miercuri, octombrie 30, 2013

Ce am invatat de la ...



Irinuca de la mare a lansat o intrebare interesanta :Voi de la ce/cine ati invatat si ce?. Gasiti postarea ei aici.

Mi-a placut aceasta intrebare provocatoare, asa ca raspund si eu .

Ce am invatat...

De la parintii mei - am invatat sa visez si  sa nu renunt la ceea ce-mi doresc cu adevarat. Am invatat ca educatia e foarte importanta, fiindca un om cu educatie va avea intotdeauna alte orizonturi si alte posibilitati decat un analfabet.Tot ei m-au invata sa iubesc lectura si cartile - in familia noastra, la fiecare salariu se cumpara macar o carte. De la mama am invatat sa fiu creativa si sa indragesc lucrul de mana, sa creez traditii de familie si sa organizez momente placute pentru cei dragi. Ordinea, disciplina, seriozitatea, decenta sunt alte valori pe care parintii mei mi le-au transmis.

De la copiii mei - am invatat sa rad si sa ma bucur fara grija de momentul prezent.Tot ei m-au invatat sa ma rog mai mult, ca sa nu ajung la disperare :)). Avand copii am invatat sa imi simplific viata, sa gatesc si sa mananc mai sanatos si sa imi organizez timpul si casa intr-un mod eficient si sa am muuulta rabdare :).

De la ultima carte citita- (,,Talentul nu este suficient" de J.C. Maxwell ) am invatat ca talentul nu este de ajuns ca sa ajungi acolo unde iti doresti. E nevoie de incredere in tine, de pasiune, de initiativa, dar si de concentrare, de exercitiu, de perseverenta, de curaj si de disponibilitatea de a invata pentru a atinge excelenta.

De la ultimul film vazut - ("Forrest Gump") am invatat ca in viata trebuie sa iti perfectionezi talentele ce ti s-au dat, sa faci cat poti de bine ceea ce ti s-a dat/ai  de facut,  sa-ti tii intotdeauna cuvantul, oricat de pagubos sau dureros ar parea  pentru tine, si sa te jertfesti pentru ceilalti.

Durerile si pierderile din viata mea (nu prea multe si nu prea grave, multumesc lui Dumnezeu) m-au invatat sa am rabdare, ca toate trec- si dureri si bucurii, sa nu-mi pierd nadejdea, fiindca dupa nori e intotdeauna ascuns soarele. Am invatat sa nu pun intrebari stupide, de genul "de ce eu?" , "de ce mie?" , ci sa analizez situatia, sa caut o solutie, daca ea exista, si sa incerc sa depasesc problema in mod constructiv.

Din greselile mele - am invatat ca mai am multe de invatat :).Am invatat sa regret, sa analizez, sa trag o concluzie si sa incerc sa nu mai repet prostia si a doua oara. Evident ca n-am reusit intotdeauna, dar nu deznadajduiesc, de cate ori cad incerc sa ma ridic :).

De la munca mea - am invatat sa apreciez mai mult ceea ce am, fiindca am intalnit foarte multi oameni necajiti si copii cu probleme. Am invatat ca fiecare om e o valoare in sine, ca reprezinta un potential care merita investitia si efortul de a fi dezvoltat. Omul/ persoana reprezinta resursa cea mai de pret in aceasta lume, de aceea orice om care n-a ajuns acolo unde putea sa ajunga, atat cat poate el, e o risipa dureroasa. Tot din munca mea am invatat sa-mi planific activitatile pe termen scurt si lung, sa-mi stabiliesc scopuri si obiective si sa imi planific actiunile necesare pentru atingerea lor.

De pe bloguri - am invatat ca exista oameni frumosi , creativi, inteligenti si deschisi catre altii peste tot, trebuie doar sa-ti doresti sa-i gasesti :).

Voi de la ce/cine ati invatat si ce?

Irina