Pagini

luni, februarie 24, 2014

Straturile inaltate inguste

Februarie se scurge cu repeziciune si gradinarii mai vechi sau mai noi incep sa faca planuri pentru primavara- inclusiv eu :). Anul trecut n-am facut mare lucru in curte, intai ca a fost prea tarziu cand am terminat casa, apoi nici fonduri suficiente n-au mai fost. 
Anul acesta vrem sa incepem gradina, si cu restul vom mai vedea. Deocamdata am stabilit partea de curte pe care o vom dedica acestui scop. Suprafata nu e mare, sunt in jur de 120 mp, suficienta pentru un incepator, zic eu.
Desi visez de mult la straturi inaltate si alei dragute cu pietris sau rumegus, va trebui sa ma multumesc deocamdata cu o gradina obisnuita, fiindca pe lista de investitii sunt alte prioritati.Oricum, undeva intr-un viitor sper eu nu foarte indepartat,  mi-ar place
 sa folosesc straturi inaltate inguste.
Un articol foarte bun despre gradinaritul pe suprafete mici, asa cum am si eu, am citit aici. Din el am aflat despre straturile inguste, si redau cateva fragmente:
" Răzoarele înguste sunt cele mai raţionale şi productive din toate formele de straturi. Lăţimea lor nu este mai mare de jumătate de metru. Iar cărările dintre ele – aproape de un metru. Pe fiecare răzor se cultivă numai două rânduri de plante, dispuse de-a lungul marginilor, în formă de şah, conform unei scheme îndesite (detalii – mai târziu). 
 Într-o atare geometrie este ascuns un potenţial enorm de productivitate. Demult s-a constatat: plantele de pe margini se dezvoltă aproape de două ori mai bine, decât cele din mijlocul culturii – ele dispun de mai mult soare şi spaţiu pentru creştere. Prin aceasta se explică inconvenientul amplasării reuşite a plantelor într-un răzor lat cu o cultură mixtă. Iar aici toate plantele sunt de margine. Cărarea lată de aceea şi este necesară, pentru a le facilita accesul la lumină şi suprafaţă. Metoda răzoarelor a fost elaborată detaliat de către Jacob R. Mittleider.
...........
 Răzoarele înguste elimină definitiv problema amplasării plantelor. Este suficient de a respecta distanţa pe rândul de cultură. Plantele ”şed” în două rânduri, fiecare din ele ”priveşte” în trecerea largă dintre răzoare şi aspiră cu bucurie la libertate, folosindu-se de ocazia de a trăi din plin. Anume în aşa mod semăna plantele sale Ovsinski, ”pentru a le asigura cu cantitatea necesară de lumină şi, într-un mod oarecare, să le facă să dorească să formeze bobul măşcat în speranţa, că acesta va cădea imediat în spaţiul liber”. Lăţimea răzoarelor este de 40-50 cm, iar a trecerilor dintre ele de 1 m. Dacă suprafaţa terenului este foarte mică, atunci trecerile pot fi reduse la 80 cm, numai cu condiţia că lotul este iluminat pe toată suprafaţa şi permanent. 
La prima vedere se pare, că solul în treceri şede fără folos. Anume că trecerile şi funcţionează, şi încă în ce mod! 
În primul rând, o grădină ,alcătuită din răzoare înguste, dă nu mai puţine legume, ci tot atâtea sau chiar mai multe de pe metru pătrat, decât o grădină obişnuită. 
În al doilea rând, acest lucru are loc, în detrimentul faptului că pe un ar sunt numai 33 metri pătraţi de răzor. 
În al treilea – reiese, că răzoarele vor primi mai multă apă şi îngrijire, la un efort mai mic.
 Şi în al patrulea – acest efort este mai ”comod şi plăcut”, iar grădina mai frumoasă şi bucură privirea. Iar dacă trecerile sunt acoperite de mulci, atunci şi rădăcinile şi partea aeriană ocupă spaţiul în totalitate. Şanţurile mele îmi plac deja mult mai mult decât boxele late: plantele arată mai bine şi probleme cu ele apar mult mai puţine.
..............................

Am gasit pe net un exemplu concret de  astfel de gradina. Ea apartine lui Igor Liadov. Acesta locuieste si lucreaza in oras, avand timp pentru gradina doar la sfarsit de saptamana. 
Straturile  inaltate construite de el au o lungime de  1,4 m - 2 m si o latime de 20-40 cm. Intre straturi e o distanta de 80-100 cm, iar inaltimea lor este de 15-25 de cm. Straturile sunt orientate de la nord catre sud. Nu foloseste deloc substante chimice, totul este organic. Mai multe informatii puteti afla de aici (in limba rusa)- de acolo provin si imaginile de mai jos:
 
 1 010 (600x450, 80Kb)
 
DSC00120 (600x450, 109Kb)

DSC00001 (600x450, 82Kb)

DSC00087 (600x450, 125Kb)
DSC00017 (600x450, 105Kb)
DSC00027 (600x450, 93Kb)

DSC000066 (600x450, 124Kb)
DSC000141 (600x450, 118Kb)
 
DSC00006 (600x450, 134Kb)
 
 DSC00024А (450x600, 118Kb)
 
Mi-a placut mult ca este asa de ordonata, si recolta pare impresionanta, avand in vedere spatiul si timpul dedicat gradinaritului.Voua cum vi se pare aceasta gradinuta?
 
Irina

17 comentarii:

  1. Şi eu îmi doresc mult de tot o grădină cu astfel de straturi. Are o multitudine de avantaje şi arată foarte fain. Nu te mai umpli de noroi când lucrezi în ea. :D Cred că urmăreşti şi tu blogul Mias Ladliv... şi la ea am văzut astfel de straturi care arată foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, straturile inaltate sunt foarte practice din multe puncte de vedere.Intr-adevar, urmaresc blogul ei, are o gradina foarte frumoasa, sper sa arate si a mea la fel candva. Deocamdata e dezastru )

      Ștergere
  2. :) Cred că implică şi o muncă infinită!

    RăspundețiȘtergere
  3. arata impresionant, dar ceva ma face sa ma indoiesc de "curatenia" pamantului lui. nu cred ca nu-l ingrasa cu ceva, caci prea sunt mari legumele si parca prea multe. in fine, vorbesc din punctul de vedere al unei posesoare de pamant foarte prost in gradina, dar am si eu un strat inaltat de anul trecut. din pacate, n-a dat cine stie ce rezultate nici el, in pofida faptului ca am pus in el pamant bun. poate ca e vina mea si am eu energii neprielnice plantelor.
    cat despre straturi, daca ai suprafata de teren mare (eu am alocati gradinii de legume 9 mp) merita sa faci straturi cu asemenea distanta intre ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, pamantul e ingrasat natural, din cate am inteles.Nu prea poti obtine cine stie ce recolte dintr-un sol secatuit.Nu cred chestia asta cu energia, probabil alta e explicatia- compozitia solului, ph-ul, umiditatea, expunerea la soare...sunt f multi factori care influenteaza o recolta.

      Ștergere
    2. Pământul este fertilizat sau îngrășat cu compost din compostor și cel rezultat din descompunerea mulciului

      Ștergere
  4. Ca ingrasamant, cel mai bun este gunoiul de grajd fermentat sau aplicat de toamna pentru a se amesteca de-a lungul iernii cu solul. Eu folosesc un amestec de mranita la gradina. Anul asta si noi vom inalta cateva straturi, sunt absolut minunate pentru radacinoase. Am vazut morcovi, telina, cartofi, ceapa, pastarnac plantate in strat inaltat (cu amestec de nisip si turba) versus pe teren obisnuit. Nu exista comparatie...De-aia m-am hotarat si eu sa fac. Deja am sapat terenul, am pus o parte din seminte (de spanac si salata verde) pe langa ceapa si usturoiul puse in toamna. Urmeaza sa facem straturi pentru morcovi si telina de radacina (atat deocamdata), plus niste cartofi pe care deja ii am si vreau sa-i plantam. Sanatate sa fie! Spor la treaba, Irina! Abia astept sa te vad postand recoltele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos , recolta de rosii e posibila, dar din cate am vazut foloseste hibrizi pt cultivare . In primul an de solar al meu fara ingrasamant prea mult ( 2 roabe de compost pe 18m patrati de teren) cu un soi special pentru solar am obtinut fara alte stimulari o recolta impresionanta de rosii asemanatoare cu cea din imaginea de sus ... In ceea ce privesc radacinoasele, ceapa, usturoiul si prazul eu am ceva probleme cu niste viermusi , care strica mult din recolta , nu am avut mereu stiu doar ca intr-un an vecina s-a plans si apoi am inceput sa ma plang si eu ... in fine cochetez si eu cu straturile respective pe suprafete mici , am strans cartoane si strang pt biomasa tot ce se poate composta , voi incerca sa gasesc si ceva gunoi de grajd care este excelent intr-adevar ... am insamantat si eu salata ridichi spanac si ...mazare (strategic ) si ceva arpagic .... cochetez insa si cu straturile inaltate simple fara rame , mulcite pe care se cultiva plante combinate , nu prea ma mai incanta monoculturile , fie ele si in straturi inaltate ... In orice caz abia astept sa vad poze :) si detalii de la "fata locului" . Succes si asteptam noutati .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-am gandit si eu la straturile inaltate simple, cu sant intre ele, vazusem intr-un documentar despre perma. Pe de alta parte, in tipul de gradina din "Back to Eden" nu exista deloc straturi inaltate, mi-a placut si varianta asta. Oricum, anul asta merg pe clasic :)

      Ștergere
  6. superba gradina! si eu incerc sa-mi imbunatatesc tehnicile de gradinarit...sper sa reusesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. O idee de straturi inaltate ieftine: cauta la vecini cine construieste si sapa si scoate pamant negru, si amesteca-l cu gunoi de grajd vechi de 1-2 ani. Pt pereti, cauta paleti (eventual gratis) si ii imbini. Vor rezista 2-3 ani, dar tinand cont ca sunt costuri minime...
    Si eu nu as face asa de lunga (20-40m). Mi-ar fi lene sa merg dintr-o parte in alta :). Si nici atata spatiu intre ele ( 80-100cm). Ce as adauga: o semi combinare a culturilor in ideea de etajare. Adica pe mijlocul sttratului inaltat as pune o alta planta, ce creste inalta si se recolteaza pe traseu. Sau combinat culturi ce se recolteaza timpuriu cu culturi ce se recolteaza tarziu (gen rosiile printre salata/ridichi/marar).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate in zona asta nu exista pamant negru, cu cat sapi mai adanc cu atat pamantul e mai argilos. Dar multumesc pentru idei, o sa ma gadesc la varianta cu paletii.

      Ștergere
    2. pai de folosit numai stratul de pamant de deasupra. Cel negru. Nepaarat combinat cu compost, si gunoi de grajd. Nu pot sa iti propun proportii... dar gunoiul de grajd tre sa fie fermentat, adica sa contina rame.

      Inca o recomandare a straturilor inaltate: in unele se pot adauga si nisip (10% parca). Pt anumite legume (cred ca la unele radacinoase) e necesar un solul mai nisipos pt drenaj perfect.

      De personalizat solul pt tipuri de legume e desutl de greu de facut in gradina, dar devine realizabil cu straturi inaltate.

      Alte idei de pereti, ieftine, vazute pe la tzara de aici: nuiele din lemn impletite dupa niste tarusi bine infipti. Sau caramizi/piatra (astea ajuta in zonele reci, pt ca se incalzesc la soare si mentin caldura inca pt o perioada). Acestea insa nu pot fi ridicate f. mult.

      Ștergere
  8. Irina, ti-am scris pe "_dulcecasa07@gmail.com_acum cateva zile. Mai ai ragaz sa te uiti pe acea adresa? Astept sa-mi raspunzi daca ai timp. Multumesc, Simona

    RăspundețiȘtergere
  9. Straturile din articolul in rusa sunt cu o latime de 60-100 cu distanta intre ele de 60-80, inaltimea da este de 15-25 cm (deci singura cifra corecta). In ceea ce privește dimensiunile de 1,4-2 m si 20-40 cm se referea la faptul ca in metoda clasica de gradinarit ne facem parcele de 1,4 - 2m si cu spațiu între ele (carari) de 20-40 cm.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.