luni, august 12, 2019

Proiectul ,,imi cos ie,, :)

Am vazut ca multa lume e interesata de realizarea unei camasi traditionale romanesti, asa ca m-am gandit sa va povestesc putin despre ia la care lucrez acum.
Prima incercare de a coase o ie am avut-o in 2015 si este ilustrata in aceasta postare :)).Panza cu pricina era infernala la cusut, asa ca am lasat-o balta, pastrand totusi in minte dorinta de a-mi coase o ie.
Treptat pe internet au aparut mai multe informatii si mai multe surse pentru cumpararea materialelor potrivite, asa ca mi-am cumparat panza mai buna si am avut mai multe incercari, nereusite :)),  de a duce o ie pana la capat. In mod traditional o ie se coase la 2 cu 2 fire, adica modelul este foarte mic si viteza de acoperire a panzei cu ceva semne cusute este redusa.Cum timpul meu de bibileala si piculiteala a fost si este in continuare destul de limitat, am abandonat, rand pe rand, cateva modele pe care le-am incercat.
Anul asta m-am enervat si m-am hotarat : trebuie sa-mi cos si eu o ie si gata!Asa ca am trecut peste toate regulile, am primit cu stoicism criticile doamnelor de la sezatoare :)) si am inceput sa cos o ie la 4 cu 4 fire - practic viteza de acoperire cu model e dubla acum :)).

Cos ia pe panza industriala Catrina neteda natur. Am ales un material natur fiindca albul nu imi sta bine deloc. Plus ca nuanta natur da un aspect de ,,vechi,, iei :) 

Mi-am ales un model de Suceava , destul de simplut, pe care l-am mai adaptat dupa gustul meu.
Modelul e din ,,Album de cusaturi populare romanesti,,  de Maria I. Panaitescu (1910)



Am croit ia in mod traditional, adica cu altite (umerii iei) si o sa-i fac bentita la gat si maneci.
Culorile folosite - bleumaren, rosu si auriu. Ata  mouline  si fir metalic.Si paiete metalice.Cos cu 4 fire de ata, ca sa acopar cat mai bine materialul.



Am inceput sa lucrez la sfarsitul lui iunie prima altita. De retinut - modelul trebuie lucrat in oglinda, orientarea de pe o maneca va fi inversa fata de cealalta.

Altitele de bucovina sunt destul de inguste, in jur de 20 de cm. A mea a iesit putin mai lata.  





Dupa ce am terminat de cusut altita , am trecut la maneca si am inceput sa cos incretul. Am ales sa cos un incret decorativ (exista si un incret functional, care se strange), dupa un model gasit in alta carte 


Incretul a mers incredibil de repede. Mai jos e incretul gata si altita potrivita la maneca/Se observa, cred, ca altita e spalata si materialul a intrat la apa, fiind mult mai strans (a intrat cam 5 cm).



Acum cos raurii de pe maneci. Nu sunt cei din plansa, am ales eu un model de Bucovina care mi se pare ca se potriveste foarte bine.



Mai am de cusut inca o altita, o maneca, fata, spatele si bentitele. Si pe urma trebuie sa le unesc. Nu am croit tragand fire, ci am taiat direct materialul, asa ca nu am mai facut gaurele pe margini.
O sa va tin la curent cu progresul meu si daca aveti intrebari, lasati-le la comentarii :).

Daca va intereseaza mai multe despre croitul unei ii traditionale, va pun aici cateva  pagini foarte utile dintr-o carte de profil :)



Va doresc o zi frumoasa!

Irina