marți, mai 06, 2008

10 lucruri de facut cu copiii (2)






prima parte aici


Mai jos este lista celor 10 lucruri de facut :


1.Scris si citit
2.Povestirea orala
3.Memorizare
4. Auditii& ascultarea cu atentie a unui text

5. Rugaciune in familie
6.Arte &lucru manual
7. Excursii & biblioteca
8. Munca & slujirea altora
9. Disciplina
10. Jocuri & explorare

3. Memorizarea

Memorizarea trebuie sa inceapa de la varste fragede - de la doi sau trei ani- si sa continue de-a lungul vietii( este foarte utila si pentru adulti ). Este necesar ca zilnic sa se petreaca timp recitand pasajele memorate.

Incurajati copilul sa memoreze lucruri ca pasaje din Scriptura si din catehism, poezii, pasaje din literatura. Memorizarea unor texte literare va pregti copilul pentru studiul formal al gramaticii la varsta de 10 ani. El va incepe sa "simta" modul in care se formeaza frazele, si isi va imbogati vocabularul. Deasemenea memorizarea va pregati copilul pentru a face compuneri bune. Ceea ce intra in capul unui copil cand e mic va iesi mai tarziu sub forma de compuneri scrise.

Copilul poate recita ceea ce a memorat in fata familiei sau al unui grup mai mare. Aceasta il poate pregati pentru competitii in interpretare orala sau, mai tarziu, pentru discursuri si dezbateri. Impreuna, memorizarea si povestirea orala antreneaza, ascut si intaresc capacitata intelectuala, ceea ce il va pregati pe copil pentru studii riguroase mai tarziu. Aceste lucruri sunt bine de facut in primii ani de viata. Prin contrast televiziunea, mijloacele video si chiar o mare parte din software-ul educational actual duc intr-o directie opusa.

Petreceti timp -5 sau 10 minute pentru fiecare copil, o data sau de doua ori pe zi, pentru a asculta ceea ce a memorat acesta. Exercitiile zilnice de memorizare, ca si exercitiile fizice, ajuta la intarirea mintii.

Copilul nu trebuie sa recite zilnic tot ce a memorat pana atunci. Dupa ce cunoaste bine un text, dati-i altceva nou de invatat, si revedeti pasajele vechi o data pe saptamana. Dupa ce copilul a memorat o cantitate rezonabila de texte, acestea vor fi trecute in revista o data pe luna sau mai mult.De-a lungul anilor multe lucruri pot fi uitate, dar va ramane intotdeauna impresia produsa de ele, iar unele se vor intipari pentru totdeauna.



Nota:

- personal nu am o memorie foarte buna, imi ia destul de mult timp sa invat ceva pe de rost, de aceea as dori sa ii ajut de copiii mei sa-si dezvolte inca de mici aceasta capacitate. Deocamdata nu am lucrat foarte mult cu Ilinca in acest domeniu, de aceea intentionez ca pentru inceput sa o ajut sa invete in fiecare saptamana cate o poezioara, si cate un verset din Biblie.

Irina

3 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul despre memorizare. O argumentare foarte pertinenta a necesitatii memorizarii in ziua de azi (in care am fost intoxicati cu memorizarea unor texte care nu erau de folos - ori nu am putut sa le gasim folosul, din cauza ca era ceva fortat, mecanic, incat am ajuns sa "ne laudam" cu faptul ca nu avem o memorie buna, vrand sa spunem ca avem o "gandire logica", ca facem conexiuni, ca nu avem nevoie sa "memoram mecanic"). Nici eu nu am memorie buna, dar articolul acesta m-a facut sa-mi reconsider conceptia: voi reincepe sa memorizez impreuna cu fetele. Bineinteles, versete biblice :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina, si eu invatam mult pe de rost cand eram studenta- nu doar ce aveam nevoie pentru scoala, dar invatam psalmi, versete, rugaciuni- stiam destul de multe. Sfantul Teofan Zavoratul recomanda invatarea psalmilor si a rugaciunilor pe de rost, chiar voi cauta pasajul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.