duminică, august 03, 2008

Despre binecuvantareAstazi la M-rea Radu Voda a fost liturghie arhiereasca, adica a slujit preasfintitul Varsanufie, episcopul- vicar al Bucurestiului, si fost staret al manastirii ( a fost primul staret de la reinfintarea acesteia, in 1999 ).

La sfarsitul slujbei lumea s-a asezat sa ia binecuvantare de la preasfintitul.


( staretul manastirii, parintele Nectarie)


(P.S. Varsanufie)

Prin binecuvantare asupra noastra se revarsa harurile si darurile dumnezeiesti. Mantuitorul a transmis puterea de a binecuvanta Sfintilor Apostoli, iar acestia- preotilor. Atunci cand un preot binecuvanteaza pe cineva, facand semnul crucii, asupra credinciosului se revarsa harul Duhului Sfant. De aceea crestinii ortodocsi cer binecuvantarea duhovnicului sau preotului inainte de a face ceva- pentru a primi ajutorul lui Dumnezeu in tot ce fac, si a invinge ispitele si greutatile.


Deasemenea, este bine ca cei credinciosi sa se binecuvinteze unii pe altii.

In cartea "Cum sa ne crestem copiii" de N.E. Pestov (ed. Sophia) autorul ne sugereaza cum am putea proceda cu copiii nostri :

"Copiii vor fi invatati ca inainte de a pleca la scoala sau de a iesi din casa sa ceara ca parintii sa-i binecuvanteze si sa-i insemneze cu semnul crucii. Parintii vor rosti urmatoarea rugaciune:
...Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, binecuvinteaza, sfinteste si pazeste cu puterea crucii Tale dadatoare de viata... ".

Cred ca e o idee foarte buna, pe care vreau sa o pun in practica in familia noastra. Parintele Visarion Iugulescu povesteste :

"
mare este darul binecuvântărilor pe care-l au părinţii pentru copiii lor. Mai înainte, copiii cereau binecuvântarea părinţilor chiar de mici. După ce-şi făceau rugăciunile de seară, ziceau: "binecuvintează-mă, mamă şi tată!"
Sărutau mâna părinţilor şi mergeau la somn. Dimineaţa la fel făceau înainte de a pleca la şcoală sau la treabă. La venire cereau iarăşi binecuvântare şi, mai ales, cereau binecuvântarea părinţilor înainte de a se căsători, ca să le fie bine în viaţă şi să trăiască fericiţi pe pământ cum a zis Dumnezeu. "(de aici)

Si din cuvantul de folos gasit aici am retinut cateva indemnuri practice:

"(..)vă rog să luaţi această hotărâre: binecuvântaţi-i pe cei care sunt aproape de voi. La început vă poate părea ciudat să o faceţi, dar începeţi cel puţin cu o binecuvântare în inima voastră. Când vă vedeţi copilul - sau oricare altă persoană cu care locuiţi - spuneţi:
“Domnul să te binecuvânteze”.
Încetul cu încetul, puteţi extinde această binecuvântare şi la alţii: la colegii de muncă, la prieteni, la persoanele cu care vă întâlniţi în drumurile voastre zilnice. Binecuvântarea voastră îi va ajuta - şi vă va ajuta şi pe voi. Doresc să închei cu binecuvântarea levitică pe care Moise i-a spus-o lui Aaron:
Să te binecuvânteze Domnul şi să te păzească!

Să caute Domnul asupra ta cu faţă veselă şi să te miluiască!

Să-şi întoarcă Domnul faţa Sa către tine şi să-ţi dăruiască pace!"


Despre puterea binecuvantarii ne invata si maica Siluana, in seminarul duhovnicesc "Sa ne vindecam iertand".


Folositi binecuvantarea in relatia cu ceilalti, in special cu copiii? Daca da, poate imi povestiti si mie cum procedati. Sau poate paintii/ bunicii va binecuvantau in copilaria voastra? Orice sugestie sau amintire e binevenita. Multumesc :).


Irina


Duminica a 7a dupa Rusalii-->
Duminica a 7-a dupa Rusalii
- Vindecarea a doi orbi si a unui mut din Capernaum -
Ev. Matei 9, 27-35; 9, 1
Plecând Iisus de acolo, doi orbi se ţineau după El strigând şi zicând: Miluieşte-ne pe noi, Fiule al lui David. După ce a intrat în casă, au venit la El orbii şi Iisus i-a întrebat: Credeţi că pot să fac Eu aceasta? Zis-au Lui: Da, Doamne! Atunci S-a atins de ochii lor, zicând: După credinţa voastră, fie vouă! Şi s-au deschis ochii lor. Iar Iisus le-a poruncit cu asprime, zicând: Vedeţi, nimeni să nu ştie. Iar ei, ieşind, L-au vestit în tot ţinutul acela. Şi plecând ei, iată au adus la El un om mut, având demon. Şi fiind scos demonul, mutul a grăit. Iar mulţimile se minunau zicând: Niciodată nu s-a arătat aşa în Israel. Dar fariseii ziceau: Cu domnul demonilor scoate pe demoni. Şi Iisus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia împărăţiei şi vindecând toată boala şi toată neputinţa în popor.
(sursa: credo.ro)
 

-->
Din “Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an”
Sfantul Teofan Zavoratul
Editura Sophia
A şaptea duminică după Cincizecime
[Rom. 15,1-7; Aft. 9,27-35; In. 17,1-13]. „După credinţa voastră fie vouă!”, le-a spus Domnul celor doi orbi, şi îndată s-au deschis ochii lor. După măsura credinţei omului este şi cercetarea lui de către puterea lui Dumnezeu. Prin credinţă se primeşte, trece şi în ea se sălăşluieşte harul. Aşa cum plămânii unuia sunt mai mari, iar ai altuia sunt mai mici, şi primii primesc mai mult aer decât cei din urmă, tot aşa şi credinţa unuia e mai mare, iar a altuia e mai mică, şi prima primeşte mai multe daruri de la Domnul, iar cealaltă mai puţine. Dumnezeu este pretutindeni, cuprinde şi ţine toate şi Se sălăşluieşte cu plăcere în sufletele omeneşti; dar intră în ele nu cu sila, deşi este Atotputernic, ci chemându-le, căci nu voieşte să strice stăpânirea pe care i-a dat-o omului asupra voinţei sale. Pe cel ce se deschide prin credinţă îl umple Dumnezeu cu daruri peste măsură; în cel care se zăvorăşte prin necredinţă nu intră chiar de ar fi aproape. Doamne! Adaugă-ne credinţa, fiindcă şi credinţa tot darul Tău este. Fiecare din noi însă se cade să mărturisească: „Iar eu sărac sunt şi sărman” (Ps. 69, 6).

Irina