Pagini

vineri, ianuarie 04, 2019

De ce si cum tin un bullet journal



In ultima vreme cred ca a auzit mai multa lume de boullet journal sau, mai pe romaneste, o agenda,, pe puncte,,, unde iti notezi pe scurt ce ai de facut zilnic, dar si alte lucruri, dupa cum considera fiecare.
Nu-mi amintesc exact unde am auzit prima oara de bujo, cred ca de la Irina. De altfel ea are si niste articole foarte bune pe tema asta, le puteti citi aici si aici.
Oricum, in mai 2016 mi-am cumparat prima agenda Leuchtturm1917, cea mai frecvent folosita pentru asa ceva, si am inceput sa bujo jurnalesc :)) in iunie 2016.Initial am incercat tot felul de stiluri de pagina, culori, abtibilduri, desene, dar in timp am renuntat si am un bujo minimalist, in care folosesc doar fine-linere negre.In 2018 am folosit o agenda Moleskine, dar m-am reintors anul acesta la Leuchtturm, deoarece foaia e de calitate mai buna.In rest m-am impacat foarte bine cu Moleskine, m-a tinut exact un an, si fiind mai subtire si fara coperti cartonate e mai usor de carat in geanta.
De ce tin un bullet journal?
Fiindca ma ajuta foarte mult sa ma organizez, si sa urmaresc diverse informatii, lucruri de facut si evenimente pe care trebuie sa le tin minte. Apoi il folosesc si in scop motivational, imi notez in el afirmatii pozitive, rugaciuni, ganduri sau alte lucruri de folos, precum si vise, dorinte, obiective si modul in care imi propun sa le realizez.
Cum e organizat boullet journalul meu?
Bullet journalul este impartit in doua : la inceput sunt ,,colectiile,, , adica niste chestiuni generale, care sunt utile tot timpul anului, apoi urmeaza lunile- la fiecare luna avand un calendar al lunii, apoi fiecare saptamana, cu zilele ei.

Prima parte : colectiile
Prima pagina o reprezinta ,,future log,, - adica tot calendarul de pe anul in curs, iar sub fiecare luna imi notez toate evenimentele importante din luna respectiva- sarbatori, zile de nastere, aniversari, etc,
Anul acesta am utilizat acest format :


sursa - pinterest





Urmeaza cuvantul anului, cu explicatia din dex si  de ce am ales cuvantul respectiv si ce asteptari am


Apoi imi fac bilantul anului care a trecut - ce a fost bine, ce am realizat, ce a insemnat pt mine, ce am invatat, ce trebuie sa schimb in anul urmator.
Folosesc exact formatul de mai jos- e al doilea an si imi place foarte mult, o sa continui cu el

sursa


Urmeaza rubrica de dorinte si planuri pentru anul care urmeaza. Pentru sceptici recomand inca o data (am mai facut-o pe acest blog) cartea scrisa de  J.S. Ditzler- "Cel mai bun an", ca sa intelegeti cum ajuta scrisul la indeplinirea obiectivelor.Pot sa spun ca listele mele din ultimii ani au fost rezolvate in proportie de 95-99%, majoritatea obiectivelor fiind atinse in prima jumatate a anului :)).Ceva de retinut cand iti scrii o dorinta sau un obiectiv - intreaba-te ,,vreau eu asta cu adevarat?,, si mediteaza putin la acest lucru - de ce vreau asta?ce mi-ar aduce bun?. De obicei nu reusim sa investim efort, munca si rugaciune si nici sa facem sacrificiile care sunt uneori necesare, daca nu ne dorim acel lucru din toata inima.

Dupa aceea am diferite liste, legate de organizarea casei si a familiei, dar si referitoare la dezvoltarea mea personala, ingrijire, credinta, etc..Aici nu are rost sa pun fotografii, gasiti cu sutele pe internet, daca dati o cautare dupa ,, bullet journal list ideas,,.Eu am personalizat in functie de nevoile mele si stilul meu de viata.


Dupa ce am terminat cu colectiile de inceput - pe care le scriu pana intram in noul an, de obicei, trec la luna in curs.
Apoi am calendarul lunii (monthly spread), in formatul din imagine :


In fiecare luna am o lista de obiective, pe domenii si o lista cu ,,de facut,,, pe care le bifez imediat ce le indeplinesc, sau le aman pentru luna viitoare, daca exista motiv, ori le abandonez, daca e cazul.

Apoi  planificarea saptamanala (weekly spread). Aici imi notez zilnic ce am de facut, iar la sfarsitul zilei imi notez lucruri importante care s-au intamplat si pe care vreau sa le tin minte. Tot pe pagina asta am si obiceiurile lunii, si bifez patratica din tabel daca am realizat ce mi-am propus.Mai am spatiu pentru citate sau pentru idei care imi vin pe parcurs.


Luna asta mi-am facut si un sleep log, adica o grila in care imi notez cate ore dorm. Ceva in genul de mai jos

sleep tracker for bullet journal
pinterest
Mai am o pagina cu motive de recunostinta, ca cea de mai jos  - scriu trei motive pe zi

Just carve out a few minutes a day to reflect on one thing, big or small.
pinterest
Tot de luna aceasta am o pagina in care imi fac notite din cartea pe care o citesc, o pagina in care am programul de citire a Sf. Scripturi, o pagina in care imi notez versete pe care vreau sa le invat, o pagina cu programul de miscare/exercitii si una cu provocari ale lunii.

N-am pus foarte multe pagini din bujo-ul meu fiindca deja sunt completate cu informatii personale, dar cred ca v-ati facut cat de cat o idee despre ce e vorba.

Stiu ca genul asta de agende nu e pentru toata lumea, dar eu ma impac foarte bine cu stilul acesta de a planifica si a ma organiza.
Daca aveti intrebari, va rog sa le lasati in comentarii si va raspund cu drag.

Irina


24 de comentarii:

  1. Foarte interesant articolu tau ,ma gandesc sa pun in aplicare si eu acest journal ,recunosc nu am tinut niciodata dar cred ca m-ar ajuta cu toate ca eu sunt casnica (un bebe 1 an si 1 luna si fetita de 10 ani ) i mi ocupa timpul dar printre picaturi gasesc ceva timp si pentru mine ;) De unde ai cumparat acest joural ? Unde il pot gasi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina, orice timp investit in planificare e un timp castigat :).Eu nu-mi permit sa n-am bujo, cred ca m-as zapaci cu totul fara el, la cate am de facut.Agenda e cumparata de pe diverta online, dar poti folosi orice carnet, pentru inceput, daca nu esti sigura ca iti va fi util si il vei folosi permanent.

    RăspundețiȘtergere
  3. Impresionant, Irina! Foarte frumos! Deși mi-a plăcut să scriu de mână în jurnal, în ultimii ani prefer varianta electronică, atât ca și calendar, cât și ca notare în jurnal - am mereu telefonul la îndemână, dar le pot accesa și de pe laptop. În calendar notez direct întâlnirile. Pentru ”luna într-o privire” am un calendar de birou pe care notez evenimentele de care am nevoie să țin cont în luna respectivă și le am astfel la vedere în permanență. Da, și eu sunt de părere că planificarea este esențială.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu pot deloc cu electronicele :)), prefer scrisul.La electronice te poti astepta intotdeauna la vreo faza

      Ștergere
    2. Se vede! Caietele tale nu sunt doar cu informații, sunt niște miniopere de artă, au în ele un întreg ritual: alegerea caietului, felului în care notezi, coduri, culori... Apreciez foarte mult! Să știi că uneori mă gândesc la asta :) Ce s-ar întâmpla dacă într-o zi s-ar duce toată informația pe care o am încărcată pe ele... Și mă gândesc că se poate întâmpla ce se întâmplă cu toate; dacă e să fie pierdută informația, se găsesc modalități: rătăcirea lor, deteriorare și tot așa. Am rămas și eu cu dragul de scris de mână, pe care îl folosesc atunci când stau cu cartea fizică în mână și iau notițe. A, și o mai fac atunci când îmi pregătesc materiale pentru activitățile mele. Pt că atunci am nevoie de tot felul de coduri de culori, de spațiu mare de desfășurare și tot așa. Adică am și eu caietele mele :) Folosesc orice resursă am la dispoziție :)

      Ștergere
    3. am patit, am pierdut de multe ori informatii- ori s-a intamplat ceva cu calculatorul, ori mi s-a furat telefonul si nu avea back-up, dar oricum, la mine baza e pe hartie.Cred ca e si deformatie profesionala :)), la noi toata planificarea fiind pe hartie si facuta amanuntit, de la anual la zilnic :)

      Ștergere
  4. Ce dragut! Voi incerca si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. succes!poti sa incepi cu o agenda mai ieftina,pentru inceput, ca sa vezi cum o sa iasa.

      Ștergere
  5. Ce idee interesantă! N-am auzit până acum de acest tip de jurnal. Pare cam migălos așa la prima vedere, dar organizat și cred că merită. Momentan folosesc o agendă clasică și mă țin cam greu de notat acolo. E mai mare provocarea cu puștiulică de un an și două luni pe care tre să-l fugăresc ziua întreagă prin casă și care are parte de toată energia mea :))))
    Am notat ideea oricum și poate anul viitor o să fie totul mai lejer un pic :)
    Spor în toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, cu cei mici e mai greu sa te organizezi, mai ales cand incep s-o ia la picior :)).

      Ștergere
  6. Minunat! Multumim pentru recomandari, Irina!
    Un an minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumim pentru idei.Il studiez mai pe larg de sărbători, am de gand sa-mi fac si eu unul, am nevoie de o mai bună organizare.

    RăspundețiȘtergere
  8. In sfarsit!!! Multumiiiiiiiim!
    Este f frumos. Ideea este ca mi se pare prea mic spatiul in care notezi (citate, versete, multumiri)...
    Oricum, multumim frumos pt ideile minunate! Eu vreau sa incerc cu siguranta...si vreau sa introduc si o rubrica de economii,calcule, buget.
    Un an plin de bucurii! Cu drag,
    Madalina 💐

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca o intrebare: le pastrezi pe cele din anii anteriori, asa-i?

      Ștergere
    2. citatele, etc. sunt pe pagini separate.Agenda e foarte incapatoare.

      Ștergere
  9. Multumesc pt articol Irina! Chiar azi am terminat cu documentarea pt acest tip de agenda si voi incerca sa tin si eu anul acesta...imi place ca ai toate informatiile despre activitatile tale, ca mama, sotie, job si cate mai tine o femeie, puse toate la un loc, eu in ultimii ani m-am tot pierdut in foite, listute si agenda...si nu e usor. Nu stiu cat voi reusi pt ca am copii mici dar macar minim tot voi tine. Spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
  10. Vroiam sa te intreb ce program de citit Biblia ai, poate il pui aici. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ma mai tin de un program anume, citesc/ascult cat de mult pot intr-o zi si imi notez. In ianuarie vreau sa citesc Evangheliile si Faptele.

      Ștergere
  11. Si eu sunt dependenta de liste, dar deja m-am pierdut cand am vazut cat esti de organizata. Cat timp iti ia organizarea unui astfel de jurnal? Simt ca mi-ar prinde bine si mie, sa le am pe toate adunate, sa nu ma mai risipesc prin foi, caiete si agende.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-as putea sa zic exact cat timp imi ia, ca prima parte o fac asa , printre picaturi, de obicei de Sarbatori.Partea lunara imi ia o ora maxim, si pe urma ce scriu in ficare zi- maxim 15 min.

      Ștergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.