vineri, mai 16, 2008

Condurasii mei de balcon



Am deschis dimineata geamul si am simtit parfumul verii navalind in casa. Stand la o margine de Bucuresti inca se mai simte mirosul campului, printre norii de praf si gazele de esapament.Salcamii si castanii au inflorit- la fel si florile mele din jardiniere.

De cand eram copil mi-a placut foarte mult natura si sufeream ca nu am niste bunici la tara in gradina carora sa ma desfasor. Ma chinuiam la bloc cu cate un ghivecel in care puneam boabe de fasole sau lastari de capsuni. Cand am ajuns "la casa mea"- un aparatament de bloc cu doua balcoane- am umplut-o de flori. Aveam chiar si un leustean in ghiveci.

Cand ne-am mutat in Bucuresti am luat si florile, dar n-au mai incaput in balconul mic si batut de soare al apartamentului actual. Acum mai am doar
cateva ghivece care au rezistat eroic la "jumulirile" Ilincai. Asa ca m-am hotarat sa renunt la majoritatea ghivecelor cu plante de apartament si sa pun doar cateva jardiniere la ferestre, cu flori de gradina.
Preferat
ele mele sunt condurasii (tropaeolum) si muscatele curgatoare. Condurasii i-am plantat direct in jardiniere, la inceputul lui aprilie, si deja au inceput sa infloreasca. Pe langa frunzele bogate si verzi, florile sunt de un portocaliu teribil, iar parfumul este superb.Imi pare rau ca nu am cum sa fotografiez jardiniera din afara.
Atractia mea pentru aceste flori provine, desigur, tot din copilarie Photobucket. Bunica mea avea cateva condurasi de plastic intr-o vaza, pe dulapul din dormitor, si imi placea grozav combinatia lor de verde- portocaliu. Dar in realitate am avut ocazia sa-i vad mai tarziu, si mi-au placut si mai mult.
Ce mi s-a parut mai interesant e ca toate componentele acestei plante (frunze, flori, semintele verzi, mugurii) se pot consuma in salate, fiind o importanta sursa de vitamina C si avand un gust usor condimentat. Recunosc ca n-am incercat inca sa-i mananc, mi-e mila de ei Photobucket. Fiindca infloresc din mai-iunie pana toamna tarziu sunt o alegere foarte buna pentru jardiniere si gradini.


Irina
Photobucket