luni, noiembrie 16, 2015

Nu te ingrijora!

Dimineata am deschis Radio Trinitas exact cand se citea Evanghelia zilei si m-am bucurat sa aud unul din pasajele pe care le indragesc mult  :Evanghelia dupa Luca, cap. 12 : 13-31.
In acest pasaj Mantuitorul ne vorbeste despre pacatul lacomiei (al adunarii de averi) si ne indeamna sa nu ne ingrijoram pentru mancare sau pentru imbracaminte, sau pentru alte lucruri ale vietii, fiinca Dumnezeu a promis ca  se va ingriji de tot ce avem nevoie, daca vom cauta intai Imparatia Lui.

ilustratie de Lisa Martin

Nu stiu voi cum sunteti, dar pe mine  ma lovesc de multe ori ispitele  nelinistei si ingrijorarii gandindu-ma la facturile care trebuie platite, la mancarea care trebuie cumparata, la haine, la cheltuieli de transport, la educatia copiilor si lista poate continua,  ca sa numai spun de gandurile pe care mi le fac referitor la tot felul de probleme imaginare care s-ar putea ivi in viitor.
Dar ce imi spune Mantuitorul astazi, mie si tuturor celor coplesiti de griji, de ganduri negre si de descurajare?
,, NU fiţi îngrijoraţi!"(v. 29)
 Nu te ingrijora pentru nevoile pamantesti, fiindca Dumnezeu cunoaste trebuintele tale si a promis ca se va ocupa de ele.Sa nu facem din trup si din nevoile lui o prioritate, ci sa asezam lucrurile in ordinea lor fireasca- intai viata duhovniceasca si cele trupesti se vor aranja, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Faptul ca ne ingrijoram arata ca nu-L cunoastem pe Dumnezeu si nu credem ca El e un Tata iubitor, care poate si vrea sa aiba grija de noi.

ilustratie de Lisa Martin

Mantuitorul ne da exemplul pasarilor, carora Tatal ceresc le asigura zilnic hrana - iar noi suntem cu mult mai pretiosi decat ele.
Desigur, aceste cuvinte nu sunt o incurajare pentru lene.N-o sa vedem pasarile stand pe crengi cu ciocul deshis, asteptand sa le pice vreun vierme din cer. Ele se trezesc dis de dimineata si alarga in cautarea hranei. Muncesc, dar nu exagereaza niciodata.N-o sa auzim vreo pasare zicand ,,O sa-mi fac un cuib mai mare, o sa-mi adun multi viermi si dupa aia o sa mananc, o sa beau si-o sa ma veselesc toata ziua !":)).Pasarile nu se ingrijoreaza ca n-o sa-si gaseasca hrana, ele isi fac treaba pana gasesc de mancare- si gasesc intotdeauna, fiindca Dumnezeu are grija.
Asemeni pasarilor, suntem datori sa muncim, caci Dumnezeu a randuit ca omul sa-si castige painea cu sudoarea fruntii (Facerea 3:19), iar cei ce nu muncesc, nici sa nu manance (2 Tesaloniceni 3:10 ).
Dumnezeu se foloseste de eforturile noastre si ne binecuvanteaza munca, astfel incat sa avem tot ce ne trebuie. Dar nu trebuie sa ne punem nadejdea in eforturile noastre sau in averile pe care le putem aduna ci, facand tot ce tine de noi, sa ne punem nadejdea intai in Dumnezeu , prin rugaciune,ca sa ne daruiasca  spor, binecuvantare  si reusita in  munca noastra .
Prezenta ingrijorarii arata ca suntem departe de Dumnezeu si ca vrem sa ne randuim viata prin propriile puteri si dupa mintea noastra.


ilustratie de Lisa Martin

Sf.Teofan Zavoratul ne da un leac pentru ingrijorare :
,,Va nelinisteste situatia exterioara si cea prezenta si, mai ales, cea viitoare, nu atat pentru dumneavastra, cat pentru familie.Dezvaluiti-I Domnului durerea pe care o aveti. Si rugati-va sa oranduiasca dupa voia Lui cea sfanta.Familia voastra, oare, nu este a lui Dumnezu?Si nu are grija de ea asa cum are de toti?A va ruga, dar, pentru aceasta, nu e nici un pacat...Facand tot ce tine de dvs., lasati totul in voia lui Dumnezeu.."
,,Tot vreti sa-i oranduiti singuri pe copii, iar lui Dumnezeu nu-i lasati nimic de facut.Si, de fapt, TOATE trebuie sa  le lasati in seama lui Dumnezeu, fara sa incetati, desigur, sa aveti si voi grija, dar fara sa-i dati prea multa importanta acestei griji.Daca Dumnezeu nu-i binecuvanteaza pe copii ce puteti face voi singuri?Si sa nu inceapa Dumnezeu sa se uite la ei cu indiferenta din pricina grijilor voastre (nemasurate). Reiese ca prin grijile (ingrijorarile) voastre nu faceti nimic trainic, iar Dumnezeu nu va incepe sa lucreze pentru ei din pricina voastra.In loc sa iasa bine, iese rau.Vrajmasul este cel care va tulbura...Cu fiecare neputinta sufleteasca trebuie sa va indreptati imediat in rugaciune catre Domnul, cerandu-i sa va dea ajutorul necesar.
(...)Educatia (copiilor) tine de voi, iar oranduirea este lucrul lui Dumnezeu."

Va doresc o zi frumoasa, fara ingrijorari!