Pagini

vineri, noiembrie 30, 2007

Foetaj caramel



E un dulce de post foarte bun, si simplu de facut. Am gasit reteta intr-o carte veche de bucate, sub denumirea de "ochelari".


Am cumparat un pachet de foetaj, l-am decongelat, si am procedat cum scrie in reteta. Am uns tava cu margarina, si deasupra am pus hartie de copt, si le-am dat la cuptor, la 180 grade. Cred ca ar fi foarte buni daca, pe langa zahar, am pune si nuca macinata. O sa incerc si varianta asta. Cei cu zahar au iesit asa:

 S-au epuizat rapid, cred ca mai fac o tava diseara. Merita sa-i incercati .

Irina

joi, noiembrie 29, 2007

Chiftelute de legume



Ieri am mancat la o prietena niste chiftelute de legume delicioase.Si fiindca pentru azi am mancarica de fasole, m-am gandit ca ar merge si vreo doua chiftelute alaturi.

Ca sa le pregatim avem nevoie de:

  • o jumatate cana de orez
  • un cartof
  • doua cepe
  • o punga mix de legume
  • doua-trei ciuperci
  • cativa catei de usturoi
  • verdeata
  • sare, piper
  • faina

Orezul se fierbe foarte bine, pana se desface si devine cleios. Ceapa se toaca, cartoful se da pe razatoarea mica. Ciupercile si mixul de legume se fierb un pic( cateva clocote).Usturoiul se piseaza.Toate ingredientele se mixeaza la robot, sau se dau prin masina de tocat. Se adauga verdeata maruntita, sarea, piperul. Se formeaza chiftelute, se dau prin faina(sau pesmet) si se prajesc in ulei incins.




Se scot pe hartie absorbanta, si dupa ce s-au scurs bine de ulei se aseaza pe farfurie.Cred ca sunt bune si facut la cuptor- pentru cine nu doreste sa prajeasca.




Sunt foarte bune, si nu se desfac la prajit.

Pofta buna!

Irina

Parintele Dometie de la Rameti- despre educatie


Am recitit zilele trecute biografia acestui parinte si duhovnic extraordinar, aparuta acum cativa ani la ed. Bizantina, si am retinut cateva din cuvintele sale referitoare la cresterea copiilor:

"Atentie insa la crestere, caci de cei 7 ani de-acasa depinde in cea mai mare parte viitorul unui copil.Copilul trebuie sa fie crescut din mica pruncie in frica de Dumnezeu si ascultare de parinti si superiori. Altfel va ajunge un strengar si un dezmatat de nu-l va mai incapea lumea intreaga. Fetele trebuie sa aiba o crestere si o educatie cu totul speciala.O buna mama crestina pretuieste mai mult decat toate comorile din lume. Pentru Domnul un suflet pretuieste mai mult decat toata lumea aceasta cu tot ce este in ea.Si atunci, cum nu-si vor pune mamele tot sufletul in educatia copiilor lor? Exista o pedeapsa a copiilor care nu asculta de parinti, dar si parintii isi au pedeapsa lor daca n-au invatat la vreme sa stie cum trebuie sa-si creasca copiii."

" Dar sa stiti mai bine ca pe cat de mare este binecuvantarea cerului, a bisericii si a neamului pentru niste parinti care au stiut sa-si indeplineasca din plin datoria lor crestineasca de parinti, pe atat de mare, de amara si de groaznica va fi pedeapsa celor care au facut din casatoriile lor propriul lor iad! De aceea va atrag atentia ca nu este usor sa ai copii!Este mare arta educatiei copiilor!Este cea mai grea arta din cate s-au cunoscut vreodata in lumea asta!Dar cei ce o fac cu grija si cu suflet isi pregatesc indoita bucuria si fericirea: si lor, si copiilor lor! Parintii au in mana lor viitorul copiilor lor.Si ce este mai de pret si decat aceasta este ca insusi mantuirea sufletului lor atarna de mantuirea sufletului copiilor lor!Acestia sunt talantii din Sfanta Evanghelie!Pentru parinti eu nu cunosc deocamdata alti talanti decat copiii!"


Irina


marți, noiembrie 27, 2007

Citeste Biblia intr-un an!

google.com

Am initiat acest set de articole din dorinta mea de a a-mi organiza mai bine viata duhovniceasca. Unul din lucrurile de capatai pe care trebuie sa le faca un crestin ortodox este sa citeasca zilnic Sfanta Scriptura, fiindca in ea gasim cuvintele vietii vesnice. Asa ne indeamna si ne invata Sfanta Biserica, Sfintii Parinti si marii duhovnici.
La fiecare postare pe aceasta tema am pus si un citat din Sfintii Parinti sau din marii duhovnici, care vorbeste despre importanta Sfintei Scripturi in viata ortodoxa, si despre cum trebuie sa ne raportam noi, ca si crestini ortodocsi la ea.
Pentru lectura zilnica a Scripturii puteti folosi planificarea din aceasta serie de postari, sau cea randuita de Biserica.
Doamne ajuta!


"Sfanta Scriptura, care ne-a fost predanisita de Proroci si de Apostoli, este adevaratul cuvant a lui Dumnezeu, prin care Tatal ceresc ne vorbeste noua nevrednicilor.Ea este epistola cea priincioasa a Ziditorului nostru, pe care ne-a trimis-o din cer prin slugile sale sfinte si credincioase, descoperindu-ne prin ea bunavoirea voii Sale. Asadar, de-l auzi, crestine, pe slujitorul lui Dumnezeu citind Evanghelia sau alta Scriptura, sau daca tu insuti, luand in maini cartea Sfintei Scripturi, o citesti cu evlavie, gandeste-te si intelege ca Dumnezeu cel mare si neapropiat iti vorbeste prin cuvantul Sau tie, slugiii sale netrebnice.In rugaciunea noastra stam de vorba cu Dumnezeu, daca ne rugam Lui cu adevarat; si cand ascultam sau citim cu osardie din cuvantul Lui Il auzim vorbind cu noi si raspunzand la cererile si nevoile noastre."

Sf. Tihon din Zadonsk :
"Despre ascultarea si citirea cuvantului lui Dumnezeu"
(din "Despre indatoririle crestinului fata de sine insusi")


Noiembrie
19 Iezechiel 11-13; Iacov 1
20 Iezechiel 14-15; Iacov 2
21 Iezechiel 16-17; Iacov 3

22 Iezechiel 18-19; Iacov 4

23 Iezechiel 20-21; Iacov5

24 Iezechiel 22-23; 1Petru 1

25 Iezechiel 24-26; 1Petru 2

26 Iezechiel 27-29; 1 Petru 3

27 Iezechiel 30-32; 1 petru 4

28 Iezechiel 33-34; 1Petru 5

29 Iezechiel 35-36; 2Petru 1

30 Iezechiel 37-39; 2 Petru 2


Irina

luni, noiembrie 26, 2007

Saptamana a treia de post

banner



despre "...sa postim si sa gatim impreuna..."


Iata ca am ajuns si in saptamana a treia de post (cand trece timpul?) Fiindca postul, e printre altele, si un timp de pocainta, m-am gandit la un cuvant al sf. Tihon din Zadonsk:

"Veniti la mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi! Luati jugul Meu asupra voastra si va invatati de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima, si veti afla odihna sufletelor voastre."

Astfel ne cheama la sine Hristos, fagaduind preadulce odihna sufletelor noastre. Ca si cum ne-ar spune: "O, pacatosi sarmani si osteniti de desertaciunile lumii, destul v-ati obosit impovarandu-va cu ganduri, planuri, nanzuinte si griji si intristari lumesti. Nicaieri nu veti gasi adevarata odihna si fericire afarea de Mine. Oriincotro v-ati intoarce, nicaieri nu veti afla adevarat folos. In afara Mea, pretudindeni va intampina nevoia si raul. Bogatia, cinstea, slava si desfatarea lumii acesteia pe care le cautati, mai mult va apasa decat va usureaza, mai mult va ostenesc decat va odihnesc.

Cautati binele? Tot binele este la Mine si de la Mine vine. Cautati fericirea? Nu este nicaieri in afara Mea. Cautati frumusete? Ce este mai frumos decat Mine si in afara de Mine? Cautati noblete? Cine este mai nobil decat Fiul lui Dumnezeu? Cautati lucruri inalte? Cine este mai inalt decat Imparatul Cerurilor? Cautati slava? Cine este mai slavit decat Mine? Cautati bogatie? La Mine si in mana Mea este toata bogatia cea nestricacioasa. Cautati intelepciune? Eu sunt Intelepciunea lui Dumnezeu. Cautati prietenie? Cine este mai placut si mai iubitor decat Mine care mi-am pus sufletul pentru toti? Cautati ajutor si ocrotire? Cine va va ajuta si va va ocroti, daca nu Eu? Cautati doctor? Cine va va vindeca daca nu Eu, doctorul sufletelor si al trupurilor? Cautati desfatare, veselie si bucurie? Cine va va desfata si va va veseli daca nu Eu? Cautati tihna si pace? Eu sunt pacea si odihna sufletului si nicaieri nu le veti gasi decat numai la Mine. Doriti lumina? Eu sunt Lumina lumii si oricine imi urmeaza Mie nu va umbla intru intuneric. Vreti sa veniti la Dumnezeu, nu vreti sa va amagiti si sa va rataciti, nu vreti sa muriti si sa traiti in veci. Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nu indrazniti sa va apropiati de mine? De cine poate fi mai lesne sa va apropiati? Pe toti ii chem si ii primesc: veniti la Mine. Va temeti sa cereti? Cine a cerut de la Mine cu credinta si Eu nu i-am dat? Pacatele va opresc sa veniti la Mine? Eu pentru pacatosi mi-am pus sufletul. Multimea pacatelor va tulbura? Milostivirea Mea covarseste toate pacatele intregii lumi. Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi!"

Saptamana a treia de post

Meniu
Micul dejun
  • musli cu fructe , lapte de orez
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
Gustare(ora 10, seara)
  • salata de vinete, fasole batuta
Pranz
  • supa-crema de legune
  • bors de cartofi
Cina
  • Luni : ciulama de ciuperci
  • Marti: tocanita de cartofi cu soia, salata de varza
  • Miercuri :cartofi prajiti cu snitele de soia, muraturi
  • Joi : mancarica de fasole, chiftelute de legume, muraturi
  • Vineri : pizza de post (cu tofu ), salata de ton
  • Sambata:peste la cuptor cu legume
  • Duminica: peste prajit
Desert:
  • halva
  • foetaj cu caramel
Post cu folos!
Irina

sâmbătă, noiembrie 24, 2007

"Jesus camp"



Aseara am vazut un documentar- "Jesus Camp"- care pur si simplu m-a lasat fara cuvinte. Pe scurt, este vorba de o grupare de crestini evanghelici (penticostali)din SUA si de modul in care inteleg acestia sa-si creasca copiii, ca "luptatori" pentru Hristos. M-au socat metodele de manipulare emotionala pe care le folosesc cu copiii , si modul in care ii "utilizeaza" mai apoi in cauze politic-sociale.

Cred sincer ca fiecare parinte trebuie sa-si educe copiii cum crede de cuviinta, conform valorilor si credintelor proprii, dar totusi un copil n-are ce cauta in politica, lupta anti-avort sau "evanghelizarea " lumii. Nu ma pot opri sa nu remarc cat de departe sunt acesti oameni de Evanghelia lui Hristos, desi este admirabil zelul cu care isi traiesc si isi transmit credinta mai departe .

p.s. puteti vedea filmul pe youtube, pun aici doar prima parte(sunt 9 in total).







Irina

vineri, noiembrie 23, 2007

Paine cu masline

Am auzit mai de mult de painea cu masline, si mi-am zis ca e momentul sa o fac si eu (urmeazapainea cu cartofi, ma gandesc de mult la ea ) . Am folosit reteta de aici, doar ca in aluat am adaugat o mana de masline tocate marunt.

A iesit foarte buna la gust,reteta merita incercata :

 Irina

miercuri, noiembrie 21, 2007

Ati mai vazut asa ceva?




...eu nu: curcani colorati


sursa:Aldon's photos




Irina

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului



Astazi Biserica noastra praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Conform Traditiei, Sfintii parinti Ioachim si Ana s-au rugat multi ani ca Dumnezeu sa le daruiasca un copil, Ana fiind stearpa- fagaduind ca, daca acest lucru se va intampla, Ii vor darui Lui copilasul. Si astfel au nascut o fetita pe care au numit-o Maria. Implinind Maria trei ani, parintii sai au dus-o la Templu si au dat-o in grija preotului Zaharia. Maica Domnului a ramas in Templu doisprezece ani, apoi s-a reintors acasa, unde s-a logodit cu Iosif, si a slujit intruparii si nasterii lui Hristos.


Puteti asculta pe net  troparul sarbatorii:

"Astazi inainte insemnarea bunavointei lui Dumnezeu si propovaduirea mintuirii oamenilor, in Biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arata si pe Hristos mai inainte Il vesteste. Acesteia si noi cu mare glas sa-i cintam: Bucura-te plinirea rinduielii Ziditorului."

(tropar= cantare bisericeasca in cinstea unui sfant)



Sa aveti o zi frumoasa, si post cu folos( dezlegare la peste )!



marți, noiembrie 20, 2007

Salata de ton cu ananas



E o reteta pe care o fac destul de des, fiindca noua ne place foarte mult. Ca sa o pregatim avem nevoie de urmatoarele:

  • o conserva de ton
  • o conserva de ciuperci
  • o conserva de ananas bucati
  • o conserva de porumb
  • o legatura marar
  • sare, piper
  • maioneza de post (sau ulei)


Intr-un castron se amesteca tonul, ciupercile taiate bucatele, ananasul scurs de sirop si maruntit, boabele de porumb, mararul tocat, sarea, piperul. Se serveste cu maioneza separat.


Irina

luni, noiembrie 19, 2007

De Sfantul Nicolae




Dupa cum spuneam si in alta postare, praznicul Sfantului Nicolae se apropie. Daca doriti idei despre cum sa sarbatoriti, am gasit un site foarte interesant, cu multe sugestii: "Saint Nicholas Center".

Am citit cateva raspunsuri la intrebarea "de ce sarbatorim ziua Sf. Nicolae?"
  • pentru a spune povestea unui sfant crestin, a carui mod de viata inspira compasiune si caritate
  • pentru a dezvalui adevarata identitate a lui "mos Craciun"
  • pentru a ne concentra mai mult pe a darui, decat pe a primi
  • pentru a lua mici gusari si a ne bucura impreuna cu familia
  • pentru a da o dimensiune duhovniceasca darniciei
  • ne ajuta sa-L pastram pe Hristos ca punct central al Craciunului

Sit-ul are si o sectiune cu activitati pentru copii : pagini de colorat cu Sf. Nicolae, jocuri, puzzle,etc..

Mi-a placut mult si rubrica de retete. Nu ma gandisem ca se pot face prajiturele sau paine sub forma Sf. Nicolae .
"Navigare" placuta!

Irina

duminică, noiembrie 18, 2007

Saptamana a doua de post



banner

despre "...sa postim si sa gatim impreuna..."

Pentru saptamana a doua de post, iata, pe langa meniu ,si un cuvant al parintelui Teofil Paraian:

"intrebare:
La o adunare, unul din frati a zis: "Eu nu maninc aceasta mincare, caci eu postesc!". Parintele il cearta, zicindu­i: "Mai bine nu posteai decat sa te lauzi pentru fapta aceasta!". Cind suntem in post si mergem la rude, cind ne pun bucate pe masa, ce sa facem?

raspuns:

Sa spuneti ca postiti si sa posteasca si ei! Draga, asta din Pateric, cu "eu postesc" era o pravila personala a lui, nu era o rinduiala a Bisericii. Eu, de exemplu, daca ma duc undeva si mi se pune o mincare de dulce in post, refuz mincarea de dulce! De ce? Pentru ca si omul care imi ofera trebuie sa posteasca! Si acum exista o rinduiala precisa! Pe ­atunci nu existau rinduieli precise, ci existau niste deprinderi ale unora si altora... Daca tu te duci intr­-o adunare unde nu se posteste si tu vrei sa postesti ca o chestiune a ta particulara - e una, iar daca postesti pentru ca e o rinduiala a Bisericii sa postesti - e alta. De exemplu, cind mergem la pomeni, daca e zi de miercuri, de vineri sau zi de post, eu nu maninc de dulce, ca oamenii baga de seama ce maninci (eu, de altfel, nu maninc nici acasa de dulce in zi de post). Si­-atunci, de ce sa-­mi stric rinduiala cind ma duc la o pomana! Le spun oamenilor ca astazi se maninca de post si­-atunci oamenii se orienteaza, eventual iti dau ceva si maninci, iar daca nu-­ti dau - trece, te duci acasa si maninci ce poti minca. Asta­-i rinduiala noastra de acum.


Eu, daca ma duc la fratele meu sau la cineva cu care sunt apropiat, spun de la inceput ca la noi la manastire postim luni (daca-­i luni si vreau sa postesc, desi la postul de luni sunt putin elastic, in sensul ca, daca sunt in afara de minastire, nu tin neaparat sa postesc lunea, pentru ca postul de luni este totusi facultativ; la manastire, totdeauna postesc lunea), daca pot sa postesc si rinduiala se poate implini, le spun "uite, astazi e luni, deseara vin la voi, pregatiti mincare de post, ca sa pot sa postesc si luni". Daca nu-­i anunt, pot sa maninc si de dulce, nu­-i o problema. Sunt chestiuni care sunt precise si sunt chestiuni cu elasticitate si nu­-i nici o greseala ca le spun oamenilor ca "azi e post si trebuie sa postim", ca nu ma laud cu postul, ci vreau sa implinesc o rinduiala pe care trebuie s-­o ­implineasca si ei.



Postul nu trebuie sa ramana o fapta izolata, ci postul trebuie sa fie unit cu parasirea pacatului. Nu postim numai de bucate, ci trebuie sa postim si de pacate."



Saptamana a doua de post

Meniu:

Micul dejun:
Gustare(la ora 10, ori seara):
  • pateu de linte, hummus (pateu de naut)
Pranz
  • bors de fasole
  • supa-crema de cartofi
Cina

  • Luni: orez cu legume, snitele de soia, salata de sfecla rosie
  • Marti :salata orientala, ciuperci la cuptor, salata de varza
  • Miercuri (dezlegare la peste): salata de ton cu ananas, peste prajit cu mamaliguta si usturoi
  • Joi: mancarica de conopida cu mamaliguta
  • Vineri: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Sambata(dezlegare la peste): cartofi prajiti, crochete de peste, salata de varza cu morcov
  • Duminica (dezlegare la peste): rosii umplute cu ciuperci, peste marinat
Desert:

  • negresa (n-am facut saptamana trecuta)
  • orez cu zahar si scortisoara
  • fructe
Lista de cumparaturi:
linte, naut, fasole, cartofi,ceapa,morcov,masline, ciuperci, varza,compot de ananas, conserva porumb boabe, conserva ton, peste, crochete de peste, conopida, mix de legume, orez, paste fara ou, fructe.

Post cu folos!

Irina

Placinta cu dovleac







Umplutura

(se face umplutura intai, ca sa aiba timp sa se raceasca)

  • un dovleac pentru placinta
  • zahar dupa gust
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Dovleacul se taie felii si se coace in cuptor pana se inmoaie. Se curata de pe coaja, se mixeaza, se amesteca cu zahar si scortisoara dupa gust.

Foile:

  • 450 g faina
  • 250 g untura vegetala (de palmier)
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri apa


Se pune faina pe planseta de framantat, sau intr-un castron, se face o scobitura, si se pun acolo restul ingredientelor . Se framanta un aluat ( eu execut "operatiunea" cu robotul de bucatarie) si se imparte in doua.

Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu untura vegetala si pudrata cu faina, sau pe hartie de copt(daca aluatul e prea fraged si nu se intinde cu sucitorul, se aseaza si se intinde in tava cu mana, iar deasupra nu se pune foaie, ci se da aluatul pe razatoare si se imprastie peste umplutura). Se presara deasupra pesmet si se pune umplutura. Se acopera cu a doua foaie (sau cu aluatul ras, cum am spus mai sus), se inteapa cu furculita si se da la cuptor, la 180 grade, pana se rumeneste. Cand e gata se presara cu zahar pudra. Se taie dupa ce s-a racorit.

Irina

miercuri, noiembrie 14, 2007

marți, noiembrie 13, 2007

Retete de post


Lapte de orez
(se poate face si in casa daca nu doriti sa cumparati)

  • orez fiert ...................................3 linguri
  • mar curatat(sau banana)........1 bucata
  • alune de padure.........................5 bucati
  • miere..........................................1 lingurita
  • apa calduta................................250 ml
  • esenta de vanilie.......................1 lingurita(optional)
Toate ingredientele se dau la blender 2 minute. Se poate servi ca atare, ori cu Inka (in loc de cafea), sau cu musli.


Ciorba de rosii
  • 2 cepe mari
  • 1 punga mix de legume congelate pentru ciorba
  • 2-3 cartofi
  • 1-2 linguri orez
  • 1 cutie suc de rosii (eu folosesc fruttia)
  • verdeata
  • sare
Se caleste ceapa, se adauga legumele si o parte din cantitatea de apa. Se fierbe 10-15 min., apoi se adauga cartofii curatati si taiati cubulete, si orezul. Cand orezul e aproape fiert se adauga 1/2 l suc de rosii, sarea. Se mai dau cateva clocote si se adauga verdeata tocata marunt (patrunjel). In loc de patrunjel se poate pune cimbru.

Musaca de cartofi
  • cam 12 cartofi potriviti ca marime
  • 1 punga soia granule
  • ceapa
  • verdeata(marar, patrunjel)
  • sare, piper,foi de dafin
  • bulion
  • margarina
Se prepara un piure de cartofi, la care adaugam marar tocat marunt(cand piureul e gata).
Soia granule se fierbe in apa cu sare si condimente dupa gust. Dupa ce a fiert se stoarce bine. Separat se caleste ceapa tocata marunt, se adauga granulele de soia, 1-2 linguri de bulion, verdeata tocata, piper. Se mai fierbe un pic si se da deoparte.
Ungem un vas termorezistent cu margarina, punem un strat de cartofi piure, deasupra stratul de soia, apoi din nou cartofi. Deasupra se pun din loc in loc bucatele de margarina, si se da la cuptor pana prinde o crusta aurie. Se taie cand se raceste un pic.


Salata de sfecla rosie
  • 1 kg sfecla rosie (bucati mai mititele)
  • 1 radacina de hrean
  • ulei, otet, sare, zahar
Sfecla se spala si se fierbe in coaja, pana se inmoaie. Se curata si se rade marunt. Se adauga dupa gust hrean ras, ulei, otet, sare, zahar. Se pastreaza intr-un borcan la frigider.



Irina

Saptamana intai de post




Astazi e Lasatul secului pentru Postul Craciunului, zi in care il praznuim si pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care ne-a lasat multe cuvinte de folos, printre care si acesta, referitor la post:

„Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hranire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine... Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase” (Sf. Ioan Gură de Aur, Adpopulum antiocheum, Cuv. 3, Migne, P. G., XLIX, col. 53).


Dupa cum am promis, revin cu meniul si lista de cumparaturi pentru prima saptamana de post . Micul dejun e la fel in fiecare dimineata. La pranz eu si Ilinca mancam ceva usor( o ciorba, un bors), iar cina o luam cu totii in jur de ora 17, cand ajunge sotul acasa. Pranzul si desertul le pregatesc pentru doua zile- iar cina zilnic.Intre mese - multa apa, suc de catina, sau limonada.


Saptamana intai de post
Meniu:

Micul dejun:
  • musli cu fructe , lapte de orez
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
Pranz
  • ciorba de rosii
  • bors de sfecla
Cina
  • Miercuri: musaca de cartofi , salata de sfecla rosie
  • Joi: mancarica de ciuperci cu mamaliguta
  • Vineri: pilaf sarbesc , snitel de soia, salata de varza
  • Sambata: drob de linte, salata de paste cu legume
  • Duminica: spaghete cu ciuperci
Desert:

Lista de cumparaturi:
  • musli
  • lapte de orez
  • mix de legume congelate
  • ceapa
  • cartofi
  • varza
  • morcovi
  • sfecla rosie
  • ciuperci
  • hrean
  • dovleac pt. placinta
  • verdeata
  • fructe- mere, banane, portocale, lamai
  • suc de rosii
  • bulion
  • sos heinz pentru spaghete
  • orez
  • soia granule
  • soia snitele
  • malai
  • linte
  • spaghete
  • paste fainoase fara ou
  • faina
  • drojdie
  • ulei de orez scotti
  • otet de orez scotti
  • faina integrala, faina de secara, faina alba, seminte(floarea soarelui, susan)- pentru paine de casa
  • cacao
  • zahar
  • drojdie
  • praf de copt
  • margarina pentru prajituri
  • apa minerala
Nu am pus si cantitatile, fiindca depinde de fiecare pentru cate persoane gateste.Uleiul si otetul de orez Scotti le folosesc intotdeauna la salate, pentru gatit folosesc ulei obisnuit de floarea soarelui.

Post cu folos!

Irina

duminică, noiembrie 11, 2007

Pregatiri pentru postul Craciunului




Mai sunt doua zile pana cand va incepe  Postul Craciunului.

Postul este o perioada de pregatire trupeasca si sufleteasca pentru a intampina cu sufletul curat sarbatoarea Nasterii Domnului.Postul nu inseamna doar abtinerea de la anumite alimente, ci o apropiere mai mare de Dumnezeu prin pocainta, rugaciune, spovedanie, impartasanie, participarea mai deasa la slujbele Bisericii, milostenie. In post ne ocupam mai putin cu cele trupesti tocmai pentru a avea mai mult timp pentru cele sufletesti.
Fiecare familie are o abordare proprie a acestei perioade din viata Bisericii. Eu m-am gandit ca ar fi bine ca in fiecare saptamana sa pregatesc dinainte un meniu pentru 7 zile, si lista de cumparaturi necesare realizarii lui. Pentru informatii ajutatoare am comandat cartea "Copilul vegetarian"- cred ca va ajunge zilele acestea.

Pentru cei interesati - marti voi pune pe blog meniul pentru prima saptamana de post, impreuna cu lista de cumparaturi aferenta, si retetele pentru meniul de miercuri ( voi posta in fiecare zi retetele din meniul pentru ziua urmatoare ).
edit: voi pune saptamanal meniul si o lista orientativa de cumparaturi, iar dintre retete le voi scrie pe cele care mi se par mai deosebite, sau care imi plac foarte mult- fiindca mi-ar lua foarte mult timp sa le scriu pe toate, cum intentionam initial.
Daca vreti sa postiti si sa gatiti (de post ) impreuna cu mine va invit sa impartasiti experientele voastre, sau intrebarile, la rubrica de comentarii .
Cei care doresc sa se pregateasca mai bine sufleteste pentru post pot asculta conferinta par. Tanase:
"Postul in familie si familia in post"

Irina

sâmbătă, noiembrie 10, 2007

Pateu de linte




Pateul de linte este una din mancarurile mele preferate de post, si inlocuieste cu succes pateul de soia, plin de e-uri, din comert. Gasiti aici un articol foarte complet referitor la bobul de linte.Preiau doar cateva pasaje:


"Continut :

100g linte uscata = 340 calorii

Saraca in grasimi
Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet
Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C.
Bogata in fibre solubile si insolubile

Indicatii

Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta
Benefica in anemia feripriva
Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange
Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei
Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale "

Lintea este pomenita de cateva ori si in Sfanta Scriptura . Cu totii cunoastem episodul in care Isau si-a vandut dreptul de intai nascut pentru o gustoasa ciorba de linte( de aici si vorba populara "pentru un blid de linte" ). Pe langa ciorba de linte Iacov i-a dat lui Isau si paine de linte, paine care mai este mentionata si in alte locuri din Scriptura. De exemplu, in cartea profetului Iezechiel vedem ca avesta este indrumat de catre Dumnezeu sa-si faca paine din "grau si orz, bob si linte, mei si orzoaica"(Iezechiel 4:9). Dar sa revin la reteta de pateu. Avem nevoie de:
o ceasca de linte rosie
ulei
sare,piper, foi de dafin

Lintea se lasa la inmuiat in apa cu o seara inainte. Se scurge apa, si se pune la fiert cu apa cat sa o acopere, sare, piper si foi de dafin. De data asta eu am fiert-o la steamer si nici nu se compara cu cea fiarta pe aragaz- iese mai uscata (eu am un steamer Moulinex Exotic, cu recipient pentru fiert orezul).Nu trebuie fiarta mult, se inmoaie imediat. Se scurge, se inlatura piperul si foile de dafin, si se mixeaza cu ulei.


Este delicios pe o felie de paine calda, de casa, si cu un gogosar murat alaturi .
Pofta buna!

Irina

vineri, noiembrie 09, 2007

Citeste Biblia intr-un an!



Am initiat acest set de articole din dorinta mea de a a-mi organiza mai bine viata duhovniceasca. Unul din lucrurile de capatai pe care trebuie sa le faca un crestin ortodox este sa citeasca zilnic Sfanta Scriptura, fiindca in ea gasim cuvintele vietii vesnice. Asa ne indeamna si ne invata Sfanta Biserica, Sfintii Parinti si marii duhovnici.
La fiecare postare pe aceasta tema am pus si un citat din Sfintii Parinti sau din marii duhovnici, care vorbeste despre importanta Sfintei Scripturi in viata ortodoxa, si despre cum trebuie sa ne raportam noi, ca si crestini ortodocsi la ea.
Pentru lectura zilnica a Scripturii puteti folosi planificarea din aceasta serie de postari, sau cea randuita de Biserica
Doamne ajuta!


"Domnul i-a ales pe apostoli, acestia si-au predat misiunea episcopilor, care si-au stabilit impreuna-lucratori pe presbiteri. Toti acestia, laolalta, alcatuiesc pastorirea cea randuita de Dumnezeu in Biserica, a carei sarcine este sa-i ridice pe toti la starea barbatului desavarsit, " la masura varstei deplinatatii lui Hristos" (Ef. 4,13) , sfintindu-i cu Tainele, incalzindu-i cu sfintele ierugii si indrumandu-i cu sfaturi pe drumul cu multe fagasuri spre desavarsirea duhovniceasca. Sa-I multumim Domnului ca este asa ! Noi suntem orbi; dupa cum orbul are nevoie de un ghid, la fel, si noi avem nevoie de o calauza care sa ne arate calea spre Imparatia lui Dumnezeu; in foarte multe situatii avem nevoie de o presoana care sa ne ia de maini si sa ne scoata din valmasagul de ganduri si sentimente in care ne arunca uneori vrajmasul si propria noastra neintelegere. Sa nu spuneti ca indrumatorul tuturor este cuvatul lui Dumnezeu, ca vom citi si vom vedea singuri de ce anume avem nevoie. Cuvantul lui Dumnezeu contine indicatii generale pentru toti, dar ce anume am eu nevoie, in situatia mea concreta, acestea trebuie sa mi le explice altul, o voce vie, iscusita. De n-ar fi asa, as fi nevoit sa cutreier pe carari intortocheate si sa ma aflu in permanenta primejdie. Iata de ce avem atata nevoie de sfatul intelept al preotului. Cum de li se pare unora, si poate ca multora, ca singurele relatii ale lor firesti cu preotul apar odata cu necesitatea savarsirii unei Sfinte Taine sau a altei slujiri bisericesti ? Unii ca acestia uita ca "unde lipseste carmuirea , lumea cade ca frunzele; izbavirea sta in prisosul sfatului" (Pilde 11,14) .

Sf. Teofan Zavoratul : "Cinci invataturi despre calea mantuirii"


Noiembrie

8 Ieremia 43-45; Evrei 5

9 Ieremia 46-47; Evrei 6

10 Ieremia 48-49; Evrei 7
11 Ieremia 50; Evrei 8
12 Ieremia 51-52; Evrei 9

13 Plangeri 1-2; Evrei 10:1-18

14 Plangeri 3-5; Evrei 10:19-39

15 Iezechiel 1-2; Evrei 11:1-19

16 Iezechiel 3-4; Evrei 11:20-40

17 Iezechiel 5-7; Evrei 12

18 Iezechiel 8-10; Evrei 13






Irina

Falafel(chiftelute de naut)

Zilele de post sunt o componenta importanta a vietii ortodoxe. Pe langa cele patru posturi mari din an, credinciosul ortodox trebuie sa posteasca miercurea si vinerea. Postim miercuri deoarece in aceasta zi carturarii si fariseii s-au sfatuit sa-L prinda pe Hristos, iar vinerea postim deoarece in aceasta zi Hristos a fost rastignit pe cruce.

Una din retetele de post preferate de familia noastra sunt chiftelutele de naut (falafel).Sunt foarte simplu de facut.

Boabele de naut se tin la inmuiat in apa rece 24 de ore(eu cumpar cate o punga de naut de 1 kg, inmoi boabele si le pastrez la congelator, in portii potrivite pentru o mancare).

Dupa ce s-au inmuiat se scurg de apa (nu se fierb, se folosesc asa , doar inmuiate in apa de pe o zi pe alta), se adauga o ceapa si verdeata multa, si se toaca(la robot sau la masina de tocat), astfel incat sa rezulte o pasta.



Se lasa jumatate de ora la frigider, si se formeaza apoi chiftelute rotunde, care se prajesc in ulei incins(pot fi tavalite prin pesmet sau faina).



Se pot servi in diverse feluri.De data aceasta eu am facut o garnitura de paste cu legume: am fiert paste (bilute mici, pentru cous-cous) si un mix de legume (congelate). Am scurs pastele si legumele si le-am amestecat intr-un castron.Am adaugat ulei, otet,sare, o rosie tocata marunt, si verdeata tocata.


Pofta buna!

Irina

Sf. Nectarie




Astazi: pomenirea Sf. Nectarie Taumaturgul:


Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile Sfantului Nectarie miluieste-ne pe noi pacatosii!

joi, noiembrie 08, 2007

O,om!




O, OM!

De Sf. Ioan Iacob Hozevitul


O, om! ce mari raspunderi ai, de tot ce faci pe lume,

de tot ce spui in scris sau grai, de pilda ce la alţii dai,

caci ea, mereu, spre iad sau rai

pe mulţi o sa-i indrume.



Ai spus un cantec, viersul tau, ramane dupa tine,

indemn spre bine sau spre rau, spre curatire sau desfrau,

lasand in inimi rodul sau,

de har sau de rusine.



Ce grija trebuie sa pui, in viaţa ta, in toata,

caci gandul care-l scrii sau spui, s-a dus...

in veci nu-l mai aduni, si vei culege roada lui,

ori viu, ori mort, odata.



Arati o cale, calea ta,in urma ta nu piere,

e calea buna sau e rea, va prabusi sau va-nalta,

vor merge suflete pe ea,

spre cer sau spre durere.



Ai spus o vorba, vorba ta, mergand din gura-n gura,

va-nveseli sau va-ntrista, va curati sau va-ntina,

rodind samanta pusa-n ea,

de dragoste sau ura.



Traiesti o viata... viata ta, e una, numai una,

oricum ar fi tu nu uita, cum ti-o traiesti vei castiga,

ori fericire pe vecie,

ori chin pe totdeauna.



Scrii un cuvant... cuvantul scris e-un leac sau e otrava,

tu vei muri dar tot ce-ai scris, ramane-n urma drum deschis,

spre moarte sau spre paradis, spre-ocara sau spre slava.



O om! Ce mari raspunderi ai, tu vei pleca din lume,

dar ce ai spus prin scris sau grai, sau lasi prin pilda care-o dai,

pe multi; pe multi spre iad sau rai,

mereu o sa-i îndrume.




Deci nu uita...! Fii ortodox, cu grija fii, cu teama,

sa lasi în urma un folos,

un semn, un gand, un drum frumos,

caci pentru toate, neindoios, la urma vei da seama.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil



Astazi Biserica noastra praznuieste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Fiind o mare sarbatoare, mi-am propus sa fac cateva lucruri care sa ma ajute sa o inteleg si sa o traiesc mai frumos :
sa mergem la Sfanta Liturghie

sa citesc Acatistul Sfintilor Arhangheli
sa citesc cateva pasaje din Sfanta Scriptura referitoare la ingeri: Luca 1:26-28 , Luca 24:1:9, Ioan 20:1:18, Fapte 12:1-11


TROPAR


Mai-marilor Voievozi ai ostilor ceresti, rugamu-va pe voi, noi, nevrednicii, ca prin rugaciunile voastre sa ne acoperiti pe noi, cu acoperamantul aripilor maririi voastre celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cadem cu deadinsul si strigam: izbaviti-ne din nevoi, ca niste mai-mari peste puterile celor de sus.



Ii felicit pe toti care poarta numele Sfintilor Arhangheli !
Irina

miercuri, noiembrie 07, 2007

Cuburile de lemn




Printre jucariile preferate ale Ilincai sunt cuburile de lemn. Spre deosebire de alte jucarii, pe acestea le foloseste zilnic cu mare placere. De multe ori construim impreuna cate ceva, alte ori o las sa-si foloseasca imaginatia. Catelul de mai sus l-am facut impreuna, dupa modelul de pe cutie .

Am vazut mai multe oferte de cuburi, dar dintre toate cele de mai sus mi s-au parut acceptabile si ca numar de pise, si ca pret - 94 de piese costa 30 ron.
Daca nu sunteti siguri ca merita sa achizitionati un set de cuburi, iata  pe desprecopii un articol interesant, care va poate ajuta sa luati o decizie. Preiau cateva fragmente:


"Cuburile ii ajuta sa invete


Pe plan social,cuburile ii incurajeaza pe copii sa-si faca prieteni si sa devina cooperanti.Un joc din cuburi mari poate fi pentru un copil prima experienta de joc in grup,in timp ce un joc de cuburi mici poate incuraja un copil mai mare sa lucreze cu alti colegi pentru a rezolva o problema.

Pe plan fizic, atunci cand copiii reusesc sa ridice,sa stocheze sau sa combine cuburile,ei dobandesc mai multa putere in maini si degete,si isi dezvolta coordonarea dintre ochi si maini. In jurul varstei de 2 ani, copiii incep sa inteleaga cum sa potriveasca formele si sa poata intelege perspectivele, ceea ce-i va ajuta mai tarziu in citirea hartilor si orientare.


Cuburile ii ajuta pe copiii de gradinita si pe cei din clasele primare sa-si dezvolte simtul artistic,echilibrul si stabilitatea.


Pe plan intelectual-cuburile ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte vocabularul pe masura ce invata sa denumeasca formele,marimea si culorile .


Prescolarii si copiii de gradinita isi dezvolta aptitudinile in rezolvarea unor probleme de matematica prin gruparea,adunarea sau scaderea cu ajutorul cuburilor. Scolarii mai mari, vor face cu ajutorul cuburilor primele experimente despre gravitate, balans si geometrie.


Pe plan creativ,cuburile ofera copiilor sansa de a face propriile modele si satisfactia de a creea structuri care nu existau pana atunci.De la varsta de doi ani,copiii pot folosi o varietate de cuburi :ei pot deveni actori in marime naturala ,daca vor folosi cuburi mari sau vor folosi figuri pentru a crea piese de teatru in decorurile create de ei.

Pentru copii,creatiile lor sunt foarte pretioase,chiar daca acestea nu reprezinta lucruri concrete. Decat sa-i intrebi "Ce ai construit?"mai bine ati spune: "Arata-mi ce ai construit". Aceasta va incuraja un dialog si va oferi copilului noi oportunitati de explorare."

Irina

marți, noiembrie 06, 2007

"Mini- gradinita"



Mi-am propus de mai mult timp sa devin ceva mai organizata si mai structurata in ceea ce priveste educatia Ilincai, si sa fac cu ea un fel de "homeschooling", dar abia de saptamana aceasta am inceput. Am studiat mai multe resurse de pe internet care m-au inspirat, dar folosesc in principal curricula pregatitoare (2- 4 ani) de la "Letter of de Week", pe care am adaptat-o conform necesitatilor si programului nostru. Ilinca recunoaste deja majoritatea literelor mari de tipar, pe unele poate sa le si scrie, dar incerc ca, pornind de la "litera saptamanii" sa facem multe alte lucruri.

Duminica mi-am pregatit activitatile pe toata saptamana si am realizat un "poster de invatare" care e prins pe usa frigiderului, sa-l avem sub ochi.




Tema saptamanii sunt "ingerii" ( fiindca saptamana aceasta este Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, dupa cum spuneam si intr-un post anterior). Am lipit o iconita cu Sfintii Arhangheli, si de cate ori Ilinca trece pe langa poster discutam pe marginea ei "cine e in icoana? cum ii cheama pe Sfintii Arhangheli?ce fel de ingeri sunt?ce fac ei?"etc.. Forma saptamanii e "patratul" , iar culoarea -"albastru". Litera saptamanii e "A", iar la vocabular avem o poezie care contine multe cuvinte cu litera "a". La religie subiectul e, desigur "Sfintii ingeri".

Pe langa toate acestea facem si un pic de muzica: in fiecare saptamana o sa ascultam muzica unui compozitor a carui nume incepe cu litera saptamanii, si o sa invatam cate un cantecel pentru copii. Saptamana aceasta ascultam compozitii de Tomaso Albinoni(e fundalul sonor al zilei ) . Am gasit si pe youtube un clip care mi-a placut:



p.s. apropo de muzica clasica, am mai dat candva citatul asta din par. Serafim Rose, dar il pun din nou, ca se potriveste foarte bine la subiect:

"Copilul care de mic este deprins cu muzica clasica, care s-a dezvoltat sub influenta ei, nu este supus ispitei ritmului brutal al rockului, pseudomuzicii contemporane, in masura in care sunt supusi cei care au crescut fara nici o educatie muzicala. O buna educatie muzicala, dupa cuvintele staretilor de la manastirea Optina, curata sufletul si-l pregatesc pentru primirea impresiilor duhovnicesti."


Irina

luni, noiembrie 05, 2007

Se apropie Sarbatorile...



Mai sunt 50 de zile pana la Craciun!si mult mai putine pana la Sf. Nicolae!


Se apropie sfintele Sarbatori de iarna si, bineinteles "luna cadourilor". Stiu ca toti parintii devin cam agitati in aceasta perioada, intrebandu-se ce sa le cumpere celor mici: o jucarie? ceva de imbracat? o carte? dulciuri?

Noi ne-am gandit sa-i cumparam Ilincai doua carti, care explica semnificatia si importanta sarbatorilor care urmeaza :Sf. Nicolae si Craciunul. Cred ca este important pentru copii nostri sa inteleaga ca bucuria Craciunului este nasterea lui Hristos,nu cadourile,nu bradul, nu mancarea, cu toate ca si acestea au locul lor in frumusetea Sarbatorii.
Am gasit exact ceea ce cautam la "Proeditura".Doua carti foarte frumos ilustrate, si cu text scurt, potrivite pentru copilasii mici, la un pret rezonabil.



"Povestea Sfantului Nicolae"


"Primul Craciun":

"Cartea de fata prezinta povestea Craciunului, concentrandu-se asupra planului lui Dumnezeu de a mantui omenirea prin fiul sau Iisus Hristos. Aceasta va fi de nepretuit printre nenumaratele carti despre Craciun, o adevarata comoara pe care o veti savura an de an."


Un articol interesant despre "Bucuriile Craciunului" scris de Danion Vasile gasiti aici.


Irina


duminică, noiembrie 04, 2007

Ingeras de toamna




Fiindca saptamana viitoare e sarbatorea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil m-am gandit sa fac cu Ilinca cateva activitati manuale avand ca subiect ingerii, si astfel sa o si invat cateva lucruri despre ei.
Am inceput astazi cu un ingeras "de sezon". Ideea si modelul le-am gasit aici :
http://www.dltk-bible.com/angels/harvest_angel_paper_craft.htm

Am ales sa imprim modelul pe hartie alba, ca sa-l putem colora, dar poate fi descarcat si in varianta colorata.

Intai am scos la imprimanta modelul, si Ilinca a colorat partile care alcatuiesc ingerasul, cu un pic de ajutor din partea mea(i-am spus ce culori sa foloseasca).

Apoi eu am decupat fiecare bucata, si Ilinca le-a imbinat, ca sa vedem cum trebuie lipite(se observa ca si-a folosit fantezia - nu i-am aratat modelul, am vrut sa vad daca le aseaza cum trebuie) .




Apoi a mozolit cu maaare placere fiecare bucatica cu lipici , si am "ansamblat" ingerasul.

A fost foarte incantata de rezultat, si a pus ingerasul pe usa frigiderului, la "expozitie" .


O sa continuam cu alte modele, de pe acelasi site.

Irina

Icoana Maicii Domnului ,,Cea care alapteaza"




De la bunica mea, Dumnezeu s-o ierte! am mostenit o icoana cu o reprezentare a Maicii Domnului mai putin intalnita: Maica Domnului ,,Cea care alapteaza" (Galaktotrophousa). Cautand sa aflu mai multe am descoperit ca prima reprezentare de acest gen dateaza din sec. al II lea si se gaseste in frescele din "Catacomba Priscillei" , aflata in imprejurimile Romei. Un alt exemplar din sec.VI se gaseste intr-o fresca din Saqqara, Egipt.

La M-rea Hilandar, din Muntele Athos este o astfel de icoana, adusa de la Ierusalim de catre Sf. Sava al Sarbilor.

Din cate am inteles icoana este foarte venerata in Serbia si Rusia,dar din pacate n-am gasit nici un acatist al Maicii Domnului Galaktotrophousa (se serbeaza pe 12/25 ianuarie).


Rugăciune la alăptare, către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, înaintea icoanei sale „Cea care alăptează"
 
Primeşte, Doamnă de Dumnezeu Născătoare, rugăciunile cele cu lacrimi ale robilor tăi ce aleargă la tine. Te vedem în sfânta icoană cum Îl ţii în braţe şi-L alăptezi pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru, pe Domnul Iisus Hristos. De L-ai şi născut fără de durere, totuşi cunoşti durerile mamelor, şi neputinţele fiilor şi fiicelor omeneşti le vezi.
Pentru aceasta, cu căldură căzând la icoana ta tămăduitoare şi sărutând-o cu umilinţă, te rugăm, Preamilostivă Stăpână: îndură-te de noi, păcătoasele, cele osândite să naştem în dureri şi să creştem în întristări pruncii noştri, şi cu împreună-pătimire acoperă-ne, iar pe pruncii şi soţii noştri izbăveşte-i de bolile cele grele şi de necazurile amare. Dăruieşte-le sănătate şi putere, ca cei hrăniţi să crească din putere în putere, iar cele ce îi hrănesc să se umple de bucurie şi mângâiere, ca şi acum, cu mijlocirea ta, Domnul să săvârşească lauda Sa din gura pruncilor şi a celor ce sug.
 O, Maică a Fiului lui Dumnezeu! Milostiveşte-te de maicile fiilor omeneşti şi de norodul tău cel neputincios: bolile noastre grabnic tămăduieşte-le, necazurile şi întristările noastre alină-le, şi nu trece cu vederea lacrimile şi suspinările robilor tăi. Auzi-ne în ziua necazului pe noi, cei ce cădem la icoana ta, şi în ziua bucuriei şi izbăvirii primeşte laudele inimilor noastre cele mulţumitoare.
 Înalţă rugăciunile noastre la Tronul Fiului tău şi Dumnezeului nostru, ca să fie milostiv către păcatele şi neputinţele noastre şi să adauge mila Sa celor care cunosc numele Lui, ca şi noi, şi pruncii noştri să te proslăvim pe tine, Milostiva noastră Apărătoare şi Nădejdea neamului nostru cea neclintită, în vecii vecilor. Amin


Irina

sâmbătă, noiembrie 03, 2007

Prajitura zserbo









De multe ori lucruri aparent simple, banale, ne pot lasa amintiri pentru intreaga viata. In facultate am fost colega de grupa si de camera cu cea mai buna prietena din copilarie. Ne cunoastem de la 4 ani. Avem o gramada de amintiri placute impreuna .Una din ele este legata de mama ei, sau mai precis de o prajitura delicioasa pe care o facea- prajitura zserbo . De multe ori venea la noi, si aducea cate o cutie de prajituri - ah, cat de bune erau! as fi fost in stare sa le mananc singura pe toate. Anul trecut am prins curaj si mi-am spus ca trebuie sa o fac si eu ( prajiturile nu erau punctul meu forte in materie de arta culinara - intre timp am mai capatat ceva experienta, dar mai am multe de invatat ), si nu imi pare rau ca m-am mobilizat.
Deci iata reteta :

Zserbo cu miere

Foile:


1 ou
150 g zahar

60 g unt,
500 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 linguri miere
50 ml lapte

Crema:
500 ml lapte
250 g zahar

250 g unt
1 plic zahar vanilat
2 linguri pline de gris

Glazura

150 g zahar
2 linguri cacao
3 linguri apa fierbinte
o bucatica de unt

Foile:oul se bate bine cu mixerul.Se adauga zaharul,mierea si se amesteca bine pe abur. Se pune laptele, apoi se adauga treptat faina si bicarbonatul,pana se obtine un aluat moale.Se lasa sa se odihneasca 20-30 minute,se imparte aluatul in 4 si se coc foile (eu le pun pe hartie de copt in tava de aragaz).
Crema: laptele se amesteca cu zaharul si se fierbe in el grisul. Dupa ce se raceste se amesteca cu untul( eu fierb grisul inainte de a ma apuca de foi, ca sa se raceasca bine).

Pe prima foaie se pune crema, se aseaza a doua foaie si se unge cu gem de caise.Deasupra se pune a treia foaie, din nou crema, si apoi ultima foaie.Se unge cu un strat subtire de gem si se pune glazura . Se lasa pina a doua zi, ca sa se inmoaie foile, si se taie.


Irina

joi, noiembrie 01, 2007

Citeste Biblia intr-un an!



"Orice ortodox citeste Biblia cu de la sine voie, pe limba lui. Dar cu fireasca smerenie, el isi da seama ca judecarea faptelor dupa a sa cugetare patimasa nu ii e de buna indrumare: de aceea este nevoie de o privire mult mai cuprinzatoare, de experiente acumulate, si, mai mult de toate ­ de sfintenie: de curatia inimii, care te face sa-­L vezi pe Dumnezeu. Si acest lucru, muritorul de rand nu indrazneste sa creada a­l avea. Daca, in calitate de individ, omul nu detine acest lucru, il are totusi in calitate de membru al Bisericii, ­ un madular din trupul Domnului Hristos. In aceasta postura omul are parte de experienta de viata adunata a Bisericii, lumina ei deslusitoare, in integritate si curatie: de Sfanta Traditie. In masura in care omul o urmeaza, in gand si fapta, şi el poate sa devina vas al intelepciunii ei. Biblia nu este, cu alte cuvinte, singura sursa de adevaruri a Bisericii. Cuvantul viu este mai vechi decat cel scris si traieste in continuare odata cu cele scrise. Inainte ca tot ceea ce a facut si a spus Iisus sa apuce sa fie consemnat, cuvintele si faptele Sale nu s-­au pierdut. Apostolii au dat indrumarile lor nu numai in scris, dar si prin viu grai (2 Tesaloniceni II, 15) iar Biserica a fost îndemnata sa tina seama de aceste invataturi. Si asa a si facut. Aceasta este Sfanta Traditie, care traieste in continuare in Biserica, din neam in neam. Scriptura si Sfanta Traditie tin una de alta si se sprijina reciproc. Tradiţia da viata celor scrise, este plamanul sau. Fara acesta, Scriptura ar fi moartă: un obiect de disectie anatomica. Cele doua nu se pot rupe una de alta. Pana la urma, Scriptura este o traditie scrisa iar Sfanta Traditie este o scriere traita. Iar Scriptura, Traditia si Fapta nu sunt decat un intreg: Hristos Cel in veci viu. Hristos este Adevarul, ,,acelasi si ieri, si azi si în veci” (Evrei XIII, 8). "

din "Credinta si trairea ortodoxiei" de F.T. Colliander

Noiembrie
1 Ieremia 24-26; Tit 2

2 Ieremia 27-29; Tit 3

3 Ieremia 30-31; Filimon

4 Ieremia 32-33; Evrei 1

5 Ieremia 34-36; Evrei 2

6 Ieremia 37-39; Evrei 3

7 Ieremia 40-42; Evrei 4

Irina