marți, iulie 07, 2020

Cu masca sau fara masca? :)



google.com

...ultima controversa in mediul on si off line.Unii pun egal intre libertate si nepurtarea mastii. Am vazut chiar un filmulet care indemna, indirect, la nepurtarea mastii de protectie.Controversa e si in Biserica, nu doar in afara ei. Desi Patriarhul Daniel a indemnat crestinii sa poarte masca de protectie, pe paginile unor,, influenceri" ortdocsi sau in grupuri   dezbaterea este destul de aprinsa, ajungandu-se  pana la acuzatii de necredinciosi si de fricosi pentru cei care o poarta. Ca aproape orice in ziua de azi, masca a devenit o arma politica, divizand societatea noastra (iar) in doua.
Recunosc ca nu ma dau in vant  sa port masca.Intai ca mi se aburesc ochelarii, ceea ce este extrem de neplacut. Apoi, avand rinita alergica, masca imi amplifica uneori simptomele si imi vine mai rau sa duc mana la fata si la nas.Si este parca mai greu sa intelegi ce spun ceilalti, fiindca nu mai poti citi si pe buze si nici nu le vezi expresia fetei. Este dificil.Dar aleg sa port masca din mai multe motive.

1.Cred ca ajuta in prevenirea molipsirii sau a raspandirii bolilor (nu doar pentru covid)

Am auzit tot felul de declaratii cum ca masca ar face mai mult rau si nu bine, ca nu opreste microbii/virusurile, samd. Desigur, o masca simpla nu e un purificator de aer, ea opreste numai ,,grosul,, particulelor, dar si acest lucru ajuta, deoarece, daca toata lumea poarta o masca de protectie, incarcatura virala sau microbiana la care am putea fi expusi nu va mai fi atat de mare, ceea ce este important. Eficienta ei poate fi sporita la maxim prin combinarea cu distantare sociala si cu igiena frecventa a mainilor.
Mi-a placut filmuletul de mai jos, fiindca arata exact cum functioneaza masca simpla de protectie si cata eficienta are in mod real.





2. Normele de distantare fizica si de igiena, pentru a ne proteja de boli,  sunt de origine divina

In Vechiul Testament, in cartea Levitic, sunt expuse regulile de distantare sociala si de igiena date de Dumnezeu evreilor. De exemplu, daca cineva se imbolnavea de lepra, o boala extrem de contagioasa, omul acela era obligat sa se acopere si sa strige ,,necurat,, cand iesea din casa, astfel ca lumea sa se fereasca de el pentru a nu se molipsi. Lucrurile atinse de lepra erau arse, casele atinse de ea - daramate, sfaramate si aruncate in afara orasului, cei care aveaucontact cu lepra trebuia sa se spele si sa se izoleze, samd. Gasiti toate acestea in cartea Levitic din Sf. Scriptura.
Desi Dumnezeu poate pazi sau vindeca de orice boala, El lucreaza si prin legile naturale si sfatuieste omul sa traiasca in armonie cu acestea.Daca stim ca un microb nu se va raspandi cand urmam anumite reguli de igiena, dar noi nu le respectam, va interveni Dumnezeu in mod supranatural sa ne pazeasca?e ca si cum ne-am arunca intentionat  de pe bloc, incalcand legea gravitatiei, in ideea ca ne pazeste Dumnezeu.Cu siguranta Dumnezeu intervine in mod supranatural ca sa ne pazeasca atunci cand facem si noi cele ce tin de partea noastra.
Desigur ca exista si exceptii, de sfinti care au sfidat in mod suprafiresc, prin harul lui Dumnezeu, legile naturii (un exemplu recent este viata sf. Iosif Isihastul), dar ei au ajuns in acest punct dupa mari nevointe si lupta cu patimile, si dobandeau acest lucru in mod secundar, atunci cand Dumnezeu considera ca le este de folos, nu il aveau ca obiectiv.
Ca si crestin slab si incepator imi fac partea mea, respectand regulile de igiena si de distantare atat cat este posibil , cu rugaciunea ca Dumnezeu sa ma acopere si sa ma pazeasca de orice rau.


3.Nu incarc masca de protectie cu semnificatii politice sau de alta natura

Pentru mine masca de protectie este exact ceea ce ii spune numele - un obiect care e util in limitarea raspandirii microbilor.  O folosesc exact pentru asta.Nu e un simbol politic sau ideologic, nu e o ,,arma in razboiul psihologic contra populatiei,,.E un material care protejeaza.Omenirea a folosit materiale pentru protectia/acoperirea fetei din cele mai vechi timpuri, nu e nici o noutate aici.


Ca o concluzie, eu aleg sa nu ma isterizez in ceea ce priveste epidemia de covid si nu ma las atrasa in tot felul de scenarii si idei conspirationiste. Cu siguranta si acest lucru va trece si va fi uitat la un moment dat, asa cum toate marile epidemii din istorie au trecut si au fost uitate.Sa ne rugam ca sa  treaca cu cat mai putine victime.Noi, cei care traim in acest secol, avem avantajul ca stiinta ne ajuta  sa cunoastem mai mult despre boli in general si despre prevenirea si tratarea lor, lucruri pe care poate si stramosii nostri, care n-au dus-o asa de bine ca noi, ar fi vrut sa le stie si sa se foloseasca de ele.Calea de mijloc e de aur - rugaciune,post, spovedanie si impartasanie pe de o parte si igiena, distantare fizica, evitarea iesirilor non-esentiale  si masca de protectie pe cealalta parte.Pe acestea sa le facem si pe celelalte sa nu le lasam nefacute :). Ele nu se exclud una pe alta.
Voi cum faceti, sunteti cu masca sau fara masca ? :) Ce reguli respectati pentru a va proteja de covid?Sau nu va mai bateti deloc capul cu asta si v-ati reluat viata in mod normal?



 Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.





12 comentarii:

  1. Cu masca. Evit spatiile inchise, evit mijloacele de transport in comun - stau in Sibiu, un oras mic, si locuiesc foarte aproape de centru si de facultatea unde lucrez, deci ajung pe jos cam oriunde am treaba - nu plecam in concediul planificat in Franta pentru ca vrem sa evitam calatoria cu avionul, aeroporturile si riscul de a fi carantinati pe undeva. Imi dezinfectez mainile dupa ce ies dintr-un magazin, birou etc. Cumpar online mai mult decat inainte. Descopar placerea de a sta acasa, cu pisicile din dotare, si de a ma plimba prin centrul istoric acum destul de pustiu in comparatie cu anii trecuti, cand era inundat de turisti. Consider ca micile neplaceri cauzate de masurile de protectie de bun simt sunt absolut suportabile, in niciun caz nu mi se pare ca mi se iau nu stiu ce drepturi si libertati fundamentale. E o situatie cu totul iesita din comun si toate revoltele astea sunt, in opinia mea, niste razgaieli infantile. Traim intr-o comunitate si suntem chemati, cu totii, sa ne protejam nu doar pe noi insine ca indivizi, ci si comunitatea in intregul ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot cu masca si eu in spatiile inchise. Pe afara nu port masca, dar daca m-as trezi intr-o multime mare de oameni, atunci da, as purta, chiar si in aer liber.
    Nu stiu care e adevarul despre situatia creata de virus si nici nu pot sa-mi dau seama, numai Dumnezeu stie, asadar merg pe o cale de mijloc, adica sunt prevazatoare si respect regulile de igiena, atat cat sta in puterea mea. In rest suntem in grija lui Dumnezeu.
    Nu merg cu mijloacele de transport in comun (insa nu locuiesc in Bucuresti, cred ca acolo unii oameni sunt nevoiti sa circule asa), evit aglomeratiile, urc pe scari si nu cu liftul, nu plec in vacanta in aceasta vara (puetem merge in excursii de o zi sau prin padure), nu mergem la locuri de joaca sau parcuri pentru copii, o parte din cumparaturi le fac online si achit online (cum ar fi hainute si incaltaminte pentru copii, de la magazine unde stiu deja cum se potrivesc marimile si cum sunt materialele, ca sa evit returul; in curand trebuie sa comand ghiozdan si un birou pentru scoala, tot online), iar pentru restul cumparaturilor evitam orele de varf. Facturile le achit aproape integral online (in afara de intretinerea de la bloc).
    La serviciu merg cu masca peste tot pe unde am nevoie (alte birouri, baie, holuri).
    Ca sa nu se mai abureasca ochelarii intai fixeaza masca pe nas, apoi pune ochelarii asa incat sa fie deasupra ei (si eu port ochelari si m-a invatat colega mea sa fac asa)

    RăspundețiȘtergere
  3. Merg pe jos sau cu masina personala. Merg rar la cumparaturi cu dezinfectant, masca dupa mine. Cumpar online. Ma spal des pe maini cu apa calda si sapu. Dezinfectez totul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Evit aglomeratia. Din pacate, sunt destul de expusa la job.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte binevenit acest articol .Nu vad de ce trebuie sa ne inversunam unii impotriva altora pe acest subiect cand e atat de simplu sa ne protejam .Chiar si fara existenta virusului e bine sa nu ne invadam unii altora spatiul personal , sa fim mai atenti la igiena , sa nu scuipam pe strada , etc .
    Sunt masuri care ar fi bine sa ne intre in reflex.
    Si eu procedez la fel , port masca , respect recomandarile autoritatilor.
    Cel mai greu e stresul de dupa momentele in cre realizez ca am intrat in contact cu persoane dubioase .

    RăspundețiȘtergere
  6. merg pe jos 6km dus, 6 intors, cu masca. Mare parte a orasului unde locuies e obiligatoriu masca si pe strada.
    Masca o port ca asa sunt normele, dar si pt ca imi pasa de ceilalti (masca opreste ca eu sa infectez pe altii daca as avea ceva!! ). Multi uita asta si nu le pasa de ceilalti....

    Cu masca si ochelari, fac asa: pun ochelarii undeva deasupra mastii.

    Despre cei cu teoria conspiratiei, le aduc aminte ca sunt medici in sala de operatii si 12 ore cu masca.

    RăspundețiȘtergere
  7. Port masca doar de nevoie, dar sunt tare necajita că trebuie să o fac... Din cauza unei grave probleme pulmonare, respir cu dificultate si fara masca... Purtarea acesteia înseamnă un chin uriaș pentru plămânul meu și așa cu sechele. Nu mai adaug deviația de sept (deja la moda in randul mai-marilor noștri), care pt mine e minora, comparativ cu cealaltă problema... Mă rog sa se termine cat mai curând toată nebunia asta și să încercăm să ne găsim un nou echilibru...

    RăspundețiȘtergere
  8. Am mai zis eu ca esti model de echilibru crestin. Si mie mi se pare la fel, sa solicitam protectia divina in timp ce nu facem niciun efort (si chiar dimpotriva) e ca si cum, de maine, eu m-as hotari sa merg pe carosabil si nu pe trotuar, pentru ca pe mine sigur o sa ma apere Dumnezeu. Clar, poate sa ma apere, dar avem totusi si noi de facut particica noastra. Plus ca sunt niste reguli la nivel de societate pe care trebuie sa le respectam daca vrem sa ne bucuram si de drepturile aferente.

    RăspundețiȘtergere
  9. Respect regulile pentru ca eu consider ca numai o atitudine responsabila ne poate ajuta sa trecem mai usor. Desi, personal, nu cred ca ma voi imbolnavi. Dar asta este o convingere a mea generala, nu doar legata de de virusul asta. Am fost uneori in situatii in care mai multi oameni din jurul meu au avut gripa sau chiar hepatită, iar eu nu m-am imbolnavit. Poate am un sistem imunitar mai puternic, nu stiu. Cu toate acestea, port masca, pastrez distanta si fac tot ce trebuie, pentru ca mi se pare normal sa avem o astfel de atitudine responsabilă. Nu trăim singuri pe lume, iar libertatea mea se termina atunci cand comportamentul meu incepe afecteze libertatea altora.

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte binevenit articolul acum cand peste tot vedem experti in toate care incearca sa ne manipuleze.Eu am ales sa port masca in spatiile inchise si la serviciu iar mijloacele de transport in comun nu le folosesc decat in cazuri extreme,merg pe jos la job cam 3 km(asa imi fac si planul la numarul de pasi)tocmai ca sa evit sa intru in aglomeratie ,am in geanta dezinfectant .Fac toate astea pentru a ma proteja pe mine si familia mea si pentru a evita sa imbolnavesc pe cineva in cazul in care eu sunt bolnava.Este alegerea mea si nu doresc sa fac pe intangibila in fata unei boli care nu prea este cunoscuta si sa experimentez pe pielea mea sau a celor apropiati efectele vreunei imbolnaviri.Incerc sa ii inteleg pe cei care braveaza si fac pe grozavii nerespectand minimele reguli de protectie si nu reusesc.Cred ca afiseaza un soi de independenta si libertate prost inteleasa ,cand de fapt sunt prizonierii propriului lor egosim.Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu port masca in spatiile inchise sau cand sunt in locuri cu multe persoane desi, la fel ca tine Irina, port ochelari ai am rinita alergica si imi este cam greu. Nu circul cu mijloacele de transport in comun ci doar cu masina personala,iar in masina avem dezinfectant pe care il folosim de fiecare data. Din fericire firma la care lucram a luat hotararea de a lucra de acasa. Pentru cumparaturi evit orele aglomerate.
    In rest, rugaciune si credinta ca Dumnezeu ne va ajuta sa trecem peste aceasta perioada.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.