marți, ianuarie 07, 2014

Leapsa despre carti

primita de la Mihaela :)

1. Prima amintire cu mine citind
Plina de modestie :)) voi spune ca am fost copilul pe care si l-ar dori orice  parinte, adica imi placea (imi place si acum) foarte mult sa citesc. Prima amintire cu mine citind e pe la vreo 4-5 ani. Stateam cu mama pe un fotoliu in sufragerie si ea ma invata litere din Abecedar. Imi amintesc foarte bine acel moment, fiindca era seara si la tv se transmitea nu mai stiu ce film, si as fi preferat sa ma uit la el, dar mama nu s-a lasat deloc convinsa,ci insista cu literele :).

2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o
Nu-mi amintesc care a fost prima, dar aveam(si inca il am) obiceiul asta, sa recitesc la nesfarsit cartile care mi-au placut. Cele mai recitite in copilarie au fost "Aventurile lui Habarnam si ale  prietenilor lui", "Fetita de pe Terra", "Eu sunt Tomita", "Vulpisor", "Noi si puii animalelor", "Coliba unchiului Tom", "Heidi, fetita muntilor".
Recordul l-am realizat in adolescenta, citind si recitind de foarte multe ori "Pe aripile vantului", incat stiam pasaje intregi pe de rost. Asta a fost  motivul pentru care nu am putut sa vad filmul - nu se potrivea cu filmul meu imaginar, rezultat in urma lecturii. Mi-a fost imposibil sa trec de prima scena, in care Scarlett nu avea deloc rochia care trebuia :)).

3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească
 "Noi si puii animalelor" de Olga Petrovskaia. O carte plina de farmec, despre o copilarie petrecuta firesc, in natura, impreuna cu tot felul de animalute. E una din cartile mele de suflet, am pastrat-opana astazi :).

4. Locul meu preferat de citit
In pat sau in leaganul de pe terasa.

5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii
Cel putin un creion, in general mai multe creioane, markere sau pixuri colorate, jurnalul sau un carnetel pentru citate si idei. Depinde si de carte.

6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare
Fara numar :).In general citesc cel putin patru-cinci carti pe luna.

7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o
Ultima data am mi-am cumparat carti in decembrie, profitand de reducerile din preajma Sarbatorilor. Dintre ele, ultima citita e "Despre felurite probleme de credinta si viata" a Sf. Teofan Zavoratul, am vorbit de ea si la Jurnal.

8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel
In general pot spune ca cititul mi-a schimbat foarte mult viata, nu neaparat o carte anume. Dar o mare influenta concreta asupra vietii mele au avut-o jurnalul de tinerete al Maicii Siluana ("Spovedanie neterminata" de Gena Geamanu)  si cartile Sf. Teofan Zavoratul, in special ,,Viata duhovniceasca si cum o putem dobandi" si "Calea spre mantuire", care mi-au rasturnat modul in care gandeam viata. 

9. O carte care îmi place, dar care pare să nu placă nimănui.
Deocamdata n-am intalnit, cred ca fiecare carte are fanii si opozantii ei :).


10. O carte care nu-mi place, dar pe care toată lumea pare să o iubească.
Nu e o carte, e un autor - Paul Coelho. N-am putut sa-l inghit si pace.
11. O carte care mă intimidează.
Nu am carti care ma intimideaza,dar sunt carti care pur si simplu nu ma atrag.
12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi
In Top 3 al scriitorilor mei preferati de literatura i-as mentiona pe: Liviu Rebreanu, Emile Zola si Rodica Ojog-Brasoveanu (cartile ei cu Melania Lupu au fost unul din deliciile tineretii mele :))  )



8 comentarii:

  1. Draga Irina, in primul rand iti urez un an nou minunat, in care sa-ti duci la indeplinire nazuintele si planurile pe care stiu ca le chibzuiesti din timp :). Voiam sa-ti scriu de mult timp si sa-ti spun ca imi place mult blogul tau, imi da o liniste si o pace incredibile, de fapt cand te citesc, imi apar in fata ochilor imaginile unui camin incalzit mai mult de sufletul cald al unei femei crestine, cana ta de ceai este emblematica, iti multumesc ca ai colorat blogosfera romaneasca prin randurile tale! Vreau sa mai adaug faptul ca m-am folosit mult de sfaturile postate de tine despre educatie, organizare (mai ales organizare!), dar sa nu crezi ca am urmat neaparat sugestiile despre organizare pas cu pas, ci m-am bucurat sa gasesc pe cineva framantat ca mine de nevoia de organizare (mi se pare ca ai si scris pe undeva ca din cauza ca uneori te domina lenea, simti nevoia sa iti ordonezi prioritatile). Dumnezeu sa te ajute in continuare in munca ta din camin si din afara lui, iar Sfanta Irina sa te calauzasca spre biruinta asupra patimilor si neputintelor! Cu drag, Alice

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pe mine m-a marcat Spovedanie neterminata de Gena Geamanu. Tot timpul m-am intrebat ce s-a intamplat cu ea...si uite ca am aflat:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Si uite asa am mai adaugat si eu o carte pe lista, Spovedanie neterminata. O are cineva in format digital? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cred c-o gasesti in format digital, nici tiparita nu stiu daca mai este

      Ștergere
  4. Irina, mulţumesc că ai preluat leapşa şi ai răspuns atât de frumos. Cred că cel mai bun moment să fac lista aceea scrisă, de care vorbeam, este acum, iar acolo voi trece cu multă plăcere cel puţin 4 cărţi din ce ai menţionat tu. A fost o vreme când şi eu citeam foarte mult, dar acum mi s-a cam pierdut obiceiul, şi asta foarte mult şi datorită Internetului. Bine, că şi aici citesc, şi nu doar bloguri, ci şi mult din presa în limba engleză, dar nu este acelaşi lucru cu cartea. Te felicit pentru câte cărţi reuşeşti să citeşti şi îmi doresc să îmi revin şieu!
    Rebreanu îmi place şi mie, dar şi Coehlo. Cărarea pierdută a lui Alain Fournier, scrisă cu mult înaintea Alchimistului are aceeaşi temă de căutare a fericirii în toată lumea, pe care în final, ambii eroi o regăsesc, tot acasă. Dar celelalte cărţi ale lui Coehlo nu mi-au mai plăcut la fel de mult ca aceasta. Nu ştiam de Noi şi puii animalelor şi încă vreo două din cele pentru copii. La finalul anului trecut i-am făcut lui Mihnea abonament la biblioteca Ion Creangă şi am să caut acolo, să văd pe care le găsesc. Iar pentru mine le voi trece pe cele de la p. 8, desigur. Mulţumesc pentru că am aflat de ele. Seară plăcută lângă ceşcuţa ta de ceai, aşa cum a scris Alice, ce a sintetizat atât de frumos în comentariul ei, calităţile blogului pe care îl scrii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe la 4-5 ani la ce film sa te uiti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la nici unul, iesi afara sa te joci, sau colorezi intr-o carte

      Ștergere
  6. Ce dragut Irina! Si eu ma bucur ca baiatul meu de 9 ani are pasiunea cititului de cand era mititel si ii citeam eu primele carti. Acum e f bucuros ca poate patrunde tainele lor si singur. I-am luat si Micul Print, si cele traduse din greaca, de Mersine Vigopoulou, dar citeste de la benzi desenate pana la lecturi scolare si carti duhovnicesti ( Vietile Sfintilor pentru copii etc)
    Si mie imi place tare mult lectura, ce e drept acum m-am orientat mai mult spre carti duhovnicesti si despre educatia copiilor, ortodoxe; uneori mai am scuza lipsei de timp, dar imi sunt dragi cartile, si daca fur cateva pasaje sau pagini ma consider multumita...uneori :)

    Cele bune si citit cu folos!
    Carmen

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.