miercuri, decembrie 05, 2012

Drumul catre o viata mai simpla

   A inceput sa se vorbeasca si la noi mai mult despre simplificarea vietii- majoritatea  visam la un trai mai linistit, fara atata alergatura si stres. 
In general asociem aceasta idee cu traiul la tara, ceea ce e adeseori o piedica mentala spre simplificare- fiindca, evident, nu e simplu (si adeseori nici ieftin) sa te muti de la oras si sa-ti schimbi intregul stil de viata.Desigur, exista cativa curajosi care au facut acest pas- de obicei ne multumim sa le citim blogurile :), si sa ne gandim cat de imposibil e pentru noi sa facem asta.
Eu cred ca o viata simpla nu inseamna neaparat sa iti schimbi locatia din urban in rural, ci sa faci o suma de alegeri constiente pentru a duce o viata mai putin materialista si mai independenta fata de sistemul social. Nu e doar incercarea de a te restrange financiar pentru a duce aceeasi viata, cheltuind mai putin, ci e vorba de o schimbare completa a modului de gandire si a valorilor personale.
Oamenii vor sa-si simplifice viata din diverse motive- s-au saturat de stres, de consumerism, de presiunea de a fi mereu competitivi sau simt ca traiesc dupa asteptarile altora, nu ale lor. Alteori o boala sau o criza in familie ii determina sa se opreasca din aceasta goana nebuna a secolului nostru si sa-si reevalueze viata si prioritatile.
De obicei primul pas catre o viata mai simpla este sa  gasim  o  metoda pentru a castiga mai mult timp liber lucrand mai putine ore. Asta poate insemna schimbarea serviciului, ori poate doar renuntarea la orele peste program, sau lucrul cu jumatate de norma. Nu exista o solutie generala- fiecare trebuie sa gaseasca o cale in mijlocul circumstantelor in care se afla.


Al doilea pas este sa consumam mai putin, si implicit sa cheltuim mai putin. Odata ce reusim sa  facem diferenta dintre nevoi si dorinte vom constata ca multe din lucrurile pe care obisnuiam sa cheltuim banii nu sunt asa de importante si de necesare precum aveam impresia.
Mai jos sunt cateva idei pentru a ne simplifica viata acolo unde suntem :
  • redu numarul de servicii pe care le cumperi. In loc sa platesti pe cineva sa faca un lucru, invata sa-l faci singur, asa vei scuti o gramada de cheltuieli (varuit, reparatii simple la instalatia sanitara sau la cea electrica, croitorie simpla  - tras un tiv, cusut perdele, scurtat pantaloni sau maneci de haine-, mici reparatii la masina, etc.)
  • nu mai cumpara la nimereala, impulsiv. Invata sa urmaresti reducerile si sa faci un stoc de alimente si de lucruri de baza. Nu mai fa cumparaturi zilnic, ci odata pe saptamana sau pe luna, in functie de meniul saptamanal planificat dinainte.
  • schimba-ti modul de a te alimenta. Consuma mancaruri simple, din putine ingrediente, pe cat posibil integrale, preferabil gatite in casa.Introdu in meniu cat mai multe cruditati. Renunta la dulciurile din comert in favoarea fructelor. Renunta la zaharul alb si inlocuieste-l cu cel brun sau cu miere. Pastreaza meniurile complicate si rafinate pentru mesele festive, daca iti este greu sa renunti in totalitate la ele. Redu consumul de carne si renunta la semipreparatele din comert. Punand in practica aceste sugestii nu doar ca   vei face o mare economie la bugetul de mancare, dar iti vei imbunatati si sanatatea
  • cauta sa traiesti "ecologic". Redu, pe cat posibil, consumul de electricitate, benzina si apa. Recicleaza, composteaza, redu risipa.Atunci cand cumperi ceva gandeste-te cate resurse se consuma pentru a produce obiectul respectiv, si ce se va intampla cu el cand iti va fi inutil- si incearca sa nu mai contribui cu bugetul tau la poluarea planetei.
Cred ca si pentru noi, romanii, care traim de mai putini ani intr-o societate consumerista, va veni vremea cand, privind la familiile noastre destramate, la sanatatea distrusa, la lipsa acuta de timp si de bucurie, ne vom intreba ce inseamna cu adevarat succesul, si daca nu cumva a venit momentul sa facem o schimbare in modul nostru de gandire si de viata.
 Sa trecem de la "a avea " la "a fi" :).

Irina