sâmbătă, aprilie 16, 2011

De ce nu fac curatenie de Pasti

Acum 7 ani, pe cand eram insarcinata cu Ilinca, un prieten a locuit la noi pentru o perioada.
Provenind dintr-o familie cu 10 copii, acest om era extraordinar de curat si de ordonat. L-am intrebat odata cum a reusit mama lui sa creasca atatia copii, si sa-i educe bine. Mi-a spus ca una din regulile de aur, obligatorii la ei in casa era- daca ai luat un lucru trebuie sa-l pui la loc imediat ce l-ai folosit. Mi-a ramas in minte aceasta idee, mai ales ca eu mereu m-am luptat cu mine insumi in acest domeniu al ordinii si curateniei, fiind o fire mai delasatoare.


Dupa nasterea Ilincai lucrurile au luat-o pur si simplu razna, fiindca nu reuseam sa fac fata si ingrijirii copilului, si ingrijirii casei. Nu reuseam niciodata sa gasesc lucrurile, sa am totul pus la loc, spalat, si asa mai departe. Mereu ma simtrem epuizata si depasita de tot ce aveam de facut. Asa ca am inceput sa caut o solutie, si astfel am descoperit pe net blogurile mamicilor cu multi copii care faceau homeschooling, si pe langa asta aveau casa curata, mancarea facuta la timp, camara aprovizionata cu cele necesare. Incetul cu incetul mi-am notat diferite idei, am incercat sa-mi fac o rutina, sa imi organizez casa, sa fac un program de curatenie, un meniu, o lista de cumparaturi. Intre timp familia noastra a crescut, dar interesant este ca acum casa noastra este mult mai curata si mult mai ordonata decat atunci cand aveam un singur copil.
Deoarece , cu programul pe care mi l-am stabilit, trec odata pe luna peste tot prin casa cu o curatenie generala, nu este nevoie sa fac ceva special de Pasti sau de Craciun.



Pe langa acest program, avam si cateva reguli obligatorii pentru familia noastra :
- orice lucru trebuie pus la loc imediat ce este folosit
- nu se mananca decat pe masa din bucatarie, la orele stabilite. Nu se rontaie biscuiti, paine, etc. prin casa si intre orele de masa.
-locul de joaca al copiilor este in dormitorul lor, nu prin toata casa. Jucariile nu au ce sa caute in sufragerie, bucatarie, hol . O jucarie trebuie pusa la loc cand nu mai este folosita (fac o paranteza ca sa spun ca aceasta regula a fost cel mai greu de implementat si ne-a cerut mult efort, timp  si bataie de cap ca s-o impunem, dar rezultatele au meritat. Inca mai avem de lucru la acest capitol, dar in mare sunt foarte multumita de ce am realizat)



Alte lucruri pe care le fac si m-au ajutat foarte mult :
- in camera copiilor nu pastrez toate cartile si jucariile, ci doar cateva. Restul sunt in camara, sub cheie, si se dau prin rotatie, si doar la schimb cu alte carti/jucarii din camera
-deoarece fetele mai mici obisnuiau sa scoata hainele din dulapuri, sau cele mai mari sa faca parada modei cu toate toaletele de pe umerase am pus incuietori la dulapuri, si nu mai au acces la ele. Afara au doar hainele de casa, pijamalele, iar hainele pentru plimbare sau pentru gradinita le scot inainte, si acestea trebuie tinute aranjate intr-un loc. Fiecare copil are dulapul lui, asa ca mi-e usor sa gasesc ce au nevoie, fara sa mai pierd timpul. Organizarea si intetinerea hainelor mi se pare cea mai dificila problema cand familia e mare, deoarece volumul de lucruri este mare, iar copii murdaresc repede. Asa ca zilnic e de spalat, calcat si aranjat, ceea ce ia de obicei mult timp, asa ca ultima dorinta a unei mame cu multi copii e sa scoata cineva din dulap ceea ce tocmai a aranjat cu mult efort :)).
-nu avem covoare mari si grele, si nici perdele lungi, sau draperii. Toate acestea au dimensiuni si greutati reduse, astfel incat sa poata fi rapid scuturate sau spalate si puse la loc.
- nu gatesc retete complicate.De obicei pentru pranz fac legume fierte la abur, cu gratar si salata, si sos din iaurt, maioneza sau rosii,ori paste, iar pentru dimineata si seara ou fiert, sau paine cu diverse pateuri, dulceata ori unt, cu ceai sau lapte alaturi. Nu cumparam mezeluri de ani de zile- rar de tot se mai intampla sa luam cate ceva doar de pofta. Dulciuri fac rar, iar cand fac nu ma complic cu retete elaborate.
Aceasta ar fi in mare cam ce fac eu in materie de ordine si curatenie. Cred ca un mediu curat, ordonat este important si pentru copii si pentru adulti. Cand toate sunt la loc nu se pierde timp cu cautatul, si se scutesc multi nervi si lacrimi. Cand fiecare stie care sunt regulile, si ce are de facut, dispar zapaceala si stresul. Desigur, avem si noi zile cand lucrurile merg prost, cand, din diverse motive imi dau programul si rutina peste cap, si atunci trebuie sa muncesc mai mult ca sa recuperez, dar una peste alta sunt destul de multumita de cum arata lucrurile acum.


Un model si un ideal pentru mine in acest domeniu este femeia descrisa in Pildele lui Solomn, la capitolul 31.
Ea vegheaza  la propasirea casei sale si paine, fara sa lucreze; ea nu mananca.(Pilde 31:27)
Mi-a luat ceva timp sa inteleg ca toate sarcinile gospodaresti pe care le am in casa trebuie duse la capat cat mai bine nu  ca sa fiu apreciata de altii, ci fiindca ele sunt responsabilitatea mea inaintea lui Dumnezeu.
In Tit 2:5 Sf. Apostol Pavel spune ca femeile tinere trebuie sa fie curate, gospodine...ca sa nu fie defaimat cuvantul lui Dumnezeu, iar in 1Timotei 5:14 vaduvele tinere sunt indemnate, printre altele, sa-si vada de case si sa nu fie lenese. Iar Sf. Teofan Zavoratul  clarifica:

Sunteţi soţie, sunteţi mamă, sunteţi stăpână a casei. Toate îndatoririle soţiei, mamei, stăpânei casei sunt înfăţişate în scrierile sfinţilor Apostoli. Cercetaţi-le si apucaţi-vă să le împliniţi cu conştiinciozitate, fiindcă este îndoielnic că mântuirea se poate rândui fără împlinirea îndatoririlor pe care ni le impun poziţia socială şi ocupaţia noastră. Acestea sunt de la Dumnezeu şi se pot întoarce ori spre plăcerea Lui, dacă sunt împlinite cu credincioşie, ori spre jignirea Lui, de nu sunt împlinite.

 Ordinea si curatenia in camin, administrarea casei in general reprezinta lucrarea noastra de slujire pentru Dumnezeu. Nu toate femeile sunt mame, nu toate femeile sunt sotii, dar toate au, cu harul Domnului, un coltisor mai mare sau mai mic pe care sa-l adminstreze si in care sa fie gospodine. Sa nu se inteleaga gresit- asta nu inseamna ca mama/sotia trebuie sa fie sclava tuturor, si sa le stranga in urma.Toti cei din casa trebuie sa aiba responsabilitati in gospodarie, iar in ziua de azi, cand femeile  merg de obicei la serviciu, barbatii trebuie sa preia o parte din sarcini. Dar femeia e capul in acest domeniu, ca sa zic asa :).


Din pacate gospodinele nu se nasc, ci se fac :)), asa ca, atunci cand avem fete, responsabilitatea noastra se dubleaza- trebuie ca noi sa invatam sa fim gospodine cat mai bune, si sa le invatam si pe ele. Daca aveti sfaturi sau idei despre cum as putea sa ma perfectionez in acest domeniu m-as bucura sa mi le impartasiti la comentarii.
Va multumesc pentru vizita si va doresc un sfarsit de saptamana placut!

Irina

credit imagini- Beatrix Potter

30 de comentarii:

  1. Şi eu încerc să impun anumite reguli, dar e greu şi nu am decât un copil!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina sunt foarte bune sfaturile tale iar regulile voi incerca sa mi le aplic si la mine in familie sa vad daca reusesc ca de-obicei cind vad ca nu se primeste ma las pagubasa. Multumesc mult ca le impartasesti cu noi.Un sfirsit de saptamina placut iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte tare. Si e foarte adevarat ca gospodinele nu se nasc, ci se perfectioneaza din mers incercand trepatat sa fie si femei si mame si sotii.
    Astept sa cunosc si care este meritul gospodarului din casa, ca si el trebuie sa fie alaturi ca sot, ca tata si ca impreuna lucrator cu gospodina casei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceasta postare mi-a adus aminte de ce am inceput sa te urmaresc .
    Cand ai zis de perioada de dupa nasterea Ilincai parca m-am revazut pe mine in urma cu un an si ceva . Intr-un moment de acest gen de ... cumpana Dumnezeu mi-a scos in cale blogul tau . Atat de mult mi-a placut linistea si pacea ce o transmiteai ca mi-am dorit s-o am si eu . Incet , incet , urmarindu-te am inceput sa fiu mai organizata si sa nu mai caut doar aprecierea celor din jur pentru ce fac si nici sa mi se para totul o corvoada . Eram obosita , dar nu mai eram franta si trista .
    Iti multumesc !
    Dumnezeu sa te binecuvanteze !

    RăspundețiȘtergere
  5. Am apreciat și altă dată faptul că ești ca o albinuță, modul tău de viață, energia ce o degaji, și, peste toate acestea, credința. Te felicit și acum și-ți doresc plată în cer pentru ceea ce ești și pentru ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte util ceea ce ai scris. Si la mine sunt cam aceleasi reguli, dar nu reusim sa le si respectam :(. Nu sunt destul de perseverenta. Poate din cauza ca am un singur copil si e rasfatatul familiei, iar toata energia mea se indreapta catre el. SPER pe viitor sa indrept lucrurile si de Paste sau Craciun sa fac doar o curatenie obisnuita, iar tot timpul casa sa fie curata si ingrijita.

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar ma intrebam zilele trecute daca tu faci curatenia de Pasti...
    Si parca imi zicea ceva...ca nu. Si acum mi-ai raspuns.

    Sunt foarte de acord cu tine. Sper sa reusesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce frumos ar fi daca am face lucrurile pentru Dumnezeu in loc sa ii multumim pe altii. Sau daca pur si simplu am face lucrurile pentru multumirea noastra si nu a altora. Doar ca in copilarie invatam sa le facem ca sa ne multumim parintii sau alte persoane.
    Eu am invatat sa fiu mai ordonata de la copiii cu care lucrez ca teaching assistant. Exista program clar de gustare, de pranz, de curatenie. De pus lucrurile la locul lor. Si asta fac copiii ajutati de profesor sau teaching assistant (nu am traducere in romana, scuze). Pentru mine e ca si cum la sf zilei imi adun 'energia' pe care am folosita in timpul zilei. E ca si cum nu-mi las 'energia' imprastiata pe ici pe colo.

    RăspundețiȘtergere
  9. Scuze, am uitat sa ma semnez.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  10. Dumnezeu sa te binecuvanteze.
    E tare greu sa faci totul bine. Partea cu hainele e cea mai grea si niciodata nu ajung la capat cu ele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihaela, autodisciplina e foarte grea, nu pot sa te contrazic :). Dar cu ajutorul lui Dumnezeu putem face pasi inainte, numai sa vrem.

    Taniusa, si eu ma las de multe ori pagubasa, dar pe urma ma adun si o iau de la capat.Nu e pacat sa cadem, e pacat sa nu ne ridicam.

    Parinte, gospodarul din casa are foarte multe merite, fara el nu m-as descurca :).

    Catrinel,ma bucur ca ai gasit ceva de folos pe blogul meu. Dumnezeu sa te binecuvanteze in toate si pe tine!

    Magda, multumesc pentru aprecieri. Nu le merit, caci fara Dumnezeu n-as putea nimic.Sa dea Domnul sa fim cu toti in rai!

    Silvia, primul pas ca sa indrepti lucrurile l-ai facut constientizand unde ai gresit, asa ca data viitoare o poti lua de la capat incercand sa eviti greselile anterioare.Nici la noi lucrurile nu merg intotdeauna struna, dar nu trebuie sa deznadajduim, asta e cel mai important.

    AncaM, daca iti propui sa reusesti, se va intampla sigur :).

    Mihaela, e tare bine ca serviciul te ajuta sa-ti formezi si sa-ti intaresti deprinderi bune. Fara un program si o tinta stabilita nu vom ajunge nicaieri.

    Mihaela, mie imi spui? :)) e greu sa facem bine, dar si multumirea e mare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie imi pare ca iti cresti copii cam ca la armata. Totul are reguli, totul e ordonat, nimic nu se abate de la regula.Cam strict.
    Pentru mine de exemplu una din cele mai vii amintiri ale copilariei este imprumutatul hainelor mamei mele si defilarea prin fata ogliznii. Ne amuzam toti si mama nu mi-a interzis niciodata. Copiii trebuie sa aiba libertate, nu doar reguli

    Ana

    RăspundețiȘtergere
  13. Ana, cand ai multi copii trebuie sa ai reguli si ordine, altfel o iei razna.Dar sa stii ca eu sunt copil unic si am avut cam aceleasi reguli cand eram mica- sa pastrez ordinea, sa mananc dupa un program, sa ma joc, sa imi fac letciile sau sa dorm atunci cand era momentul pentru aceste activitati.Autodisciplina e foarte importanta si cu cat se depinde de mai devreme, cu atat suferi mai putin in viata.Eu nu intentionez sa cresc niste vesnice adolescente, ci am pe mana niste adulti in devenire.Asta nu inseamna ca fetele mele nu fac parada modei la oglinda, sau nu se joaca conform varstei.Dar intradevar, n-am sa neg, pentru standardul actual de parinti noi suntem din categoria celor stricti :)).

    RăspundețiȘtergere
  14. Regulile astea sunt foarte bune. Eu am copilasii mai maricei, dar am observat ca regulile impuse in copilarie se respecta.

    Mai mult, atunci cand aveam copii mici, aveam prietene sau rude care ii luat la spectacole sau in alte locuri cu ei. Stateam acasa ingrijoarata daca copii au grija de lucrurile lor etc. La intoarcere prietenii imi spuneau cat de impresionati au fost de buna lor crestere. Roseam, caci totusi acasa copii nu erau chiar atat de ordonati, insa stiau mereu ce trebuie sa faca.

    Zilele astea am avut in vizita un tanar din America. Mare mi-a fost uimirea cand baiatul de 28 ani in fata noastra si-a strans picioarele sub el pe canapea si a inceput sa-si rupa scamele de pe pantaloni si sa le dea pe jos. Un gest copilaresc daca era facut de cineva sub 10 ani.

    educatia data copiilor se vede peste ani de zile.

    Cu drag
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  15. Irina, cum impui regulile? adica ce faci daca fetele nu le respecta?

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu e pacat sa cadem, e pacat sa nu ne ridicam.
    Cuvintele astea trebuie scrise mare, la intrarea in casa!
    Dumnezeu sa ne ajute sa alegem calea cea buna!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cristina, intradevar, merita efortul depus pentru educatia copiiilor. Sunt cele mai bune investitii.

    Ileana, daca fetele nu respecta regula primesc pedeapsa. De ex. jucariile nestranse dispar pe termen nelimitat :)).

    RăspundețiȘtergere
  18. Am inteles. Si daca vin cu mancarea in sufragerie? Sau daca nu isi aranjeaza frumos hainutele dupa ce se dezbraca?

    Iarta-ma ca insist, dar e foarte importanta partea practica a impunerii unor reguli. E usor sa gandesti reguli utile si multi incearca sa le aplice, dar nu reusesc sa le impuna pana la urma :)

    Eu, de exemplu, recunosc ca nu am reusit pana in ziua de azi sa-mi determin baiatul mare nu sa-si aranjeze hainele in dulap, ci sa se dezbrace de ele! Refuza sa se dezbrace dupa ce vine de la scoala, sta asa toata ziua, si daca nu-l bat la cap seara, se culca in ele! E multa lene la mijloc, mi-a declarat, dar nu gasesc o consecinta care sa-l doara. Am incercat sa-l trimit la scoala imbracat cu hainele mototolite, dar nu i-a pasat, tot eu am stat stresata ce o sa zica invatatoarea...

    RăspundețiȘtergere
  19. Extraordinare postare, multumim din suflet! Citind fiecare cuvant, mi s-a intamplat ceva extraordinar, parca deja eram la voi in casa si simteam acel aer primitor, curat si plin de voie buna.

    Citeam ca esti adepta retetelor rapide si in special al deserturilor rapide. Indraznesc sa-ti recomad cateva retete foarte rapide, fara foc si din ingrediente vegetale, sanatoase si extrem de gustoase. Toate se regasesc in cadrul show-ului Ligia's Kitchen, care are episoade video bilunare extra-delicioase!

    http://ligiapop.com/category/ligias-kitchen/

    Te astept cu mare drag si multumesc inca odata pentru aceasta minunata postare. Mi-a adus o adevarata pace in suflet!

    Ligia

    RăspundețiȘtergere
  20. Ileana, pai nu vin cu mancarea in sufragerie, asa s-au obisnuit, sa manance la masa. Daca plecau cu mancarea de la masa o luam, o puneam pe masa. Cine nu mananca la masa ramane flamand. Bine, mai fac uneori exceptii cand e vorba de o gustare- fructe, biscuit, etc., dar de obicei nu au voie in sufragerie cu ele, ci doar in camera lor.

    in situatia cu hainele nu stiu ce sa zic, fiindca la noi nu prea se sta la discutii- cand parintii zic ceva trebuie facut si gata.Ma gandesc asa- daca el nu pretuieste si nu respecta munca ta- ca ii cumperi haine, ca le speli, calci, etc., atunci sa ramana fara ele. Il avertizezi dinainte ca asta va pati, si cand nu te asculta ii iei toate hainele, si gata. Presupun ca n-o sa vrea sa mearga in chiloti la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  21. Îmi place atât de mult headerul tău!

    RăspundețiȘtergere
  22. Ileana, te inteleg atat de bine... Si la mine e vorba de fata, nu de baiat. Si nu reactioneaza deloc la pedepse. Asa cum mi-as dori eu :)
    E mai desteapta ca mine, asta e clar.

    RăspundețiȘtergere
  23. as vrea sa iti sugerez sa nu mai fii asa severa cu bietii copii. am impresia ca sunt ca in armata copiii la tine in casa, numai reguli stricte peste tot. nu ma intelege gresit, si eu am copil si un sot extrem de dezordonat si stiu ca este greu sa faci fata dar...poate ca nu e asa important sa faci fata mereu cu brio pana la urma. consider ca e mai important sa te simti in largul tau in casa, copiii sa se simta liberi, nu constransi cu 100 de reguli pentru ca risca sa devina in viitor niste obsedati de control ( exista studii de psihologie pe tema asta). avem o singura viata, hai sa nu ne-o dedicam curateniei si ordinei si regulilor stricte . daca manaca biscuti in sufragerie la desene animate, nu e o tragedie, daca nu mananca mereu la orele stabilite e oki, daca insira jucarii in toata casa e dreptul lor pentru ca asa exploreza, invata si etc...nu sunt deloc de acord cu tine . ..nu zic canu trebuie sa existe niste reguli , dar e mai importnat ca un copil sa invete si sa fie respectuos si mai putin important daca manaca sau nu biscuiti in sufragerie sau daca se joaca cu hainele din dulap ...orice copil face asta..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AM LOCUIT CA SI COPIL INTR O CASA PLINA DE REGULI SI TENSIUNI .VECINII TRANSMITEAU ACELASI LUCRU.O CASA MEREU IN ORDINE ITI BLOCHEAZA CREIERUL SI MISCARILE DE PARCA AI DERANJA PE CINEVA MEREU .UN JOC SE LIMITEAZA MEREU LA FOLOSI 2 SAU 3 LUCRURI SI NU SE DEZVOLTA PE O PERIOADA MAI LUNGA DE TIMP PENTRU CA DESIGUE DERANJEAZA,EU CRED CA FIECARE TREBUIE SA RESPECTE NEPUTINTA CELUILALT DAR SI NEVOIA DE SPATIU INTIM .OARE UNDE ESTE DRAGOSTEA PE CARE TE AJUTA?unde se mai vad mame fericite ca si vad copiii fericiti jucandu se cu alti copii...

      Ștergere
  24. draga Anonima, noi ne simtim excelent in casa noastra, multumim pentru preocupare. Da, avem reguli destul de stricte, dar fara reguli nu se poate invata disciplina si autocontrolul, lucruri pe care noi ca parinti le consideram esentiale in educatia copiilor.
    faptul ca avem un program de curatenie si ca nu intoarcem casa pe dos ne ajuta sa ne desfasuram activitatile zilnice intr-un mediu curat si odihnitor.
    faptul ca un copil insira jucarii in toata casa nu inseamna ca exploreaza, ci ca face primul pas spre a fi dezordonat- printre primele lucruri pe care trebuie sa le invete un copil e acela ca, dupa ce te joci cu o jucarie trebuie sa o pui la loc. Orice obiect trebuie sa aiba locul lui si dupa ce este folosit trebuie pus acolo- asta inseamna ordinea.
    respect inseamna sa tii cont ca traiesti intr-o casa de oameni, si intr-o casa de oameni trebuie sa fie ordine si curatenie; inseamna sa apreciezi munca si efortul celorlalti si sa tii cont de ea; inseamna sa ajuti cat poti, conform varstei.
    Te rog sa-mi spui, cand un copil se duce la gradinita, cumva poate sa manance cand are chef, sau poate lasa jucariile aruncate peste tot, sau poate sa scoata din dulapuri dupa plac, fara sa mai puna la loc?nici gand. Acolo e un program strict- de masa, de joaca, de activitati- si de asta au eficienta si rezultate. Presupun ca nu ti se pare ca un copil dat la gradi devine obsedat de control? Din punctul meu de vedere faptul ca ai un copil extrem de dezordonat ar trebui sa te determine sa faci ceva, cat este mic inca, altfel aceasta deficienta de caracter ii va afecta toata viata.Faptul ca un copil e dezordonat- si va deveni un adult dezordonat- ii afecteaza lui viata in primul rand, si apoi celorlalti.Asta se cheama carenta educationala, si datoria ta de mama e sa faci ceva, nu sa admiri de pe margine.
    Multumesc pentru vizita si te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  25. Sunt de acord ca trebuie sa existe reguli fara nu se poate .Am si eu doi copii baiatul mai mare fetita mai mica insa stiu regulile casei si le respeca atat cat se poate ,mie i-mi place sa fie totul impartit pe ore ,deoarece baiatul este scolar mereu il rog sa-si faca un program chiar daca este in vacanta ,la o anumita ora se servaste masa (chiar daca este afara la joaca vine la ora stabilita la masa-este aceias ora in fiecare zi-.Nu au voie afara pana nu aduna totul di camera cu orele pentru teme este un pic mai greu -nu pentru ca nu ar retine ora - ci pentru ca mereu se schimba este destul de neplacut pe timp de vacanta sa mai si inveti cate ceva ,insa cu insistente pana la urma ajungem la o intelegere si mai si invatam .Hainele cu care se imbraca si le aleg singuri insa in fiecare seara la o anumita ora verific dulapurile iar daca nu sunt asezate cum trebuie a doua zi nu au voie sa paraseasca camera pana nu fac ordine .
    Poate ca este mai greu cu reguli si indeplinirea lor insa daca este explicat ca aceste reguli nu sunt pentru a pedepsi ci pentru a educa cu timpul devine ceva firesc si nu li se par copiilor prea greu .Chiar daca fetita este mai mica (este 7 ani diferenta intre copii )vazand ca baiatul indeplineste partea lui,o face mai usor si ea ,iar atunci cand nu face ceva baiatul nu vrea sa faca nici ea ,

    RăspundețiȘtergere
  26. Intr-adevar, nu poti pastra curatenia in casa fara cateva reguli. Atunci cand mai ai si copii devine aproape imposibil. Am zis "aproape imposibil" pentru ca exista totusi o solutie: trebuie sa inveti copiii sa stranga jucariile dupa ce s-au jucat, poti organiza chiar un fel de "competitie" - cine aduna jucariile cel mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  27. Niste reguli cam stricte, dar este spre binele lor!

    RăspundețiȘtergere
  28. De Pasti cu siguranta voi apela la o firma de curatenie.
    Anul trecut am apelat la firma http://novoclass.ro/

    RăspundețiȘtergere
  29. Frumoasa si utila postarea ta! Gasesti un sens in orice!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.