vineri, septembrie 26, 2008

Organizarea familiei cu mai multi copii (1)



-->
Facand zilele trecute ordine in biblioteca am gasit o carticica foarte interesanta : "Ritmuri zilnice - organizarea regimului de viata in familia cu mai multi copii" de Mihai Ghivriga. A aparut in 1967, la Editura Didactica si Pedagogica, dar continutul ei este cat se poate de util si de actual.


Lectura ei m-a ajutat foarte mult la alcatuirea programului nostru (prima sectiune din "jurnalul de organizare al casei), asa ca o sa rezum niste idei, poate va vor fi de folos.

Ce este regimul de viata?

Regimul de viata cuprinde intregul program al vietii copilului, incadrate intr-o anumita ordine si succesiune, cu durate potrivite fiecarei activitati si fiecarei varste :
-activitatea zilnica specifica varstei (joc, invatatura, munca in gospodarie)
-activitatile de "autoservire" (ordinea in camera, igiena, pastrarea si ingrijirea hainelor, jucariilor, etc.)
-activitatile din timpul liber(lectura, plimbari, sport, spectacole, etc.)
-mesele
-somnul

Stabilirea unui regim de viata este foarte importanta, deoarece:
-asigura sanatatea fizica si psihica a copilului, prin alternanta rationala a activitatii cu odihna
-creeaza conditiile pentru o dezvoltare intelectuala si morala echilibrata, impartind rational timpul intre diferite ocupatii utile si formand obisnuinte pozitive legate de activitate
-e o metoda de educare a vointei si a disciplinei

Alcatuirea regimului de viata

Pentru alcatuirea unui regim de viata trebuie sa tinem cont de conditiile generale, comune tuturor familiilor, precum si de conditiile specifice, determinate de particularitatile familiei( structura familiei, ocupatia parintilor, conditii de viata, etc.).
Conditiile generale sunt:
1. sa respecte particularitatile de varsta ale copiilor
2. sa fie stabil si flexibil
3. sa aiba un caracter rational


1.Particularitatile de varsta

-eforturile si odihna trebuie dozate in functie de varsta copilului
-daca intr-o familie sunt mai multi copii, parintii trebuie sa stabileasca pentru fiecare un regim adecvat varstei, acestea trebuind sa se coreleze si sa fie integrate in programul familiei

Elementele regimului care variaza in functie de varsta:

Somnul:
-la un an copilul are nevoie de circa 15 ore de somn
-la 4 ani- de 12-13 ore
-la 7 ani- de 11-12 ore
-la 10 ani- de 10 ore
-somnul de dupa-amiaza trebuie sa fie obligatoriu pana in jurul varstei de 10 ani

Pentru toti copiii trebuie sa existe o ora unica de culcare, diferentierile obtinandu-se prin prelungirea somnului de dimineata si introducerea somnului de dupa-amiaza.
In timp ce copiii mai mici dorm, cei mari trebuie sa pastreze linistea, gasindu-si activitati linistite(lectura, colorat, modelaj, etc.).

Masa :
-se vor respecta particularitatile de varsta, incercandu-se ca, macar una din mesele zilnice sa adune in jurul ei pe toti membrii familiei
Activitatea:
-anteprescolarii (1-3 ani)- isi petrec timpul e veghe jucandu-se
-prescolarii (3-7 ani) - pe langa joc si activitati educative vor avea si mici responsabilitati gospodaresti
- scolarii - in functie de varsta vor avea un regim diferit
2.Stabilitatea si flexibilitatea
- regimul nu trebuie sa fie rigid, ci sa aiba un caracter constant, dar care sa permita mobilitatea
- orele de masa si de somn trebuie sa ramana intotdeauna aceleasi


3.Rationalitatea
- sa prevada timp suficient pentru activitate si odihna, si sa alterneze in mod judicios activitatile
-programul trebuie sa fie inteles si acceptat de copil ca ceva necesar, logic si rational
-programul din familie trebuie sa fie o continuare si o completare a celui din gradinita/scoala

Deja lucrez la programul noastru zilnic. Am facut un tabel cu 4 coloane (pe fiecare coloana- ora, eu, Ilinca, Teodora). Momentan reperele fixe sunt:
7-7.30 micul dejun
10.30-10.40 gustare
13-14 pranzul
14-16/17 somn de dupa-amiaza
17-18 cina
19-19.10 gustarea de seara
20.00 stingerea pentru fete
Probabil ca va trebui sa fac ceva modificari daca Ilinca va merge la gradinita. In plus am inscris-o si la balet, deci va trebui sa tin cont si de orele respective.
Irina



5 comentarii:

  1. Desi vad un lucru bun sa fie un program cit de cit, partea care nu-mi place e cind se fac reguli netinind cont de personalitatea copilului. Unii copii pot dormi la prinz, altii nu. Unii se trezesc la 7 dimineata si functioneaza bine toata ziua, altii daca nu dorm pina la 9 nu. Cred ca flexibilitatea reduce mult frustrarile.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  2. da,intradevar, programul trebuie sas fie flexibil.Pentru cei care nu dorm la pranz somnul poate fi inlocuit cu "timp linistit".De exemplu Ilinca uneori doarme la pranz, alteori nu, depinde de ora la care s-a trezit dimineata si de activitatile avute. Dar in ultima vreme mai mult n-a dormit, fiindca n-am avut program fix, insa era foarte obosita dupa-amiaza si nu mai aveam cu cine sa ma inteleg.Asa ca la ora doua, dupa ce mananca, citim povestea(Teodora doarme)si, chiar daca nu doarme, trebuie sa stea in pat, in liniste, pana la ora 16-are voie sa se uite in carti, sa coloreze, sau sa asculte poveste la cd.
    Cat despre trezire, suntem o familie matinala :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Anna doarme mereu la amiaza, dar intotdeauna se trezeste la 6,7 dimineata. Foarte rar nu doarme la amiaza si atunci adoarme pe la 19 si in dimineata urmatoare ne da trezirea foarte devreme. Mie imi place ideea de program, este mai bine sa se obisnuiasca copilul cu un mod organizat de viata. Insa este adevarat ca acest program de viata nu trebuie sa ajunga un factor de stres in plus.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mezina mea nu mai doarme la pranz de la 2 ani; asta dupa ce ma chinuiam cu ea cate o ora si se trezea la 1/2 ora... in schimb, cu toatele se culca la ora 21. Iar dimineata, cele lari se trezesc pe la 6.45 iar cea mica la 8, 8 si 10, cand vin eu de la scoala, de la cele mari. Deci se fac orele de somn, in conformitate cu necesarul varstei.
    Sunt de aceeasi parere ca programul nu trebuie sa fie prea rigid, dar nici lipsa de program nu e o optiune; ca in toate, trebuie pastrata masura. Trebuie sa ne raportam "activ" la moment, schimband atunci cand este cazul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place foarte mult ideea de program, sunt de acord si ma gandesc sa fac si eu asta, dar nu stiu cat imi va iesi, deoarece eu sunt mai mult plecata la serviciu si lucrez si acasa, mi-e destul de greu sa le fac pe toate, ma ajuta mult sotul, desi nu e foarte organizat.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.