Nu stiu cum e la voi, dar pentru mine spalatul frigiderului nu e in lista mea de preferinte :).Mi se pare ca e complicat si imi ia mult timp, mai ales daca tot aman sa ma apuc de el. Da, de obicei curatatul frigiderului si al cuptorului sunt pe lista cu lasa pe alta data :). Dar gata, mi-am propus sa nu mai fiu asa delasatoare si sa curat frigiderul o data pe luna.Atunci cand cureti ceva suficient de des, curatenia dureaza mai putin.
DE CE SA CURATAM FRIGIDERUL?
Deoarece in frigider se pastreaza mancare, e locul ideal in care se inmultesc bacteriile.Oricat de bine am depozita mancarea, tot raman dare alimentare, sau resturi de care uitam sa scapam la timp, ori borcane cu alimente expirate.
CU CE CURATAM FRIGIDERUL
Ca sa curatam frigiderul avem nevoie de lavete, burete pentru spalat si detergent de vase. Exista si detergenti speciali pentru frigider, eu nu folosesc.In schimb utilizez un spray care contine clor, pentru albire si dezinfectie, si aparatul cu aburi, care ma ajuta sa curat in locurile dificile si dezinfecteaza foarte bine.Daca nu agreati clorul, puteti folosi solutii ecologice si/sau aparatul cu aburi.
PASUL 1 : OPRIM ALIMENTAREA FRIGIDERULUI CU ENERGIE ELECTRICA SI IL GOLIM
- scot toate alimentele din frigider
- scot toate rafturile, sertarele si politele
- trag frigiderul in afara, ca sa am acces la spate si laterale
- pun rafturile si sertarele la inmuiat in apa fierbine amestecata cu detergent de vase si un pic de clor - sau le bag in masina de spalat vase
- cu apa , detergent si un pic de clor spal bine exteriorul, incepand de deasupra, apoi il clatesc si il sterg cu o laveta uscata
- aspir gratarul din spatele frigiderului si il mai curat cu o perie daca ramane praf
- scot tavita de scurgere si o spal
- spal bine frigiderul inauntru, il clatesc, apoil il dezinfectez cu aburi
- spal rafturile, sertarele si politele din chiuveta, le clatesc si le sterg bine- sau le scot uscate si dezinfectate din masina de spalat vase :)
- spal bine locul in care sta frigiderul, si il imping la loc
- arunc resturile alimentare, borcanele/conservele expirate
- pun la loc alimentele ramase
- reconectez frigiderul la curentul electric
...si treaba e gata :)
Sa nu uit - este bine ca usile frigiderului sa fie sterse zilnic cu solutie de curatat si dezinfectat, deoarece sunt foarte des atinse de toti membrii familiei.
Voi aveti vreun secret pentru curatul frigiderului? :) Cat de des il spalati si il dezinfectati?
Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol
poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :).
Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.
Cred că menținerea curățeniei și a calităților antibacteriene ale frigiderului depinde foarte mult de tipul de frigider (no frost, cu ioni de argint) și de cine îl folosește (alimentele trebuie acoperite, fructele și legumele nu se lasă să mucegaiască înăuntru- deci se consumă la timp, nu facem risipă, iar cele cumpărate și ambalate se curăță cu șervețele dezinfectante înainte de a fi depozitate în frigider)... În rest se șterge rapid - nu durează mai mult de 10 minute- de fiecare dată când e aproape gol (adică înainte de aprovizionarea săptămânală) cu șervețele dezinfectante universale sau cu o lavetă îmbibată în apă cu sare sau oțet, mă tem de vaporii de clor care pot rămâne înăuntru. Eu am două frigidere, o combină frigorifica și un side-by-side, dar nu le deconectez niciodată de la priză, le șterg des, congelatorul nu face gheață, dar unde văd urme de sucuri vegetale sau de altă natură șterg pe loc. Combina frigorifica o am de 12 ani și este ca nouă, iar pe celălalt frigider de 4 ani. Încă ceva: trebuie evitați magneții de frigider atașați pe uși, creează un câmp magnetic ce poate influența buna funcționare a aparaturilor electrocasnice, pe lângă deformarea/zgârierea ușilor.
RăspundețiȘtergereFoarte bune sfaturile, multumesc!frigiderul nostru e mai vechi, deocamdata studiez piata, fiindca as lua un neo- frost, am inteles ca e mai bun decat no- frost.Nu raman vapori de clor, daca e diluat, plus ca sta deschis pana se spala tot ce e inauntru.La noi frigiderul nu apuca sa fie gol :)),la atatea persoane e nevoie de aprovizionare constanta.Totusi, ce faci cu atatea frigidere?:)nu sunt cam multe?
ȘtergereȘi noi suntem o familie mai numeroasă decât restul lumii, și cu preferințe culinare diferite.
ȘtergereSide-by-side este neo frost, într-adevăr.
Cumva cele două compensează un frigider mare simplu și o ladă mare frigorifica; din martie facem cumpărături doar o dată pe săptămână, raportându-ne strict la meniul prestabilit. Dar în sezonul ciupercilor, al fructelor de pădure ș.a. ocup cel puțin jumătate din capacitatea congelatorului cu afine/zmeură/etc.
Andreea, am inteles. Si eu am combina frigorifica, dar vreau sa cumpar frigider. Congelate eu nu pastrez decat strictul necesar,deci imi ajunge un congelator de frigider obisnuit.
ȘtergereLuiza, neo frostul tine alimentele hidratate.Asta am citit si eu despre no-frost, ca usuca ce pui in el, iar in cele care au si ionizare mancarea prinde un gust ciudat.Eu am combina normala, fara tehnologii din astea noi.
În frigiderul Samsung no frost cu ionizare mâncarea nu s-a uscat decât dacă am lăsat-o neacoperită, dar pentru a preîntâmpina asta am cumpărat caserole din sticlă cu capac de diferite dimensiuni, iar în congelatorul lui am pus alimente ambalate cu ajutorul aparatului de vidat. Nu am simțit gustul schimbat al mâncării, dar cu siguranță se menține curat și igienic mult mai ușor un astfel de frigider.
ȘtergereHmmmm, nu stiam ca frigiderul "no frost" usuca alimentele, abia acum imi explic ...
ȘtergereAm observat de multa vreme ca unele legume (morcovii, castravetii, ardeii, chiar si telina) se deshidrateaza destul de usor si se inmoaie. N-am un alt loc racoros in apartament, mai ales pe timp de vara, asadar aceste legume stau in frigider.
Frigiderul e un Arctic no frost, cumparat acum vreo 7-8 ani.
Pot să te întreb ce aparat cu aburi folosești? Aceeași întrebare și pentru sprayul cu clor, nu cred că se numește reclamă gratuită dacă ne spui cum îi zice sau măcar unde îl găsești :)
RăspundețiȘtergerefolosesc sgrassatore con candeggina (clor), se gaseste la dm sau in carefour, sau pe net.Dar poti sa pui un pic de clor intr-o sticla, diluat cu apa
ȘtergereMultumim pentru ponturi!
RăspundețiȘtergereIrina,ce aparat cu aburi ai?Eu vreau sa cumpar ceva ,dar nu stiu ce ca sa-mi fie si util si sa nu se strice la prima utilizare?
RăspundețiȘtergereo sa scriu o postare separata despre el
ȘtergereInteriorul frigiderului si rafturile le sterg de obicei cu spirt (alcool medicinal) spre finalul saptamanii, atunci cand aproape s-a golit. Dar mai sterg si cu servetel umezit putin cu apa, nu sterg cu spirt chiar saptamanal.
RăspundețiȘtergereDin martie eu sterg cu spirt produsele lactate ambalate (cutii de lapte, de iaurt, smantana, cascaval, telemea, branza, unt). Si inainte de pandemie aveam eu oarece rezerve la produsele care stau in frigidere in magazine, deci in locuri cu umiditate, aveam permanent senzatia ca nu-s curate :), dar le lasam asa, ca sa nu fiu exagerata. Acum chiar le sterg.
In sertarele in care pastrez legume si fructe pun la baza cateva servetele de hartie groase (rupte din rola), pe ele se aduna tot ce mai cade din fructe/legume si asa, cand fac curat, arunc cu totul, mare parte din murdarie fiind deja pe servetele.
In ceea ce priveste interiorul frigiderului merg pe intretinere saptamanala si pe stergerea petelor pe loc. Exteriorul il sterg la nevoie, cu Cif care curata bine si nu zgarie.
In ceea ce priveste spatiul de sub frigider si spatele frigiderului, aici e mai dificil de ajuns pentru ca frigiderul e inalt, deci si greu de miscat. Asadar ... aici ajung ocazional, rar.
si al meu tot asa, e inalt si masaiv.Ma gandesc sa cumpar un dispozitiv special cu role, sa il pot misca mai usor.
ȘtergereEu am o combina frigorifica no frost Grundig si sunt foarte multumita. Nu am observat sa fie alimentele mai uscate sau seci, e foarte silentioasa, raceste optim, arata bine si service-ul Grundig am inteles ca e foarte bun. Pana acum nu am avut nevoie de ei. Garantia e 7 ani. In cartea tehnica se specifica faptul ca NU trebuie folosit clorul la curatare, nici diluat cu apa. Sterg interiorul saptamanal cu o laveta umezita cu apa cu bicarbonat si cam odata la 3 saptamani sau o luna scot aparatul din priza si-l spal cu apa si putin detergent de vase.
RăspundețiȘtergerepoate depinde si de firma producatoare.Pentru beko am vazut mai multe plangeri.Oare de ce precizeaza chestia cu clorul?
ȘtergereMultumim frumos, Irina ! Astept cu nerabdare postarea despre aparatul cu aburi ! :)
RăspundețiȘtergerepupici!cu drag!
ȘtergereSpoooor!si la mine cuptorul e pe lista :))
RăspundețiȘtergere