miercuri, septembrie 30, 2009

Zacusca de morcovi



Daca nu va place sa coaceti tone de vinete si de ardei pentru zacusca, va recomand aceasta reteta, extrem de simpla si de rapida. Si foarte ieftina.

Pentru o portie aveti nevoie de:

  • 2 kg de ceapa
  • 2 kg de morcov
  • 2 kg de ardei (de preferat sa fie rosii)
  • 1 borcan mare de bulion (eu folosesc Olimpia)
  • 1/2 kg de ulei
  • sare dupa gust (cam 3 linguri- din aceea pentru muraturi)
  • piper boabe, foi de dafin
Se curata legumele si se maruntesc la robot sau se dau pe razatoarea mica, ori prin masina de tocat (dupa posibilitati).

Se pune intr-o cratita uleiul si se pune ceapa un pic la calit, apoi se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se lasa la fiert pana iese uleiul deasupra. Ca sa nu se prinda de fundul oalei am fiert-o in cuptor.

Cand e gata se pune fierbinte in borcane si se capaceste. Se lasa la racit intr-o patura.

(pana la urma n-am ramas fara zacusca si fara gogosarii mei preferati, a venit mama soacra sa ma ajute si a facut tot , eu am fost retetele si cu indicatiile )

Ciocolata de casa


Nu am mai mancat ciocolata de casa de ani de zile. In copilarie era una dintre delicatese, avand in vedere ca se facea cu greu „rost” de lapte praf, ca sa nu mai spun de unt.
Aseara mi s-a facut pofta de o bucatica, asa ca am facut o portie.

Ingrediente:

  • 500 g lapte praf
  • 500 g zahar
  • 50 g cacao
  • 1 pachet de unt
  • 100 ml apa
  • esenta de rom
  • foi de napolitana
Am pregatit foile de napolitana pe masa.

Intr-o cratita am pus apa, esenta de rom si zaharul, si le-am fiert pana s-a topit zaharul. Am dat oala deoparte si am adaugat untul bucatele si le-am omogenizat. Deasupra am turnat laptele praf amestecat cu cacao, si am amestecat bine si repede, pana s-a format crema.

Am pus jumatate de compozitie pe foaia de napolitana, deasupra am pus alta foaie, apoi restul de ciocolata si inca o foaie. Am presat bine si am dat la rece, apoi am taiat-o in patratele. Ar fi fost mai buna daca adaugam niste alune de padure sau migdale sfaramate, dar n-am avut, ramane pe data viitoare :).


Irina

luni, septembrie 28, 2009

A fost cat pe ce

Se pare ca nu mai e mult pana cand micuta noastra va veni pe lume. Bine, teoretic stiam asta , dar nu ma simt deloc pregatita pentru nastere deocamdata.
In general m-am simtit bine, multumesc lui Dumnezeu, si n-am experimentat cine stie ce neplaceri, contractii,etc... Pana aseara, cand au inceput. In jur de 22.30. Contractii dureroase de-mi dadeau lacrimile, insa neregulate si destul e scurte. Am luat nospa, am luat magneziu- nici o imbunatatire. Asa ca pe la 2 noaptea am plecat la spital. Initial m-au internat la sala de travaliu, dar findca nu se parea ca nasc, m-au trimis pe sectie. Mai bine, nu e deloc placut sa vezi, dar mai ales sa auzi alte femei nascand. Din fericire a fost doar o alarma falsa, la pranz m-au externat si medicul mi-a spus ca ar fi bine sa mai tin sarcina macar o saptamana-doua. Asa ca nici gand sa ma apuc de zacusca si de gogosari la borcan, cum mi-am propus pentru saptamana asta . O sa stau cuminte in pat si cred ca o sa tricotez. Mai am un pic de lucru la pulovarasul Ilincai, apoi ma gandesc sa incep o esarfa. Am gasit modelul pe un blog, si mi-a placut foarte mult:

imagine pentru esarfa tricotata
http://runningaroundwithscissors.blogspot.com/2007/03/quick-knit-lace.html


Va doresc o saptamana placuta si va rog pomeniti-ma si pe mine la rugaciune, ca sa nasc cu bine si la termen. Eventual fara sa ma doara prea rau (speranta moare ultima).

Irina

joi, septembrie 24, 2009

Otetul de mere facut in casa (1)

Am vazut anul trecut doua retete de otet de mere facut in casa - una pe blogul Adelei si cealalta pe blogul Elisei si mi-am propus sa fac si eu. Reteta mea e o combinatie dintre cele doua- adica voi folosi pentru fermentat doar suc de mere, si nu mere zdrobite cu apa si drojdie, dar o sa adaug miere de albine.

Astazi m-am pus pe treaba. Am avut vreo 8 kg de mere de toamna, mici si dulci. Am stors sucul la storcator (stoarce merele intregi, asa ca n-a trebuit sa le curat, sa le tai, etc. ) si l-am pus intr-un borcan de sticla la fermentat.


Sunt 4 litri de suc. Am pus borcanul acoperit cu tifon intr-un loc calduros si intunecat.


Dupa ce va fermenta o sa-i adaug 400 g miere de albine si o sa-l mai las pana cand va fi bun de tras in sticle, conform retetei Elisei.

Voi actualiza postarea dupa fiecare etapa :).

update
cum a iesit- aici

Irina

marți, septembrie 22, 2009

Prosopelul pentru gradinita

Pe prosopelul de gradinita al Ilincai trebuie sa scrie numele copilului, asa ca i-am brodat o mica eticheta pe banda de etamina.

imagine pentru prosopel brodat

Irina

sâmbătă, septembrie 12, 2009

Clătite cu brânză la cuptor, ca în Bucovina

Zilele trecute îi povesteam Ancăi de minunația de clătite cu brânză la cuptor pe care le-am mâncat la Sucevița(cele din imaginea de mai jos ). Si fiindcă nu auzise de așa bunătate rețeta e pentru ea, cu dedicație specială :) .

imagine pentru clatite cu smantana

Ca să le pregătiți aveți nevoie de :
clătite, vreo 20 de bucăți - le faceți după rețeta preferată

Umplutura
  • brânză dulce - 500 g
  • zahăr după gust
  • 2 ouă
  • esență de vanilie (eu folosesc din aceea la fiole - 3 buc. )
  • coajă rasă de la o lămâie
  • smântână pentru pus deasupra, cam 250-300 g
  • unt pentru uns tava
Ingredientele pentru umplutură se amestecă bine la robot. Se pune umplutura în clătite (nu vă zgârciți) , se rulează și se pun într-un vas termorezistent, uns bine cu unt. Deasupra se toarnă smântână, cât să le acopere, și se dau la cuptor cam 40-50 de minute, la foc potrivit.
Între timp se pregătește un sos parfumat de vanilie din:
  • 600 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 3 fiole esență de vanilie
  • 1 lingură făină

Gălbenușurile se freacă cu zahărul până se albesc. Se încorporează făina, apoi se adaugă laptele fierbinte câte puțin, amestecând continuu. Se pune la foc mic și amestecăm până se îngroașă. Se dă deoparte și se lasă la răcit.

Când clătitele sunt gata se scot din cuptor. Se servesc cu sos de vanilie deasupra, și presărate cu un praf de scorțișoară.

Poftă bună!

Irina

Cuviosul Eufrosin Bucătarul -patronul gospodinelor




 
Știați că există și un sfânt patron al bucătăreselor - Cuviosul Eufrosin Bucătarul, prăznuit ieri, pe 11 septembrie ?(culinăreselor, acum știți pe cine trebuie să luați ocrotitor al bucătăriei ).

imagine cu eufrosin bucatarul

Mă gândesc că viața lui e o încurajare pentru femeile care se mulțumesc astăzi cu „cariera” de soții, mame și gospodine, fiindcă de multe ori și ele sunt luate în batjocură, exact ca sfântul Eufrosin- „te risipești, stai doar la coada cratiței, ai putea mai mult de atât”. Iată că de la coada cratiței se poate ajunge direct in rai, dacă îți îndeplinești slujba cu credință și smerenie.


„Acest cuvios s-a născut din părinţi ţărani şi fiind crescut fără de învăţătură, a venit la mănăstire. Și îmbrăcându-se în schima monahicească, s-a făcut slujitor monahilor. Fiindcă petrecea totdeauna în bucătărie ca un om simplu, era defăimat şi luat în râs de către toţi monahii. Dar fericitul suferea toate defăimările cu bărbăţia inimii şi a cugetului şi cu liniştea gândului, fără a se tulbura cât de puţin. Căci, cu toate că era simplu după cuvânt, însă nu era simplu şi cu înţelegerea. Căci în mănăstirea aceea, unde se afla fericitul acesta Eufrosin, era şi un preot iubitor de Dumnezeu, care se ruga cu sârguinţă pentru ca să-i arate Dumnezeu bunătăţile, pe care le vor dobândi cei ce-L iubesc pe El.

Într-o noapte, dormind preotul, i se arătă în somnul lui că se află într-o grădină şi privea cu mirare şi cu spaimă la bunătăţile cele veselitoare ce se aflau acolo. Și văzu acolo şi pe Eufrosin bucătarul mănăstirii, care sta în mijlocul livezii şi se desfăta de bunătăţile acelea. Apropiindu-se de el, îl întreba: "A cui este grădina aceea? şi cum s-a aflat el acolo?" Iar Eufrosin a răspuns: "Grădina aceasta este locuinţa aleşilor lui Dumnezeu, iar eu pentru multă bunătatea Dumnezeului meu, sunt iertat a mă afla aici". Iar preotul i-a zis lui: "şi oare ce faci în această grădină?" Eufrosin a răspuns: "Eu stăpânesc toate câte vezi aici şi mă bucur şi mă veselesc de privirea şi câştigarea acestora".

Atunci preotul i-a zis: "Poţi să-mi dai ceva din bunătăţile acestea?" Eufrosin a răspuns aşa: "Ia cele ce voieşti din acestea, prin darul Dumnezeului meu". Atunci preotul i-a arătat merele, şi cerea să-i dea din acelea. Eufrosin luând câteva mere, le-a pus în rasa preotului, zicând: "Iată ai dobândit merele, pe care le-ai cerut". şi fiindcă atunci a lovit în toacă pentru ca să se scoale părinţii la Utrenie, s-a trezit preotul.

Și în vremea când socotea că vedenia ce a văzut era vis, a întins mâna la rasa sa, şi, o, minune! a aflat în fapt merele. Și minunându-se de acea preamărită bună mireasmă, a rămas nemişcat multă vreme. După aceea mergând în biserică, şi văzând stând acolo pe Eufrosin, l-a luat la un loc osebit şi l-a jurat ca să-i spună unde a fost în noaptea aceea. Eufrosin a zis: "Iartă-mă, părinte, nicăieri n-am mers în noaptea aceasta, ci acum am venit la Utrenie". şi preotul a zis: "Pentru aceasta eu te-am legat mai întâi cu jurământ, pentru ca să descoperi la toţi măririle lui Dumnezeu, şi tu nu voieşti să arăţi adevărul?" Atunci a răspuns smerit-cugetătorul Eufrosin: "Acolo, părinte, am fost, unde sunt bunătăţile pe care vor a le moşteni cei ce iubesc pe Dumnezeu, pe care şi tu de mulţi ani ai dorit să le vezi. Acolo m-ai văzut şi pe mine desfătându-mă cu bunătăţile livezii aceleia. Pentru că voind Domnul să te încredinţeze pe sfinţia ta despre bunătăţile celor dorite drepţilor, a lucrat prin mine smeritul această minune". Atunci a zis preotul: "Părinte Eufrosine, şi ce mi-ai dat din bunătăţile livezii?" Iar Eufrosin a răspuns: "Merele cele frumoase şi mirositoare pe care le-ai pus acum în patul tău. Însă, părinte, iartă-mă că eu sunt vierme şi nu om".

Atunci preotul a povestit la toţi fraţii vedenia ce a văzut. şi printr-aceasta a îndemnat pe toţi a se minuna şi a se spăimânta, şi spre dorinţa binelui şi a faptelor bune. Iar fericitul Eufrosin fugind de mărirea oamenilor, s-a dus pe ascuns din mănăstire. şi s-a depărtat fugind şi rămânând necunoscut până în sfârşit. Iar din merele acelea mâncând mulţi bolnavi, s-au vindecat de bolile lor, întru mărirea lui Dumnezeu.”

sursa http://www.calendar-ortodox.ro/luna/septembrie/septembrie11.htm

Pentru rugăciunile Sfântului Eufrosin Doamne miluiește-ne pe noi!


Irina

miercuri, septembrie 09, 2009




Ce e
ste "Miercurea fara cuvinte"?

Miercurea , pe internet, bloggerii care participa la "Wordless Wednesday" ( "miercurea
fara cuvinte"), posteaza pe blogul lor o fotografie (de preferinta proprie, si nu luata de pe net) care nu are nevoie de explicatii. De aici si titlul "wordless"- adica "fara cuvinte". Se considera ca fotografia vorbeste de la sine, astfel incat nu mai e nevoie de o descriere. Desigur, daca cineva doreste sa adauge cateva cuvinte nu e nici o problema.


Mi s-a parut o idee interesanta, pe care am preluat-o. Asa ca va astept aici pe "Dulce casa" in fiecare miercuri, pentru a pune linkul catre postarea voastra in casuta
lui "Mr. Linky", astfel incat cei care doresc sa va poata vizita.

Daca vreti, puteti adauga grafica de mai sus in postarea voastra ( o salvati in computer si apoi o incarcati pe blogger).

Va astept cu drag in fiecare miercuri Photobucket.


Daca doriti sa participati (oricine are un blog poate participa), lasati numele vostru (in rubrica "your name"), si un link catre postarea voastra ( in rubrica "your url" ) mai jos , in casuta lui Mr. Linky flowers .

Irina




Ca să am timp liber

Dacă acum câțiva ani mi-ar fi spus cineva ca poți avea copii, casa curată și ceva timp liber pentru mine, fără să apelez la bone și menajere , i-aș fi zis ca e nu e in toate mintile :)). Când am născut-o pe Ilinca în casa noastră era un haos total, simțeam ca nu mai am nici un control asupra a lucrurilor. Acum aștept al treilea copil. Casa e  in ordine, toate sunt la locul lor, în frigider e mâncare, copiii se joacă în camera lor, iar eu bloguiesc. Alături de laptop mă așteaptă un ceai fierbinte de scorțișoară, și coșulețul de lucru- mai am un pic de tricotat la pulovărașul Ilincăi.

ceai

Pe fereastră se văd crizantemele din balcon strălucind în culorile toamnei.

flori balcon

Desigur că nu tot timpul e așa, dar in mare, cu ajutorul sfaturilor de pe Fly Lady am ajuns la un liman. Cum am început să mă organizez puteți citi aici.

Și cum menținerea ordinii necesită un efort permanent, ca regulă zilnică mă strădui să fac următoarele lucruri :
1. să nu las paturile nefăcute dimineața
2. să nu las vase murdare în chiuvetă și firmituri pe masă
3. orice lucru folosit trebuie pus la locul lui (regulă pentru toți din casă)
4. mesele și somnul copiilor- zilnic la aceeași oră
5. seara gunoiul să fie aruncat, vasele spălate, gresia mopuită și toate jucăriile la locul lor

La trebuile casei mă ajută și copiii, și soțul-când are timp. Ilinca se ocupă de obicei cu pusul/strânsul mesei, spală vasele (ocupația ei preferată), scoate sau bagă rufele la spălat, își strânge jucăriile și hăinuțele. Iar Teodora o ajută cum poate :).

Pe lângă reguli și rutină cel mai mult m-a ajutat debarasarea de lucrurile inutile. Am constatat că trebuie să facem asta periodic - de obicei când trec lunar prin zonele casei, altfel se adună și e mai greu.

Dacă aveți „secrete” care vă ajută la organizarea casei, m-aș bucura să mi le împărtășiți.

Irina

luni, septembrie 07, 2009

Ațele mele de tricotat

Cine iubește lucrul de mâna are sigur și „boala ațelor” și a accesoriilor, iar eu nu fac excepție .

De-a lungul timpului am adunat ceva lînă, nu foarte multă față de alte pasionate pe care le cunosc, și azi am facut un pic de ordine printre ele. Fiindca tot le-am scos m-am gândit să vă arăt câteva. Majoritatea le-am cumpărat ca să fac bluzițe fetelor, să vedem cînd m-oi pune și pe treabă












Pe lângă astea mai am o gramada de ghemuri si ghemulețe pe care nu le-am mai fotografiat. Toate ațele le păstrez într-un sac , lângă locușorul meu preferat de pe canapeaua din sufragerie. Pe el țin coșulețul de lucru.


Toamna, dar mai ales iarna, sunt anotimpurile perfecte pentru tricotat. Ce poate fi mai plăcut decât să stai la căldurică tricotînd, cu o cana de ceai sau de ciocolată fierbinte alături, în timp ce afară plouă „mocănește” sau e ger?


Irina

sâmbătă, septembrie 05, 2009

Poșetuța- măr din hârtie

Snuruirea este una din tehnicile folosite pentru dezvoltarea abilitatilor manuale ale copiilor. Copilul trebuie sa treaca un snur prin gaurele, realizand astfel diverse obiecte din hartie sau carton.
Fiindca a venit toamna m-am gandit sa realizez cu Ilinca cateva activitati practice „de sezon”. Astazi am facut o posetuta-mar din hartie, folosind tehnica snuruirii.

Pentru realizarea activitatii avem nevoie de:
  • sablonul din hartie al marului (se descarca de aici )
  • culori sau acuarele
  • foarfeca
  • perforator
  • un fir de lana mai lung, preferabil rosu

Se scot la imprimanta doua sabloane- mar si se decupeaza- atentie, ele trebuie sa se suprapuna (un sablon sa fie pe o parte a unei foi, iar celalalt pe partea opusa).



Dupa ce s-au decupat se coloreaza cu culori sau cu acuarele.


..se suprapun si se perforeaza apoi din loc in loc


...se „cos” cu snurul...


...si gentuta e gata!



Se pot pastra in ea decupaje, hartii cu poezioare sau alte hartii importante pentru copii.

Irina

vineri, septembrie 04, 2009

Leapsa cu carti

...primita de la Dinny

1. Ce carte ai recomanda şi de ce unui dezamăgit în dragoste?
Unui dezamagit in dragoste i-as recomanda ”Cum sa daruiesti iertarea. Pasii catre dizolvarea furiei si recapatarea sperantei” de Robert D. Enright, fiindca nu o poti lua cu adevarat de la capat daca nu ierti.


2. Ce carte ai recomanda şi de ce iubitului/iubitei?
i-as recomanda ”Audienta la un demon mut” de parintele Savatie Bastovoi, fiindca lui ii plac si istoria, si literatura fantastica :).

3. Ce carte ai recomanda şi de ce celei mai bune prietene?
Tuturor prietenelor mele le-as recomanda „Cum sa-ti ingrijesti sotul” de dr. Laura Schlessinger, fiindca e o carte plina de intelepciune.

4. Ce carte ai recomanda şi de ce unui copil de 10 ani?
I-as recomanda sa citeasca „Pollyanna- secretul multumirii” fiindca nu e niciodata prea devreme sa inveti sa fi recunoscator pentru tot ce primesti in viata.

5. Ce carte ai recomanda şi de ce unui mare călător/aventurier?
i-as recomanda „Calea spre mantuire” a Sf. Teofan Zavoratul, fiindca aceasta e cea mai importanta calatorie a vietii.


6. Ce carte ai recomanda şi de ce unui duşman cunoscut?
„Taina iubirii” de mitr. Antonie de Suroj- fiindca a urî e la indemana oricui. Cel mai greu e sa iubesti.

7. Ce carte ai recomanda unei persoane care nu iubeşte lectura?
ceva de genul „carti practice si ghiduri”, ca sigur i-ar place sa invete despre ceva „de facut” decat sa stea cu nasul in carte :))


8. Ce carte ai recomanda şi de ce unuia cu “nasul pe sus”?
sa citeasca parabola vamesului si a fariseului, poate se prinde ceva de el :))

9. Ce carte ai recomanda celui care e primul în blogroll?
Alina e acum prima in blogroll- i-as recomanda sa citeasca „Familia, ultimul bastion” de M. Kozlov.

10. Ce carte ai recomanda unui care crede că le-a văzut pe toate în viaţă?
„Idiotul” de Dostoievski.

Trimit leapsa la Anne.

Irina

joi, septembrie 03, 2009

Al 19-lea copil

Michelle Duggar e insarcinata cu al 19-lea copil . Ce spuneti de asta?:)


Ciuperci cu smantana



Azi mi s-a facut pofta de o mancarica de ciuperci cu smantana, asa ca m-am pus rapid pe treaba. Imi plac grozav ciupercile - intai fiindca sunt gustoase si hranitoare, apoi fiindca se gatesc repede.

Pentru 4 portii am folosit:

  • 500 g ciuperci curatate si taiate felii
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 rosie
  • 1 legatura de marar
  • 1 cana mare cu lapte
  • 1 lingura faina
  • smantana- cateva linguri
  • sare
  • ulei pentru calit

Intr-o cratita am turnat uleiul. Am pus ceapa tocata marunt si morcovul dat pe razatoarea fina. Le-am calit un pic, apoi am adaugat ciupercile taiate felii si le-am lasat sa fiarba acoperit, la foc mic, sa lase zeama. Le-am amestecat din cand in cand, sa nu se prinda. Am adaugat rosia curatata de pielita si tocata marunt cand ciupercile erau aproape fierte (daca mancarea e prea scazuta se mai pun un pic de apa). Dupa ce au dat cateva clocote am dat oala deoparte si am pus laptele amestecat cu faina (sa nu aiba cocoloase) si sarea. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa sosul , se adauga mararul tocat si se da deoparte. Cand s-a racorit un pic se adauga cateva linguri de smantana, Se servesc cu mamaliguta calda si cu un mujdei de usturoi, dar eu n-am mai avut rabdare sa astept :)).

Pofta buna!

Irina

marți, septembrie 01, 2009

Organizarea unei camere de studiu

Multe idei pentru a organiza camera fetelor mi-au venit urmarind blogurile mamicilor care fac homeschooling. Fiind in general vorba despre familii mari, cu copii de varste diferite care invata acasa, ordinea si organizarea sunt un „trebuie”, daca vrei sa ramai sanatos mental :)).
Un lucru care mi s-a parut foarte practic este impartirea camerelor pentru copii in dormitor, camera de joaca si camera de studiu, pentru cine are spatiul necesar. Dar am vazut si solutii creative pentru case mai micute :).

Prima camera de homeschooling pe care am admirat-o mai de mult e cea creata de Tiany pentru cei patru baietei minunati pe care ii are :

Mi-a placut foate mult si camera gandita de Mommygirl , in special posterele de pe pereti


Si acesta mi-a placut foarte mult:



Aici gasiti peste 100 de linkuri catre bloguri ale mamicilor care si-au prezentat camera de homeschooling.
Vizionare placuta ! :)

Irina

Un nou an


E trecut de 1 (noaptea) si nu pot sa dorm. Pe la opt am culcat fetele, si am adormit si eu, dar in jur de 12 m-au trezit arsurile la stomac, funicaturile in picioare si alte senzatii neplacute de gravidoasa pe ultima suta de metri.

Daca tot nu dorm m-am gandit sa va urez „ La multi ani!” cu ocazia inceputului de an nou bisericesc.
Anul trecut pe vremea asta eram plina de avant organizatoric, anul asta n-am avut timp sa-mi propun nimic. Curatenia generala din casa e aproape gata, mai am de aranjat un dormitor, de sters geamurile si cam atat. Ma bucur ca nu mai e atat de cald, vremea e numai buna pentru copt vinete si ardei, dar din pacate nefavorabila uscarii covorului din sufragerie, pe care l-am dat la spalat :)). Imi doresc sa ajung la spovedit zilele acestea, si sa sfintim casa dupa ce terminam curatenia.

M-a luat somnul, asa ca inchei urandu-va un an binecuvantat, si o toamna frumoasa!

Irina