vineri, august 24, 2007

Jucarii din hartie



Un articol foarte interesant si util, preluat de aici :

http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2007_04_09

"Jucarii din hartie

de Radu Capan

Aveţi calculator şi conexiune la internet? Evident, din moment ce citiţi acest material. Atunci vă mai trebuie doar nişte coli de hârtie şi o imprimantă [1] pentru a da drumul distracţiei! Puteţi să tipăriţi felicitări, fişe de colorat, ori chiar fotografii. Noi însă, în cele ce urmează, vă vom propune câteva situri de unde puteţi descărca "ingredientele" pentru realizarea de către copii a unor jucării din hârtie. În marea majoritate a cazurilor, punctul de plecare îl reprezintă un fişier PDF, care poate fi deschis cu diverse programe gratuite [2], fiind mare şansa ca să aveţi deja aşa ceva instalat pe propriul calculator.



Prima oprire online este la PaperToys.com, un sit care include câteva zeci de modele, de la Moş Crăciun la dinozauri, de la maşini şi până la clădiri celebre (precum Opera din Sydney). Unele modelele sunt oferite ca fişier PDF (alegeţi-le pe acestea dacă doriţi calitate a imaginii), altele ca fişier GIF (caz în care puteţi încerca să tipăriţi din navigator, dar poate este mai bine să o faceţi dintr-un editor grafic). Gradul lor de dificultate nu este acelaşi, variind de la cele potrivite copiilor din grupele mari de grădiniţă (când deja au voie să umble cu foarfecele), până la cele a căror tăiere şi asamblare cere foarte multă atenţie, deci probabil vârste de 10-12 ani. Chiar dacă Dvs rezultatele nu vi se vor părea spectaculoase, pentru copii vor fi valoroase pentru că sunt create de mâna lor (de ce altceva s-ar afla un Tyrannosaurus Rex din hârtie, pe post de bibelou, pe un raft la noi în casă?).

Dacă tot veţi vizita PaperToys.com, fiţi atenţi la o legătură jos pe pagină ce are titlul "22 fun activities for kids" (22 de activităţi distractive pentru copii) [3]. Chiar dacă nu are de-a face cu restul sitului, această carte electronică (adică tot un fişier PDF) merită descărcată: sunt tot felul de activităţi explicate pe scurt şi cu imagini sugestive. Câteva exemple: sculpturi din săpun, tablouri cu frunze, artă pe farfurie, garduri şi căsuţe din chibrituri, colaje, teatru de păpuşi din ciorapi, telefonie prin fir, şi altele.

Să ne întoarcem însă la jucăriile din hârtie şi să navigăm mai departe spre un alt sit: TheToyMaker.com. Primele patru opţiuni din meniul superior (WorkShop, Otters, Holidays şi Free Toys - ultimele două în special) includ numeroase alte PDF-uri din care puteţi construi căsuţe, animale, cutiuţe... Autoarea modelelor de jucării este Marilyn Scott-Waters. Situl ei primeşte între 3 şi 7 mii de vizite zilnic, fiind descărcate de la lansare un total de peste trei milioane de modele. Scopul iniţiativei ei, citez de pe sit, este "să ajute părinţii şi copiii să petreacă timp împreună, făcând diverse lucruri". Aceasta rezumă bine de fapt şi scopul acestui material al nostru. Până nu ne despărţim de acest sit să mai spunem că este vizitabil chiar împreună cu copiii. Decorate cu desene ale autoarei (Marilyn a asigurat grafica la numeroase cărţi pentru copii), paginile sunt în întregime potrivite vârstelor mici.

Următoarea oprire: Evul Mediu! La această adresă găsiţi un mic program care, odată instalat, vă permite să tipăriţi mai multe pagini din care să construiţi un castel medieval. Am făcut acest proiect cu copiii noştri acum câţiva ani: cere muncă serioasă! Folosiţi neapărat o hârtie mai groasă, dacă doriţi ca zidurile să aibă o oarecare rezistenţă. Înainte de montare puteţi da copiilor hârtiile spre pictare (pas opţional). Calculaţi-vă şi o arie de desfăşurare, eliberând măcar o jumătate de masă pentru înălţarea castelului. Dacă v-a plăcut castelul, la YourChildrenLearns.com găsiţi şi alte activităţi: construirea unui oraş, a unui sat, a unei ferme... Încă o dată subliniez că aceste ultime activităţi nu sunt de 5-10 minute, deci programaţi-le pentru o după-amiază liberă.

O altă resursă absolut superbă de activităţi pentru copii o oferă firma (de imprimante şi nu numai) Canon. Secţiunea Creative Park reuneşte foarte multe modele, de înaltă calitate grafică. La noutăţi multe sunt din aprilie 2007, ceea ce pare a indica o actualizare frecventă a secţiunii. Sunt opt secţiuni între care va fi dificil să alegeţi, toate fiind tentante: Animale (chihuahua, urs panda, iepure, girafă, zebră...); Oraşe (autobuz, staţie de benzină, case, magazine, trenuri, aeroport...); Decoraţiuni "norocoase" (precum dragonul chinezesc); Construcţii din lumea întreagă (Templul interzis din China, Taj Mahal, Turnul din Pisa, Coloseumul, Sfinxul, Turnul Eiffel, Statuia Libertăţii din SUA...); Ştiinţă (diverşi dinozauri, harta stelelor...); Jucării (ursuleţi, avioane, maşinuţe...); Origami (acesta ar putea fi subiectul unui alt articol!); Sezoniere (felicitări de Paşti, Crăciun...).

Căutând pe internet puteţi găsi şi alte situri, cu siguranţă. Un director complex cu legături spre modele din hârtie a fost publicat de ArtistsHelpingChindren.org: chiar dacă nu toate legăturile merg, este un bun punct de pornire pentru a găsi alte pagini web. Noi punem punct aici recomandărilor, cu speranţa că v-am deschis apetitul pentru aceste activităţi. Amintiţi-vă de momentele din copilărie când, împreună cu părinţii ori cu bunicii, meştereaţi diverse lucruri. De ce să vă lipsiţi proprii copii de astfel de amintiri? Distracţie frumoasă în familie!

Note:
[1] Preţul unei imprimante - mică şi ideală pentru uz familial - începe cam la 120RON, şi mai puţin în cazul unor oferte speciale (vezi de exemplu aici).
[2] Fie masivul şi faimosul Adobe Acrobat Reader, fie mai micuţul şi rapidul Foxit Reader (o căutare cu Google după numele lor şi veţi găsi programele).
[3] O puteţi descărca direct de aici (1,6MB)."




Irina

joi, august 23, 2007

Despre ordine si curatenie



google.com

" In casa trebuie sa domine ordinea, deoarece manifestarea exterioara a ordinii disciplineaza si interiorul omului. Amintiti-va de curatenia din manastiri si biserici si imaginati-va cum ar arata ele daca ar fi lasate de izbeliste-aceasta comparatie ne face sa intelegem mai bine insemnatatea curateniei in propria noastra casa. Cu toate acestea ordinea din casa trebuie sa intretina viata membrilor familiei, dar sa nu straluceasca de curatenie perfecta, incat atunci cand intri intr-o astfel de casa sa iti fie frica sa calci pe covor sau sa te asezi in fotoliu. Acest fel de ordine este in stare sa-i alunge pe copii in scara blocului sau chiar in curte. Nu se permite , ba chiar este un pacat a transforma goana dupa curatenie intr-un idol.
Casa unui crestin trebuie sa fie in primul rand placuta datorita relatiilor care se stabilesc intre membrii familiei; in ea trebuie sa domneasca dragostea si prietenia.(...)

Cresterea copiilor si ingrijirea casei este o munca care cere mult efort si timp, dar care trebuie combinata cu mici rugaciuni in timpul zilei."

pr. prof. Gleb Kaleda - "Biserica din casa"

marți, august 21, 2007

ne pregatim...






Rugaciunea femeii inainte de nastere

Marie, Maica Preacurata, ceea ce ai purtat in pantecele tau cel binecuvantat pe Mantuitorul a toata lumea, inconjoara-ma pe mine, pacatoasa, cu dragostea ta de Maica si du rugaciunea mea la Fiul tau si Dumnezeul nostru, ca sa-mi binecuvanteze pruncul pe care-l port in pantece si sa ma invredniceasca sa-l aduc la lumina in chip firesc si sanatos, intarindu-ma cu puterea dreptei Sale, intru care bine am nadajduit. Amin.

Rugaciunea mamei dupa nastere

Multumescu-Ti Tie, Doamne, din adancul inimii mele, pentru pruncul pe care Tu mi l-ai daruit si pe care Tie Ti-l inchin, dimpreuna cu toata viata mea, intru care ai binevoit. Daruieste-i, Stapane, viata ca sa se nasca din nou, din apa si din Duh, ca fiu al Tau dupa har, in Taina Sfantului Botez. Ajuta-ma, Iubitorule de oameni, sa-l cresc in pace, ca pe un madular binecuvantat al Bisericii Hristosului Tau. Si intreaga noastra familie pazeste-o intru dragostea Ta, daruindu-i toate cele spre trebuinta, dupa marea Ta mila, putere si intelepciune. Ca noi Tie Iti incredintam sufletele si trupurile noastre, Tie ne rugam pentru noi insine, si unii pentru altii, si numele Tau, de viata facatorul, in veci il preamarim: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.


Chiftelute marinate



Cred ca toata lumea stie reteta, dar nu-i nimic, o mai scriu o data :) .

La chiftele am folosit :
1/2 kg carne de porc (slaba)
2 morcovi
2 cepe
2 cartofi cruzi

2 felii de paine inmuiata
3-4 catei de usturoi
2 legaturi verdeata (marar si patrunjel)
1 ou
sare,piper

Toate ingredientele se toaca cu robotul de bucatarie(cel putin eu asa fac,ca sunt mai comoda , dar fiecare face dupa cum doreste). La urma se adauga oul. Se formeaza chiftelute rotunde care se prajesc in mult ulei. Ilinca m-a ajutat, a facut si ea chiftelute .


Sosul:

Se toaca 4-5 cepe si se calesc in ulei. Cand ceapa e moale (sticloasa) , se adauga cam 500 g rosii, decojite si pasate, foi de dafin, piper boabe, sare. Se dau 2-3 clocote si se adauga chiftelutele. Se mai fierb 5-10 minute, la foc potrivit.Se asezoneaza cu verdeata si se servesc cu cartofi piure si salata, sau alte garnituri, dupa gust.

Irina




luni, august 20, 2007

Citeste Biblia intr-un an!




"Exista o cercetare a Scripturilor care nu-i buna de nimic- iscodire stearpa a mintii.Cum sa o recunoastem?Iata cum:daca vezi ca toate gandurile care se nasc in tine sunt ca niste basici de sapun, frumoase la vedere, insa lipsite de continut, si se sparg la cea mai usoara atingerea vazduhului judecatii sanatoase, sa stii ca ele sunt produs al curiozitatii desarte. Iar daca afli ca aceste ganduri se aseaza pe inima, si se vara cu sila in ea, frangand-o, sau o largesc

, veselind-o cu nadejdi nepamantesti, ele nu sunt un produs al curiozitatii desarte, ci adevar cunoscut prin experienta. Pentru unii, cercetarea Scripturilor poate fi o mare ispita.(...)Cum au luat nastere ereticii?Toti, pana la unul, din cerecetarea Scripturilor.De aici reiese ca aceasta e o arma cu doua taisuri si trebuie sa fim prevazatori cand o manuim.
Crestinul ortodox citeste cuvantul lui Dumnezeu si isi intipareste in inima adevarurile cuprinse nemijlocit in el, fara sa-si miste gandurile dincolo de hotarele acestui continut si fara sa-si inalte mintea cu trufie si samavolnicie, ca un stapan, ci supunandu-si-o cu smerenie. Daca intalneste vreun lucru anevoie de inteles, cauta dezlegare nu in mintea sa, nu in presupunerile sale, ci in pastratoarea cea de obste a tot adevarul, care este Biserica- el cauta, adica, dezlegarea de-a gata, recunoscuta de toti si pusa la indemana tuturor de Sfanta Biserica.(...)
Daca vreun loc din Scriptura va starni un gand, iar acest gand, la randul sau, va incepe sa traga concluzii care se ingramadesc in cap fara sa le putem respinge, nu-i nimic:ortodoxul nu se fereste de asta, insa trateaza aceste concluzii nu ca pe niste fii buni, ci ca pe niste fii vitregi: le pune la incercare, incercand sa le integreze intregului ansamblu adevarurilor sfintei credinte ce sunt cuprinse in invatatura ortodoxa, si se uita daca se potrivesc cu ele, iar daca nu se leaga sau se contrazic, le alunga din cap ca pe niste fii nelegitimi.Daca nu poate sa faca asta singur cere ajutor fie de la invatatorii vii, fie la cei dinainte, si ii intreaba pe acestia.(..)"

Sf.Teofan Zavoratul -"Raspunsuri la intrebari ale intelectualilor"

August


15 Psalmi 91-93; Romani 15:1-13

16 Psalmi 94-96; Romani 15:14-33

17 Psalmi 97-99; Romani 16

18 Psalmi 100-102; 1 Corinteni 1

19 Psalmi103-104; 1 Corinteni 2

20 Psalmi 105-106; 1 Corinteni 3

21 Psalmi 107-109; 1 Corinteni 4

22 Psalmi 110-112; 1 Corinteni 5

23 Psalmi 113-115; 1 Corinteni 6

24 Psalmi 116-118; 1 Corinteni 7:1-19

25 Psalmi 119:1-88; 1 Corinteni 7:20-40

26 Psalmi 119:89-176; 1 Corinteni 8

27 Psalmi 120-122; 1 Corinteni 9

28 Psalmi 123-125; 1 Corinteni 10:1-18

29 Psalmi 126-128; 1 Corinteni10:19-33

30 Psalmi 129-131; 1 Corinteni 11:1-16

31 Psalmi 132-134; 1 Corinteni 11:17-34




Ai citit din Biblie astazi?

Irina

joi, august 16, 2007

La Prohodul Maicii Domnului

Iata ca au trecut cele doua saptamani de post ale lui august si a venit si ziua marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului.
 
In ajunul sarbatorii am participat la Prohodul Maicii Domnului . La M-rea Radu Voda . Cantarile , rugaciunile, credinciosii cu lumanari aprinse in maini, procesiunea din jurul bisericii in dangat de clopot si batai de toaca, parfumul serii de vara si al tamaii au transformat manastirea intr-un mic colt de rai . Nici nu mi-am dat seama cand au trecut patru ore. Pe buna dreptate Sfintii Parinti spun ca in timpul slujbelor cerul coboara pe pamant.

In ziua de Adormire am fost cu I. la Sf. Liturghie. Deocamdata  nu reuseste sa stea atenta in biserica doua ore, dar pentru 15-20 de min. urmareste cu interes miscarile si rugaciunile preotilor, si asculta cantarile. Cand vad ca isi pierde rabdarea iesim un pic afara, apoi intram iar. Sf. Teofan Zavoratul ne spune sa-i lasam pe copii sa intre in biserica, fiindca acolo ei se afla in sfera lor autentica. Prin participarea la rugaciunea bisericii viata duhovniceasca a copilului "se zamisleste si se maturizeaza pe cai de taina,mai adanc decat putem noi percepe".


Irina

duminică, august 12, 2007

Duminica a 11 a dupa Rusalii







Pilda datornicului nemilostiv





Evanghelia de la Matei 18, 23-35




"De aceea, asemanatu-s-a imparatia cerurilor unui imparat care a voit sa se socoteasca cu slugile sale. Si, incepand sa se socoteasca cu ele, i s-a adus un datornic cu zece mii de talanti. Dar neavand el cu ce sa plateasca, stapanul sau a poruncit sa fie vandut el, si femeia, si copiii, si pe toate cate le are, ca sa se plateasca. Deci, cazandu-i in genunchi, sluga aceea i se inchina, zicand: Doamne, ingaduieste-ma si-ti voi plati tie tot. Iar stapanul slugii aceleia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul si i-a iertat si datoria. Dar, iesind, sluga aceea a gasit pe unul dintre cei ce slujeau cu el si care-i datora o suta de dinari. Si punand mana pe el, il sugruma zicand: Plateste-mi ce esti dator. Deci, cazand cel ce era sluga ca si el, il ruga zicand: Ingaduieste-ma si iti voi plati. Iar el nu voia, ci, mergand, l-a aruncat in inchisoare, pana ce va plati datoria. Atunci, chemandu-l stapanul sau ii zise: Sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o, fiindca m-ai rugat. Nu se cadea, oare, ca si tu sa ai mila de cel impreuna sluga cu tine, precum si eu am avut mila de tine? Si maniindu-se stapanul lui, l-a dat pe mana chinuitorilor, pana ce-i va plati toata datoria. Tot asa si Tatal Meu cel ceresc va va face voua, daca nu veti ierta - fiecare fratelui sau - din inimile voastre. "

Un cuvant al Sf. Teofan Zavoratul la aceasta duminica: "Domnul a incheiat pilda celor doi datornici prin cuvintele: "Tot asa si Tatal Meu Cel Ceresc va va face voua, daca nu veti ierta - fiecare fratelui sau- din inimile voastre". Pare un lucru foarte usor: iarta si vei fi iertat; daca esti iertat, esti si primit in mila, esti partas la toate visteriile milei. Asta ar trebui sa insemne ca raiul si fericirea vesnica sunt la indemana.Si ce castig mare pentru un lucru atat de mic cum este a ierta!...Da, lucru mic, dar pentru iubirea noastra de sine nimic nu e mai greu decat a ierta. Vreo suparare pricinuita fara voie,intr-ascuns, pe care sa n-o fi vazut nimeni, ma rog, o mai iertam; dar de primit o lovitura mai dureroasa, si inca in fata altora, nici vorba de iertare. Sunt imprejurari in care vrei, nu vrei, nu poti sa dai glas nemultumirii, asa ca taci; limba tace in timp ce inima vorbeste si urzeste planuri negre. Daca jignirea e putin mai mare, nici vorba nu mai poate fi de infranare:nici rusinea, nici teama, nici paguba nu-l pot opri pe om sa se razbune. Egoismul ce clocoteste il face pe om sa se poarte ca un smintit, si cel aflat sub inraurirea lui incepe sa indruge neghiobii. In aceasta nenorocire cad cel mai ades nu oamenii de rand; ci, cu cat este cineva mai "cultivat", cu atat e mai simtitor la jigniri si iarta mai greu. Uneori purtarea lor ramane prietenoasa la aratare; dar launtric este o dusmanie neimpacata: asta in vreme ce Domnul ne cere sa iertam din toata inima."

din "Talcuiri din Sf. Scriptura pentru fiecare zi din an"


Irina









vineri, august 10, 2007

Vara la tara

In vizita la tara, langa Bucuresti.... Eu - lenevind pe un sezlong sub umbra unui mar , savurand un suc rece impreuna cu draga mea prietena, si stand la taclale. Ilinca - alergand toata curtea impreuna cu cei doi copilasi mai mari ai acesteia, jucandu-se la nisip sau balacindu-se in apa, ori colindand gradina.
Din pacate ziua de azi a fost prea scurta...dar tot am facut cateva poze...


Irina

miercuri, august 08, 2007

Tocinei moldovenesti


...sau chiftelute de cartofi, pentru cine nu e din Moldova . Mama facea destul de des cand eram mica, si nu-mi placea deloc, fiindca ma punea sa curat si sa rad cartofii . Din fericire acum exista robotul de bucatarie de care eu profit cu succes.

Reteta e foarte simpla. Avem nevoie de :
cartofi (1kg sau mai mult) - curatati, dati prin razatoarea mica si scursi bine de zeama
cateva linguri de faina
un ou sau doua
sare, piper


Din pacate nu sunt de post .

Se amesteca toate ingredientele, se formeaza chiftelute si se pun la rumenit in ulei incins. Se servesc cu sana, iaurt, sau smantana - dupa gust(eu am pus sana de data asta).

Pofta buna!

Irina

marți, august 07, 2007

Caseta de comori pentru Maica Domnului



Iata ca suntem in plin post al Adormirii Maicii Domnului.Fiecare dintre noi incercam sa ne pregatim sufleteste cat mai bine pentru marea sarbatoare care urmeaza.
Pe blogul "Life in the Onion Dom" , Katherine ( mamica a 5 copii) ne da o sugestie care sa ne ajute sa intram impreuna cu copiii nostri in aceasta atmosfera a postului, si in acelasi timp sa invatam mai multe despre Maica lui Dumnezeu. Ea descrie un proiect foarte interesant, pe care l-a pregatit impreuna cu cei mici pentru cele 14 zile care se vor scurge pana la sarbatoarea Adormirii. Este vorba de o "caseta de comori pentru Maica Domnului".
Caseta contine 14 cutiute, in fiecare gasindu-se o hartie cu versetul sau povestirea din Scriptura in care exista un simbol referitor la Maica Domnului(simboluri regasite in imnologia si Traditia Bisericii), precum si simbolul respectiv lucrat de copii in plastilina. In fiecare dimineata copiii deschid cate o cutiuta si discuta despre cele citite. Aici gasiti ce au facut pana acum. Eu astept cu interes continuarea .

Irina

Cuvioasa Teodora de la Sihla




Astazi Biserica noastra o praznuieste pe Cuvioasa Teodora de la Sihla, care s-a nevoit in M-tii Neamtului

Veniti toti cei iubitori de Hristos cu credinta si cu evlavie la pomenirea Cuvioasei Maicii noastre Teodora, care in pustia Sihlei in mari nevointe a petrecut si lumina sihastrilor s-a facut. Cu laude sa slavim pe Dumnezeu si sa cinstim pe cuviosii Lui, zicand: Bucura-te, Cuvioasa Teodora, a Moldovei duhovniceasca floare!

(condacul 1)


Irina

duminică, august 05, 2007

Duminica a 10-a dupa Rusalii





- Vindecarea lunaticului -

Ev. Matei 17, 14-23

Si mergand ei spre multime, s-a apropiat de El un om, cazandu-I in genunchi, si zicand: Doamne, miluieste pe fiul meu ca este lunatic si patimeste rau, caci adesea cade in foc si adesea in apa. Si l-am dus la ucenicii Tai si n-au putut sa-l vindece. Iar Iisus, raspunzand, a zis: O, neam necredincios si indaratnic, pana cand voi fi cu voi? Pana cand va voi suferi pe voi? Aduceti-l aici la Mine. Si Iisus l-a certat si demonul a iesit din el si copilul s-a vindecat din ceasul acela. Atunci, apropiindu-se ucenicii de Iisus, I-au zis de o parte: De ce noi n-am putut sa-l scoatem? Iar Iisus le-a răspuns: Pentru putina voastra credinta. Caci adevarat graiesc voua: Daca veti avea credinta in voi cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta. Dar acest neam de demoni nu iese decat numai cu rugaciune si cu post. Pe cand strabateau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va sa fie dat in mainile oamenilor. Si-L vor omori, dar a treia zi va invia. Si ei s-au Intristat foarte!


Irina

Citeste Biblia intr-un an!




"Ce graieste cineva unei persoane care intreaba: „Cum imi pot mantui sufletul?” 
Aceasta: Pocaieste-te, si fii intarit de puterea harului din Sfintele Taine, paseste pe calea poruncilor dumnezeiesti, sub indrumarea pe care Sfanta Biserica ti-o da prin preotia ei dumnezeiasca. Toate acestea trebuie facute in duhul credintei sincere, fara nici o indoiala. 
Atunci ce este credinta? Credinta este marturisirea sincera ca Dumnezeu, Caruia ne inchinam, Treimea, Cel care este ziditorul si datatorul a toate, ne mantuieste pe noi cei cazuti, prin puterea mortii pe Cruce a Fiului lui Dumnezeu cel intrupat, cu harul Prea Sfantului Duh in Sfanta Sa Biserica. Inceputurile reinnoirii, care sunt puse in viata aceasta, vor aparea in intreaga lor slava in veacul ce va veni, intr-un fel pe care mintea nu il poate intelege, nici limba glasui. O, Dumnezeul nostru, cat de marete sunt fagaduintele tale! 
Cum poate atunci cineva sa paseasca pe calea poruncilor fara sa se abata din drum? Nu se poate raspunde la aceasta cu un singur cuvant, caci viata este un subiect lipsit de simplitate. Iata ceea ce este trebuincios: 
a) Pocaieste-te si intoarce-te catre Domnul, recunoaste-ti pacatele, plangi pentru ele, cu strangere de inima, si marturiseste-le in fata parintelui duhovnicesc. Jura-te cu vorba si cu inima inaintea fetei Domnului sa nu il mai superi de acum inainte cu pacatele tale.
 b) Apoi, statornicind cu Dumnezeu in minte si in inima, nazuieste sa implinesti in trup indatoririle si treburile pe care sederea in aceasta viata ti le impune.
 c) In aceasta nevointa mai ales sa iti pazesti inima de cugetele si simtirile cele rele – mandria, slava desarta, mania, judecarea celorlalti, ura, invidia, dispretul, deznadejdea, atasamentul fata de lucruri si de oameni, ganduri imprastiate, neliniste, toate placerile simturilor si tot ceea ce desparte mintea si inima de Dumnezeu. 
d) Pentru a rezista in nevointa aceasta, hotaraste inainte de toate sa nu te retragi din ceea ce recunosti ca este trebuincios, chiar de ar insemna moartea. Pentru a dobandi aceasta, cand te-ai hotarat sa faci astfel, daruieste-ti viata lui Dumnezeu pentru a nu mai trai de dragul tau, ci doar pentru Dumnezeu.
 e) Sustinerea unei vieti dusa astfel este o jertfa smerita a sinelui catre vointa lui Dumnezeu, si a nebizuirii pe sine; arena duhovniceasca in care aceasta viata se savarseste este rabdarea sau sederea neabatuta in randul vietii rascumparate, cu indurarea plina de bucurie a tuturor nevointelor si neplacerilor care sunt legate de aceasta. 
f) O temelie pentru rabdare este credinta, sau convingerea ca, nevoindu-te in acest fel pentru Dumnezeu, esti sluga Sa si El este Stapanul tau, Care iti vede stradaniile, se bucura de ele si le pretuieste; nadejdea ca ajutorul lui Dumnezeu care te ocroteste pururea, este mereu pregatit si asteptandu-te, si se va pogori asupra ta la vreme de trebuinta, ca Dumnezeu nu te va parasi la sfarsitul vietii tale, si pastrandu-te ca unul credincios poruncilor Sale aici, printre toate ispitele, te va calauzi prin moarte la vesnica Sa Imparatie; dragostea, care cugeta zi si noapte asupra Domnului iubit, in toate felurile straduindu-se sa faca numai ceea ce este placut Lui, si sa evite tot ceea ce L-ar putea supara cu gandul, cu vorba sau cu fapta. 
g) Armele unei astfel de vieti sunt: rugaciunile in biserica si acasa, mai ales rugaciunea mintii, postirea pe masura puterii fiecaruia si a randuielilor Bisericii, trezvia, singuratatea, muncile fizice, marturisirea deasa a pacatelor, Sfanta Impartasanie, citirea Cuvantului lui Dumnezeu si a scrierilor Sfintilor Parinti, discutii cu oameni tematori de Dumnezeu, cercetarea deasa a parintelui duhovnicesc asupra tuturor intamplarilor vietii launtrice si exterioare. Temelia tuturor acestor nevointe in masura, vreme si loc este intelepciunea, cu povata celor experimentati.
 h) Pazeste-te cu teama. Pentru aceasta adu-ti aminte de sfarsit – moartea, judecata, iadul, Imparatia cerurilor. Mai ales, fii cu bagare de seama la tine: pastreaza-ti mintea treaza si inima netulburata. 
i) Aseaza-ti ca tel din urma aprinderea focului duhului, ca focul duhovnicesc sa arda intru inima ta si, strangandu-ti toate puterile laolalta, sa inceapa a-ti zidi omul launtric si, in cele din urma, sa arda neghina pacatelor si patimilor tale. Randuieste-ti viata in acest chip si, cu harul lui Dumnezeu, te vei mantui. "
Sf. Teofan Zavoratul




August


1 Psalmi 57-59 ; Romani 4


2 Psalmi 60-62; Romani 5


3 Psalmi 63-65; Romani 6


4 Psalmi 66-67; Romani 7


5 Psalmi 68-69; Romani 8:1-21


6 Psalmi 70-71; Romani 8:22-39


7 Psalmi 72-73; Romani 9:1-15


8 Psalmi 74-76; Romani 9:16-33


9 Psalmi 77-78; Romani 10


10 Psalmi 79-80; Romani 11:1-18


11 Psalmi 81-83; Romani 11:19-36


12 Psalmi 84-86; Romani 12


13 Psalmi 87-88; Romani 13


14 Psalmi 89-90; Romani 14


Ai citit din Biblie astazi?


Irina