marți, iulie 05, 2011

Sortul de bucatarie


Imi plac tare mult fotografiile vechi, cu gospodinele din anii 50. Familii fericite, case simple, copii jucandu-se linistiti impreuna, barbati multumiti de familia lor si femei aranjate, imbracate frumos, cu sortulete dragute peste rochiile elegante. Desigur, sunt doar fotografii, dar cred totusi ca pe vremea aceea lucrurile erau mult mai simple, si oamenii aveau o pace si o bucurie care lipseste multor familii de azi. Aceste lucruri n-ar trebui sa dispara - si nici rochiile elegante cu sortulete frumoase deasupra.


De cand am descoperit programul Fly Lady am inceput sa dau mai multa atentie felului in care ma imbrac in casa. M-am gandit ca nu e politicos sa ma aranjez pentru straini, doar cand ies pe strada, si familia mea sa ma vada ciufulita , in haine sleampate si patate.M-am hotarat ca, daca un mod de a arata nu e acceptabil pentru straini, e cu atat mai putin acceptabil pentru cei  dragi..  Mi-am cumparat cateva rochii dragute pentru purtat in casa, si niste pantofi comozi. Odata schimbata garderoba de interior a trebuit sa folosesc si un sort, ca sa nu patez  hainele. Am doua sorturi primite cadou- unul de la mama mea, si unul de la soacra mea, pe care le folosesc zilnic.


Aceste lucruri aparent marunte ma fac sa ma simt mult mai bine cu mine, si ma binedispun de dimineata. Imbracata frumos, si cu un sortulet elegant cheful meu de munca a crescut proportional cu buna dispozitie :)).
Mi-am amintit de femeia din Pilde 31:
Ea vegheaza la propasirea casei sale si paine, fara sa lucreze, ea nu mănânca
 sau in traducere din engleza
Ea vegheaza asupra celor ce se petrec in casa ei, si nu manancă painea lenevirii.
(Pilde 31:27)
 Nu ma scol in fiecare dimineata cu chef de munca, dar sortul meu, asezat cuminte in bucatarie, ma mobilizeaza si ma duce cu gandul la versetul de mai sus.
Astazi sortul a devenit o amintire, nu se mai gaseste decat prin dulapurile ori garderoba femeilor de la tara. Modelul femeii gospodine este ridiculizat - nu mai e demn sa stai ”la coada cratitei”, si odata cu el, din bucataria femii moderne, a disparut si mormanul de sorturi divers colorate.


Eu as vrea sa mentin vie in familia noastra aceasta traditie. Mi-o amintesc pe mama purtand sort cand eram copil, bunicile mele purtau sort, soacra mea poarta sort,
si sper ca si fetele mele sa faca la fel.
In SUA exista chiar si o zi nationala a sortului de bucatarie :) (National Wear Yor Apron Day),
care vrea sa le transmita femeilor ca e ok sa-ti placa sa fii gospodina , femeie casnica si mamica, si le incurajeaza ca o zi sa poarte sortul si in afara casei. 


Mi-am croit primul sort de bucatarie cand eram in scoala generala, si cred ca o sa scot de la naftalina masina de cusut, ca sa-mi improspatez garderoba  :)), mai ales ca pe net se gasesc o gramada de tutoriale dragute.
Voi aveti vreun sort prin casa?Il purtati?
Irina