vineri, martie 06, 2009

Pateu de avocado

Pateul (pasta) de avocado este o mancare extrem de hranitoare, si de aceea poate fi adaugata cu succes in meniul de post.

Supranumit si "untul vegetal",
avocado este bogat in potasiu, acid folic ,vitamina B6, dar si in betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, fosfor, zinc, acid pantotenic.

Fructul copt este moale la apasare. Coaja trebuie sa fie verde, fara pete maronii. Daca fructul este tare, poate fi lasat 2-3 zile la intuneric, sa se coaca. De pe un avocado copt coaja se desprinde cu usurinta.

Pentru a pregati pateul taiem fructul in doua si scoatem samburele, apoi curatam jumatatile de coaja. Miezul se mixeaza cu ulei de masline (eu folosesc robotul de bucatarie), pana se obtine o pasta. Se adauga sare, zeama de lamaie si usturoi pisat dupa gust. Se serveste pe paine de preferat integrala, cu felii de rosii alaturi.

Trebuie sa spun ca prima mea incercare de a manca avocado a fost un esec, mi s-a parut ca are gust de iarba tocata ;)), dar a doua oara am nimerit alt soi, si mi-a placut.

Irina

9 comentarii:

  1. vezi ca e bun?...sa incerci si alte retete...nu vei fi dezamagita...stii ca eu sunt fan

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru reteta. Astazi am cumparat un avocado de la Real, dar nu prea pare moale la apasare, dimpotriva. Banuiesc ca trebuie sa il mai tin 2 zile prin dulap. Ma intreb daca o sa le placa si copiilor. spor in toate,
    8avia

    RăspundețiȘtergere
  3. Octavia, da, trebuie sa fie moale cand apesi, mai tine-l vreo doua zile.La noi doar eu si Teodora am mancat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. e delicios si cu putin ardei iute (jalapeno) tocat marunt si amestecat in pasta, sau cu suc de lime in loc de lamaie. ca sa nu se innegreasca garantat lasati simburii in vasul in care ati facut pateul. in afara postului, e bun si pe sandwich cu piept de curcan, taiat felii.
    diana

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Irina,

    Am gasit pe net faptul ca echipa bunatati.ro solicita ajutor pentru realizarea unor meniuri de post. Ma gandesc ca poate te-ar interesea fie pe tine, fie pe alti cititori, intrucat vad ca ai rete bune (chiar ieri am facut o supa crema de ciuperci dupa reteta ta - yummy)
    Asadar iata linkul
    http://www.bunatati.ro/Meniuri/Meniuri-pentru-Sarbatori-Religioase/Meniu-de-Post.html
    Mult succes!

    Silvia

    RăspundețiȘtergere
  6. Silvia, multumim.Eu nu stiu daca mai gasesc timp sa particip, dar poate alte bucatarese, mai pricepute ca mine, vor fi interesate.
    ma bucur ca ti-a placut supa!

    RăspundețiȘtergere
  7. superrr! chiar acum am facut aceasta salata si e super buna!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna.

    Eu stiam de fructul asta demult...dar niciodata nu am dat atentie. Facea mama odata...dar nici o atractie.
    Acum a facut sotia mea pentru copil...nu au avut loc de mine la masa! Foarte delicios!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru a coace un avocado tare , il puneti intr-o punga de hartie langa o banana, se vor coace impreuna. (nu puneti in frigider,ci la temperatura camerei)

    PS: foarte util blogul ,multumesc !

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.