miercuri, ianuarie 02, 2013

Obiceiul lunii ianuarie : fa chiuveta sa straluceasca!

Prima dintre  "poruncile" Fly Lady este sa pastram chiuveta din bucatarie curata si stralucitoare. Acesta este pasul de baza cu care trebuie sa incepem ordonarea si organizarea casei. Imaginati-va ca intrati in bucatarie si doriti sa gatiti, iar chiuveta e plina ochi cu vase nespalate.In loc sa te apuci de treaba iti vine sa o iei la goana si sa mananci la restaurant ! :)
Dimineata, o chiuveta stralucitoare ma ajuta  sa incep ziua relaxata si cu buna dispozitie! Imi place sa intru in bucatarie si sa fac cafeaua, sau sa pregatesc micul dejun fara sa simt ca am ramas in urma cu treburile.


Chiuveta este "unealta" principala din bucatarie.O chiuveta curata si stralucitoare este frumoasa, si ne vom dori s-o pastram asa. O chiuveta curata atrage si in jurul ei ordinea- daca tot lustruim chiuveta, vom spala si vom pune la loc vasele, apoi parca ne va veni sa lustruim si aragazul, apoi dulapurile din bucatarie. Si daca tot ne-am apucat, hai sa curatam si masa de firmituri, sa maturam pe jos, sa spalam, si sa ne bucuram de o bucatarie care straluceste de curatenie :).
Bucatria este inima casei, si cand aici e curatenie parca ai energie sa pui in ordine si restul casei. Pe nesimtite casa noastra va fi curata si ordonata - si tot ce avem de facut ca sa ajungem acolo e sa incepem sa pastram zilnic chiuveta din bucatarie curata si stralucitoare!


Cum procedam?
1. spala toate vasele din chiuveta si pune-le la loc
2. Pune dopul si umple chiuveta cu apa fierbinte (daca ai o chiuveta cu doua parti, curata-le pe rand ). Toarna in apa o cana de clor si lasa sa stea o ora. Scoate dopul si goleste-o de apa. Daca situatia e grava :)), foloseste intai un detartrant (gen Nufarul).
3.Clateste bine chiuveta
4. Foloseste o pudra de curatat (Ajax, Cif sau bicarbonat de sodiu) si freaca bine chiuveta, apoi clateste foarte bine.


5. Cu un cutit ascutit curata mizeria de sub marginea chiuvetei.
6. Curata bine pe langa robinet si robinetul, cu o perie daca e nevoie (foloseste si detartrant).
7. Freaca chiuveta cu o solutie de geamuri, ca sa-i dai lustru.
8. Daca nu esti multumita de aspect poti folosi ceara pentru lustruit masina.Dar daca iti place asa, e foarte bine, nu cauta perfectiunea. Perfectionismul ne pune piedici inca dinainte de a incepe ceva.
9. De cate ori folosesti chiuveta sterge-o cu un servet curat. Invata-i si pe ceilalti membri ai familiei sa procedeze la fel. Vei avea mereu o chiuveta stralucitoare, fara pete de apa.
10. Obisnuieste-te sa pui totdeauna vasele murdare in masina de spalat vase. Daca nu ai masina de spalat vase, depoziteaza vasele murdare langa chiuveta pana le speli, sau spala-le imediat si pune-le la loc
11. Obisnuieste-te sa pastrezi intotdeauna chiuveta curata, si invata-i si pe ceilalti membri ai familiei sa faca asta. In fiecare seara, inainte sa te duci la culcare, asigura-te ca lasi in urma o chiuveta curata si stralucitoare, care sa te binedispuna dimineata.

Referitor la masina de spalat vase puteti citi un articol aici. Deoarece eu am foarte putin spatiu langa chiuveta, am renuntat la uscatorul de vase, si pun toate vasele murdare in masina de spalat, si seara, cand e plina, ii dau drumul ( pentru asta mi-am cumparat mai multe farfurii, ca sa am mereu un set curat), sau spal vasele imediat si le las la scurs in masina de spalat vase, apoi le sterg si le pun la loc.

Va doresc spor la treaba !

Irina


marți, ianuarie 01, 2013

Meniul saptamanii 31.dec.'12- 6 ianuarie 2013

  In 2013 mi-am propus sa fiu mult mai organizata - sa reiau programul Fly Lady, sa-mi fac o planificare scrisa a timpului, sa-mi scriu listele de cumparaturi si cu ce am de facut, sa fac o curatenie "la sange" printre lucruri (asta e in desfasurare de anul trecut, dar mai e de lucru), si sa bifez cat pot tot ce am pe lista de obiective. 
Incep cu meniul saptamanii in curs, dar in continuare
 o sa imi pregatesc meniul pentru saptamana ce urmeaza in vinerea dinainte (idee preluata de la Iulia), astfel incat sa pot face cumparaturile din timp. Ma gandesc si la un "link-party" avand ca subiect meniul saptamanii, ce spuneti, va tenteaza? :). Stiu ca sunt cateva blogerite care obisnuiesc sa-si planifice un meniu saptamanal, si poate ne mai inmultim pe parcurs :).   
Cand pregatesc meniul incerc sa respect cateva lucruri:
 tin cont de zilele de post (miercuri si vineri), sambata si duminica gatesc cu carne (pasare, porc, vita), luni , marti si joi sunt zile de lactate, oua si peste. Uneori pregatesc cate o prajitura, dar in general ne ferim de dulciuri- si de cele preparate in casa, si de cele din comert. Le-am inlocuit cu fructe, nuci si alune. Nu consumam deloc mezeluri din comert , si nici sucuri (exceptie facand cate o cola/pepsi uneori).Nu mai folosesc ulei de floarea soarelui - pentru prajit (destul de rar) folosesc untura de palmier, iar la salate- ulei de seminte de struguri.Cam de un an nu mai folosesc ulei la gatit (in ciorbe, tocanite, etc.). Daca e cazul adaug ulterior ulei de masline.
Ne straduim sa nu mai mancam nimic dupa ora 20,  si nici sa nu ciugulim intre mese, dar mai avem de luptat :).
Saptamana asta vreau sa gatesc cu ce mai am prin casa, si sa nu cumpar decat strictul necesar.

Meniul saptamanii

Luni 
 meniul de Revelion :) : 
supa de pui cu taitei
 friptura (de porc) cu cartofi piure, salata de muraturi
tort diplomat cu fructe de padure

Marti (Sf.Vasile)
terminam ce a mai ramas de luni

Miercuri (harti- nu e post)
varza a la Cluj 
(mi-a ramas o varza si umplutura de la sarmalele de Craciun, 
si vreau sa le consum)

Joi
branza cu smantana si mamaliguta
(si varza a la Cluj daca mai ramane)

bors de sfecla
salata orientala
salata de varza si morcov

Sambata (Ajunul Bobotezei)-post
bors de sfecla(de vineri)

Duminica- Boboteaza

Mic dejun, cina 
lapte cu orez/paste/gris, ceai si paine cu unt (sau unt de arahide), 
ou fiert / omleta, cascaval, zacusca

Desert
fructe (mere, portocale, grefe, banane, kiwi), nuci, alune