marți, ianuarie 07, 2014

Leapsa despre carti

primita de la Mihaela :)

1. Prima amintire cu mine citind
Plina de modestie :)) voi spune ca am fost copilul pe care si l-ar dori orice  parinte, adica imi placea (imi place si acum) foarte mult sa citesc. Prima amintire cu mine citind e pe la vreo 4-5 ani. Stateam cu mama pe un fotoliu in sufragerie si ea ma invata litere din Abecedar. Imi amintesc foarte bine acel moment, fiindca era seara si la tv se transmitea nu mai stiu ce film, si as fi preferat sa ma uit la el, dar mama nu s-a lasat deloc convinsa,ci insista cu literele :).

2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o
Nu-mi amintesc care a fost prima, dar aveam(si inca il am) obiceiul asta, sa recitesc la nesfarsit cartile care mi-au placut. Cele mai recitite in copilarie au fost "Aventurile lui Habarnam si ale  prietenilor lui", "Fetita de pe Terra", "Eu sunt Tomita", "Vulpisor", "Noi si puii animalelor", "Coliba unchiului Tom", "Heidi, fetita muntilor".
Recordul l-am realizat in adolescenta, citind si recitind de foarte multe ori "Pe aripile vantului", incat stiam pasaje intregi pe de rost. Asta a fost  motivul pentru care nu am putut sa vad filmul - nu se potrivea cu filmul meu imaginar, rezultat in urma lecturii. Mi-a fost imposibil sa trec de prima scena, in care Scarlett nu avea deloc rochia care trebuia :)).

3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească
 "Noi si puii animalelor" de Olga Petrovskaia. O carte plina de farmec, despre o copilarie petrecuta firesc, in natura, impreuna cu tot felul de animalute. E una din cartile mele de suflet, am pastrat-opana astazi :).

4. Locul meu preferat de citit
In pat sau in leaganul de pe terasa.

5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii
Cel putin un creion, in general mai multe creioane, markere sau pixuri colorate, jurnalul sau un carnetel pentru citate si idei. Depinde si de carte.

6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare
Fara numar :).In general citesc cel putin patru-cinci carti pe luna.

7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o
Ultima data am mi-am cumparat carti in decembrie, profitand de reducerile din preajma Sarbatorilor. Dintre ele, ultima citita e "Despre felurite probleme de credinta si viata" a Sf. Teofan Zavoratul, am vorbit de ea si la Jurnal.

8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel
In general pot spune ca cititul mi-a schimbat foarte mult viata, nu neaparat o carte anume. Dar o mare influenta concreta asupra vietii mele au avut-o jurnalul de tinerete al Maicii Siluana ("Spovedanie neterminata" de Gena Geamanu)  si cartile Sf. Teofan Zavoratul, in special ,,Viata duhovniceasca si cum o putem dobandi" si "Calea spre mantuire", care mi-au rasturnat modul in care gandeam viata. 

9. O carte care îmi place, dar care pare să nu placă nimănui.
Deocamdata n-am intalnit, cred ca fiecare carte are fanii si opozantii ei :).


10. O carte care nu-mi place, dar pe care toată lumea pare să o iubească.
Nu e o carte, e un autor - Paul Coelho. N-am putut sa-l inghit si pace.
11. O carte care mă intimidează.
Nu am carti care ma intimideaza,dar sunt carti care pur si simplu nu ma atrag.
12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi
In Top 3 al scriitorilor mei preferati de literatura i-as mentiona pe: Liviu Rebreanu, Emile Zola si Rodica Ojog-Brasoveanu (cartile ei cu Melania Lupu au fost unul din deliciile tineretii mele :))  )