marți, iunie 16, 2009

Mica enciclopedie a naturii pentru copii

Ochisem de mult seria micilor enciclopedii pentru copii de la Aquila si pana urma i-am cumparat Ilincai cateva dintre ele. Sunt extraordinare, pana sa le rasfoiasca Ilinca le-am citit eu pe nerasuflate :)). Ilustratiile sunt foarte frumoase, si in fiecare exista cate o rubricuta cu sugestii de activitati pentru copii. Cel mai mult mi-a placut :

Mica enciclopedie despre viata din gradina

Contine tot felul de informatii interesante despre animalutele, pasarile si insectele din gradina, si are sfaturi despre cum poti sa le atragi in gradinuta ta.Vorbeste si despre hranitoarele de pasari - avem si noi una improvizata, si mereu vin vrabiutele si gugustiucii sa o viziteze. Din carte am aflat cateva retete de hrana pentru pasari, pe care am de gand sa le prepar.


Pe langa asta am mai cumparat

Mica enciclopedie despre pasari


copiii pot afla multe despre observarea pasarilor, despre cantecele si dansurile lor, despre cuiburi si hranire, despre felul in care ele zboara si despre modul in care acestea pot fi protejate.

Mica enciclopedie despre copaci

din care copiii pot afla lucruri noi despre speciile de copaci, despre dezvoltarea si inmultirea lor, despre foloasele pe care le aduce lemnul. O idee interesanta gasita in carte- sa facem un ierbar cu frunze.


Irina

luni, iunie 15, 2009

"Bomboane" de arpacas pentru concursul Inei

Am prostul obicei sa fac lucrurile pe ultima suta de metri. Asa am facut si cu concursul Inei, la care m-am inscris de mult, si abia azi m-am mobilizat. Din pacate de doua zile mi s-a stricat laptopul, asa ca nu pot incarca fotografii pana saptamana viitoare :((. Fiindca am facut o reteta pe care am mai preparat-o si altadata o sa pun fotografiile de atunci, si le voi inlocui saptamana viitoare cu cele noi. Nu stiu daca asa ma mai incadrez in regulamentul concursului :((, daca nu, asta e, ramane pe data viitoare :).

Reteta pe care am pregatit-o e inventie personala :)), si o fac de obicei in post, fiindca fetelor le place foarte mult.


Este vorba de "bomboane" de arpacas.



Arpacasul este o cereala - orz decorticat. E o sursa excelenta de fier, seleniu, acid nicotinic , tiamina, vitamina B6, si contine o cantitate insemnata de fibra.
De data aceasta am inlocuit zaharul cu miere, biscuitii macinati cu pesmet si cacaoa cu pudra de roscove.

Ingrediente:

  • o cana de arpacas
  • miere dupa gust
  • o cana miez de nuca macinat
  • o cana de pesmet
  • 3 linguri pudra de roscove
  • esenta de rom
  • fulgi de cocos
Arpacasul se pune la inmuiat de cu seara, intr-o cantitate dubla de apa. A doua zi se scurge, si se pune la fiert intr-o oala cu fundul gros. In apa de fiert se pune o lingura de miere si un pic de sare. Se fierbe pana cand este foarte moale si "infloreste" (daca mai e nevoie se mai adauga apa din cand in cand).
Dupa ce a fiert se lasa sa se raceasca,si se macina la robot, pana se face pasta. Se adauga mierea, nuca, pesmetul amestecat cu pudra de roscove si esenta de rom.


Cu mana umeda se formeaza bilute, care se tavalesc prin fulgi de cocos (sau prin nuca macinata, ori pudra de roscove, dupa fantezie). Asta e momentul preferat al Ilincai, fiindca face si ea bombonele.


Se aseaza pe un platou si se dau la rece.

Fiindca azi a inceput si postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel va doresc post binecuvantat si cu folos!


Irina