duminică, iulie 02, 2023

Provocarea de iulie : 31 de zile de rugaciune

 


 

Saptamana trecuta am gasit pe instagram, la @chiriac_doroteea

o provocare foarte frumoasa : 21 de zile rugaciune . In fiecare dimineata trebuia sa petrecem un timp cu Dumnezeu, citind din Sf. Scriptura si rugandu-ne, apoi urma sa punem la story o postare in care sa scriem despre experienta noastra.

Primind aceasta provocare mi-a venit gandul s o transform intr-o provocare permanenta pe blog, asa cum sunt Provocarea de ianuarie sau Provocarea de Octombrie.

Cel putin pentru mine, luna iulie e una de concediu, in care ma odihnesc si petrec mult timp acasa, asa ca mi se pare foarte potrivita pentru a da un ,,restart,, vietii mele de rugaciune.

Rugandu-ma la Dumnezeu ca sa imi dea un raspuns cu privire la acest gand al meu, am ascultat predica de azi a parintelui Vasile Ioana si, ce sa vezi, parintele a vorbit despre rugaciune, despre puterea ei, si ne-a indemnat sa ne rugam cat mai mult, si in special sa mijlocim pentru cei bolnavi, in rugaciunea particulara, dar si in cea de la Sf. Maslu. Am luat acest lucru ca pe o binecuvantare, si va invit si pe voi, daca doriti si aveti placerea :), sa va alaturati acestei provocari.

Eu imi propun sa ma organizez in felul urmator :

Dimineata - un pasaj din Sf. Scriptura, cu ganduri si meditatii pe marginea lui.Eu ma voi limita la Noul Testament, si pentru comentarii  voi folosi, in principal, cartile Sf. Teofilact al Bulgariei, sau alte carti de omilii/comentarii care mi se vor parea potrivite.Deasemenea, voi cauta aplicatia practica a pasajului pentru viata mea.

- o catisma din Psaltire, cu pomelnic pentru vii si pentru adormiti

Seara - lectura din Noul Testament pentru copii si o scurta rugaciune cu copiii

- participare la Sf. Maslu - o data pe saptamana 

- pomenirea celor adormiti - o data pe saptamana ( La noi la biserica se face in fiecare saptamana , sambata dimineata, doar parastas, fara Sf. Liturghie )

- participare la Sf. Litughie - duminica

Voi va puteti organiza cum va place, dupa cum sunteti obisnuite sau dupa cum aveti timp si, pe cat posibil zilnic, faceti o postare pe blogul vostru , pe facebook sau  pe instagram in care sa povestiti celorlalti , pe scurt, despre experienta pe care ati avut-o in prezenta lui Dumnzeu in ziua respectiva :), folosind #31dezilederugaciune si @irina_sweet_home

Fiindca abia azi mi-a venit ideea :)), puteti incepe de maine, 3 iulie, si ramane ca anul viitor, cu voia lui Dumnezeu, sa fiu mai organizata :)

Va astept cu drag sa ne rugam impreuna :)


sâmbătă, iulie 01, 2023

Iulie, bine ai venit!Ganduri si intentii

 

Nu pot sa cred ca a trecut luna iunie  si eu n-am scris nimic pe blog. Am cateva postari incepute, dar neterminate, fiindca perfectionismul meu nu mi-a permis :)).In schimb am postat cate ceva pe instagram.Oricum, nici nu prea aveam ce sa povestesc.A fost un final de an scolar destul de tumultos, cu foarte multe lucruri de facut pe ultima suta de metri, cu emotii pentru  examenul de bacalaureat (asteptam notele), cu serbari de absolvire, de final, banchet., etc. Rasuflu usurata ca s-a terminat si ma bucur in sfarsit de concediu :).

DUMINICILE LUNII

2 Duminica a 4-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului);

9 ✝) Duminica a 5-a după Rusalii (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei; a Sf. Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic);

16 ✝) Duminica a 6-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum);

23 ✝) Duminica a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum); 

30  ✝) Duminica a 8-a după Rusalii (Înmulțirea pâinilor)

CULORILE LUNII

 


 INTENTIILE LUNII

 sa  termin provocarea #21de zilederugaciune zilnica, inceputa pe instagram, si sa o continui toata luna.O sa fac o postare separata , fiindca as vrea ca aceasta sa ramana o provocare permanenta pentru viitor , un iulie cu rugaciune.

CUVANTUL LUNII
 
rugaciune
 
 
PROVOCARILE LUNII

un timp zilnic de rugaciune, de citire din Noul Testament, de meditatie si jurnal
stabilirea unei rutine de vara
organizare si debarasare in casa


CITATUL/MOTIVATIA  LUNII
 

 
Voi ce planuri aveti pentru luna iulie?
 

luni, iunie 05, 2023

Bine ai venit, vara!Ganduri si intentii la inceput de IUNIE

 

Ieri a fost partea intai la gandurile si intentiile lunii iunie :)), azi sunt mai calma si mai binedispusa :)).N-am idee cum va fi luna iunie, avand in vedere greva, dar sper totusi sa se termine cu bine.I. are banchet si bacalaureat, T. e in practica , cele mici ar trebui sa termine scoala...cand o fi :)). Sa ne bucuram de viata, zic :)), in ciuda tuturor celor mai putin placute .

Zilele acestea libere mi-au prins foarte bine, am reusit sa fac un pic de ordine in curte si in magazie, si sa mai ajung la zi cu diverse treburi.Vremea nu e foarte calda, a fost innorat, a batut si vantul, dar e perfect, am spalat multe rufe :)).

Nu mi-am propus nimic special pentru iunie, o sa iau fiecare zi asa cum vine , cu nadejde in Dumnezeu si cu o inima recunoscatoare pentru tot ce avem :).Imi doresc sa ma ocup mai mult de suflet, ca am fost cam imprastiata in ultima vreme.


SARBATORILE LUNII

2 ✝) Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; (✝) Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

3 S Sambata mortilor - Mosii de vara  

4 D Pogorarea Sf. Duh - Rusaliile 

5 L Sf. Treime

12 L  Începutul Postului Sf. Ap. Petru și Pavel

24 S (✝) Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele – Drăgaica); ✝ Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; 

 29 J  (✝) Sfinții Apostoli Petru și Pavel

 

CUVANTUL LUNII, INTENTIILE LUNII

 inima de copil - sa privesc lumea cu incantare, cu uimire, cu bucurie, cu incredereCULORILE LUNII

 


PROVOCARILE LUNII

 sa ma bucur de fiecare zi

sa pun gandul cel bun in tot ce fac


 CITATUL/MOTIVATIA  LUNII
 

Părinte, mă neliniştesc atunci când am de rezol­vat o problemă, încât nici nu pot dormi.

– Problema ta sufletească sunt gândurile cele mul­te. Dacă nu ai avea aceste gânduri de multe feluri, ai putea da mult mai mult şi în ascultarea ta, şi în nevointele tale duhovniceşti. Ascultă un mod de a evita gândurile cele multe. Când îti vine în minte o treabă pe care va trebui, de pildă, să o faci mâine, să-i spui gândului: „Treaba aceasta nu este pentru astăzi; mă voi gândi la ea mâine“. De asemenea, când trebuie să hotărăşti într-o problemă, nu te chinui cu gândul să afli ceea ce este mai bun şi să amâni mereu.

Alege  ceva şi  mergi  înainte. Lasă după aceea pe Dumnezeu să Se îngrijească de celelalte. Sileşte-te să eviţi scolasticismul, ca să nu-ţi ameţeşti mintea. Să faci ceea ce poţi, cu mărime de suflet, să te mişti simplu şi cu  multă  încredere  în   Dumnezeu. Atunci când  îi încredinţăm lui Dumnezeu viitorul şi nădejdile noastre, îl obligăm într-un anume fel să ne ajute. Prin gândurile cele multe şi un om sănătos se netrebniceşte. Unul care suferă este îndreptăţit să le aibă dacă se mâhneşte. Insă cel care, fiind sănătos, se ameţeşte şi suferă din partea gândurilor de-a stânga, unul ca acesta este bun de legat. Să fie sănătos şi totuşi să fie chi­nuit de gândurile lui?!

In vremea noastră, cea mai mare boală se dato­rează gândurilor deşarte ale oamenilor lumeşti. Oamenii le pot avea pe toate în afară de gândurile bune. Dar se chinuiesc pentru că nu înfruntă lucrurile duhovniceşte. De pildă, cineva porneşte ca să meargă undeva, dar motorul maşinii lui păţeşte ceva şi întârzie puţin la destinaţie. Dacă are gândul cel bun, va spune: „Se vede că Bunul Dumnezeu a rânduit să apară piedi­ca aceasta; altfel poate că aş fi păţit vreun accident, dacă n-aş fi avut această întârziere. Cum să-Ţi mulţumesc, Dumnezeul meu, pentru aceasta?, şi-L slăveşte pe Dumnezeu. Dar dacă nu are gândul cel bun, nu va înfrunta situaţia duhovniceşte, se va supăra pe Dumnezeu şi va huli: “Iată, am întârziat! Aş fi putut merge mai repede! Ce lucru anapoda! Uf, ce Dumnezeu...”. Atunci când omul primeşte cele ce i se întâmplă cu gând de-a dreapta, se ajută. In timp ce dacă lucrează în partea stângă se chinuieşte, se topeşte, se zăpăceşte.

Sf. Paisie Aghioritul

 sursa

 IDEI PENTRU IUNIE

  • sarbatorim Ziua Copilului
  • culeg si usuc plante medicinale
  • fac sirop si dulceata de capsuni, trandafiri, visine, cirese, menta
  • stam cat mai mult in natura
  • picnic pe malul apei
  • sarbatorim sfarsitul de an scolar 
  • tinem postul Sf. Apostoli
  • mancam si gatim afara in curte, cat mai mult


 Voi ce planuri aveti pentru luna iunie?

 


duminică, iunie 04, 2023

Iunie, bine ai venit!Ganduri la inceput de vara

 


Bine v-am regasit, dupa o luna de absenta!

Sper ca toata lumea e bine, urmeaza sa intru si pe blogroll, sa vad si eu ce mai faceti, ca n-am mai dat pe aici de mult, abia am reusit sa mai postez pe instagram din cand in cand.Nu stiu neaparat daca lipsa timpului e de vina, sau pur si simplu oboseala asta psihica care ma apasa de la o vreme, si o amaraciune de care nu pot scapa, desi incerc.Ma tot gandesc daca sunt eu prea sensibila si prea pun totul la inima, ori traiul in tara asta e teribil de toxic si de consumator psihic.

Evident nu pot trece peste greva profesorilor, care este evenimentul principal al perioadei.Si asta din cauza ca e final de an scolar, si din cauza ca, ce sa vezi, incredibil dar adevarat, profesorii refuza sa se mai multumeasca cu firmiturile aruncate de la masa stapanilor, refuza sa se mai gandeasca la copilasi, la binele omenirii, la vocatie, la bietul stat care n-are, domle, si da, pentru prima oara se gandesc si la ei, la copiii lor, la familiile lor, la viata lor pe care si-ar dori si ei sa o traiasca decent, ca doar mucesc, nu cersesc.Da, oameni buni, la banii lor, profesorii isi permit sa aiba demnitate!asa ceva!!!degeaba li se spune mars la catedra, ca ei nu vor!

Daca profesorii faceau greva in concediu :)), cum foarte inteligent au sugerat unii, nu-i baga nici naiba in seama. Dar asa, greva durand ,,putin mult,, , vorba unui geniu in viata :)), si deranjand inclusiv pe elevii din invatamantul particular, ca de cei de la stat oricum nu prea ii pasa nimanui (ca altfel ar fi dat pana acum  6 procente din PIB pentru ei, cum e legea care nu se aplica),  si pe cei cu bani, care sunt asteptati sa studieze in strainataturi, s-au gandit luminile tarii, hai sa vedem ce vor si saracii astia :)).Poate le aruncam ceva acolo si scapam repede.Da au au uitat ca cei permanent flamanzi si fara bani stiu sa rabde lipsuri, deci ce-o mai fi o luna-doua acolo fara salariul si asa amarat :))

Si nu  e vorba numai de bani, desi banii arata cat de mult e pretuita munca ta in ierarhia sociala. Nu spun de prorogarile salariale la nesfarsit, de sporurile plafonate la salariul din 1900 toamna, si asa mai departe. E vorba de subfinantarea invatamantului in general, care te obliga pur si simplu sa pui bani din propriul buzunar si asa gaurit, ca sa iti poti desfasura actul didactic in conditii decente, de lipsa de respect a unor parinti si a unor elevi fata de profesor , de scoala, si de invatare in general; de incalcarea permanenta a timpului personal, de cursuri de perfectionare pe banii proprii, in uichenduri;de  tone de documente pentru fiecare elev si pentru fiecare activitate didactica, pe hartia si cu imprimanta proprie, ca scoala n-are;  si de multe altele, pe care nu le mai spun, ca nu mai termin niciodata. 

Mai nou, cu proiectele Erasmus, profesorii merg in alte tari si vad ca acolo se fac lucruri frumoase, moderne, si te intorci aici, unde scrii cu creta pe o tabla veche, si grija multor copii e ca n-au ce manca si ca pica scolile pe ei, nici vorba de acces la invatamant modern.

Dupa cum se vede :)), am adunat multe suparari in peste 20 de ani de cariera in invatamant, si nu vreau sa ma intorc la catedra pana cand societatea si statul  nu recunosc ca profesorul nu e bona gratis, si ca scoala e locul unde se invata, nu locul unde se face educatie. Cu educatia sunt datori parintii, nu profesorii.

La scoala elevul trebuie sa vina educat, hranit, imbracat, cu rechizite si cu tot ce ii mai trebuie, odihnit si deschis spre invatare.Si asta, dragi parinti, daca nu se intampla, tot vina acestui stat mizerabil e, care nu face in asa fel ca toti cei care muncesc sa aiba un salariu de la decent in sus, si un program normal de lucru, ca sa poata sa se ocupe si ei de familie,  indiferent de natura muncii lor. De aceea e datoria voastra sa sprijiniti orice greva care are loc in tara asta, fiindca problemele celor care muncesc sunt problemele noastre, ale tuturor.

Iar daca cineva vrea sa se vaite ca el munceste la patron cu minim pe economie cate 18 ore pe zi, nu pot sa ii spun decat atat - dragul meu, fa-ti sindicat si lupta pentru drepturile tale, nu astepta sa-i fie patronului mila de tine si sa renunte la profit ca sa-ti dea tie drepturi si salariu.Asa e in tarile civilizate, oamenii care muncesc si-au castigat drepturile cu ajutorul luptei sindicale, nu maraind , da executand, ca niste caini batuti. Ia exemplu de la profesori, nu astepta sa-ti treaca viata rabdand. Pe langa asta, investeste in tine, educa-te, dezvolta noi abilitati, ca sa ai baza de negociere, ca la usa nu prea mai asteapta multi sa te concureze, ca au plecat prin tari mai calde.

Cam astea sunt gandurile mele la inceput de iunie, cam amare, cam triste.Nu stiu cum se  vor incheia toate astea.Privind asa, in istorie, la ce fel de neam suntem, nu-mi fac sperante, dar eu stiu...poate totusi...

Va doresc un iunie minunat si sper ca aceata greva sa nu va incurce prea mult, si sper ca ea e o lectie de demnitate pentru toti, in ciuda inconvenientelor pe care le creeaza.