Pagini

marți, noiembrie 25, 2008

Simplificare sarbatorilor de Craciun - a darui

Sigur, mai e destul pana la Craciun, dar secretul oricarei reusite este sa ne ne pregatim din timp. Va vorbeam anul trecut aici despre campania celor de la "Buy nothing Christmas" , si am descoperit ca cei de la Altermedia au avut si ei ceva similar.




"La campanie sunt invitati sa participe cei care cred ca ciclul sarbatorilor crestine de final si inceput de an, al caror centru este Nasterea Domnului, nu inseamna cumparaturi “cat mai mult si cat mai ieftin”, nici chilipiruri si nici excese, de orice fel; cei care cred ca omul are nu doar “nevoi primordiale” ci si “nevoie de spiritualitate”.
Aderarea este tacita, simbolica, iar participarea se face prin…neparticipare la “goana dupa reduceri”. “Craciun fara excese” inseamna in fapt a ne propune sa trecem constient prin sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, lasand deoparte impulsurile consumiste si extravagantele de orice fel

Una din modalitatile cele mai eficiente pentru simplificarea Sarbatorilor este in primul rand aceea de a ne schimba focalizarea. Cheltuieste mai putin, daruieste mai mult - relational si financiar-, traieste mai mult adevarata bucurie de a serba nasterea Mantuitorului.

In loc sa cheltuim milioane pe "industria Craciunului" putem face o diferenta concentrandu-ne asupra altora, asupra fratilor nostri necajiti, bolnavi, saraci sau aflati in inchisori.

Magii au adus lui Hristos trei daruri- am putea, la randul nostru sa alegem trei frati din Biserica, sau familii in nevoie, si sa le facem cate un dar , stiind ca atunci cand daruim celui ce n-are ii daruim lui Hristos.

Pentru a ne usura cautarea putem sa apelam la asociatii sau fundatii care detin mai multe informatii despre persoane pe care am putea sa le ajutam (sa incercam sa le sprijinim pe cele patronate de Biserica, sau de crestini ortodocsi).


Daca aveti idei sau informatii despre cum am putea ajuta pe altii in perioada postului si a Craciunului va rog sa le postati la comentarii.

Irina

6 comentarii:

  1. Foarte frumos ai spus Irina!
    Si noi am cumparat in anii trecuti mancare pe care neputand sa o consumam am aruncat-o ulterior stricata, prea multe cadouri, ca deh! cum sa nu intri in spiritul lui Mos Craciun?! Anul acesta am hotarat sa cumparam numai strictul necesar si numai daca stam acasa (anii trecuti am fost invitati la rude zilnic si nu am putut manca tot ce gatisem cu mare munca). Nici cadouri nu mai vreau sa luam, numai niste carti frumoase pentru Anna, am cumparat atatea jucarii incat nu mai e loc in casa de ele. O sa ma limitez numai la ceea ce avem cu adevarat nevoie. Si ar fi chiar bine sa luam mai mult seama la cei care nu au ce pune pe masa in aceste zile de sarbatoare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina, stiu ca a inceput postul de mai bine de o saptamana, nu sunt foarte marcata de preocupari religioase, dar de data asta mi-am propus sa fiu un pic mai implicata. Nu am nimic de pierdut, din contra, cred ca uneori sunt mecanizata de taskuri, deadline-uri, uit sa fiu prezenta si sa gandesc crestineste.
    Nu am tinut tot postul niciodata, am incercat de cateva ori, dar foamea persistenta mai mult m-a iritat. Nu am reusit pentru ca nu am privit postul ca altceva decat o dieta vegetariana colectiva. Ii lipsea spiritualitatea.
    Nu mi-am propus nici de data asta sa tin postul, mai degraba sa ii inteleg rostul, sa ma autoeduc intr-ale postului. Vreau sa incep cu cateva intrebari saptamana asta, intrebari la care m-am tot gandit, dar nu am gasit un raspuns pana acum.
    1. De ce sa tin post?
    2. De la ce sa tin post? Care sunt dependentele, viciile mele cele mai grozave, obiceiurile rele de care nu ma dezbar?
    Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati scrie si voi care sunt motivele pentru care tineti post si, in principal, de la ce postiti.
    Cu multumiri crestinesti :)
    http://egalitate-de-gen.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai atins un punct sensibil;si noi in anii trecuti cumparam pt.toata familia:bunici,frati,cumnate,parinti,copii;si depaseam de multe ori bugetul alocat;dar anul asta i-am si anuntat ca vom face cadouri doar copiilor si spre surprinderea mea au fost bucurosi ca a indraznit cineva sa opreasca alergatura de sarbatori,stresul.Cat despre mancare:Marilena avea dreptate!Am aruncat o gramada pt.ca nu am putut sa o consumam;ne-am propus anul asta sa fim moderati si sa ne axam pe adevarata semificatie a Craciunului!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mari, si eu vreau s-o las mai usor cu mancarea anul asta, mai ales ca oricum dupa post nu putem manca prea mult, ca ni se face rau.

    Doralina,ai putea sa incerci o varianta creativa, adica sa confectionati ceva pentru fiecare. Cate un calendar cu pozele voastre, sau tablouase facute de copii, sau ceva tricotat de tine(daca te pricepi).

    RăspundețiȘtergere
  5. Alexandrina, bine ai venit pe blogul meu :).
    Interesante intrebari, sper sa gasesti cat mai repede raspunsul la ele :). Dar ca un punct de vedere personal, doar incepand sa pui in practica(adica sa postesti) vei gasi si raspunsurile.

    O sa-ti raspund intr-o postare separata.

    RăspundețiȘtergere
  6. De cativa ani buni eu nu ma mai agit deloc cu mancarea de sarbatori. Mi-am dat seama ca dupa post o simpla supa sau ciorba si o friptura sunt minunate!
    In "febra" cadourilor nu cred ca am intrat niciodata, probabil si pentru ca nu avem copii. Chiar nu obisnuim sa luam cadouri de Craciun. Suntem atat de prinsi cu slujbele din aceasta perioada, cu primitul colindatorilor si mersul cu colinda, bucuriile sufletesti sunt atat de mari incat in anii in care am luat cate ceva era cat pe ce sa uitam de cadou! :))

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.