Pagini

luni, februarie 03, 2014

Simplitate in 2014 {Saptamana 6} Hrana

The Pantry - Michael Pickett

Hrana, cu tot ce implica ea (achizitionare, conservare, preparare) reprezinta o parte importanta in viata fiecaruia, fiindca de ce si cat mancam depind sanatatea si existenta noastra. De aceea modul in care ne raportam la mancare este foarte important, avand in vedere ca cea mai mare parte a bugetului nostru se cheltuie in acest scop. Sa cumperi mancare costa foarte multi bani, sa o produci singur inseamna mult efort si timp investit, de aceea risipa nu este o optiune pentru nimeni.
Eu nu am avut bunici/rude la tara si tot ceea ce mancam provine din piata/ magazin. Spre deosebire de prietenii care puteau apela la produsele din gradina sau curte atunci cand se terminau banii, pentru noi a nu avea bani era (si inca este) echivalent cu a sta flamanzi, fiindca suntem total dependenti de magazin. Asta a fost unul din motivele pentru care mi-am dorit asa de mult sa ne mutam la casa - pentru a putea sa ne producem singuri macar o parte din ceea ce mancam.
Pentru anul acesta mi-am propus sa ma organizez in ceea ce priveste producerea, cumpararea si depozitarea hranei, astfel incat sa mancam mai sanatos si daca se poate, mai economic.

1.Planuri pentru gradina/curte

Curtea noastra este destul de mica, pentru gradina si cresterea pasarilor avem in jur de 4-500 mp, de aceea va trebui sa ne gandim foarte bine la modul in care vom folosi aceasta suprafata.Desigur ca mi-am propus sa cultiv si sa cresc totul cat mai natural- sa vedem ce va iesi, avand in vedere lipsa de experienta :).

Plante

Legume
La capitolul legume ma gandesc sa cultiv morcovi, telina, patrunjel radacina, pastarnac, dovlecei si dovleac de placinta, ardei, castraveti, rosii de mai multe soiuri, mazare, fasole, porumb, ceapa, usturoi, conopida, broccoli. Fiindca nu am un spatiu potrivit pentru a produce rasaduri, cel putin deocamdata, intentionez sa le cumpar.

Verdeata si aromatice
Aici  ma gandesc la patrunjel, marar, leustean (am avut o tufa frumusica anul trecut, dar au distrus-o muncitorii), busuioc de mai multe soiuri, rozmarin, cimbru, oregano, tarhon, salvie, menta.
Tot la verdeata intra si : salata verde, rucola,

Fructe
In ceea ce priveste fructele va mai dura pana vom avea mere, pere, caise, cirese, prune, alune si migdale, fiindca abia in toamna am plantat pomisorii. In primavara o sa punem si arbusti fructiferi - zmeura, coacaze, agrise, catina, goji, paducel, smochin.
Pe langa asta vom mai planta capsuni si fragi (va fi o incercare, nu stiu  daca le prieste zona arida de sud).

Flori
Stiu, nu sunt de mancat, cu mici exceptii :), dar le trec, ca sa le am in vedere.
Arbusti/tufe: liliac, forsithya, iasomie
Trandafiri- de dulceata
Flori anuale - craite, ochiul boului, floarea soarelui decorativa,  nemtisor, condurasi, floare de piatra, petunii, carciumarese, galbenele,
Flori bienale : lupine, degetel,
Cataratoare: clematita, caprifoi

Pasari si animale de curte
Pasari - ma gandesc sa incep cu gaini, voi cumpara separat soi de carne si soi de oua. In functie de cum merge treaba am in vedere, pentru mai tarziu, ratele lesesti si curcanii.

Animale - vreau sa cresc cativa iepuri, rasa de carne.

Imi doresc foarte mult si un stup- doua de albinute, dar asta e deocamdata la stadiul de vis, fiindca spatiul e cam limitat.

2.Planuri pentru camara (stoc de alimente)

In casa hrana poate fi consumata sau pusa la pastrare pentru mai tarziu. Dupa cum am mai scris in alta postare, noi avem mereu un mic stoc de alimente, desi spatiul de depozitare nu este mare - cateva rafturi de camara. Nu avem beci sau magazie, cel putin deocamdata.
 Lunar verific ce mai este prin camara si reinnoiesc stocul.Ce am cumparat proaspat pun in spate, ce e mai vechi sta in fata, astfel incat sa fie folosit. Stocul de alimente trebuie sa fie intr-o continua rotatie- scopul nu este sa il admiram :)), ci sa ne hranim din el, si sa avem o rezerva constanta, pentru cazuri de urgenta.
In camara alimentele de baza sunt :
  •  faina de grau, malai, gris, amidon
  • orez, linte rosie, naut
  • paste fainoase- taitei, spaghete, macaroane, melcisori, spirale
  • ulei - de floarea soarelui si de masline
  • otet
  • zahar
  • cafea
  • cacao
  • lapte praf
  • praf de copt, bicarbonat, drojdie uscata
  • mirodenii- plante aromatice uscate (busuioc, marar, patrunjel, leustean, cimbru, foi de dafin), boia dulce si iute, piper boabe si macinat, scortisoara bucati si macinata, esente de rom si de vanilie
  • nuci, alune, seminte de floarea soarelui si de dovleac crude, porumb pentru popcorn
  • conserve (mazare, porumb, fasole, castraveti, gogosari), conserve de peste, compoturi, bulion, suc de rosii, pasta de gogosari si ardei
  • dulceata, miere de albine
  • legume- cartofi, ceapa, usturoi
  • apa (cateva bidoane de rezerva)
  • ceaiuri
Alimente de baza in frigider si congelator :
  • carne (pui, porc, vita, peste)
  • legume (la rece si congelate)
  • verdeata (congelata)
  • oua 
  • unt
  • branza sarata, cascaval
  • iaurt, smantana
  • lapte (UHT, cateva cutii, de rezerva)
 In camara pastrez majoritatea alimentelor in cutii mari de plastic cu capac, din cauza soarecilor. Din pacate la noi reducerile reale la alimente(sau la alte produse) sunt practic inexistente. O solutie pentru a mai economisi bani la acest capitol este sa cautam magazine cu desfacere angro, unde preturile sunt mai mici, sau producatori directi. Pentru mine magazinele de baza sunt Lidl (am devenit fan :))  ) si Selgros sau Metro (desi Metro mi se pare cam scump in ultima vreme).
O serie de articole pe aceasta tema, foarte utile, gasti pe situl Mihaelei, aici.
Va astept la comentarii cu linkuri sau sugestii utile din experienta voastra pe aceasta tema :)

Irina


26 de comentarii:

  1. Îmi place mult imaginea aleasă de tine. Felicitări pt. organizarea perfectă. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Și noi locuim la casa, avem o gradina generoasa si un pic de vie. Din experienta proprie iti spun ca avand si serviciu, nu ne descurcam la gradinarit fara ajutorul parintilor. Cultivam si noi aproape toate cele enumerate de tine mai sus, insa am avut experiente nereusite cu conopida, brocoli si varza, vesnic mancate de melcii tip limax. Folosim numai ingrasamant natural, de grajd, o data la doi ani, nu adaugam azot la cartofi si putem sa ne bucuram tot anul de produse proaspete sau stocate/congelate. Dar, sigur nu am face fata cu timpul sa tinem si gaini sau animalute. Rutina zilnica pentru a ingriji gainile ne este imposibil de pus in practica pe termen lung si constant. Asadar sunt si produse pe care e musai sa le cumparam. Succes in ce v-ati propus. Intelepciunea populara spune: vazand si facand... Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, multumesc de sfaturi. Gradina noastra va fi destul de mica, cum spuneam, nu avem prea mult teren. Varza n-am pus-o la socoteala ca stiam ca atrage melci si omizi, plus ca e f ieftina la piata, dar nu stiam de broccoli si de conopida.
      Sper sa nedescurcam cu vietatile. Si noi ne gospodarim impreuna cu parintii, asa ca nadajduiesc ca va fi ok.

      Ștergere
  3. Aveti o sursa de apa care sa nu fie contorizata? Sau cum veti uda gradina? Sa ai acest aspect neaparat in vedere. Noi aveam un put cu pompa submersibila, dar se stricase si am udat de la robinet. Foarte greu, iar costurile la factura foarte mari. Putul nu era racordat la reteaua de apa, era sapat direct in pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem apa de la comuna, dar nu e scumpa. Oricum, vom folosi udarea cu picurator sau cu sticle bagate in pamant, si nu se va consuma asa mult ca la udarea cu furtunul.Plus ca intentionez sa mulcesc, ceea ce va mentine umezeala.Nu avem put.

      Ștergere
  4. Irina, îţi mulţumesc din suflet pentru recomandare şi sunt tare bucuroasă că le-ai considerat utile!
    Tare mult mi-ar plăcea şi mie o căsuţă-am reţinut când ai scris că şi tu ţi-ai dorit foarte mult şi uite că s-a întâmplat. Când va fi grădina gata, aşa cum ai gândit-o, vei avea şi utilitate şi satisfacţie de la ea. Eu îmi doresc să ne citim cu drag, până ce fructele acelea vor fi culese din pomi şi la fel şi după aceea, să vedem gemurile! Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, sunt foarte utile toate articolele tale referitoare la cumparaturi, multumesc mult pentru efortul de a le scrie!

      Ștergere
  5. Ase, la ce ne pricepem noi din ce vrei tu, noi adica mama eu fiind sporadica prin gradini in ultimii 10 ani.
    Rasadurile noastre se fac in niste ladite acoperite cu folie, destul de tarzior cand e deja cald afara, rasaduri am luat pentru soiurile timpurii si de regula e cum ti-o fi norocul, imi aduc aminte un an cu o tona de ardei iuti desi noi voisem gras. Macar la ale tale stii ce ai luat in plic. Conopida nu a mancat-o nimic al noi dar nici nu a binevoit sa produca ceva, a crescut inalta intr-o veselie cu o metafora de inflorescenta deci am ocupat locul degeaba. Daca ai mai multe soiuri de rosii nu le planta alaturi, eu am obtinut anul asa neste rosii cherry prea mari pentru soiul lor si fara vreun gust din cauza de polenizari aiurea banuiesc.
    Vreo 10 gaini sunt arhisuficiente pentru oua, daca nu le dai si hrana mai sintetica o sa descoperi ca nu oua o perioada destul de maricica si o sa te intrebi de ce le tii.

    Curcile mi s-au parut intotdeauna o mare bataie de cap, puii sunt foarte delicati, trebuie tratati cu piper si cand in sfarsit crezi ca ai scapat prin toamna fac bube si mor pe capete.
    La rate trebuie sa ai in vedere ca miros destul de neplacut deci trebuie sa ai un loc mai departe de casa dar nu foarte departe ca deh trebuie si ele protejate.
    Smochiul are nevoie de soare, daca nu ai mai bine nu te lega la cap, nu se vor coace niciodata, plus ca trebuie protejat de ger, invelit cu coceni etc.
    Nu lasa copii sa aiba grija de iepuri, eu am facut-o si de cand i-am crescut eu personal nu am mai mancat iepure, nici strain, nici de camp, de nici o culoare, e un gargaune psihic dar nu mai pot.
    Daca imi mai aduc aminte mai trec pe aici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) sper sa n-am si eu aventuri din astea de povestit.
      Pasaretul il vreau in primul rand pentru carne. Deocamdata sa vad cum ne descurcam cu gainile, si poate vom incerca si altceva daca ne iese :)
      Soare avem suficient, sper sa ii priasca smochinului.
      haha, cu iepurii m-ai dat gata :)))

      Ștergere
  6. Tot eu, noua ne-a placut cum ne-a mers cu sfecla rosie

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi am pus rasaduri pe pervazul geamului, la caldura, in suporturile speciale care se gasesc in magazine. Am fost foarte multumiti! Tatiana

    RăspundețiȘtergere
  8. Noi avem gaini si capre, este foarte multa munca si ne ajuta pe timp de iarna un baiat specializat in grajduri, face curat, hraneste animalele, taie lemne, contra cost si mancare. Pe timp de primvara si vara cand ies caprele la pascut ne ocupam fiecare cum poate, am ajuns la concluzia ca merita sa am lapte si cas de capra autentice, nu am de unde procura asemenea produse la preturi normale. Ouale se merita si ele, doar gainile de carne nu se merita, fara concentrate nu cresc bine, trebuie mult spatiu. Noua ne-au mers bine toamna asta pentru ca au umblat libere in lucerna ramasa de dupa cosit si au papat la greu si iarba pana a dat tarziu zapada. Gainile au nevoie de mult spatiu verde, santuri de pilda. Umbla libere vara pe santuri, dar ce te faci cu gradina? Daca nu e ingradit zarzavatul, gainile in tarc nu produc cine stie ce oua, am incercat cu iarba cosita, lucerna cosita, graunte si randamentul e slab la pasari daca nu umbla libere. Iarna risti sa moara de diferite cauze, tocmai am taiat un cocos bun din cauza ca era slabit si riscam sa il pierdem. Am incercat sa folosim picuratoarea pentru ardei si rosii anul asta, trebuie o alternativa pentru a reduce costurile. Rosiile nu s-au facut anul asta din cauza unor ploi toxice, insa in anul in care am udat manual s-au facut pe timp de seceta. Ardeii insa au mers bine ca au nevoie de apa multa. Nu am avut timp de plivit la timp verdeturile din cauza muncii excesive cu caprele si am compromis recolta de ceapa, oricum nu era cine stie ce. Avem multe de invatat, sunt tentata sa incercam permacultura cat o sa putem, mulci si alte chestii practice in gradina pentru a evita munca multa si in zadar. In gospodarie trebuie un ajutor mereu, un colaborator pe care sa te bazezi cand pleci de acasa. La concluzia asta am ajuns noi, in ciuda faptului ca practic am lucrat foarte putin in afara casei, fiind mereu in gospodarie prezenta, totusi nu m-as fi descurcat fara un om la treaba, nu mai vorbesc de gradinarit unde am apelat la zilieri de cateva ori ca sa pliveasca ardeii pentru ca nu am mai facut fata. Si recolta a fost faina, dar mica raportat la costuri si munca, oraseanului i se pare ca nu se merita, dar se merita atunci cand iei ardeiul copt si il pui direct la copt cu mana ta, fara sa mai stea in piata o saptamana. la primavara o luam de la capat. Totul cere timp, rabdare, sa nu te descurajezi daca nu ti-a iesit un an planul initial si sa invatam sa ne punem mereu nadejdea in Dumnezeu, care da ploaie si soare. La capre in 2013 a fost ploaie destula, daca anul trecut am fi avut capre, nu aveau ce manca din cauza secetei. Toate sunt in mana lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nici noi nu avem rude la tara care sa ne trimita bunatati si totul vine din magazin. Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca asta inseamna mancare mai plina de ingrasaminte si chimicale, dar am investit anul trecut intr-o micuta casuta la tara, poate reusim sa facem cumva sa o facem sa si produca ceva bunatati (desi mutatul acolo este, momentan, scos din discutie). Abia astept sa citesc update-uri anul asta despre cum merge gradina!

    RăspundețiȘtergere
  10. Leusteanul o sa iasa din nou la primavara chiar daca a fost calcat in picioare. E destul de rezistent. Langa varzoase se seamana craitele (vazdoage li se mai spune in unele parti) - flori parfumate care tin gazele daunatoare la distanta, de la tantari pana la musca verzei. Pentru economie de spatiu eu plantez mazarea primavara devreme (careia ii pun plasa - bare de lemn cu sfoara intre ele - sa se ridice), apoi castraveti (pe aceeasi plasa pe care nu o scot pana toamna tarziu) dupa ce o recoltez si inca o data mazare toamna. In straturile de ceapa semana si salata si marar din 2 motive: nu trebuie sa plivesc ceapa pana la recoltarea salatei (o parte merge la pui) si a mararului de pus la uscat tanar si tine si umezeala la ceapa (nu mai trebuie udata). Oricum dupa culesul salatei si a mararului (implicit se pliveste ceapa) nu o mai plivesc pentru ca creste bine la umezeala printre buruieni. Gainile nu au nevoi de prea multa atentie: trocuta cu cereale umpluta dimineara si vasul cu apa iar seara eu le dau drumul in vie 2-3 ore inainte de apus. Ciupesc iarba si nu apuca sa strice prea mult dar le dau o parte din buruiana plivita din gradina (am invatat sa o selectez: cea care o manaca gainile si cea care o manaca porcii). Iar curat le face sotul o data la saptamana.... In nici un caz nu se ingrasa de la iarba, au nevoie de cereale combinate: porumb, grau si ovaz. Si da, au perioade cand se oua si perioade cand nu. Eu pastrez cojile de la oua, le usuc le pisez si le pun in cereale ca sa aiba calciu. Iar iarna au nevoie de apa calda. Cam atat aplic eu la gaini si am avut si 60. Anul asta am doar 20 din motiv de vulpe in vara trecuta (m-a lasat fara 38 de pui intr-o noapte). Oricum, in gradina multe tin de Doamne Doamne si mai toate se invata din mers. Iar satisfactiile sunt imense. Un an bun sa iti dea Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  11. ştiu ce înseamnă să nu ai posibilitatea de a fi ajutat de la ţară cu ceva - nici noi nu am avut vreun ajutor şi am trăit o viaţă la oraş! ne-am mutat la ţară ! e ok dar şi aici au apărut probleme pentru că nu avem vecini cum trebuie ! e bine că avem produse proaspete şi naturale din grădina noastră, iar ca animale avem doar 2 câini! avem un zbucium continuu: ploile care nu mai sunt aşa curate şi afectează pomii fructiferi sau plantele! mă bucur că ţi-ai făcut o listă întreagă cu ceea ce vreţi să realizaţi! multă baftă!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ne-ai spus o poveste tare frumoasa! :D
    Voi aveti mult spatiu, dar sfatul meu pentru inceput e sa nu alocati multi metri patrati pentru gradina. Udatul, plivitul, transplantatul, copilitul si legatul plantelor, mulcirea, tratamentul impotriva bolilor si daunatorilor consuma mult timp.

    400 m e tot terenul nostru, care mai are si zone betonate pentru fosa si put. Noi intram in al treilea an de gradinarit. Inainte sa ne apucam de treaba asta, oraseni de la bloc fiind si eu si sotul, am mers la curs de permacultura.

    Vai ce ne-a placut acolo la curs! Cate povesti frumoase! Distractia a inceput cand am inceput sa mulcim cu fan si paie si am introdus compostorul pentru resturile vegetale. Ne-am umplut de soareci de camp. In zona noastra se cultiva industrial diverse feluri de cereale - care toate atrag soarecii. Tot de la paie ne-am umplut si de buruieni.

    Dupa ce doi din cei sase pomi pe care ii avem in curte au inceput sa fie atacati de boli, am incercat maceratul din diverse plante, ca doar ne doream sa fie totul ecologic. Dar cand nimic nu a dat rezultate, evident ca am cumparat o solutie pentru stropit. Iar pomii s-au facut bine.

    In primul an nu am pus multe legume - rosii, ardei capia, ceapa, usturoi, cateva ridichi si pepene galben. Morcovii nu au iesit. Nu am avut rezultate bune nici cu cartofii nici cu fasolea. Spre sfarsitul verii, rosiile s-au manat. Am avut de luptat cu pirul. Am incercat cu diverse plante aromatice - rozmarin, busuioc etc. - dar nu le-a mers bine.

    Anul trecut au fost atacate de boli ardeii capia si pepenele galben (aceleasi soiuri care au mers foarte bine in primul an), si putinele vinete puse. Am pus multa salata verde pe care am scapat-o de sub control si a inceput sa se manifeste ca o buruiana. Pepenele verde nu a mers bine - pe urma am citit ca nestropiti nu cresc si nu se coc la fel ca aia de la piata. Am avut rosii bune, dovlecei frumosi si dovleac de placinta foarte gustos, ceapa si usturoi verde, ceva patrunjel si busuioc, putina mazare si putina loboda, cateva ridichi si cativa cartofi. Am avut morcovi putini fiindca i-am plantat inghesuit si nu am avut timp sa-i transplantam. Am avut si zmeura buna si mure. Capsunului nu i-a priit.

    Daca pui gunoi de grajd la legume, cresc bine legumele dar creste bine si buruiana. Iar daca stai in zona agricola, bate vantul si iti aduce seminte de mohor si de alte buruieni. Anul trecut am pus legume pe o suprafata prea mare si n-am facut fata. Am avut multe legume si flori compromise din cauza asta.

    Pasari nu am tine nici daca am avea spatiu pentru asta. Multa lume priceputa in domeniul asta spune ca pasarile de curte se imbolnavesc foarte usor si mai devreme sau mai tarziu tot trebuie sa le dai prafuri ca sa nu-ti moara.

    Eu va doresc sa aveti spor! Asteptam detalii despre cum merge treaba!

    Irina

    RăspundețiȘtergere
  13. Ah ce intarziata is cu stirile ...v-ati mutat deja ... ma bucur pt voi! Permacultura ... hmm e un vis pe care visez si eu sa il aplic , am avut cateva tentative din care am beneficiat doar de experienta si prea putin de roade ... voi incerca din nou sa aplic cateva metode de gradinarit permanent, dar ceea ce nu stim noi sau suntem prea putin constienti este ca permacultura se face in zone protejate cu soiuri nemodificate genetic in conditii climatice si de mediu cat de cat acceptabile , si astfel vei obtine roadele mult dorite ...De aici o serie destul de mare de probleme respectiv : seminte sigure , netratate , nemodificate; conditii de protectie impotriva polenizarilor incrucisate ( nu prea poti sa ii explici albinutei de ce sa nu vina pe floricica ta dupa ce a vizitat-o pe cea a vecinului :)) ; apa sa fie netratata si nici multa nici putina :)) sa nu fie poluare , ploi acide si tot alaiul de stropiri din avion pt tantari si alte vietuitoare ... in fine sa ai iarna iarna sa crape omizile si daunatorii :)) conteaza si solul foarte mult ,si muulta multa rabdare si nadejde indiferent de rezultate care variaza dramatic de la un an la altul (cel putin in zona Bucurestiului ) Poti anul asta sa faci rosii si anul urmator sa nu faci nimic ... Desigur e probabil si dupa "vrednicie " .
    In alta ordine de idei pentru o gradina bine intretinuta trebuie rezolvata problema unor buruieni pe care nu le poti folosi in permacultura ca baza pt compost , si nici pasarile nu se prea omoara dupa ele ...din grupa asta as enumera :pirul , costreiul , palamida , stirul si un soi de trifoi mic cu flori galbene cu frunze de culoare inchisa foarte prolific si nesuferit uneori inmultindu-se in orice fel de sol... in aceeasi categorie as introduce si doua plante una decorativa si una aromatica pe care te sfatuiesc cu toata inima sa le cultivi in spatii izolate complet in cazul in care nu vrei ca mica ta gradina sa devina monocultura :)) lacramioarele si menta . Eu le-am cultivat impreuna in fostul camin pentru hidrofor facut in anul in care ne-am mutat aici , dezafectat fiind in acest moment( dupa o experienta neplacuta cu menta, inca nerezolvata) - primavara am lacramioare si vara menta aromata ... Ar fi util sa sapi tot la cazma si sa adaugi ceva gunoi de grajd pe toata suprafata indiferent de ce vei cultiva apoi ... Acestea fiind zise zambesc cand vad lista cea lunga de legume pt cultivat ... sper sa si reusesti sa cultivi , depinde si de tipul de sol daca vei reusi ... asa cum a mai scris cineva ... conopida ocupa loc si nu prea rodeste nu prea merita oboseala , brocoli am cultivat si eu anul trecut din rasad propriu , si a fost o reusita... florala :)) tre sa stii cand sa recoltezi , o zi daca amani uneori e suficient sa ai flori de pus in vaza ... morcovii is ... pentru mine o nereusita totala ... nu merg si gata ...vei invata si tu ca unele leguminoase merg altele nu ... am insa o planta pe care o ador : mangold se numeste e o incrucisare de sfecla cu spanac ( zic eu ) face niste frunze imense ca de sfecta dar mult mai mari si mai carnoase cu un intens gust de spanac , radacina e ca cea a spanacului putin pivotanta in anul al doilea daca rezista iti face seminte ... creste bine din rasad propriu ...referitor la varza as prefera sa te abti in cazul in care nu doresti sa iti infestezi gradina cu melci care te vor impiedica apoi sa cultivi mult iubita salata , rucola a mers excelent , dar nu ne place :)... rasadnite reci iti recomand sa faci si iti vor oferi tot confortul , gasesti la mine pe blog cum am procedat eu si am fost foarte multumita de ele , plus ca am ramas si cu cateva tufe de urzici pe care le ador :)) voi readuce la zi blogul meu de gradinarit imediat ce o sa pot ....


    Asta a fost totul spus intr-o suflare ...sper ca nu am obosit cititorii ... mult succes , cu drag
    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hei, lume noua!ma bucur sa te "revad" :).Mersic mult de sfaturi, verzele nu le aveam pe lista, o sa tai si conopida si broccoli, vad ca nimeni nu le-a vorbit de bine :).Sper sa revii pe blog, sa mai invatam si noi, incepatorii, de la cei cu experienta :).

      Ștergere
  14. Gainusele ... din experienta mea ( rasele de carne nu merita sunt create pt alimentatie cu proteine respectiv concentrate) ... nu le dai nu se prea fac de carne ... cele destinate ouatului ... (zic ei ) au aceleasi calitati minunate puse in valoare exclusiv prin hranirea cu hrana speciala ... deci concluzia la care am ajuns este ca cea mai buna rasa e cea de gaini traditionale de curte obtinute in gospodaria proprie sau a bunicilor sau a vecinilor .... daca vrei sa le cresti pt oua pt inceput is suficiente 10 sa faci experiente pe ele au nevoie de adapost iarna mai cald si recomandarile pe care le-ai primit si mai sus ... ratele miros si nu pot fi crescute cu alte pasari (exceptand gaste ) pentru ca sunt murdare , si murdaresc apa si recipientele de adapat ... ratele merita crescute pt carne cresc relativ repede si nu sunt foarte pretentioase la mancare , sa cresti boboci de primavara pana toamna si apoi sa le tai pe toate si tot asa ... cat despre capra ...as dori sa cresc si eu una mica si productiva ... pt ca suntem foarte mari consumatori de lapte si branza si sincer nu sunt sigura de calitatea produselor achizitionate din comert fie el si sibian...

    Gata cu sfaturile ...spor la treaba si sper sa ne revedem cat mai curand...

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu n-am experienta in gradinarit, doar vise :)) Aprovizionarile...de primavara pana toamna: din piata, in nadejdea ca unul sau altul sunt tarani cultivatori traditionali...dar nu prea ma bazez pe asta, totusi, decat din supermarket ( iau unele lactate, precum iaurtul, untul), mai bine prefer la piata ( pt legume, fructe, branzeturi, lapte) .... La Lidl mancarea nu o prea incerc ( doar ouale "bio", eventual iaurturi "bio", uneori fructe exotice si legume, uneori si "bio"), insa sunt si eu mare fan ne-alimentare, si las o gramada de bani pe tot felul de produse necesare sau mai putin, dar sunt asa faine :) si calitate buna :)

    E draguta si lunga lista ta de plante, flori si toate cele...spor la toate si te rog sa postezi in timp ce si cum ti-au iesit, cum merge treaba :) Oricum, pana nu incerci , nu ai de ce sa te descurajezi...vointa cat cuprinde si cu Doamne inainte!

    Intentionez si eu sa ma apuc de citit despre cultivare, permacultura etc, dar deocamdata nu e cazul, poate cand o sa avem planuri mai concrete.....dar acum cu copilasii foarte mici e mai greu, speram peste vreo 5 ani incolo sa concretizam si noi ceva in sensul casutei cu teren.

    Spor la toate Irina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, o sa va tin la curent cu reusitele si nereusitele mele :)

      Ștergere
  16. Am trait toata viata mea la casa cu curte si parintii au lucrat mereu gradina. Am avut multi pomi fructiferi, incat nu prea imi lipsea nimic. Ciresi, visini, pruni, meri, gutui, zarzari. Am avut cirese negre din care mama facea mereu dulceata de cirese (fooarte buna). Am locuit mai tot timpul in cires unde imi luam tot timpul o carte de citit. Cand aveam o carte buna de citit abia asteptam sa merg in cires, in pod sau sub vie, in cel mai indepartat loc din curte, unde tata imi facuse o bancuta.
    Pe micutul teren aveam si doua solarii in care parintii cresteau rasaduri si pana la urma au ajuns sa le vinda caci aveau prea multe. Tata nu era priceput la agricultura, insa mama era foarte priceputa. De-a lungul timpului am observat insa ca recolta nu era numai in functie de pricepere ci si de credinta. Mama se ruga mereu si-si punea mereu nadejdea in Dumnezeu.
    Am vazut cu totii ca tot ce punea mama in pamant se prindea. Ei i se mai spunea ca-i buna la mana. Nu stiu daca chiar exista asa ceva, insa cred ca Dumnezeu ne inzestreaza cu multe si depinde de noi daca le descoperim. Cu credinta, orice este posibil.

    M-am bucurat mult cand am observat ca v-ati mutat la casa, chiar daca nu va cunosc decat via internet. Eu locuiesc peste mari si tari si tanjesc dupa casa parinteasca, dupa ciresul in care citeam. E foarte bine ca copilaria unui copil sa se desfasoare la casa. Nu stiu cum isi imagineaza copii de la blog povestile lui Ion Creanga, saritul unui gard, cataratul in copac si altele. Pe vremuri nu m-am gandit la asta, insa am observat ca copii mei se simt minunat la parintii mei acasa. Au libertate deplina la alergat si catarat si mancat de gorgoaze crude:)

    Dumnezeu sa va ajute

    Cristina



    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.