luni, ianuarie 31, 2011

Primul meu Garden Granny Square

Exprimă-ti personalitatea nu numai prin lucrurile pe care le cumperi ... ci și prin ceea ce poti produce tu insuti cu putină creativitate, măiestrie și originalitate.

Edith Schaeffer- Evadarea din rutină




Mi-am petrecut dimineața făcând ceva cumpărături și rezolvând diverse probleme, înfruntând gerulețul de afară. Apoi am venit acasă, am făcut mâncare, am spălat rufe, am luat masa împreună cu fetele (e vacanțăăă) - și în sfârșit pauza mult așteptată. 


O după- amiază lângă o cană de ceai fierbinte, încercând să croșetez primele mele Garden Granny Square - Pătrățelele Înflorate ale Bunicii.



Modelul și instrucțiunile le-am găsit pe un blog pe care îl urmăresc cu mare plăcere : ATTIC24. L-am descoperit cu ajutorul Danei, și  prima oară l-am răsfoit pe nerăsuflate cap- coadă. M-am îndrăgostit de atmosfera veselă a căsuței englezești,  și de culorile vii cu care lucrează Lucy.

Eu am ales să lucrez cu trei culori deschise- alb, roz și bleo. Primele două pătrățele sunt gata deja - și vreau să fac din ele tot fețe de pernuță pentru patul nostru din dormitor.



Se fac foarte repede, chiar și de către o începătoare ca mine.



Trebuie să spun că Lucy are dreptate - pătrățelele astea dau dependență - în timp ce scriam postarea pe blog am început să-l lucrez pe al treilea :)). 
Sper că v-a făcut plăcere să mă vizitați astăzi, și nădăjduiesc că ați avut un început de săptămână plăcut.


Vă doresc o zi frumoasă în continuare,

Irina

duminică, ianuarie 30, 2011

sâmbătă, ianuarie 29, 2011

Sâmbăta roz


Am găsit pe un blog o provocare ce mi-a plăcut - în fiecare sâmbătă să postezi imagini cu ceva roz care îți place. Nu trebuie neapărat ca rozul să fie printre culorile tale preferate. Imaginile pot fi din natură, din călătorii, ceva ce ai lucrat manual, sau obiecte pe care le ai în casă.
Eu am început să îndrăgesc rozul tot mai mult, deși altădată nu se număra printre preferințele mele- și am o grămadă de idei roz în cap :)), pe care o să încerc să le postez în fiecare sâmbătă. Dacă participați la Sâmbăta Roz lăsați un link la comentarii, ca să fiți vizitate.

Cum astăzi a fost o zi destul de mohorâtă, lumânărica mea roz pal a încălzit atmosfera. Am găsit-o în Hornbach, la standul cu reduceri. Era împachetată într-o cutiuță de carton, în care mă gândesc să depozitez nasturi, sau poate andrele.


 Cum patchorkul mă tentează foarte mult, dar deocamdată nu mă pricep la asta, m-am gândit să-mi fac niște fețe de pernă decorative, din peticele roz și albe tricotate.


Îmi place grozav degradeul acesta roz, și lâna se lucrează destul de repede. Când merg cu Ilinca la balet iau lucrul cu mine și tricotez.


Așa nu mă plictisesc, și fac ceva util și plăcut pentru casa noastră.


Dacă doriți să vedeți și postările altor participanți la Sâmbăta Roz, intrați aici .


Va multumesc pentru vizita, si va doresc o sambata roz !


Irina



vineri, ianuarie 28, 2011

Dantele


Dantela - inventia  unei zeite si  ocupatia unei regine.


Afară e un frig de crapă pietrele, în casă e plăcut, și mă delectez cu dantelele mele. I-am promis mai de mult Corinei că o să i le arăt. Le-am scos zilele trecute din dulap, le-am spălat, le-am călcat, le-am aranjat.


Azi lumea nu mai croșetează dantele sau mileuri, că nu se potrivesc cu mobilele de pal melaminat pe care majoritatea le au în apartament, sau nu mai există timp, răbdare și pricepere pentru asta - dar mie îmi plac, întodeauna mi-au fost dragi. 


Ce poate să aducă un pic de romantism în dormitor, decât o lumânărică pusă pe un șervet de dantelă, sau un așternut alb, cu borduri din dantelă făcută manual.


 Sunt oarecum norocoasă  la acest capitol- străbunica mea Ana, Dumnezeu s-o odihnească! avea o pasiune pentru croșetat. În ultimii ani de viață a stat bolnavă, la pat. Mi-o amintesc și acum, micuță, ridicată între perne, croșetând cu rapiditate un capăt de dantelă. Mi-au rămas de la ea ce a lucrat, niște cărți și croșetele metalice.




Dar și bunicile mele au croșetat, numai de mine nu prea s-a prins microbul .



Totuși, ținând în mână croșetele străbunicii, mă gândesc să-mi mai acord o șansă în domeniul ăsta, mai ales că serile lungi de iarnă nu s-au terminat încă.



Vă doresc o seară plăcută,
Irina

marți, ianuarie 25, 2011

...


Bine v-am regăsit! 
Vă mulțumesc pentru urările de sănătate, și pentru toate sfaturile pe care mi le-ați dat. Am avut o gripă urâtă, și cu toate medicamentele, cătina, propolisul și multe altele ne-a trecut tot în 7 zile. Mulțumim lui Dumnezeu, acum suntem bine cu toții.Ieri și azi am reușit să scot casa la lumină, era dezastru după atâtea zile în care n-am făcut nimic.



Am reintrat în programul obișnuit. Afară e minunat, soarele strălucește și e plăcut, deși primăvara e încă departe. Cu gândul la ea am scos de la naftalină un mic goblen pe care l-am început acum doi ani. Mi s-a făcut dor de cusut - în plus vreau să finalizez diversele proiecte neterminate pe care le am.




Săptămâna aceasta  mă așteaptă  zona 4 a casei , adică de dormitoarele, conform programului Fly Lady

Vă doresc o săptămână plăcută, cu spor în toate!

 Irina

miercuri, ianuarie 19, 2011

...



Bolnavi cu toții, virusați rău de tot. Ne tratăm cu antitermice, vitamina C, propolis, și supă din găină de curte. Până la o postare cu vești mai bune...


Vă doresc multă sănătate tuturor,
Irina


duminică, ianuarie 16, 2011

Cei ce nădăjduiesc întru Domnul


 Cinstiţi zilele Mele de odihnă, ca să fie semn între Mine şi voi, ca să ştiţi că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

(Iezechiel 20:20 )

Dar cei ce nădăjduiesc întru Domnul vor înnoi puterea lor, le vor creşte
aripi ca ale vulturului; vor alerga şi nu-şi vor slei puterea, vor
merge şi nu se vor obosi. 
Isaia 40:31

sâmbătă, ianuarie 15, 2011

Paste cu pui și susan


Am găsit rețeta mai de mult pe blogul Laurei și a ajuns să se numere printre preferatele mele. E o mâncare pentru cei care îndragesc combinația dulce acrișor (cum e cea de la sosul Uncle Bens cu ananas de exemplu). Și desigur se pregătește foarte repede - exact cum îmi place mie : )).



Ingrediente necesare:

  • carne de pui dezosată și tăiată bucățele ( cam 500 g pentru 4 porții)
  •  250 grame paste
  • 4 morcovi
  • 5 linguri de susan
  • 2 linguri sos de soia
  •  4 linguri miere 
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • sare după gust

Mod de preparare: 


Pastele se fierb în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Morcovii se curăță, se taie fâșii (cu instrumentul special pentru asta), apoi se pun la călit în ulei, într-o tigaie mai adâncă (sau wok, dacă aveți). Mestecăm ușor, să nu se prindă.



Între timp, într-o altă tigaie, punem puțin ulei, și rumenim semințele de susan - când sunt gata le punem peste morcov. În aceeași tigaie punem carnea la prăjit.
Când morcovii s-au înmuiat se adaugă sare, sosul de soia, mierea, zeama de lămâie, și carnea călită. Adăugăm un pic de apă, punem capacul și mai lăsăm să dea câteva clocote.



Se porționează pastele în fiecare farfurie, și se pune deasupra cantitatea de pui cu sos dorită. Poftă bună!

Vă doresc o seară frumoasă,
Irina

joi, ianuarie 13, 2011

Atmosfera de primavara

E nevoie de mâini ca să construiești o casă, dar numai inima poate construi un cămin.

Autor necunoscut


Afară e o atmosferă cenușie și cred că m-ar apuca depresia dacă aș privi prea mult pe fereastră. Gata cu zăpada, gata cu copacii minunat de albi - dar există și o parte bună - gata cu frigul :)). Sau, mă rog, aproape gata :).
Decorațiunile de Crăciun sunt strânse de mult, și deja mi-e dor de veselia și căldura pe care o aduceau în casă.

Deși în general prefer culorile de toamnă, am început să îndragesc culorile luminoase. Simt nevoia de mult alb, roz, turcoaz și vernil în jurul meu :). Cu pereții a fost ușor - din galbeni i-am făcut albi, dar în rest trebuie să improvizez.

în bucătărie rozul este adus de cănile cu trandafiri, și de o violetă de parma



 și de suportul  de lumânare alb, pe fața de masă brodată



De la Ikea am cumpărat borcănașe pentru mirodenii, și o plantă suculentă de un verde închis, care luminează atmosfera întunecoasă din zona chiuvetei.


Îmi place bucătăria noastră acum, arată curată și primitoare. Mă strădui ca în fiecare seară să las totul pus la loc, și chiuveta lustruită - conform obiceiului pentru luna ianuarie de la Fly Lady.
Dimineața îmi face plăcere să pregătesc cafeaua fără să mă deranjeze vasele murdare, și încep o nouă zi cu bună dispoziție . Ceea ce vă doresc și vouă :)



Vă doresc o zi frumoasă,
Irina



luni, ianuarie 10, 2011

Azi...

Dragostea începe în cămin, și nu e vorba de cât de multe facem...ci de câtă iubire punem în ceea ce facem.

Maica Tereza

La fiecare început de an obișnuiesc să fac un mic bilanț - ce am realizat anul trecut, și ce îmi doresc pentru anul care începe. Pentru 2011 nu îmi propun prea multe - îmi doresc doar să caut să mă bucur  de lucrurile simple - familie, cămin, credință, natură. Lucruri pe care de multe ori le neglijăm încercând să atingem ceea ce credem noi că ar fi scopuri mai înalte.


Îmi doresc să petrec mai mult timp alături de cei dragi, să am o casă mai curată și mai organizată, să citesc mai mult, să creez lucruri drăguțe, să mă plimb prin natură, să aflu și să învăț lucruri noi.



Viața e un dar prețios, pe care nu trebuie să-l risipim- aș vrea să-mi amintesc asta zilnic.



Vă doresc o săptămână frumoasă,
Irina

luni, ianuarie 03, 2011

Iarna îți oferă o intimitate pe care nu o regăsești la alt anotimp...În primăvară, vară și toamnă oamenii sunt mai deschiși unii față de alții; numai iarna, la țară poți avea lungi și tăcute momente când poți savura faptul că îți aparții.

Ruth Stouth


Vă doresc o zi frumoasă, 
Irina


duminică, ianuarie 02, 2011

De facut...


sursa google


Sufletul trebuie alimentat si hranit cu Cuvantul lui Dumnezeu. Cel mai mult noi ar trebui sa practicam lectura Noului Testament si a Psaltirii. Aceasta ar trebui facuta in picioare. Din aceasta lectura vine iluminarea mintii care este schimbata printr-o dumnezeiasca schimbare. Cel ce citeste Sfanta Scriptura primeste o caldura care in singuratate da nastere la lacrimi, prin care omul este incalzit iar si iar, umplut de daruri duhovnicesti, care dau o incantare mintii si inimii dincolo de orice inchipuire.
-----


Nu trebuie sa ne asumam nevointe ascetice dincolo de puterile noastre, ci sa incercam sa ne facem trupul prieten credincios si vrednic de practicarea virtutilor. Trebuie sa mergem pe calea de mijloc. Trebuie sa fim intelegatori fata de neputintele si imperfectiunile noastre sufletesti si sa avem rabdare fata de defectele noastre, asa cum avem fata de defectele altora. Dar nu trebuie sa trandavim, ci trebuie sa ne silim spre imbunatatirea firii noastre.

----------

In fiecare zi sa dormi negresit noaptea patru ore - de la zece seara pana la doua noaptea. Daca te simti slabit, poti sa dormi si in timpul zilei. Pastreaza aceasta regula permanent pana la sfarsitul vietii tale, fiindca este absolut necesara pentru odihna capului tau. Eu insumi din tinerete am pastrat-o cu rigurozitate. Noi cerem mereu bunului Dumnezeu odihna in timpul noptii si astfel nu vei deveni neputincios, ci sanatos si vesel.


---------

Nu oricine isi poate impune siesi o regula severa de asceza in toate, sau sa se priveze pe sine de tot ceea ce n-ar face decat sa-i dezvaluie slabiciunile. Altminteri, prin epuizarea trupeasca, sufletul slabeste si el. In special, vinerea si miercurea, si mai ales in timpul celor patru posturi, trebuie luata o masa o data pe zi, iar ingerul Domnului se va apropia de tine. La pranz mamanca suficient, la cina fii moderat.

--------

Oricine a invins patimile a invins si deprimarea. Veselia nu e pacat. Ea alunga plictiseala; si din plictiseala vine intristarea (acedia) si nimic nu e mai rea ca aceasta. Ea aduce cu sine totul. A spune sau a face raul este pacat. Dar a spune un cuvant bun, prietenos sau plin de veselie, asa incat toata lumea sa se simta in buna dispozitie in prezenta lui Dumnezeu si nu intr-o stare de intristare, nu este deloc un pacat.



Sf. Serafim de Sarov

sâmbătă, ianuarie 01, 2011

Inceput de 2011

Iată-ne și în 2011- mulțumesc lui Dumnezeu că a îngăduit să fim în viață și să ne bucurăm alături de cei dragi la trecerea între ani. Vă mulțumesc și vouă, dragi cititori ai acestui blog, pentru că ați fost alături de mine  în 2010. Vă doresc un an nou mai bun, cu multă sănătate, bucurii - și Dumnezeu să vă ocrotească în toate!
Noi am petrecut Revelionul în căsuța noastră proaspăt văruită parțial (da, am făcut-o și pe asta :))  , iar masa festivă a fost pe nuanțe de iarnă - alb, albastru și turcoaz.


Am folosit accesorii cât se poate de ieftine, cumpărate de la un magazin de cartier, iar efectul a fost plăcut, zic eu :).



 Meniul a fost simplu - întâi fiindcă nu am vrut să rămână mâncare, care să se strice și  s-o aruncăm, apoi fiindcă n-am vrut să stau foarte mult în zona cratițelor. Ambele obiective au fost îndeplinite cu succes :)). Am avut un borș de perișoare cu smântână, friptura de pui și de porc, cu garnitura de catofi piure, salată de varză și sos de merișor ( adică Lingonsylt de la Ikea - delicios pentru cine apreciază combinația dulce-acrișor). Iar ca desert am avut cremșnit.

Știu, la români e tradiția meselor supra-încărcate de sărbători, am fost și noi tributarii ei timp de câțiva ani, fiindcă e greu să schimbi ce ai învățat în familie. Dar mă bucur că am reușit  - mai multă simplitate înseamnă mai puțină risipă de timp, nervi și bani. Ca să nu mai spun de crizele de bilă, stomac și altele care urmează mâncatului în exces :)).
La miezul nopții ne-am bucurat de focurile de artificii din cartier :) , și după ce am mai ciocnit un pahar- două de șampanie ne-am culcat, ca să ne trezim odihniți și bucuroși în noul an :)).


Fiindcă azi e un nou început pentru toată lumea, vă dăruiesc câteva o poezie a Sf. Iacob Hozevitul , cu speranța unui an în care să devenim mai buni și mai frumoși  :

 O,om, ce mari răspunderi ai de tot ce faci pe lume,
de tot ce spui în scris sau grai,
de pilda ce la alţii dai,
căci ea,mereu,spre iad sau rai
pe mulţi o să îndrume.


Ce grijă trebuie să pui
în viaţa ta toată,
căci gândul care-l scrii sau spui
s-a dus…în veci nu-l mai aduni,
şi vei culege roada lui
ori mort ,ori viu ,odată.


Ai spus o vorbă,vorba ta,
mergând din gură-n gură,
va-nveseli sau va-ntrista,
va curăţi sau va întina,
rodind sămânţa pusă-n ea
de dragoste sau ură.


Scrii un cuvânt…cuvântul scris
e-un leac sau o otravă,
tu vei muri,dar tot ce-ai scris
rămâne-n urmă drum deschis
spre moarte sau spre paradis,
spre ocară sau slavă.


Ai spus un cântec,versul său,
rămâne după tine
îndemn spre bine sau spre rău,
spre curăţie sau desfrâu,
lăsând în inimi rodul său
de har sau de ruşine.


Arăţi o cale,calea ta
în urma ta nu piere,
e cale bună sau e rea,
va prăbuşi sau va-nălţa,
vor merge suflete pe ea
spre cer sau spre durere.

Trăieşti o viaţă…viaţa ta
e una,numai una,
oricum ar fi tu nu uita
cum ţi-o trăieşti vei câştiga
ori fericire pe vecie
ori chin pe totdeauna.

O,om!ce mari răspunderi ai,
tu vei pleca din lume,
dar ce ai spus prin scris sau grai
sau laşi prin pilda care-o dai
pe mulţi,spre iad sau rai
mereu o să-i îndrume.

Deci nu uita!..Fi credincios
cu grijă şi cu teamă
să laşi în urmă luminos,
un semn,un gând,un drum frumos,
căci pentru toate neîndoios,
odată vei da seamă.


Irina