joi, aprilie 30, 2009

Un serial excelent

Daca nu ati vazut "Cranford", si iubiti serialele cu atmosfera de epoca, vi-l recomand calduros .
Realizat in 2007 de BBC filmul captiveaza prin actiune, personaje si bineinteles decoruri si costume. Actiunea se petrece la inceputul anilor 1840, intr-un micut orasel englezesc de provincie - Cranford, in care viata se scurgea intr-un ritm lent si linistit, fara mari evenimente. In urmatoarele 12 luni orasul va avea parte de venirea unui medic tanar si necasatorit :), de iminenta construirii caii ferate in apropiere, de iubiri, drame si bucurii. Actorii joaca excelent, mi-a facut o adevarata placere sa-i urmaresc.


Irina

Ai un "jurnal duhovnicesc"?



"Pentru a te ajuta în sporirea vieţii duhovniceşti, şi a-ţi reaminti de adevărurile duhovniceşti, ar fi bine să ţii un jurnal (te poţi folosi de „agendele” cartonate care se vând la papetărie) care să includă fragmente din scrieri duhovniceşti care crezi că ar avea vreo valoare pentru tine sau care se pot aplica şi la starea ta, de asemenea şi scurte comentarii personale făcute în urma lecturii şi reflecţiei, incluzând şi scurte comentarii asupra lipsurilor tale pe care trebuie să ţi le corectezi. Sfântul Ioan din Kronstadt găsea foarte utilă această practică, aşa cum se poate vedea în [jurnalul lui] Viaţa mea în Hristos."

parintele Serafim Rose in "Scrisori misionare", pag.22


"Viata duhovniceasca nu inseamna a fi in nori, rostind Rugaciunea lui Iisus sau trecand prin felurite miscari; ci inseamna a descoperi legile vietii duhovnicesti ce se aplica propriei pozitii, propriei situatii. Aceasta vine in decursul anilor, prin citirea atenta a Sfintior Parinti cu carnetelul in mana, notand pasajele care ni se par cele mai semnificative, studiidu-le, descoperind cum ni se aplica si, daca e nevoie, revazand parerile anterioare asupra lor pe masura ce le patrundem ceva mai adanc, descoperind ce spune un Parinte despre un lucru, ce spune al doilea si asa mai departe. Nici o enciclopedie nu-ti da aceste lucruri. Nu poti sa hotarasti ca vrei sa afli totul despre un anumit subiect sa sa incepi a-i citi pe Sfintii Parinti. Unele scrieri au indexuri, dar nu poti ajunge pur si simplu la viata duhovniceasca in acest mod. Trebuie sa o iei putin cate putin, asimiland invatatura pe care poti sa o absorbi, revenind asupra acelorasi texte in anii urmatori, reabsorbindu-le, luand mai mult, si ajungand treptat sa-ti dai seama in ce fel ti se aplica tie acele texte duhovnicesti. Facand astfel, ne dam seama ca de fiecare data cand citim un Sfant Parinte aflam lucruri noi. Patrundem intotdeauna tot mai adanc…
Parintele Nicolae Deputatov, un om cu multa dragoste pentru Sfintii Parinti, le-a citit scrierile si le-a subliniat, notandu-si citatele in carnetele. El spune: ;Cand am o stare foarte proasta, cand sunt descurajat si deprimat, deschid unul din carnetelele mele si incep sa citesc ceva ce ma insuflase odinioara. Si aproape fara gres , citind ceea ce ma insuflase candva, ma umplu din nou de insuflare, fiindca insusi sufletul meu este cel care a fost candva insuflat, si vad acum ca ceea ce m-a insuflat atunci ma poate hrani si acum. Deci a deschide ceea ce m-a insuflat candva devine un fel de insuflare automata;”.
parintele Serafim Rose
sursa

Ce mai poate contine un "jurnal duhovnicesc"?
  • marturisirea pacatelor de peste zi - astfel vom avea o evidenta amanuntita pentru atunci cand vom merge la spovedit
  • multumiri pentru binecuvantarile pe care Dumnezeu ni le-a dat in ziua respectiva
  • o scurta meditatie asupra zilei care a trecut- am petrecut timpul cu folos, sau l-am risipit?
  • rugaciuni specifice pentru o anume problema sau persoana - si multumiri pentru raspunsul dat de Dumnezeu, atunci cand il vom primi
  • ingrijorari sau dureri pe care sa le incredintam lui Dumnezeu
  • lista de lecturi duhovnicesti pe luna in curs
  • meditatii, ganduri asupra lecturii din Sf. Scriptura sau din Sfintii Parinti
  • versete din Scriptura sau citate din lecturile noastre, care ne-au impresionat

daca mai aveti sugestii sau experiente de impartasit sper ca le veti lasa la comentarii. Multumesc. :)


Irina