Acum vreo luna- doua am fost, impreuna cu o prietena, la un workshop de cusaturi pentru ii. Mi-am reamintit cateva chestii despre cusut si am invatat o tehnica noua (cum se face incretul). Dupa ce am pigulit pe-acolo cu panza si cu acul mi-am zis clar, asta nu e de mine, nu cred c-o sa fac vreodata vreo ie.
Si fiindca niciodata sa nu zici niciodata, saptamana trecuta m-a lovit pasiunea si m-am hotarat- trebuie sa fac si eu o ie, macar una mica :)).
Ce am pregatit
1. Panza : ia traditionala se coase pe panza de casa. Eu n-am ajuns inca asa departe, deci m-am gandit sa folosesc 1 m de panza topita, lat de 1.40, pe care il aveam prin casa. Din ce am mai citit, e foarte buna panza ,,albinita", in cautarea careia voi porni de luni incolo :)). Panza de in e o alegere absolut nefericita pentru un incepator. E foarte fina si pana pigulesti la ea iti ies peri albi. Cel putin mie imi ies :)).
2.Modelul de broderie : ce model coasem pe ie, scos pe foaie cu patratele.Eu nu m-am decis inca asupra modelului, nici nu sunt sigura ca am sa fac unul, avand in vedere ce dificil e sa cosi pe in topit. Daca totusi voi alege ceva, o sa fie foarte simplu.
3.Fir de cusut : se pot folosi mai multe variante, in functie de panza si de model - mouline, fir de Talmaciu. Eu voi cauta un mouline. Pentru tiv si gaurele folosesc ata de papiota, alba.Am vazut ca se poate utiliza si matase, dar nu ma simt in stare de asa indrazneala :).
4.Ace de cusut - se subintelege :)
5. Foarfeca si centimetru de croitorie - pentru croit
6. Foaie cu patratele, rigla si creion- presupun ca nu sunt obligatorii. Eu am folosit ca sa calculez dimensiunea iei si sa desenez tiparul asa cum vine pe panza, ca sa-mi fac o idee.
7. Croseta subtire si fir de bumbac pentru crosetat - daca intentionati sa faceti margini dantelate. Eu intentionez :)).
Cum am croit
Partea asta mi-a dat mare bataie de cap. Ia e o constructie destul de complexa, dupa parerea mea, dar pentru inceput am ales varianta cea mai simpla a tiparului - 2 dreptunghiuri pentru maneci,si alte doua dreptunghiuri- unul pentru fata, unul pentru spate. Mai sunt necesare doua patratele mici pentru subrat, dar eu nu le-am croit, intentionez sa le fac din croseta, dupa un model de ie pe care il am deja.
Asezarea (mentala ) a tiparului pe material se face pe lungime (lungimea manecii si a bluzei se pun pe lungimea materialului). Iti dai seama care e lungimea materialului dupa marginile ingrosate din fabrica. Daca materialul n-are margini, il tensionezi in maini - partea mai elastica e latimea. Spun asta pentru incepatoare ca mine, croitoresele experimentate stiu deja.
Inainte de a croi am masurat copilul (ia e pentru Ilinca, 11 ani) si am calculat dimensiunile adaugand la masuratori 15-20 de cm pentru a da largime iei.
Pentru spate si fata am avut 2 dreptunghiuri de 50 cm pe 55 cm, iar pentru maneci 2 dreptunghiuri de 40 cm pe 50 (asa a ramas, materialul avand 1.40 latime. Daca avea 1.50 maneca ar fi iesit de 50 pe 50).
Dupa ce mi-am facut o idee clara despre ce trebuie sa croiesc m-am apucat de treaba. Pe materialul spalat si calcat am masurat si am marcat cu un creion colturile dreptunghiurilor apoi, cu ajutorul unui ac, am scos firul pe contur, apoi am taiat. Asa bucatile au iesit drepte.
Tivirea
Am netezit cu fierul de calcat bucatile taiate, ca sa fie bine intinse, si cu o linie, am masurat pe fiecare latura cate 3 cm de la margine, marcand cu creionul locul de intretaiere.
Apoi, cu ajutorul acului, am scos cate doua fire pe fiecare latura (numarul firelor se decide in functie de material, dar si de cat de vizibile vreti sa fie gaurelele). Cei trei cm de material reprezinta tivul.
Marginea se indoaie de doua ori, astfel incat sa ajunga la marcajul facut din firele trase.
Tivul se insaileaza (putem sa-l calcam intai, ca sa ne fie mai usor).
Daca vreti sa faceti ia cu incret si snur trebuie sa aveti grija cum suprapuneti partile la zona gatului, astfel incat snurul sa poata intra pe acolo. Eu o sa fac o margine crosetata prin care voi trece snurul.
Dupa tivire se cos gaurelele.Eu am folosit imaginile de mai jos.
Momentan sunt inca la tivire si cusut gaurele. Asa arata ia mea in devenire. Sau mai degraba camasa, ca n-are toate elementele care definesc ia traditionala.
Va anunt cand trec mai departe :).
Ce spuneti, vi se pare greu ?
de peste un an cos la ie. Mai intai am facut o bluza cu tipar de ie de proba (fara altita etc) - dar m-am obisnuit sa croiesc, cos X-uri ca de la gradinita nu am mai facut etc. Apoi am cautat panza. Am gasit panza de casa, niste resturi, ies ie copilei mele...
RăspundețiȘtergereCe recomand pt toata lumea: intai alegeti-va modelul. Iile se croiesc diferit de zona. Blogul semne cusute http://semne-cusute.blogspot.be/ ofera o gramada de modele si informatii, culese din carti vechi dar si din muzee.
Dupa aceea alegeti panza. Pt iile si camasile din nord, panza de casa dar si panza de in este o alegere f. buna, ca si pt camasile barbatesti. Functie de cum se prezinta materialul se croieste simplu prin ... sfasiere ( ca doar stramoasele noastre nu aveau foarfec).
Ata de Talmaciu este f. buna - dar recomand la toata lumea sa isi caute culori vechi, nu tipatoare. Din pacate nu cunosc gama de la Talmaciu, eu mi-am ales ia dar nu mi-am gasit inca fir si culoare....cum intra multa ata, nu incepeti ca mine, cu DMC - costa f. mult. Tu ti-ai luat bobine de ce gramaj? din alea cu pisica?
Cand aveti fir si material, faceti proba de model. Ma ajuta sa formez mana dar si sa calculez daca fac x-uri la 2 fire sau la 3,, daca pun ata in 2 sau nu etc.
Eu cos cu gherghef. Merge greu dar dozez bine firul.
Pt cine e pasionat, pe facebook este un grup, semne cusute, cu aprox 10 mii femei din toata lumea ce cos ...ii. Traditia a revenit in forta!!! si zic cu mandrie, am vazut prin alte tari ii purtate cu mandrie!!
am luat cateva nuante de proba, Anchor, dar pentru ia mea traditionala.O sa fac o proba si cu Talmaciu - aceea e cu pisica pe eticheta.
ȘtergereSpor la cusut!
poti, te rog, sa scrii despre amandoua? Eventual sa faci una rticol cu poze, pareri personale, probe?
ȘtergereEu fiind departe de ro am emotii cu comandatul pe nevazute (mai ales ca si costa...)
in rest, sunt in pauza de cusut - mi-a zburat inspiratia. Astept sa vina toamna.
Mie mi se pare foarte complicat, dar eu sunt total anti-talent si răbdare la tot ce presupune munca cu mâinile, deci părerea mea nici nu contează. Întâmplator am vazut la cineva o ie lucrata manual de o doamna din Nehoiu-Buzău. Nu știu cat e de tradiționala, are floricele mov, dar mi-a plăcut foarte tare si am luat legătura cu doamna respectiva si am rugat-o sa îmi facă si mie una. Durează mult...nu știu cand va fi gata, dar abia o astept!
RăspundețiȘtergereun pont- iile traditionale nu sunt cusute in cruciulite, sau foarte putin,. In rest au puncte de cusatura vechi, realizate marunt, nu la pas mare
ȘtergereImi puteti lamuri cum e cu "icul" patratelul de sub brat si distanta de prindere a manecii de fata/spate ,daca exista vreo proportie.Incerc sa fac o iisoara mai lunga pentru o fetita de 8 ani .Am croit,facut gaurele dupa tutorialul dv pt care va maultumesc f mult,acum m-am impiedecat.
ȘtergereCe minunat că te revad pe blog , m-am intors si eu la picurideroua cu forţe noi .Parcă mi-ai citit gândurile ... am strâns ace , aţe şi modele şi vise o gramadă şi vreau şi eu sa fac o ie pentru băiat intâi , pentru soţ după , dar nu eram încă dumirită de anumite aspecte ... am câteva ii de model sper sa mă incumet să incep şi eu una. Mult spor.
RăspundețiȘtergereCu drag ,Gabriela.
o sa revin cu o postare despre ia traditionala, ce am croit mai sus e mai degraba o camasa tip ie.Ma bucur ca ai revenit!ai vazut ca fetele noastre s-au imprietenit in tabara ? :)
ȘtergereAi curaj Irina, bravo! Si eu mi-am cumparat vreo m de panza...in ideea sa-mi fac o rochita de plaja si mie si Ilincai, pana la urma ei i-am cumparat una de la H&M cu 20lei. Inca n-am abandonat ideea, de cusut imi place sa cos cruciulite, dar la croit sunt inca novice de tot. Imbratisari, spor la lucru!
RăspundețiȘtergeremie nu-mi place sa croiesc, dar am riscat, ca n-avea cine :)
ȘtergereHa ha , nici nu am ştiut a cui Ilincă este , aeriana cum sunt la ora asta din an :) ma bucur ! Ca sa vezi ca seminta pusa devreme rodeste odata si odata !
Ștergerefelicitari pentru tutorial draga Irina!!!! si spor la cusut! cu drag, Ioana
RăspundețiȘtergeremultumesc...cu o mie de ani intarzaiere...
ȘtergereCine a mai folosit fire Tălmaciu îmi spuneți și mie dacă sunt la fel ca cele mouline. Sunt la prima tentativa de brodat. Am luat câteva culori și am observat ca practic sunt din 6 firicele subțiri. Așa sunt și cele cu pisicuță? La ce lucrez eu momentan folosesc firul așa cum e din 6 firicele, dar la pânză topita se desface firul in 1-2-3? Mulțumesc!
RăspundețiȘtergeretalmaciu se lucreaza ca atare, nu se desface, din cate stiu
ȘtergereMersi! Are un nume anume pe eticheta? Am văzut mai multe cu pisica și erau și pt crisetat. Acelea sunt mai grosut și mai dure.
Ștergerenu stiu sa-ti spun, eu folosesc mouline de obicei
ȘtergereAța de Tălmaciu este bună, mai ales pentru începătoare, având în vedere că nu este scumpă. Dacă ața este mai lungă, se scămoșează, dar dacă firul este scurt, atunci nu sunt probleme. În schimb, mouline-ul este foarte bun la cusut, acesta putând fi desfăcut în mai multe fire și nu se scămoșează. Calitativ, este superior aței de Tălmaciu, dar este mai scump.
RăspundețiȘtergereDraga mea Irina, tutorialul tai mi-a servit drept sursa de inspiratie atunci cand m-am hotarat sa-mi fac si eu o ie cusuta de mana mea. Ca si tine, am inceput cu panza topita. A iesit nu tocmai o ie (mai degraba o bluza de inspiratie folclorica), dar a fost un unceput. Apoi i-am facut fiicei mele o iisoara, la fel, mai mult inspirandu-ma de ici, de colo....a urmat o ie adevarata (chiar daca singurul compromis facut a fost alegerea panzei, nu una tesuta in casa-dureaza destul de mult pana faci rost de asa ceva)inspirata din modelele traditionale valcene si una din judetul Olt. Voi pune si eu poze pe blogul meu si-ti voi arata etapele "formarii" mele.
RăspundețiȘtergereBuna, Diana, ma bucur mult sa te ,,revad,,!mi-am amintit cu drag de forumul lucru de mana!abia astept sa vad ce ai cusut.Eu am cumparat si panza de casa, aici in Bucuresti e cineva care tese,cred ca are si un magazin online-dar nu mai am placerea de alta data la cusut. Prefer sa ma mentin pe tricotat si crosetat, dar nici pentru astea nu am foarte mult timp.
Ștergere