vineri, mai 06, 2011

Gospodina de azi



Am cumparat mai de mult cartea ”Familia- ultimul bastion” de preot Maxim Kozlov, si o recomand cu multa caldura, fiindca sunt raspunsuri la intrebari care framanta pe multi, cu privire la familie.
Una din ele se lega foarte bine de postarea mea de zilele trecute, legata de nevoia de frumos, asa ca o s-o redau mai jos :

Femeia din ziua de azi este de multe ori o proasta gospodina. In acest caz, ar trebui ca ea sa se straduiasca sa fie o buna gospodina, ori sa cheme o menajera, ocupandu-se de cariera in continuare?

Cred ca datoria femeii este sa vrea ca in casa sa fie caldura sufleteasca, pentru ca acolo sa se vada intr-adevar Biserica mica, iar nu grajd. Dar cum poti face acest lucru?Fie prin sudoarea fruntii tale, facand curat, spaland geamurile si vasele, fie prin intermediul unui loc de munca ce iti va permite sa cumperi masina de spalat vase si de doua ori pe saptamana sa chemi in ajutor o menajera, dandu-i si ei posibilitatea sa castige ceva pentru familie. Dar toate acestea tin de fiecare caz in parte. Pana la urma nimeni nu presupune ca Sf. martira imparateasa Alexandra i-ar fi spalat sosestele tarului Nicolae sau ca ar fi spalat vasele. Asa ca nu trebuie sa cataloghezi femeia drept buna sau rea gospodina doar dupa implicarea ei in gospodarie. O sotie buna este acea sotie care organizeaza casa in asa fel incat sotul vrea sa se intoarca acolo. Dar cum anume sa fie acea casa depinde deja de fiecare in parte.Casa poate avea paianjeni pe la colturi, iar in rest toate bune sau poate fi o casa in care totul straluceste de curatenie, iar sotul, cu un caracter de nordic, venind de la serviciu si incaltand papucii, sa se simta foarte bine.
Nu are importanta cum este exact casa, important este ca acolo sa se dea dovada de iubire crestina, pentru ca femeia sa vrea sa faca astfel incat sotul sa se bucure cu sufletul, si ea sa se veseleasca de bucuria lui. Daca exista un astfel de sentiment in casa atunci formele gospodaririi feminine sunt cu siguranta pe planul al doilea.

Atunci cand sotia isi asuma responsabilitati din cele mai diverse, in virtutea caracterului slab, sau a neputintei de a refuza, incat nu mai are timp de gospodarie, sotul ar trebui s-o certe pentru acest pacat al grijii de multe, dupa cum il numeste Sf. Teofan Zavoratul?

De obicei aceste griji nu sunt asociate cu slabiciunea, ci cu taria de caracter si dorinta de a face cat mai multe. De aceea sotul va trebui sa rabde multe necazuri daca va voi sa-si intoarca sotia la cele ale ei, adica grija de familie, iar nu la oamenii, organizatiile sau institutiile de care s-a lipit cu inima.

5 comentarii:

  1. No, păi dacă şi-o legat inima de instituţii cum e de acord să dea naştere la vreo 8 prunci( că o soţie bună n-are numai soţ, ci şi copii câteodată)? Şi dacă stă câte 8-12 ore la serviciu, ce relaţie de căldură mai stabileşte ea cu copiii? Când? Când îi ajută la teme? Când le spune poveşti? Când stă de vorbă cu ei? Când îi plimbă? Angajează bone... Surogat de mamă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice om, femeie sau barbat, cred ca ar trebui sa isi faca viata astfel incat sa se simta bine. Daca isi doreste o familie mare,cu copii trebuie sa se dedice acestui scop, daca serviciul ii aduce satisfactii trebuie sa se dedice serviciului, dar in orice situatie lucrurile trebuie puse de acord cu "perechea".
    Dorind una si facand alta... nu poti face bine...

    RăspundețiȘtergere
  3. ma indoiesc ca ar gasi cineva bona pentru 8 copii :)).Doar sa fi vreun pasa ceva ca s-o poti plati, daca la un copil costa peste 800 lei bona, cat o fi cerand pentru 8? :)).Ce am observat eu - de obicei femeile care au peste 4 copii nu mai lucreaza, nu ai cum sa te descurci sa-i duci pe fiecare unde are nevoie, sa-i ingrijesti cand sunt bolnavi, si sa mai ai si servici, plus treburile casei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta cu menajera este discutabila. Nu cred ca ar trebui sa ne comparam cu Tarina Alexandra, oricat de mult mi-ar placea mie sa caut similitudini cu ea, ca stia engleza si germana ca mine, ca o cheama ca pe mine...O imparateasa respecta un anumit protocol. Si vreau sa spun ca Sf. Alexandra imparateasa incalca acest protocol adesea, lucra broderii, se ocupa personal de multe chestiuni care in mod normal intrau in sarcinile servitorilor, guvernantelor si personalului didactic de la palat.

    Menajerele intra in intimitatea casei tale la fel ca bonele. Eu am copilarit cu bona si menajera in casa si NU ESTE INDICAT PENTRU O FAMILIE sa apeleze la asa ceva decat daca persoana aceea intruneste niste calitati greu de gasit: 1. sa nu fure. 2. sa aiba respect si ubn simt. 3. Sa nu fie invidioasa si sa discute casa ta la toate babele. 4. Sa nu intoarca mintea copilului impotriva parintilor, sa nu comenteze de fata cu copilul anumite slabiciuni ale parintilor. 5. Sa nu ajunga sa inlocuiasca ca o uzurpatoare, MAMA.

    Femeia crestina avea intr-adevar slugi in casa, slujnice a caror activitate o supraveghea atent. Dar in ziua de astazi nu mai exista slugi, exista colaboratori si angajati care de multe ori dispun de tine odata ce si-au bagat mainile in gospodaria ta. Femeia de altadata supraveghea slugile stand acasa, nu lasa slugile sa faca pe stapanele in timp ce ea pleca la serviciu.

    Sf. Grigorie de Nazianz o sfatuia pe tanara Olimpiada, diaconita de mai tarziu: ORASUL TAU SA FIE CASA SI TARGUL TAU SA ITI FIE ACASA.

    Noi in termeni moderni, am numi o asemenea atitudine SECHESTRARE LA DOMICILIU INTR-O LUME A BARBATILOR. Sf. Ioan Gura de Aur ar numi sederea in casa o scoala de filosofie unde se deprind mestesuguri duhovnicesti.

    Pacat ca am stricat obiceiurile bune de altadata, daca tot suntem invatate si scolite, sa folosim stiinta noastra pentru a ne descurca cum putem in situatia data!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ladies Enjoy!

    http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

    Best Regards!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.