sâmbătă, 10 noiembrie 2007

Pateu de linte




Pateul de linte este una din mancarurile mele preferate de post, si inlocuieste cu succes pateul de soia, plin de e-uri, din comert. Gasiti aici un articol foarte complet referitor la bobul de linte.Preiau doar cateva pasaje:






"Continut :




100g linte uscata = 340 calorii


Saraca in grasimi
Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet
Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C.
Bogata in fibre solubile si insolubile



Indicatii

Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta
Benefica in anemia feripriva
Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange
Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei
Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale "

Lintea este pomenita de cateva ori si in Sfanta Scriptura . Cu totii cunoastem episodul in care Isau si-a vandut dreptul de intai nascut pentru o gustoasa ciorba de linte( de aici si vorba populara "pentru un blid de linte" ). Pe langa ciorba de linte Iacov i-a dat lui Isau si paine de linte, paine care mai este mentionata si in alte locuri din Scriptura. De exemplu, in cartea profetului Iezechiel vedem ca avesta este indrumat de catre Dumnezeu sa-si faca paine din "grau si orz, bob si linte, mei si orzoaica"(Iezechiel 4:9). Dar sa revin la reteta de pateu. Avem nevoie de:
o ceasca de linte rosie
ulei
sare,piper, foi de dafin

Lintea se lasa la inmuiat in apa cu o seara inainte. Se scurge apa, si se pune la fiert cu apa cat sa o acopere, sare, piper si foi de dafin. De data asta eu am fiert-o la steamer si nici nu se compara cu cea fiarta pe aragaz- iese mai uscata (eu am un steamer Moulinex Exotic, cu recipient pentru fiert orezul).Nu trebuie fiarta mult, se inmoaie imediat. Se scurge, se inlatura piperul si foile de dafin, si se mixeaza cu ulei.


Este delicios pe o felie de paine calda, de casa, si cu un gogosar murat alaturi .
Pofta buna!

Irina

3 comentarii:

  1. Daca peste cativa ani o sa fim niste tante grase, stiu cine e de vina :D

    RăspundeţiȘtergere
  2. eu fac acest pate la fel ca tine, Irina, doar ca mai adaug usturoi si yeama de lamaie. iese minunat. Uneori, in loc de usturoi am pus ceapa cruda in timpul mixarii. E la fel de delicios. Sau am pus o lgt de mustar, si este minunat. Se potriveste de minune pe o felie de ardei verde si pot sa spun ca si pe mamaliguta calda isi sporeste gustul desavarsit si aroma deosebita de linte. Imi place enorm de mult acest pate.

    Foarte bun este si pate+ul de soia facut ca si cel de linte, doar ca soia fierbe mai greu. Eu cumpar boabele din piata si le las de cu seara la inmuiat, apoi le fierb ceva vreme a doua zi. In rest reteta este identica celei cu lintea.

    RăspundeţiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa mai jos un gand frumos! ♥ ♥ ♥