luni, iunie 15, 2009

"Bomboane" de arpacas pentru concursul Inei

Am prostul obicei sa fac lucrurile pe ultima suta de metri. Asa am facut si cu concursul Inei, la care m-am inscris de mult, si abia azi m-am mobilizat. Din pacate de doua zile mi s-a stricat laptopul, asa ca nu pot incarca fotografii pana saptamana viitoare :((. Fiindca am facut o reteta pe care am mai preparat-o si altadata o sa pun fotografiile de atunci, si le voi inlocui saptamana viitoare cu cele noi. Nu stiu daca asa ma mai incadrez in regulamentul concursului :((, daca nu, asta e, ramane pe data viitoare :).

Reteta pe care am pregatit-o e inventie personala :)), si o fac de obicei in post, fiindca fetelor le place foarte mult.


Este vorba de "bomboane" de arpacas.



Arpacasul este o cereala - orz decorticat. E o sursa excelenta de fier, seleniu, acid nicotinic , tiamina, vitamina B6, si contine o cantitate insemnata de fibra.
De data aceasta am inlocuit zaharul cu miere, biscuitii macinati cu pesmet si cacaoa cu pudra de roscove.

Ingrediente:

  • o cana de arpacas
  • miere dupa gust
  • o cana miez de nuca macinat
  • o cana de pesmet
  • 3 linguri pudra de roscove
  • esenta de rom
  • fulgi de cocos
Arpacasul se pune la inmuiat de cu seara, intr-o cantitate dubla de apa. A doua zi se scurge, si se pune la fiert intr-o oala cu fundul gros. In apa de fiert se pune o lingura de miere si un pic de sare. Se fierbe pana cand este foarte moale si "infloreste" (daca mai e nevoie se mai adauga apa din cand in cand).
Dupa ce a fiert se lasa sa se raceasca,si se macina la robot, pana se face pasta. Se adauga mierea, nuca, pesmetul amestecat cu pudra de roscove si esenta de rom.


Cu mana umeda se formeaza bilute, care se tavalesc prin fulgi de cocos (sau prin nuca macinata, ori pudra de roscove, dupa fantezie). Asta e momentul preferat al Ilincai, fiindca face si ea bombonele.


Se aseaza pe un platou si se dau la rece.

Fiindca azi a inceput si postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel va doresc post binecuvantat si cu folos!


Irina