Pagini

joi, octombrie 31, 2019

12 discipline spirituale in 12 luni


„Să cunoaștem deci - zice Sfântul Dimitrie al Rostovului - că, chipul lui Dumnezeu este și în omul necredincios, iar asemănarea numai în creștinul lucrător în faptele cele bune.
Atunci când creștinul săvârșește păcat de moarte, se lipsește numai de asemănarea lui Dumnezeu, dar nu și de chip. Și chiar dacă va fi judecat spre osândă veșnică, chipul lui Dumnezeu este în el în veci. Asemănarea însă nu mai poate fi”.
Și în biserică se cântă astfel: „Chipul slavei Tale celei negrăite sunt, măcar deși port ranele păcatelor. La Cel după asemănare mă ridică, cu frumusețea cea dintâi iarăși împodobindu-mă”.
(Sfântul Ignatie Briancianinov, Cuvânt despre om, Editura Egumenița, 2007, p. 83)

Autumn Montage Painting by Janet Stever
Autumn Montage - Janet Stever
 
Povesteam intr-o postare ca  recitesc  carte foarte buna : Discipline spirituale de Richard Foster. Cartea a fost publicata pentru prima data in 1978 si de-a lungul timpului s-a bucurat de un mare succes in SUA.
.In viata duhovniceasca, si nu numai, nu poate exista progres fara disciplina si autodisciplina. Cum bine am observat de-a lungul timpului, cand traiesti la voia intamplarii , controlat de pofte/patimi si impulsuri, nu vei progresa in nimic, nu vei realiza nimic solid si nu vei putea duce o viata profunda si autentica.
Cu toate acestea, vointa singura nu este de ajuns, fiindca vointa nu are puterea de a ne transforma interior. Cu ajutorul vointei putem face o impresie buna un timp, dar apoi adevarata noastra stare va iesi la iveala. Cresterea interioara este rezultatul conlucrarii dintre vointa umana si harul lui  Dumnezeu. Cum zicea parintele Nicodim Mandita - dai vointa, iei putere!
Disciplinele spirituale , adica : meditatia, rugaciunea, postul, studiul, simplitatea, solitudinea, supunerea, slujirea, marturisirea (pocainta), inchinarea, calauzirea si sarbatoarea - sunt mijloace de dobandire a Duhului Sfant si nu obiective in sine.

„Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieţii creştine, în timp ce rugăciunea, postul, pomenile şi alte fapte bune făcute din dragoste de Hristos sunt doar mijloace pentru dobândirea Duhului Sfânt”.
Sf. Serafim de Sarov

Winter  Montage - Janet Stever
Winter  Montage - Janet Stever

Citind cartea mi-a venit ideea sa o transform intr-o provocare pentru mine, si pentru cine mai doreste :). In urmatoarele 12 luni ( noiembrie 2019- noiembrie 2020 ) ma voi apleca, pe rand, asupra fiecarei discipline spirituale, voi incerca sa invat cat mai multe despre fiecare, sa gasesc in viata Bisericii exemple si ganduri referitoare la practicarea fiecareia si, evident,  cu ajutorul lui Dumnezeu, as vrea sa pun si in lucrare cat o sa pot :).
Nu o sa urmez exact ordinea din carte, ci vreau sa tin cont si de perioadele anului liturgic. De aceea , fiindca luna aceasta intram in Postul Craciunului , o sa incep cu doua discipline la care ne cheama si Biserica noastra in aceasta perioada, adica rugaciunea  si postul. 
1. Noiembrie 2019 - disciplina rugaciunii
2. Decembrie 2019 - disciplina postului

In capitolul introductiv Foster vorbeste despre cateva capcane in care putem cadea atunci cand dorim sa practicam Disciplinele Spirituale si de care e bine sa tinem cont :
1.Tentatia de a transforma Disciplinele in Legi
Viata noastra nu trebuie sa devina o insiruire de reguli rigide, nu trebuie sa fin legalisti, sa fim cu ,,tipic, tipic, dar la inima nimic ,,.
Sa ne amintim mereu ca practicarea Disciplinelor Spirituale reprezinta o modalitate de a intelege viata mai profund si nu regulamente care sa o contraleze si in lumina carora- mai rau!- sa ii judecam pe altii si sa ne impunem controlul asupra lor.

2. Ignorarea implicatiilor sociale ale Disciplinelor
atunci cand ne indreptam pe noi insine, lumea din jur se va indrepta. Actiunile noastre, de orice natura ar fi ele, au impact in familie si in societate.

3.A considera Disciplinele ca fiind virtuti
Practicarea disciplinelor nu este o virtute in sine, ba chiar din contra, atunci cand nu intelegem rolul lor in viata duhovniceasca, vom cadea in mandrie  si  in judecata aproapelui.Fariseii practicau cu mult zel  Disciplinele Spirituale, cu toate acestea ei au fost respinsi de Hristos. 

Spring Montage - Janet Stever
Spring Montage - Janet Stever


4.Sa avem ca tinta practicarea Disciplinelor
Tinta vietii noastre trebuie sa fie asemanarea cu Hristos si nu practicarea sterila a Disciplinelor Spirituale.Ele sunt doar mijlocul prin care sa chemam Imparatia lui Dumnezeu in interiorul nostru.

5.Tendinta de a practica o singura Disciplina, neglijandu-le pe celelalte
De multe ori nu vedem padurea din cauza copacilor. Sa fim atenti la pastrarea imaginii de ansamblu - Disciplinele Spirituale sunt in stransa legatura una cu alta.

6.Sa consideram ca doar acestea sunt mijloace prin care lucreaza harul lui Dumnezeu
ca si crestini ortodocsi, care avem in spate vasta Traditie a Bisericii, stim ca mijloacele harului sunt foarte multe, nu pot fi cuprinse intr-o lista scurta, de aceea trebuie sa fim deschisi.


Summer Montage - Janet Stever
Summer Montage - Janet Stever

7.Tentatia de a studia disciplinele fara a le experimenta
evident ca se pot scrie *si s-au scris :)) tomuri intregi despre Disciplinele Spirituale, putem discuta despre ele sau le putem dezbate, dar simpla cunoastere intelectuala n-o sa ne duca nicaieri. Trebuie sa devenim practicieni, nu doar teoreticieni.Sa ne straduim ca zilnic, cu ajutorul si harul lui Dumnezeu, sa lucram la asemanarea noastra cu El :).

Va invit si pe voi cu drag in aceasta calatorie!

Irina

4 comentarii:

  1. Este minunata cartea ! Am citit-o / studiat-o si eu de vreo trei ori la rand, ultima data chiar in acest an.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma gandesc asa, poate gresesc, ca totusi nu cred ca Dumnezeu ne lasa vreodata, ci noi Il lasam /parasim pe El.Nu inaintam duhovniceste fiindca nu reusim sa depasim stadiul patimas, fiindca nu ne rugam constant, nu ne rugam cu credinta - crezand cu adevarat ca Dumnezeu e prezent, ne rugam formal,nu ne pocaim in mod real - adica vrem sa ne lasam de pacate, dar asa, la modul teoretic, ca in practica suntem foarte ingaduitori cu noi...si probabil mai sunt multe altele...Eu cred ca Dumnezeu e mereu prezent in noi ca sa ne ajute, dar noi nu apelam la El, ba Il mai si suparam cu diverse si atunci nu ne mai ,,deranjeaza,, ca sa zic asa...Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

    daca ne referim la lucrarea harului ca roada a Duhului, adica bucurie, pace, etc., am citit la par. Mina Dobzeru ca harul vine si se retrage fiindca omul nu poate asimila harul, nu e pregatit suficient.De aceea i se da cate putin, cat sa vada cum e, ca o motivatie ca sa se nevoiasca in continuare si sa poata primi mai mult, pana cand harul devine statornic.

    https://www.slideshare.net/MihaelaPadurean/rugciunea-lui-iisus-ndrumar-duhovnicesc

    RăspundețiȘtergere
  3. da,adevarat,am citit si eu in mai multe locuri despre asta

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.