luni, iulie 28, 2008

10 lucruri de facut cu copiii (6)



De cand sunt mamica am citit diverse materiale, incercand sa gasesc o metoda cat mai buna de educatie pentru copiii mei. Printre lecturi a fost cea a unui articol foarte util: "10 lucruri de facut cu copiii inaintea varstei de 10 ani" (http://www.triviumpursuit.com/articles/ten_to_do_before_ten.php). Desigur, nu tot ce am citit acolo se potriveste, dar am retinut cateva idei, pe care as dori sa le aplic.
Lista celor 10 lucruri de facut :


1.Scris si citit
2.Povestirea orala
3.Memorarea
4. Auditii& ascultarea cu atentie a unui text

5. Rugaciune in familie
6.Arte & lucru manual
7. Excursii & biblioteca
8. Munca & slujirea altora
9. Disciplina
10. Jocuri &explorare

8. Munca si slujirea altora



"Dezvoltati in copii dragostea pentru munca si ajutorarea altora. De cand copilul este mic ar trebui sa i se dea de indeplinit in mod regulat munci casnice. Nu doar sa hraneasca catelul sau sa isi faca patul. Un copil de 5 ani este perfect capabil sa puna farfuriile la loc, sau sa impatureasca rufele. Un copil de 10 ani poate sa prepare o mancare simpla, de la inceput la sfarsit. Copiii de toate varstele pot face curat in casa. Mama nu ar trebui sa adune jucariile de pe jos. La adolescenta un copil ar trebui sa fie capabil sa se ocupe de intretinerea casei, de la gatit si curatenie si pana la ingrijirea fratilor mai mici. Asta nu doar ca ii ajuta sa aprecieze munca in timp ce ii ajuta si pe parinti, dar le va fi de ajutor cand vor fi la casele lor.

Nu faceti pentru copiii vostri ceea ce pot sa faca singuri. In primul an de viata e nevoie sa faci totul pentru copilul tau, dar dupa asta situatia ar trebui sa se schimbe rapid. El poate invata sa faca multe lucruri singur. Daca faceti toate treburile in casa si copilul sta degeaba, el va invata ca urmatorul lucru:" sunt asa de important, ca toti ma servesc". Dar daca invata sa faca treburile singur, va capata incredere in sine :" pot sa fac asta singur". Si daca va invata sa faca treburile casei pentru a fi de ajutor, se va simti util : "sunt de ajutor si familia are nevoie de mine".

Va sugerez sa scrieti cate un program pentru fiecare copil. Programul trebuie sa fie bine organizat, si sa scrie in el cine, cand si ce are de facut, si sa fie afisat la loc vizibil. Asigurati-va ca consecintele neascultarii sunt bine intelese.

(gasiti detalii despre asta in articolele de mai jos :


Copiii si treburile casnice
Deprinderea copiilor cu munca ).



Odata cu munca, copiii trebuie sa invete sa ajute pe altii. Puteti vizita impreuna cu ei un camin de batrani, sau puteti gasi multe alte oportunitati de a-i ajuta pe altii.


9.Disciplina



Am observat in viata noastra ca atunci cand disciplinarea copiilor este neglijata vom avea dificultati in ceea ce priveste invatatul. Copiii nu vor dezvolta niciodata auto-disciplina daca parintii nu ii invata cum. Iar copii care nu sunt auto-disciplinati vor avea multe esecuri, in special la invatatura. Puneti-va urmatoarele intrebari :

"sunt multumit de felul in care ma asculta copiii mei?"
"imi place sa fiu in preajma copiilor mei?"
"copiii mei ma cinstesc si ma respecta?"

Daca raspunsul la aceste intrebari este "nu" va trebui sa va reevaluati prioritatile.

Nu permiteti copilului sa va ignore. Cand ii spuneti ceva, asigurati-va ca este atent.
Nu permiteti copilului sa va conduca. El trebuie sa se conduca pe sine-insusi. Omul trebuie sa fie stapan pe sine inainte de a conduce pe altii.Nimeni nu va invata sa se stapaneasca pe sine lasandu-se condus de poftele sale- va invata sa se stapaneasca pe sine doar supunandu-se vointei altuia. Daca veti invata copilul sa se cunoasca pe sine si sa se auto-conduca, atunci el va fi capabil sa faca ceea ce i se incredinteaza.



10. Jocuri si explorare




Dati-i copilului destul timp sa exploreze si sa se joace. Nu cumparati jucarii- sunt scumpe si de obicei sunt uitate cand apar altele noi. Investiti in lucruri reale, cum ar fi o masina de cusut, mici unelte pentru a lucra in gradina sau pentru a construi, cuburi de lemn. Cumparati jucarii pentru a explora cu ele (binoclu, microscop, o trusa de chimie, etc.) si nu pentru a fi adorate. Invatati copiii cum sa le foloseasca in mod responsabil si lasati-le intr-un loc accesibil.


Nu lasati copiii la televizor sau la computer. Copiii trebuie sa se joace in lumea reala, manipuland obiecte si folosindu-si toate simturile (pipait, vaz, auz, miros, gust) si logica, dezvoltandu-si astfel inteligenta.

Televizorul si computerul pot fi unelte folositoare, in anumite circumstante, si sub control.Dar sunt ca focul- un servitor bun , dar un stapan teribil. Sunt multe motive legitime pentru a ne indoi de valoarea folosirii lor inainte de varsta de 10 ani, in special in pregatirea academica clasica."

Irina

6 comentarii:

  1. ok. dar lipseste ceva:sportul! ok: munca, slujire (ca doar sa fie si ei utili in casa) dar nu tb sa ajunga obezi sau sedentari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cand in cand mai rasfoiesc blogul tau dupa articole interesante.
    Am citit in mai multe locuri chestia asta cu
    Nu permiteti copilului sa va ignore. Cand ii spuneti ceva, asigurati-va ca este atent.
    Nu permiteti copilului sa va conduca.
    Sunt tare tare curioasa cum se aplica acest "Nu permiteti" in realitate.
    Ce fac cand ma ignora ? Il bat ? In cert ? Il ignor si eu ? Il iau cu binisorul ?
    Ce inseamna Nu permiteti ? Ca in teorie suna bine...dar practic ce inseamna ?

    Multumesc,
    Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca te ignora cauti o metoda sa-i captezi atentia :)Ii vorbesti pe un ton ferm, ii explici ce inseamna sa fie atent - sa te priveasca in ochi, sa te asculte cu atentie- si te asiguri ca face ceea ce ii spui. Modul in care procedezi depinde si de varsta copilului, de nivelul lui de intelegere.

      Ștergere
    2. Copilul are 2 ani si 10 luni. Este un baietel de treaba in general dar are si personalitate. Este foarte ascultator cand ii place ceea ce face. Dar cand vine vorba de lucruri care il plictisesc in oarecare masura il ia pe Nu in brate (spalat pe dinti, imbracat si mai ales mancat- se plictiseste teribil la masa si oricat de foame i-ar fi e gata sa plece oricand la joaca doar ca sa nu stea in scaunul de masa, sau daca sta face orice altceva decat sa manance). Deci nu inteleg cum se aplica in sitautiile acestea "Nu permiteti". Cum nu ii permit ?
      Probabil pe la al cincilea copil voi intelege si eu la ce se refera treaba aceasta....

      Ștergere
    3. ca mama cred ca trebuie sa vezi interesul copilului- de ex. e foarte important pt el sa invete sa se spele pe dinti, deci ca parinte nu exista sa accepti'nu vreau' in acest domeniu, decat daca vrei sa nu mai aiba dinti in gura pana merge la scoala.Avand in vedere varsta, cauta sa faci activitatea cu pricina cat mai atractiva, astfel incat sa isi doreasca sa o realizeze. Daca ii place sa se joace cu apa (presupun ca fiecarui copil ii place asta), il poti recompensa cu 5 minute de balaceala in chiuveta, sa zicem.
      Fermitatea si consecventa in educatie sunt cheia, daca vrei sa ajuti copilul sa-si dezvolte o personalitate armonioasa. Sa nu confundam 'personalitatea" cu incapatanarea, reaua vointa sau cu rasfatul.
      Te-ar ajuta sa citesti cate ceva despre etapele de dezvoltare ale copilului, astfel incat sa stii ceea ce poti sa-i ceri la fiecare varsta, si in ce mod.
      sau poti sa-l lasi sa faca ce vrea el- doar de tine depinde :)

      Ștergere
    4. Unde gasesc o carte de incredere despre etapele de dezvoltare ale copilului ?
      C. nu este un baietel rasfatat nici nu i se permite sa faca numai ce vrea. Se spala zilnic pe dinti si dimineata si seara. Si multe alte lucruri care stiu ca sunt bune pentru el le face. Si chiar daca uneori mai facem exceptii de la regula (daca ne intoarcem prea tarziu de undeva spre exemplu sarim peste dus ca sa se culce mai repede) in general respectam si insistam sa faca ceea ce ii spunem. Doar ca eu imi doresc sa le faca asa...vesel...de buna voie...nesilit...fara 1000 de joculete si jucarii (care mie imi ocupa o groaza de timp). Este oare o asteptare prea mare din partea mea fata de un copil de varsta aceasta ???
      Multumesc mult de raspunsuri. Imi sunt de folos :D
      Teodora

      Ștergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.