Pagini

marți, noiembrie 25, 2008

Baclava cu susan

Una din prajiturile mele preferate este baclavaua, si ceea ce imi place la ea este ca se poate face si de dulce, si de post, si e la fel de buna. De obicei baclavaua se umple cu nuca, dar am aflat de la Nicoleta ca exista si o varianta greceasca, cu susan, si m-am gandit s-o incerc.




Ca s-o pregatesc am avut nevoie de:

  • un pachet de foi de placinta
  • 2 cani cu seminte de susan
  • 2-4linguri zahar
  • ulei

Pentru sirop:
  • 3 cani apa
  • 2 cani zahar (zaharul se poate inlocui cu mierea )
  • arome( de preferat "apa de flori", dar se poate pune si vanilie)

Susanul se pune intr-o tava si se da la cuptor, sa se rumeneasca un pic.

Ungem tava cu ulei (de preferat o tava adanca) si punem hartie de copt(se poate si fara).

Foile de placinta se desfac si se aseaza alaturi (se acopera cu un prosop cat asezam in tava). Punem doua foi de placinta, si pe ce-a de-a doua o ungem bine cu ulei, folosind o pensula. Deasupra se pun doua foi, si se unge ultima cu ulei.

Repetam operatiunea pana avem 4 straturi de foi . Pe cel de-al patrulea strat presaram o cana de susan , amestecat cu o lingura-doua de zahar. Acoperim cu o foaie, ungem cu ulei, si presaram a doua cana de susan. Apoi asezam deasupra foile ramase in straturi de cate doua, cum am facut la inceput, pana se termina foile. Deasupra ungem prajitura bine cu ulei.

Cu un cutit bine ascutit taiem prajitura in patratele. Ungem cu ulei pe la colturile fiecarui patrat, si pe marginea prajiturii. O dam la cuptor 40 de minute, la 175 grade.


In timp ce prajitura se coace preparam siropul - intr-o craticioara fierbem apa cu zaharul, pana siropul se leaga un pic, si adaugam aromele.

Cu 10 minute inainte de a se termina coacerea scoatem prajitura din cuptor si cu un polonic turnam cu grija siropul fierbinte deasupra (o sa sfaraie un pic), astfel incat sa imbibam toata suprafata. Folosim tot siropul. Apoi dam din nou prajitura la cuptor 10-15 minute pana se rumeneste.

Cand e gata o lasam sa se racoreasca, si o asezam pe un platou. Daca a mai ramas sirop in tava il turnam deasupra.

Irina

6 comentarii:

  1. Hmm, bunut! Dar eu nu pot pentru ca sunt in dieta strasnica, cot la cot cu consortul! Cred ca ar merge bine si cu miez de floarea soarelui rumenit amestecat cu susan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna Iri, am mancat! multumesc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina, cat timp iti ia in total sa pregatesti baclavaua? Imi lasa gura apa, si nu stiu cand imi voi gasi timp sa gatesc ceva mai elaborat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Raluca, se pregateste foarte repede, in maxim 15 min. e gata, si pe urma timpul de cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bun trebuie sa fie am sa o incerc si eu, multumesc Irina

    RăspundețiȘtergere
  6. am mancat si este foarte buna.acum vreau sa incerc safac baclava in stil grecesc(yum)

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.