miercuri, 20 februarie 2008

Cum sa invatam copilul concepte noiAm gasit o metoda foarte eficienta ( am probat-o pe Ilinca ) pentru a-i invata pe cei mici lucruri noi, folosita in scoala Montessori( articol preluat si tradus de aici )."Ca sa invatam copilul noi concepte si nume , putem folosi urmatoarea abordare:

Aratati copilului, cu miscari lente si intentionate, doua concepte pe care doriti sa-l invatati, cum ar fi mare- mic, inalt-scund, larg-stramt, usor-greu, neted-aspru, moale-tare, etc., folosind obiectele apropiate/concrete.

De exemplu, ca sa-l invatati conceptul de mic-mare, folositi doua mingi, una mica si una mare.

Pasul unu : aratati spre mingea mare, si spuneti rar si clar "aceasta este mare". Repetati pana cand copilul intelege conceptul. Aratati apoi spre mingea mica si spuneti "aceasta este mica" .Din nou, repetati pana copilul intelege (recunoaste noul obiect, concept sau idee).

Pasul doi: Intrebati copilul "imi dai, te rog, mingea mare?", " imi dai, te rog, mingea mica?". Daca cel mic poate face asta treceti la pasul trei, daca nu, va intoarceti la pasul unu (recunoaste diferentele la nivel concret).

Pasul trei: aratati spre obiect si intrebati : "care este asta?". Daca cel mic are dificultati in a raspunde, va reintoarceti la pasul doi (recunoaste diferentele la nivel abstract).

Aceasta este o metoda pozitiva si necritica de a va invata copilul. Folositi aceasta abordare pentru a invata culorile, animale, simbolul numerelor, concepte, si orice idee."


Irina

2 comentarii:

  1. Asa este. Metoda chiar da rezultate bune si este eficienta ca timp de invatare. Practic, spun asta din experienta mea personala, acesta este stilul in care eu imi invat copilul sa cunoasca, sa vorbeasca, sa deprinda anumite actiuni. Si in timp, am sesizat ca intr-o proportie insemnata, comportamentul fetitei reflecta informatiile insusite in acest mod.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam ca ceea ce fac cu Bogdan poarta un nume si se aplica in lume(Montessori).Aceasta metoda e foarte buna pt noi si da rezultate.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...