luni, noiembrie 14, 2011

Ne pregatim de post!

Astazi se lasa sec pentru postul Craciunului, asa ca vom consuma ce mai e de dulce prin frigider, ca sa nu existe ispite in saptamanile care urmeaza :). Postul Craciunului e un post usor din punct de vedere alimentar- sunt multe dezlegari la peste, si e un pic mai scurt decat cel al Pastelui.


Desi noi gospodinele ne concentram acum mai mult pe ce punem in farfurie, ar trebui sa fie exact pe dos - postul sa fie acea perioada in care simplificam meniurile, si le „usuram”, astefel incat sa avem mai mult timp pentru adancirea vietii duhovnicesti prin rugaciune, participare la slujbe si la Sf. Taine, lecturi duhovnicesti, milostenie si alte fapte bune dupa putere. Dar, dupa cum spun parintii induhovniciti, omul contemporan e tare slab si nu mai e in stare sa se nevoiasca ca cei din vechime, asa ca ramane sa ne smerim si sa facem cat putem, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Pentru aceasta saptamana  am incercat sa pregatesc un meniu de post cu ce avem prin camara, astfel incat sa mergem la cumparaturi cat mai putin spre deloc :). Intentionez sa pastrez totul cat mai simplu, cu produse pe cat posibil autohtone si  integrale.
Desigur, meniul e alcatuit in functie de gusturile noastre, deci pentru altii poate fi doar orientativ.
Gasiti alte variante de meniu pe blogul meu aici, si retete de post- aici.

Mic dejun
Marti -budinca de orez (integral) cu mere si cu scortisoara
Miercuri- ceai de fructe, paine (integrala, de casa) prajita, zacusca
Joi- musli cu fructe, lapte vegetal de cocos
Vineri - paste fainoase cu lapte de cocos
Sambata- budinca de orez cu mere si cu scortisoara
Duminica- ceai de fructe, paine (integrala, de casa) prajita, zacusca sau fasole batuta


Pranz
Marti - musaca de cartofi cu soia, muraturi
Miercuri - varza cu paste, salata de sfecla rosie
Joi- salata de cartofi cu masline, salata cruditati
Vineri - pilaf sarbesc, salata de cruditati
Sambata- mancarica de fasole, salata de cruditati
Duminica- ca si sambata, plus pizza de post

Cina
supa crema de legume/linte cu crutoane de paine integrala
sau ca si dimineata - dupa preferinte

Desert
 bomboane de arpacas
fructe (mere)
susan si nuci cu miere
castane coapte

Bauturi intre mese
suc de catina si de macese, apa

In salatele de cruditati adaug seminte crude de dovleac si/sau  floarea soarelui, si ulei de masline.

Pentru acest meniu mai am de cumparat :
nuci de cocos - 6 bucati 
seminte crude de dovleac, floarea soarelui
orez integral - 1 kg
arpacas-1kg
tofu -2 cutii
masline
nuca- 1kg
zahar brun din trestie zahar- 500g

Vreau sa spun ca unul din secretele reusitei de a tine post este sa ai intotdeauna  la indemana mancare de post, nu de dulce. De aceea e bine sa va faceti o mica aprovizionare, astfel incat, in caz de foame, sa aveti pe ce pune mana :). Eu am in congelator fasole si naut prefierte, astfel incat pot sa fac urgent fasole batuta sau hummus. Sau cateva pungute de pop-corn, care se pot transforma la urgenta in „floricele”. Ori ceva dulceata, care, unsa pe paine devine un desert ultra-rapid :)).
In rest- ajutor de la Domnul, care a facut cerul si pamantul!
Va doresc post cu folos!

Irina