In ultima vreme, motivata de predicile parintelui Calistrat, m-am straduit sa deschid mai des Psaltirea sau macar sa o ascult.Mi-am instalat pe telefon o aplicatie, se numeste Audio Ortodoxia, foarte foarte utila, o recomand. Pe langa Psaltirea audio mai are Biblia povestita copiilor, catehismul, diverse povestioare si predici.
SĂ STEA SOARELE PE CER, DAR PSALTIREA SĂ NU STEA NECITITĂ ÎN CASA CREȘTINULUI!!! - Citirea psalmilor opreşte relele de tot felul! - Să citim zilnic, minim 3 psalmi sau până la o catismă pe zi. - Linişteşte ura! - Potoleşte duşmănia! - Îmblânzeşte oamenii, îi împaca atunci când sunt învrăjbiţi... - În momentul în care citeşti Psaltirea tu chemi în casa ta pe Duhul Sfânt! - Psalmii sunt insuflaţi de Duhul Sfânt! - Da, psalmul este linişte a sufletului, conducător al păcii; potoleşte turburarea şi vâlvătaia gândurilor, înmoaie mânia sufletului şi înfrânează pe cel desfrânat. Psalmul leagă prietenii, uneşte pe cei de departe, împacă pe cei învrăjbiţi. Cine se mai poate socoti vrăjmaş cu cel cu care a înălţat acelaşi glas spre Dumnezeu ? Cântatul psalmilor aduce, deci, cel mai mare bun : dragostea. Cântatul împreună este ca un lanţ care duce la unire, uneşte poporul în simfonia unui singur cor. Psalmul pune pe fugă pe demoni şi aduce pe îngeri într-ajutor ; este armă pen¬tru frica de noapte, odihnă pentru ostenelile zilei; este întărirea pruncilor, podoabă celor în floarea vârstei, mângâiere bătrânilor, găteală foarte potrivită femeilor. Psalmul populează pustiurile, cuminţeşte pieţele; este carte elementară de învăţătură pentru cei ce intră în viaţă, creştere pentru cei ce înaintează în vârstă, întărire pentru cei maturi. Psalmul este glas al Bisericii; psalmul înveseleşte sărbătorile; psalmul creează tristeţea cea după Dumnezeu; psalmul scoate lacrimă şi din inimă de piatră; psalmul este lucrul îngerilor, vieţuire cerească, parfum duhovnicesc. (Sfantul Vasile cel Mare) - Părinţii noştri citeau zilnic Psaltirea, ca o rugăciune permanentă. - Ba unii o ştiau pe de rost şi o spuneau în șoaptă la ascultare, sau mergând pe cale. Credincioşii, puţini mai ştiu astăzi doar psalmul 50. - Este păcat că noi nu mai cunoaştem puterea Psaltirii, frumuseţea duhovnicească a psalmilor. Cândva o rosteau în ison sau o cântau, imitând pe sfinţii îngeri. - Dar să nu uităm că cititul psalmilor este trupul rugăciunii, iar înţelesul adânc al psalmilor este sufletul rugăciunii. - Trupul fără suflet este mort. - Adică citirea psalmilor fără cugetare şi atenţie nu aduce folos.
din predica la Taina Sf. Maslu
La unele biserici se randuieste citirea Psaltirii in Postul Mare si credinciosii pot merge sa citeasca cate o ora sau doua. Se face programare, pe ore, intr-un tabel. Este foarte folositor atat pt cel care se roaga cat si pt comunitate. Este si o experuenta deosebita ce aduce bucurie sufletului.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos, mulțumesc!
RăspundețiȘtergereDe aici, am aflat de citirea psalmilor după Arsenie Capadocianul, le citesc și astăzi, seara, când am timp.
RăspundețiȘtergereAi un blog grozav, am învățat multe de pe el, mai ales, am aflat de FlyLady, pe care încerc și eu să o aplic, cât reușesc, asta e altă poveste.
O zi fericită.
Acum vreo luna mă simțeam tare rău eu cu mine, vedeam numai rele in toți și în toate, eram extrem de cârcotașă cu cei din jur. Întâmplător am luat Psaltirea și am citit un pic din ea, câteva zile, nu multe. A fost uimitor cat de liniștit a fost sufletul meu, cum începusem sa fiu mai pozitivă. Exact cum ai scris și tu. Și parcă anume pt mine ai scris articolul asta (iar predica e minunata), pt că simt că iar o iau pe arătură😁 și trebuie să mă apuc mai serios de citit Psaltirea.
RăspundețiȘtergereO sa o intreb si eu pe mama-soacra daca o are si daca nu o cumpar..Doamne ajuta!!
RăspundețiȘtergere