miercuri, iulie 20, 2022

Ce suplimente alimentare folosesc si de ce

Suplimentele alimentare in Europa, prezent si viitor - RO.aliment
google.com

Am promis mai de mult ca o sa va impartasesc ce suplimente iau si ce regim alimentar tin (asta mai putin in ultima vreme, dar vreau sa reiau), astfel incat sa fiu intr-o forma fizica cat mai buna.

De cativa ani ma confruntam cu stari  de anxietate, puls ridicat, paloare, oboseala, lipsa de pofta de mancare - eram si foarte slaba, aveam 48-49 de kg, sindromul picioarelor nelinistite, pofte de a mirosi sau a manca chestii ciudate (de ex. simteam nevoia sa miros anumite produse de curatenie - acum nu mai suport mirosul, mi se pare prea puternic, sau aveam pofta sa mananc argila), subtierea si caderea parului. oboseala fizica si mentala.

Anul trecut am inceput sa fac pusee de tensiune, cu dureri de cap si stari de voma.Situatia m-a ingrijorat, asa ca m-am dus la cardiolog, fiindca eram sigura ca am ceva cu inima.Electrocardiograma a iesit bine, dar pulsul si tensiunea erau foarte mari, aveam puls peste 100 chiar si in repaos, asa ca m-a trimis sa verific tiroida. Pana la urma am facut un set complet de analize ecografie tiroidiana si generala, electrocardiograma din nou.Totul a iesit bine, in afara de depozitele de fier si de colesterolul bun, care erau cam  mici.Probabil toti anii cu sarcini, alaptare, lipsa de pofta de mancare si un mic fibrom au dus la aceasta situatie. Medicul mi-a dat tratament cu fier (sideral forte) si m-a trimis sa imi fac un control la gastrologie si ginecologie, ca sa elimine orice suspiciune de sangerari din alte cauze decat ciclul lunar.Totul a iesit foarte bine si acolo.Medicul de la gastroenterologie a banuit si ceva malabsorbtie, asa ca m-a trimis sa imi fac un test de sensibilitate la gluten, dar nu am ajuns inca sa rezolv.In orice caz, nu cred ca am vreo sensibilitate la gluten, fiindca mananc orice fel de fainoase fara probleme.

Anemiile prin pierdere de sange sunt destul de greu de rezolvat daca nu se elimina cauza, care la mine persista, deocamdata,  asa ca ma straduiesc sa tin lucrurile sub control prin alimentatie , suplimente si miscare.

In primul rand mi-am instalat o aplicatie cu care am urmarit cate calorii consumam zilnic, si am observat ca erau mult sub necesarul zilnic la inaltimea si varsta mea.Am constatat ca, atunci cand nu mananci prostioare - dulciuri, fainoase, etc., necesarul zilnic de calorii se acopera destul de greu, trebuie sa mananci destul de mult, chestie cu care eu nu eram obisnuita :)).In general evit zaharul rafinat si excesul de fainoase, in special cele din faina alba,dar am si perioade in care mi-e greu sa tin cont..Mananc zilnic doua sau trei mese, intre ele doar apa, de obicei dupa 7-8 seara maxim nu mai mananc nimic.Desi am incercat diete gen #nosugar, si intradevar m-amsimtit foarte bine pe perioada lor, cred ca nu e prea bine sa te fortezi in regimuri alimentare stricte daca nu exista o recomandare medicala.Ce nu mai consum de vreo doi ani este laptele dulce, am observat ca nu il tolerez, dar mananc iaurt , branza de capra si smantana , si branzeturi uscate , gen cascaval, dar in cantitati moderate.In materie de alimentatie cred ca e bine ca fiecare sa isi gaseasca drumul sau, cautand sa inteleaga semnalele transmise de corp, si avand in vedere problemele personale de sanatate.

Ca suplimente alimentare folosesc :

Zilnic 

Sideral Forte - un supliment de fier sucrosomial (30 mg) ,  cu vitamina C, care este foarte bine tolerat si asimilat de catre corp.In trei luni, fara sa iau in mod constant, feritina mea a urcat cateva puncte, nu multe, dar s-a vazut efectul.Din ce am mai citit si din ce am ascultat de la oameni care se pricep :), suplimentele de fier trebuie luate permanent cel putin un an de zile, zilnic, iar in perioadele cu pierderi mari cantitatea zilnica se poate creste pana la 60 de mg, tinand cont si de toleranta. Fierul sucrosomial este mai scump fata de alte suplimente, asta e minusul lui, dar este eficient

Complex de B-uri - ajuta la :

  • reducerea oboselii, a extenuarii si la metabolismul energetic normal
  • functionarea normala a sistemului nervos, sinteza normala si metabolizarea anumitor neurotransmitatori si la mentinerea sanatatii psihice
  • mentinerea sanatatii membranelor mucoase, a pielii, a parului si a vederii normale
  • mentinerea globulelor rosii normale
  • procesul de diviziune celulara, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ
  • metabolismul normal al fierului si al macronutrientilor
  • functionarea normala a inimii
  • sinteza normala a cisteinei, homocisteinei, proteinelor, glicogenilor si a vitaminei D
  • functionarea normala a sistemului imunitar
  • reglarea activitatii hormonale, la sinteza normala si metabolizarea hormonilor steroizi

Bisglicinat de magneziu - este o forma de magneziu foarte bine tolerata de organism , si se poate lua in cantitati mai mari fata de alte forme de magneziu.Biglicinatul de magneziu este o forma de magneziu potrivita pentru persoanele care sunt sensibile la oxidul sau citratul de magneziu. Bisglicinatul de magneziu are actiune blanda, nu are efect laxativ ca alte saruri de magneziu. In forma de bisglicinat, magneziul este asociat cu glicina, un aminoacid ne-esential, implicat in sinteza proteinelor si transmiterea semnalelor chimice in creier. Glicina este considerata un neutransmitator cu efect relaxant, care poate creste proprietatile calmante ale magneziului. In acelasi timp, magneziul sustine functionarea normala a sistemului nervos, muscular, osos, mentine sanatatea psihica. De asemenea, are proprietati antiinflamatoare puternice. Bisglicinatul de magneziu mai poate fi folosit pentru mentinerea glicemiei in limite normale si pentru reducerea inflamatiei sistemice din organism.

Gluconat de zinc - deja nu mai trebuie sa spun la ce e bun zincul, ca toata lumea stie, de cand cu covidul :)). Dar totusi :)) : zincul imbunatateste si sustine imunitatea, mentine sanatatea sistemului osos, a unghiilor si a parului, protejeaza impotriva stresului oxidativ.

Omega 3  - ca sa imi imbunatatesc colesterolul bun, care la mine e sub pragul minim si nu imi protejeaza sistemul cardiovascular

Capsule de valeriana - iau una, seara.Este foarte buna pentru reglarea activitatii cardiace, calmarea starilor de iritabilitate, nervozitate, induce un somn odihnitor, elimina starile de anxietate.Nu da somnolenta, nu produce dependenta.Initial luam doua pe zi, dar, pe masura ce organismul s-a reglat am scazut cantitatea la una.


 

Ocazional, in cure :

Vitamina D3 + k2 de 5000 ui. Nu iau zilnic si nici permanent.Eu stau destul de mult pe afara, la soare, la lumina, si suplimentez mai mult in anotimpul rece.

Lecitina forte  - lecitina este un fofolipid implicat in toate procesele celulare. Scade colesterolul rau, imbunatateste functionarea creierului, ajuta in prevenirea Alzheimerului, sustine sistemul nervos.

Probiotice - o capsula, seara, pentru imbunatatirea digestiei si a sanatatii intestinului

Enzime digestive - folosesc Digest Ultimate, un spectru complet de enzime digestive pe baza vegetala, care ajuta la digerarea carbohidratilor, grasimilor, lactozei.Iau doar atunci cand consum alimente pe care simt ca le diger mai greu - unele legume, grasimi, lactate.


Periodic mi-am propus sa tin cate o cura de tincturi, de cate 3 luni, pentru echilibrare hormonala cu  tinctura de cretisoara, traista ciobanului, urzica si zmeur.

Traista ciobanului este o plantă recunoscută pentru proprietăţile sale vasocostrictoare la nivelul uterului. Este foarte utilă femeilor care se confruntă cu dezechilibre ale ciclului menstrual, cu un flux menstrual crescut, în perioada de pubertate sau menopauză.

Creţişoara este renumită pentru menţinerea sănătăţii aparatului genital feminin. Acţiunea sa se datorează conţinutului în taninuri care conferă efectul uterotonic, de reducere a scurgerilor menstruale periodice, contribuie la refacerea mucoasei uterine.

Urzica a fost utilizată tradiţonal pentru reducerea sângerărilor menstruale datorită conținutului de vitamina K şi taninuri. În plus, urzica este recunoscută pentru acțiunea hematopoietică (de stimulare a formării globulelor roşii), vitaminizantă şi remineralizantă.

Extract din mladite de zmeur- Sustine echilibrul hormonal al aparatului genital feminin de la pubertate la menopauza.

 

Sunt cateva canale de youtube de pe care am preluat diverse informatii care am considerat ca mi se potrivesc, vi le recomand si voua :

Hashimoto, mon amour - e in limba romana, un canal foarte bun.Desi e adresat in principal celor care sufera de toroida Hashimoto, contine informatii extem de utile si pentru ceilalti.Sunt multe filmulete cu informati despre alimentatie si suplimente.

Dr. Eric Berg DC -in limba engleza.Foarte util, multe informatii despre sanatate si alimentatie.Dr. Berg sustine un regim alimentar mai restrictiv, dar cred ca fiecare poate gasi acolo ceva care i se potriveste.Pentru cei care au probleme cu excesul de greutate cred ca un regim mai restrictiv este foarte folositor in prima faza.

Dr. Matt Angove -in limba engleza.L-am descoperit recent, are cateva filmulete foarte utile despre anemie, dar acopera si multe alte subiecte legate de sanatate si alimentatie.

Cam asta e ceea ce folosesc eu, in urma recomandarii medicilor, pe baza analizelor, dar si a studiului personal si a cunoasterii propriului corp.

Initial, pentru puls mare si tensiune, am primit si medicatie, pe care am luat-o zilnic timp de un an, paralel cu suplimente, regim alimentar si toate celelalte, deci nu se rezolva totul magic si instant pe cale ,,naturista".Daca avem probleme e bine sa consultam medicii, nu sa luam tratament dupa capul nostru.

Medicatia alopata m-a ajutat pe loc foarte mult, fiindca a suprimat simptomele care ma deranjau la acel moment,si m -am simti cu mult mai bine, dar, cu regim alimentar adecvat si cu suplimente simptomele au disparut dupa cateva luni, si analizele s-au mai imbunatatit.

Nu sfatuiesc pe nimeni sa ia medicamente si suplimente fara a verifica intai starea de sanatate cu un set de analize si un control general.Aceleasi simptome pot avea cauze diferite, deci ceea ce mi se potriveste mie s-ar putea sa fie daunator pentru altcineva. Mai ales de la o varsta e bine sa ne facem  controale periodice, la un an sau doi - analize generale, control ginecologic si ecografie/mamografie pentru femei, si e bine sa nu ignoram simptome care ne supara, chiar daca sunt minore.

Va doresc multa sanatate si sper ca v-am oferit cateva informatii utile :).

 




17 comentarii:

  1. Multa sanatate! In afara de B uri si zinc, am luat si eu toate celelalte vitamine, suplimente...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună!

    Și eu mă lupt cu o anemie. În urmă cu câțiva ani am fost chiar și internată pentru că nu mă mai puteam ține pe picioare. Încerc să o țin sub control și să iau medicamentele când încep să văd steluțe. Din cauza anemiei, pielea mea este foarte uscată, de asemenea, mi-am pierdut podoaba capilară. În prezent am o codiță de două ori mai subțire față de cea a fetiței mele de 6 ani. Iau așadar Sorbifer, când sunt mega stresată, iau și magneziu. De asemenea, în sesiune iau Tonotil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si care e cauza?am citit ca suplimentele de lactoferina si de alanina imbunatatesc foarte mult absorbtia fierului si cresterea feritinei.E bine sa iei permanent fier pana ajungi la o feritina optima.Dupa noile studii optim la femei ar fi intre 20 si 40, pe vechi era 50-60.Eu aveam 10-, am reusit s-o ridic la 15, parca, cu 3 luni de sideral, fara alte suplimente.Sa vad acuma, o sa-mi fac iar analizele in toamna , dupa cateva luni de sideral plus restul suplimentelor, la care vreau sa adaug lactoferina, si am inceput sa iau capsule de urzica si normoflux pentru ciclu. Si regim alimentar, fara zahar adaugat, ficat - saptamanal, cruditati mai multe.Tonotil am mai luat si eu, f bun.Sanatate multa, ai grija de tine!

      Ștergere
    2. exista mai multe feluri de fier, unele se asimileaza mai greu. Ideal pt a mari absorbtia e nevoie la masa de ficatei sa se adauge si alimente bogate in vitamina C (legume crude, suc de portocale proaspat stors) dar nu bogate in Calciu (ca inhiba absorbtia) iar la multe persoane si glutenul inhiba absorbtia fierului.
      De la medic am primit o lista cu ce alimente sunt bogate in fier: ficati (vita, pasare), carne rosie, urzici, fasolea rosie, lintea, caise, anumite scoici pe care nu le cunosc etc.

      Mie doza standard de fier nu mi-a modificat mare lucru rezultatul testului de sange, doctorul mi-a triplat doza recomandata si insistat sa las vegetarianismul. A functionat - imi fac periodic paté de ficat si congelez in portii mici si scot la cate un mic dejun si mananc pe portii de legume crude, si mai mananc si ceva fruct langa. Din pacate nu reusesc prea des sa ma mobilizez dimineatza sa mananc....

      Ștergere
  3. Îți doresc multă sănătate, liniște, echilibru, momente de respiro!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt pe magneziu pentru cârcei si Forcapil pentru căderea părului până acum ambele dau rezultate :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai feritina mica asta influenteaza caderea parului.Si colagen mult trebuie

      Ștergere
  5. Multumim mult pentru recomandari!In ceea ce priveste fetele,primesc si ele ceva suplimente?Multa sanatate,Irina!
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela, multumesc la fel!da, le dau un supliment cu fier, Fier Complex se numeste.Le mai dau uneori sideral active sau sideral folic

      Ștergere
  6. Dacă te-ai vaccinat, este foarte probabil ca stările ce au debutat anul trecut sa fie efectul vaccinului. Majoritatea persoanelor vaccinate acuza acum problemele acestea, in special hemoglobina scăzută. Multă sănătate și răbdare!

    Mai multe informații aici https://m.activenews.ro/opinii/Zoe-Dantes-%E2%80%9EUn-fleac-Ne-au-ciuruit-175281

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, nu au debutat anul trecut, le am dintotdeauna, fiindca am fost un copil si un adult anemic, s-au accentiat de-a lungul timpului, datorita nasterilor, alaptarii, etc.., vaccinul nu are nici o legatura.Sunt in continuare vaccinata :)), am avut si covid; dar tratand cauza reala a anemiei :), ma simt foarte bine acum.Hai sa nu mai punem in carca vaccinului toate cele :).Multumesc.

      Ștergere
  7. Foarte bun Fierul complex, are o doza de fier care e usor de tolerat si pentru persoanele cu digestie mai sensibila. Si eu am avut dintotdeauna tendinta spre anemie, asa ca o data la cativa ani trebuie sa fac o incarcare mai serioasa cu fier (cu Ferrogradumet). Daca nu tolerezi laptele dulce si totusi ti-ar placea, poti incerca laptele fara lactoza (LaDorna are gama Zile Usoare, de exemplu, care pe mine m-a ajutat sa mai pot bea lapte).

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu iau Altrifer LDS pentru deficit de fier, la fel si fata mea…30 mg fier lipozomal si vitamina C 66mg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am citit ca pentru o eficienta mai mare in absorbtie e bine sa iei fierul o zi da, o zi nu

      Ștergere
  9. Am aflat informații interesante de la voi. Mulțumesc!
    Eu nu am făcut analize decât în timpul sarcinilor, când hemoglobina era în jur de 10-12... dar iau periodic spirulina și chlorella, dacă veți cauta despre ele veți vedea ca sunt foarte bune. Eu cred ca m-au ajutat.
    Și am mai aflat o varianta de suplimentare cu magneziu: exista ulei de magneziu cu care putem masa pielea pe mâini, pe picioare, pe suprafețe mari... se absoarbe bine în organism și nu are efecte adverse...

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.