Pildele lui Solomon e una din cartile mele favorite din Sf. Scriptura. E plina de invataminte practice, folositoare in trairea zilnica.
In capitolul 31 este descrisa o femeie extraordinara, despre care am mai vorbit aici pe blog. Femeia din Pilde 31 are o multime de calitati, si este indragita si laudata de toti cei din jurul ei. Pentru multe dintre noi ea reprezinta modelul de sotie perfecta, si ne ofera standarde care par destul de greu, ba chiar imposibil de atins. Dar haideti sa ne gandim- oare nu asta e viata crestina in general?Hristos ne-a pus inainte lucruri care sunt cu neputinta de implinit doar prin puterea omeneasca - de aceea ne-a dat darul Duhului Sfant, care sa ne ajute in umblarea noastra.
Cine poate găsi o femeie virtuoasă? Preţul ei întrece mărgeanul. (Pilde 31: 10)
Dar ce anume e demn de urmat cand ne gandim la femeia virtuoasa din Pilde 31?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa aflam ce este virtutea?
Conform DEX , virtutea este însușire de caracter care urmărește în mod constant idealul etic, binele; integritate morală; pornire statornică spre a înfăptui anumite acte morale (printr-un efort volitiv).
Deci, pentru a fi persoane virtuoase trebuie sa urmarim in mod constant un ideal etic. Acest ideal etic este, pentru crestin, dat de poruncile lui Hristos, pe care trebuie sa le punem in practica zilnic, ajungand astfel la virtutea crestina.
In Catehismul Ortodox gasim detalii despre ce este virtutea crestina, si cum trebuie pusa in practica.
Dupa invatatura Bisericii „virtutea crestina este deprinderea si staruinta statornica de a implini, cu ajutorul harului dumnezeiesc, legea morala intreaga, din dragoste curata fata de Dumnezeu si fata de aproapele. Virtutea crestina inseamna deci taria si statornicia pe calea binelui, in savarsirea faptelor bune si biruinta neintrerupta asupra raului.”
Biserica imparte virtutile in teologice si morale .
Virtutile teologice sunt : credinta, nadejdea si dragostea (I Cor. 13, 13).iar virtutile morale sunt : intelepciunea, dreptatea, cumpatarea si barbatia (curajul).
Deci, femeia virtuoasa este femeia care , in mod staruitor si statornic implineste, cu ajutorul harului dumnezeiesc, legea morala intreaga, din dragoste curata fata de Dumnezeu si de aproapele, savarsind fapte buna si avand biruinta neintrerupta asupra raului.
Pasajul din Pilde 3l nu aduce porunci sau sarcini suplimentare fata de cele cunoscute deja, ci reprezinta modul in care se aplica intelepciunea lui Dumnezeu, si poruncile Sale in viata noastra obisnuita, de zi cu zi, ca sotii, mame si gospodine.
In urmatoarele saptamani voi incerca sa analizez calitatile femeii virtuoase descrise de Solomon, si voi cauta modalitati practice prin care, cu ajutorul lui Dumnezeu, as putea sa le dezvolt in viata mea. Sper sa vi se para interesanta si de folos aceasta calatorie prin cartea Pildelor, si sa ramaneti alaturi de mine!
Va doresc o zi frumoasa!
Irina
De buna seama ca am citit acest capitol de mult timp. Si mai mult decat atat, la cate o cununie fac referire la invatatura lui Solomon.
RăspundețiȘtergereIntrebarea este alta insa. Cati barbati cauta o astfel de femeie?
sa speram ca multi- si sa speram ca vor gasi ceea ce cauta :). Aici intervine si datoria mamelor de baieti, care trebuie sa-i educe sa fie barbati adevarati- capabili sa intretina si sa sustina o familie, si sa-i invete ce e bine sa caute la o femeie, daca vor sa aiba zile bune :)).
RăspundețiȘtergereIn orice caz, chiar daca barbatii nu cauta astfel de femei, noi ca femei trebuie sa fim asa fiindca asta e calea spre mantuirea noastra. Si uneori spre mantuirea barbatului, cum spune Sf. Apostol Petru, in 1 Petru 3:1,2. Si Sf. Ioan Gura de Aur comenteaza in talcuirea ep. catre Tit, cat de important e ca femeia sa-si iubeasca barbatul, si sa fie gospodina
http://dulcecasa.blogspot.com/2008/07/femeia-din-tit-2.html
”Căci femeia gospodină va fi şi iconoamă. O asemenea femeie nu se va ocupa nici cu desfătările, nici cu ieşirile de-acasă, fără nici un rost, şi nici cu altceva de acest fel. „Ca nu cumva, zice, să fie defăimat cuvântul lui Dumnezeu.””
moralitatea societatii contemporane este la un nivel foarte scazut si omul,fie el barbat sau femeie ,in incercarile sale disperate de a se integra in societate neglijeaza tot ce tine de spiritualitate.atat barbatii cat si femeile incearca sa fie ceea ce nu sunt.doctrinele sunt numeroase si limitarea gandirii este direct proportionala cu educatia primita inca din cele mai fragede varste.daca vom incerca sa satisfacem cerintele societatii in care traim si sa fim "in rand cu lumea" nu vom fi niciodata interesati de partea spirituala.tocmai de aceea noi,eu si sotul meu,am ales sa ne ghidam viata astfel incat sa ne fie noua bine,sa fie pace si intelegere in casa noastra.chiar daca X sau Y spun ca suntem "invechiti si demodati".la noi in familie,diferentele de cultura sunt foarte mari dar prin respect si comunicare am reusit sa echilibram balanta si sa o si fixam in acel echilibru .ceea ce mi se pare mie insa important este ca noi am reusit sa depasim piedicile diferentelor de toate felurile si suntem la un numitor comun.ne e bine si pentru asta suntem recunoscatori lui Dumnezeu si numai Lui.o zi minunata iti doresc!
RăspundețiȘtergereCe mult imi place ce ai scris aici Irina si e atat de folositor pentru fiecare femeie, mama si gospodina pentru a intelege, invata si aplica in fapte ceea ce doreste Domnul. De abia astept sa citesc continuarea:). Iti mai spun ca si eu indragesc nespus Pilde 31 si am momente in care reiau cu drag sfaturile intelepte...Florile sunt minunate!
RăspundețiȘtergere“Omul virtuos trebuie să imite arborele de santal care, atunci când este tăiat, parfumează securea care-l loveşte.”
RăspundețiȘtergereFr. Bacon
Amalia,multumesc!voi incerca sa scriu pe aceasta tema in fiecare marti:) - sa vad si daca reusesc :)
RăspundețiȘtergereMaya, multumim, foarte frumos spus!