Cred ca fasolea batuta e mancarea preferata de post a multora- cel putin noua ne place foarte mult.
Ingredientele necesare sunt :
- 1/2 kg fasole
- ulei
- 2 ceape
- usturoi
- sare, piper dupa gust,foi de dafin
Fasolea se pune la inmuiat cu o seara inainte ( la o parte fasole se pun doua parti de apa).
A doua zi se pune la fiert, si se schimba apa de doua-trei ori. Cand fasolea e aproape fiarta se adauga in apa un morcov si o ceapa ( eu am folosit ceapa "veche") taiate bucati, piper boabe, sare si foi de dafin. Se fierbe pana fasolea e foarte moale.
Se scurge bine, se scot folie de dafin si se toaca la robot sau la masina de tocat. Se freaca cu ulei (nu mult) pana se albeste. Se adauga ustoroiul zdrobit.
Pasta rezultata se aseaza intr-un castron. Ceapa ramasa se toaca marunt( am folosit o legatura de ceapa verde), se caleste in ulei pana devine aurie, si se toarna peste fasole.
Este foarte buna cu niste muraturi alaturi- eu am servit-o cu tabouleh.
Irina