe, din fericire).
Cartile - am separat cartile de citit de cartile de colorat si de activitati, si le-am pus in doua cosuri . Aceastea reprezinta doar o mica parte din biblioteca lor, avem foarte multe carti pentru copii- cu siguranta nu voi mai cumpara altele prea curand. Am lasat in camera lor doar cartile de colorat, pe cele de citit le-am pus in living, ca sa le pot supraveghea. Cartile lasate in camera lor ajungeau gramada pe jos, niciodata nu erau tinute in ordine, asa ca solutia asta mi se pare mai buna.

© Dulce Casa

Caiete, manuale, rechizite- fiecare copil are sertarul lui cu lucruri de scoala.Am aruncat toate caietele vechi, tot felul de fise, teste, etc. si am pastrat doar ce se foloste in prezent. Manualele din anii trecuti le-am pus separat. 

© Dulce Casa
Acum cativa ani, coplesita de multimea de carti, jucarii si haine ale copiilor am luat hotararea sa cumpar doar strictul necesar in materie de haine, iar in loc de jucarii - consumabile cu ajutorul carora sa-si dezvolte creativitatea (plastilina, acuarele, lipici, hartie). Acum am vazut beneficiul acestei decizii- desi am avut cateva jucarii la care putem renunta, totusi nu au fost multe; la fel si cu hainele. In schimb am gasit tot felul de creatii- desene, colaje, figurine de plastilina, casute de papusi din hartie, cu personaje decupate, toate realizate fara sugestiile sau sprijinul meu.
In plus isi doresc sa invete sa croseteze, sa croitoreasca si sa gateasca, ceea ce ma bucura foarte mult. 


Voi cum procedati cu lucrurile copiilor?mai este loc in casa pentru ele,sau deja aveti nevoie de extra-spatiu? :)

Irina

14 comentarii:

  1. Si noi trebuie sa intram intr-un proces de extra-simplificare in camera copiilor. Dar...mai spre primavara, cand ne vom duce la tara. Si incarcam masina cu ce nu mai folosim aici...:) Jucariile trebuie triate f bine, pt ca cea mica o sa inceapa mersul de-a busilea si va avea acces la ce nu trebuie...
    Irina, dar ai reusit sa faci asta cu fetele acasa? Ca Anei toooate ii folosesc, nu putem renunta la nimic...

    RăspundețiȘtergere
  2. cum sa fac, am hotarat , am aplicat si gata.Oricum nu se jucau cu ele, si mai mult incurcau locul.Am lasat doar ce folosesc in mod curent.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna treaba!
    Eu fac lucrul acesta cam o data pe luna deoarece mereu si pe nesimtite se aduna o gramada de lucruri. Jucariile lui Andrei le duc in pod si le aduc inapoi prin rotatie inlocuindu-le mereu pe cele de care s-a plictisit. De fiecare data cand i le aduc inapoi se poarta de parca primeste jucarii noi. Eu ii cumpar jucariii numai de Craciun si de ziua lui, dar s-au adunat caci bunicii au grija de asta. :D Prefer sa fac acest lucru cand nu este acasa pentru ca are tendinta de a pastra toate prostiile de genul capacelor de la sticle, ambalaje, tot felul de bucati de hartie decupate....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. le-am rotit si eu la un moment dat, cand fetele erau mai mici, dar la un moment dat erau prea multe chiar si asa.

      Ștergere
  4. Ideea cu "disparutul" mi se pare minunata chiar pentru cei care nu avem copii!
    Uneori mi-e greu sa ma despart de unele lucruri pe motiv ca mi-or mai trebui cindva, dar am sa procezed intocmai cum ai scris: le pun intr-o cutie si daca in 3 sau 6 luni nu am nevoie de ele, le distribui! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie imi era greu, dar m-a folosit mult un gand auzit nu mai stiu unde - ca atunci cand mai daruiesti din ce ai deja, faci loc ca sa primesti altele noi :))

      Ștergere
  5. Ar trebui sa fac si eu la fel, suntem invadati de o multime de lucrusoare marunte si cu siguranta inutile. Iar casa nu creste odata cu achizitiile noastre, evident! Probabil ca vacanta asta o s-o folosim sa facem ordine pe rafturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asta e o problema cu casele, raman la fel de mici, si noi tot inghesuim in ele :). Spor la debarasare!

      Ștergere
  6. Si eu fac exact ca si Catrinel. De ani de zile folosim jucariile prin rotatie. Ii las pe ei sa aleaga ce pastreaza in casa, restul la subsol. Cand le schimbam e sarbatoare cu atatea jucarii "noi" deodata. La fel am procedat si cu cartile. Vazandu-le zilnic nu ii mai interesa asa mult. Organizarea aceasta nu face bine doar copiilor, ci si noua parintilor. Va fi cu siguranta e mai multa ordine in camera lor. Putin si bun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, asa e, organizarea ne face bine si noua, si lor :)

      Ștergere
  7. Acum am inceput rotatia cu cartile, din aceleasi motive - tot timpul erau pe jos, calcate in picioare. Inca nu am gasit o formula buna pentru treaba asta. Mi se pare ca tot sunt prea multe si, nu stiu cum, tot timpul ii trebuie cate una din cartile pe care le-am strans deja :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu incerc sa fiu din ce in ce mai organizata. Insa cand ai multe lucruri in jur, e aproape imposibil...

    Anul trecut am dat aproape toate cartile care nu meritau a fi recitite si pe care nici nu vroiam sa le citeasca peste ani fetita mea.
    Inainte de sarbatori am facut cadou o multime din hainele si jucariile de bebelusi. Nu le-am dat pe toate, ca poate-poate...
    Iar anul asta am inceput o curatenie mai serioasa in hainele mele si in jucariile fetitei.
    Incetisor golim dulapurile si "aerisim" podul...

    Irina

    RăspundețiȘtergere
  9. Este binevenita mereu o aerisire...am scris pe blog cum am reusit noi sa nu mai avem prin casa numai jucarii.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hăinuţele care i-au rămas mici: le-am donat în mare parte, dar am şi păstrat unele pt. următorul bebe. Cele pe care nu m-am îndurat să le dau le ţin în 2-3 cutii de la scutece, undeva sus în dulap. Le-am şi sigilat. :)) Cele pătate/uzate le-am pus într-o plasă în debara, le folosesc pe post de cârpe.

    Jucării el nu are prea multe. Un cufăr de la IKEA, care nici măcar nu e plin, o cutie mai mică în care-şi ţine animăluţele, setul cu piese lego, o tabletă magnetică şi cam atât. Am încercat să-i luăm jucării care să-i placă pt. mai mult timp şi unele chiar le-am nimerit. Încă se mai joacă cu jucării cumpărate acum un an... Pe de altă parte, nici nu vreau să aibă prea puţine. Eu îmi amintesc cu drag de jucării cu care mă jucam când eram mică... Fac parte din farmecul copilăriei. Şi oricum e băiat, câteva maşinuţe, mingi tb. să aibă. :)
    Le strângem de 2 ori pe zi, la prânz când doarme şi seara. Prin dormitor nu le duce, stau împrăştiate doar în sufragerie.

    Cărţi deocamdată nu are f. multe aşa că lucrurile sunt sub control.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.