luni, octombrie 19, 2015

Provocarea de octombrie: caminul tau, un colt de rai! {saptamana 2, 2015}




Saptamana 2
12-18 octombrie- puneți zilnic o muzică plăcută. Alegeți muzică clasică, ambientală sau religioasă, sau alt fel de muzică care face plăcere întregii familii. Străduiți-vă să folosiți cuvinte plăcute și să nu vă certați cu nimeni. Reamintiți familiei să evite mânia, bârfa, criticismul sau răspunsurile obraznice. Ca soție și mamă încercați să fiți plină de blândețe față de toți.
Saptamana aceasta lucreaza la politete si autocontrol.


A trecut inca o saptamana din provocarea de octombrie. Cea mai dificila pentru mine, fiindca nu ma omor cu muzica :)).Dar, ca sa intru in atmosfera, am cautat pe youtube albume cu muzica de toamna si am gasit melodii foarte placute si linistitoare care mi-au tinut companie in timp ce-am trebaluit prin casa sau am tricotat.
Cea mai grea parte a fost cea cu cearta si mania - copiii au un stil aparte sa apese pe butoane pana scot omul din sarite :)
Legat de manie,mi-am notat cateva sfaturi din Sf. Munte :
,,Fii bland si nu te mania, caci mania este rodul egoismului si al voii proprii, pe cand blandetea este roada unei inimi smerite si al taierii voii de sine. Cand cineva se manie, mintea sa isi pierde discernamantul, si, prin urmare, isi pierde echilibrul si este purtata in a rosti vorbe necuvenite.

Chiar daca Sfintii Parinti au asemanat toate patimile cu betia, au asemanat cu aceasta indeosebi mania, caci atunci cand cineva este beat, isi pierde demnitatea si se face de ras in fata tuturor - la fel se petrece cand o persoana irascibila isi iese din fire.

Domnul ne spune: "Invăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre" (Matei 11:29). Pentru a ne afla pacea constiintei, trebuie sa inabusim si sa starpim fiara maniei, al carei ascunzis este egoismul.

Cand cineva se intample sa te critice, fie cu dreptate, ori din lipsa de tact, controleaza-te, stapaneste-ti tulburarea dinlauntru, inchide-ti gura, si incepe sa rostesti rugaciunea launtrica, si dintr-o data vei vedea fiara ca se inabusa! Dar fiecare izbanda are trebuinta de lupta. Daca vrei sa-ti supui si sa starpesti patimile, invata sa iubesti smerenia si osandirea de sine. Doar asa pot fi patimile slabite si nimicite.

Cand esti cuprins de manie, trebuie sa realizezi ca tu esti cel ce o hraneste, doar spre a o afla, data viitoare, mai puternica. Dar, daca atunci cand se ridica, o inabusi asa cum am spus mai sus, atunci vei constientiza ca o infometezi, asa incat data viitoare cand se va ridica, va fi mai slaba, iar data urmatoare si mai slaba, si, putin cate putin, te vei tamadui de mania ta.
"
sursa 

Voi cum ati raspuns provocarii de saptamana aceasta?
 
 
 




 

6 comentarii:

  1. Cum poti sa te controlozei cand un om face tot posibilul sa te distruga psihic?! Cum poti sa fii calm si smerit?! E mai usor sa-l strangi de gat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Laura,astea sunt probleme care se discuta cu duhovnicul, nu pot eu sa dau sfaturi :)

      Ștergere
  3. Multumesc Irina!

    Domnul sa te binecuvinteze!
    Mult folos citatele invataturile despre manie, sper sa le pot aplica sa starpesc si eu acest sarpe al maniei care ma chinuie!
    Te imbratisez!


    RăspundețiȘtergere
  4. Hristos a înviat!Ești minunată si deosebita, Irina! Mă bucur tare mult ca te-am găsit.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.